Screening-ul poate reduce numărul de vieți pierdute din cauza cancerului mamar. Dar România nu are un program național. Foto: Facebook/IRO Iași
Screening-ul poate reduce numărul de vieți pierdute din cauza cancerului mamar. Dar România nu are un program național. Foto: Facebook/IRO Iași
05/04/2023
De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate (2). Zero mamografii decontate în nouă județe din țară anul trecut
- Puțin peste 96 de mii de mamografii au fost decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe parcursul anului 2022;
- În România trăiesc peste 2,7 milioane de femei eligibile pentru a-și face investigația gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, potrivit ultimului recensământ;
- Conform datelor obținute de PressOne, în nouă județe din 41, nu s-a făcut nicio mamografie decontată anul trecut;
Ca să fim la nivelul Uniunii Europene, unde 66% din populația feminină între 50 și 69 de ani își fac screening anual prin mamografii, ar însemna ca 1,6 milioane de românce să-și facă an de an această investigație.
Anul trecut, doar 96 de mii de femei au reușit acest lucru prin asigurarea lor de sănătate. Ecografii de sân, recomandate și femeilor mai tinere, s-au decontat încă și mai puține: doar în jur de 50 de mii.
(Aceste date nu includ mamografiile efectuate pentru pacientele internate în spitalele de stat.)
Numărul de mamografii decontate de CNAS în anul 2022 pe județe. Sursa: date furnizate de CNAS în urma unei solicitări de informații publice
Datele obținute de PressOne arată de asemenea o distribuție inegală a accesului la acest serviciu: în primele zece județe, în frunte cu municipiul București, s-au făcut de două ori mai multe mamografii decât în tot restul țării.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, alătură-te susținătorilor presei independente! Orice sumă contează.
În nouă județe din țară nu s-a decontat nicio mamografie anul trecut: Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Suceava, Teleorman, Vâlcea și Vrancea. Acestora li se adaugă județul Covasna, în care, potrivit informațiilor furnizate, anul trecut s-a decontat doar o singură mamografie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Așa cum am arătat în materialul anterior, explicațiile pentru asta variază: de la lipsa aparaturii sau a personalului care știe să-l folosească, până la alegerea spitalelor de a face investigația doar contra cost, în cazul pacienților neinternați.
Un exemplu în acest sens este reprezentat de Suceava, județ cu peste 640 de mii de locuitori, în care anul trecut nu s-a decontat nicio mamografie. Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” a precizat pentru PressOne că „mamografia nu a intrat niciodată în investigațiile paraclinice pentru care avem contract cu CNAS”.
Femeile din Suceava sunt, deci, nevoite să facă un drum până la Iași pentru a-și face o mamografie gratuită la stat. În aceeași situație se află și femeile din județele vecine, Botoșani și Bistrița-Năsăud.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Statul finanțează indirect răspândirea de dezinformare în rândul credincioșilor, ai căror lideri spirituali fac jocuri politice. Bugetul pentru Culte a crescut cu 60% în ultimii ani
Guvernul a suplimentat printr-o Hotărâre din 7 noiembrie 2024 - cu 16 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale - bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 195 de milioane de lei (aproximativ 39 milioane de euro).
La polul opus, există și exemple pozitive. În Sălaj, un județ cu o populație de trei ori mai mică decât Suceava, s-au făcut peste 2000 de mamografii în 2022.
Citește și: „Nu lucrăm cu bilet de trimitere”. De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate
Însă cancerul de sân nu apare doar în județele în care există mamograf și bunăvoința spitalelor care-l dețin de a încheia contracte cu CNAS.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit ultimului Raport Național al Stării de Sănătate, Suceava avea o rată de mortalitate din cauza cancerului de sân de 20 la suta de mii de locuitori - adică în jur de 120 de femei au murit de cancer de sân în 2020, în județul în care nu puteau să-și facă o mamografie gratuit.
România are cea mai mică rată de screening pentru cancerul mamar din UE. Foto: OECD - Profilul de țară pe sănătate 2021
Dacă la nivel european mortalitatea din cauza cancerului de sân e în scădere, în România e în creștere - 22.7 la suta de mii de locuitori, potrivit aceluiași raport.
Până în acest moment, România nu are un program național de screening pentru cancer de sân.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this