Europarlamentarii Cristian Terheș, Dacian CIoloș, Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu, Vlad Gheorghe și Siegfried Mureșan au răspuns la întrebarea PressOne: „Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din România?”
Europarlamentarii Cristian Terheș, Dacian CIoloș, Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu, Vlad Gheorghe și Siegfried Mureșan au răspuns la întrebarea PressOne: „Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din România?”
07/05/2024
Corespondență din Strasbourg: Votezi pentru prima dată? 6 candidați la europene și mesajul lor pentru tine
I-am întrebat pe câțiva europarlamentari români care este mesajul lor pentru tinerii care vor putea vota pentru prima dată anul acesta, pe 9 iunie. Toți cei care ne-au răspuns candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European. Iată ce ne-au spus:
Cristian Terheș, AUR/ECR: „E ușor să protestezi, e ușor să-ți exprimi nemulțumirea pe internet, dar o dată la cinci ani în cazul alegerilor europarlamentare, ai șansa să ieși la vot și să-ți trimiți în Parlamentul European pe acei reprezentanți care consider că te reprezintă cel mai bine.
Dar fiindcă vorbim de alegeri, mi-aș dori ca tot mai mulți și cât mai mulți dintre ei să voteze lista alianței AUR pentru alegerile europarlamentare.”
Victor Negrescu, PSD/S&D: „Wow! Un milion de tineri care pot vota la aceste alegeri pentru prima dată. Ce puternici sunteți! Noi, generația mea nu a fost atât de puternică. Așa că aveți forța să duceți Europa în direcția pe care v-o doriți. Însă trebuie să înțelegeți că aveți o responsabilitate. Da, nu e cool să spun lucrul ăsta. Dar votul vostru chiar contează. Chiar fiecare vot contează!”
Siegfried Mureșan, PNL/PPE: „În primul rând, tinerii sunt principalii beneficiari ai procesului de integrare europeană. Tinerii pot alege să lucreze unde vor, să trăiască unde vor, să studieze unde vor în Uniunea Europeană și de aceea e important să se exprime privind viitorul Uniunii Europene.
Oamenii politici, dacă nu vor vedea tinerii la vot, sunt sigur că vor face în ultimii ani politică pentru categorile de oameni care merg la vot, din păcate. Fiindcă așa gândesc, din păcate, majoritatea oamenilor politici. Ca atare, pentru ca politicienii să fie obligați să facă politică pentru tineri, pe lângă pensii mai mari, să spună și stai un pic, și condiții mai bune în universitate, e foarte important ca tinerii să se exprime.”
Vlad Gheorghe, Independent/Renew: „Votezi, contezi!” este mesajul meu. Este foarte important să voteze, sper să voteze toți - asta îmi doresc foarte tare. Să voteze cu cine vor ei. Să se informeze. Să se informeze pe social media, să se informeze unde vor ei, numai să se informeze și neapărat să voteze! Este foarte important pentru că dacă ei nu votează, alții vor vota și atunci vor decide pentru ei. Și nu cred că e cineva care vrea să decidă altcineva pentru el.”
Dacian Cioloș, REPER/Renew: „Pentru cei care votează prima dată, le recomand să se uite foarte atent la cine votează, pentru că tentația de a vota partide antisistem e foarte mare și pe care o înțeleg foarte bine.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Doar că în momentul de față noi avem multe partide care își zic antisistem, dar care sunt și extremiste și anti-europene și atunci riscă, dacă votează neinformat, să voteze cu mâna lor exact eliminarea sau reducerea unor drepturi de care ei se bucură acum în Uniunea Europeană.”
Nicu Ștefănuță, Independent/Verzii: „Să aibă încredere în ei. Eu cred că prin campania de semnături, noi în hanoracele verzi. pe stradă non-stop, am arătat două lucruri mari și late. Nu sunteți așa puțini și nu sunteți așa de slabi. Nu sunteți așa puțini. Am văzut, peste tot unde am fost, au fost săli pline. Cu 200, 300, 400 de oameni, în condițiile în care de obicei tinerii fug de politică și de politicieni. Pentru că am vorbit de temele pertinente pentru ei. Și am demonstrat că nu sunt puțini. Sunt cel puțin 110.421”.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Acest material face parte dintr-un proiect de educare a publicului din România cu privire la importanța alegerilor europene și este co-finanțat printr-un grant din partea Parlamentului European.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this