Luiza Popovici
Reporter
...este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A descoperit pasiunea pentru scris cu mult timp înainte și simte că jurnalismul i se potrivește ca o mănușă.
Reportaj din Ucea, comuna din Brașov care a organizat un referendum împotriva unei stații de biogaz. „Cea mai mare îngrijorare este mirosul”
În comuna Ucea din județul Brașov ar urma să se pună în funcțiune o stație de biogaz care să proceseze aproximativ 70 de tone de deșeuri pe zi. Acest scenariu a mobilizat recent localnicii să organizeze un referendum local pentru a opri investiția firmei de tratare a deșeurilor.
Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”
Studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială susțin că la cursuri profesorul Baltasiu ar avea o abordare „extremistă” și că vorbește adesea depreciativ despre rolul femeii în societate sau despre minoritățile sexuale. Personalități controversate, precum Mircea Vulcănescu, sunt date des exemplu și încadrate în categoria „eroilor naționali.”
Experiment PressOne: „terapie energetică” pe Tik Tok. Oamenii care promit că te vindecă de cancer cu îngeri și multe sute de lei
„Pentru cancerul de sân poți să scapi fără niciun fel de operație, cu condiția să vii la noi și să nu fi fost deja operată”, promite un cuplu pe Tik Tok. Cei doi câștigă sume constante de bani din vulnerabilitatea celor cărora le promit soluții miraculoase, pentru probleme grave de sănătate. PressOne atrage din nou atenția asupra fenomenului falșilor terapeuți și a pericolelor pe care aceștia le pot reprezenta în societate.
Reportaj. Picnic cu lucrătorii asiatici pentru care România a devenit „acasă”: „În Filipine e la fel ca aici. Unii au, alții n-au”
Departe de casă și izolați, de cele mai multe ori, de români lucrătorii străini stabiliți în România caută să se sprijine mai degrabă unii pe alții și să lege prietenii în comunitate.
„O bomboană de primar”. De ce îl susțin oamenii pe Piedone. Reportaj din sectorul 5
În sectorul pe care îl conduce, Cristian Popescu Piedone este aproape idolatrizat de majoritatea celor care au stat de vorbă cu reporterii PressOne. Puțini reușesc însă să explice, concret și de ce îl prețuiesc atât de mult pe politicianul care acum țintește și mai sus: la Primăria Generală.
Voucherele nu rezolvă sărăcia. Statul român acoperă lipsa investițiilor cu tichete și alimentează mitul asistaților social
Statul român emite anual milioane de vouchere, în special sociale, dar nu investește într-un sistem care să-i scoată pe cei expuși la sărăcie din situațiile dificile. Și tot prin instrumentul voucherelor guvernul acordă anumite privilegii bugetarilor, fără a se mai obosi să le măsoare și eficiența. În an electoral, „voucheriada” ia amploare.
Interviu. „E foarte dificil pentru oamenii în fotoliu rulant să intre pe piața muncii”. De ce rămâne România o țară stricată pentru cei ce au nevoie de ea
Sute de mii de oameni în fotoliu rulant se confruntă cu un sistem disfuncțional și cu o țară stricată, atunci când vor să muncească. Opțiunile lor sunt extrem de limitate, veniturile insuficiente pentru acoperirea tuturor costurilor logistice, iar România rămâne un loc spațiilor publice neadaptate pentru acest segment vulnerabil din populație.
Poșta Română a „digitalizat” doar 4 poștași din miile care „trebuie să transforme România”. Modernizarea companiei, încă în proceduri
PressOne a solicitat Companiei Naționale Poșta Română informați despre cum decurge procesul de digitalizare și dotare cu echipamente moderne. Am întrebat compania la care statul este acționar majoritar și ce strategie are pentru îmbunătățirea calității vieții profesionale a angajaților săi, după ce PressOne a scris recent despre condițiile grele pe care le îndură poștașii, după zeci de ani de muncă în spate.
Corespondență de la Strasbourg. De ce nu merg la vot nici măcar tinerii din inima Europei?„Ne simțim dați la o parte”
Deși se declară preocupași de teme de actualitate, precum schimbările climatice, tinerii europeni sunt reticenți să meargă la vot. PressOne i-a întrebat de ce.
Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg
„El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, la Parlamentul European. La Strasbourg, văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin.
Viața poștașului român, după 30 de ani de meserie: salariu de mizerie, uniformă din 2009 și scolioză
Poșta Română investește, pe hârtie, zeci de milioane de euro în proiecte și reforme, dar uită de fiecare dată de proprii angajați. PressOne a discutat cu doi poștași din două orașe diferite din România, iar oamenii reclamă condițiile grele de muncă și presiunea tot mai mare care li se pune în spate.
Sunt tinerii din România slab pregătiți și fără cultură? Mircea Vasilescu: „N-are sens să dai vina pe ei. Tinerii sunt ceea ce am făcut noi, adulții”
PressOne a stat de vorbă cu un profesor universitar de la Facultatea de Litere din București, pentru o evaluare la firul ierbii a studenților, a problemelor cu care se confruntă aceștia în sistemul de educație parcurs, dar și a calităților pe le au, de fapt, tinerii români de astăzi.
În România, violența domestică și violurile în cuplu sunt în creștere. Peste 288.000 de plângeri, date descentralizate și legislație incompletă
Numărul infracțiunilor de violență domestică înregistrate în România a crescut cu peste 19 mii de cazuri în ultimii cinci ani, arată răspunsul Inspectoratului General al Poliției (IGPR), furnizat redacției la solicitarea PressOne.
Tinerii români despre stagiul militar voluntar în termen: „Nu cred că apărăm nimic cu Armata noastră”
PressOne a vorbit cu mai mulți tineri români despre cât de disponibili sunt să participe voluntar la instruirea militară și i-am întrebat și cum se raportează ei la siguranța țării.
În România, pacienții bolnavi de cancer se luptă și cu statul pentru viață. Cum a câștigat Roxana la tribunal dreptul la medicamente gratuite
Roxana a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer ovarian, în urma unui control de rutină, care confirma prezența unui chist. După ce a fost nevoită să își achite singură tratamentul, a dat România în judecată, iar „judecătorul a constatat că statul nu și-a îndeplinit obligația asumată.”