Susținători ai lui Călin Georgescu protestează în dreptul Curții Constituționale din București, 11 martie 2025. Inquam Photos / Tudor Pană

Susținători ai lui Călin Georgescu protestează în dreptul Curții Constituționale din București, 11 martie 2025. Inquam Photos / Tudor Pană
28/04/2025
Cât costă protestele „Stegarului Dac”: cheltuieli de 11 mii de lei la o singură instituție. Ambulanța a intervenit de 21 de ori în ultimii patru ani
Cezar Cătălin Avrămuţă, cunoscut public ca „Stegarul Dac”, este renumit pentru protestele sale neconvenționale în care se cațără pe clădiri, schele, utilaje sau copaci și rămâne suspendat timp de mai multe ore. Aceste acțiuni implică adesea intervenția autorităților și automat costuri.
- PressOne a solicitat informații despre câte resurse au alocat instituțiile care intervin în astfel de cazuri, Poliția, Ambulanța și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în ultimii patru ani, și care e valoarea estimată a cheltuielilor.
- Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a intervenit punctual de 21 de ori în ultimii patru ani în urma protestelor organizate de Avrămuţă. Costul estimat pentru o singură intervenție este de aproximativ 539 de lei.
- Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost chemat de 34 de ori pentru proteste neconvenționale în București, în care participanții escaladau diverse clădiri sau structuri.
- Poliția Capitalei menționează că au fost „multiple situații în care bărbatul Cezar Cătălin Avrămuţă s-a urcat atât pe clădiri, cât şi pe diferite schele cu înălțime mare.”
Protestele neconvenționale ale lui Cezar Cătălin Avrămuță
Fiecare protest de pe obiective înalte înseamnă, de fapt, mobilizarea echipajelor mai multor instituții ale statului: polițiști, pompieri și echipaje medicale, care rămân la fața locului până persoana aflată la înălțime coboară. Presa a relatat recent despre situații în care „Stegarul Dac” a rămas suspendat și 24 de ore.
Doar în primele luni ale acestui an, Avrămuță a organizat două proteste de acest fel. S-a urcat într-un copac aflat în curtea Arestului Central, cerând eliberarea afaceristului Bogdan Peșchir, unul dintre finanțatorii fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu.
Cel mai recent incident a avut loc în apropierea Palatului Parlamentului, unde Avrămuță a escaladat unul dintre stâlpii gardului perimetral, pentru care a fost amendat cu 1.800 de lei.
Ambulanța București-Ilfov: 21 de intervenții pentru Avrămuță
În perioada 2021–2025, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a intervenit de 21 de ori în urma protestelor la înălțime organizate de Cezar Cătălin Avrămuță. Potrivit instituției, valoarea totală a intervențiilor este de aproximativ 11.325 de lei.
„În perioada menționată, au fost identificate 21 de solicitări pentru pacientul Avrămuță Cezar, la care a răspuns Serviciul de Ambulanță București-Ilfov”, se precizează în răspunsul transmis la solicitarea PressOne.
Serviciul de Ambulanță are un deficit de personal estimat la 64%, susține aceasta și suplimentează zilnic echipaje la gardă, pentru a crește capacitatea de intervenție.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
„Numărul mare de solicitări, în raport cu deficitul de personal al SABIF de aproximativ 64%, reprezintă cauza influențării capacității de răspuns.”
34 de intervenții ale pompierilor pentru proteste la înălțime, din 2020 până în prezent
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU B-IF) a intervenit în 34 de cazuri, între 2020 și 2025, în urma protestelor neconvenționale în care cetățenii au escaladat clădiri, copaci sau alte obiective înalte pe teritoriul Municipiului București, potrivit răspunsului oficial transmis redacției, fără să se refere concret la bărbatul Avrămuță.
„Aceste situații au fost tratate ca urgențe, având în vedere riscurile directe pentru viața persoanei implicate și a celor din apropiere”, a transmis instituția.
Un tânăr din AUR recrutează neonaziști din rândul grupării „Unitatea 731”. Cum comentează declarațiile pro-evreiești făcute de George Simion: „Doar nu vrei să zică în public că trebuie gazați”
În timpul documentării despre Unitatea 731, grupare neonazistă care acționează în România și Republica Moldova, PressOne descoperă un schimb de replici între membrii organizației și Vlad Petre, un tânăr din AUR Sector 5. Petre este adăugat într-un grup privat al Unității și propune o colaborare între membrii săi din București și organizația de tineret a partidului AUR.
Un tânăr din AUR recrutează neonaziști din rândul grupării „Unitatea 731”. Cum comentează declarațiile pro-evreiești făcute de George Simion: „Doar nu vrei să zică în public că trebuie gazați”
În timpul documentării despre Unitatea 731, grupare neonazistă care acționează în România și Republica Moldova, PressOne descoperă un schimb de replici între membrii organizației și Vlad Petre, un tânăr din AUR Sector 5. Petre este adăugat într-un grup privat al Unității și propune o colaborare între membrii săi din București și organizația de tineret a partidului AUR.
Resursele din dotarea ISU blocate pentru astfel de intervenții sunt: autoscările, scările manuale, pernele pneumatice de salvare și echipamentele pentru acordarea primului ajutor calificat. Toate intervențiile sunt realizate cu „titlu gratuit”.
Instituția nu a oferit detalii despre cazuri individuale, invocând protecția datelor cu caracter personal. Totodată, ISU nu deține o evidență specifică a costurilor per intervenție.
Poliției Capitalei nu are o statistică estimată a costurilor protestelor neconvenționale
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Poliția Capitalei susține că nu alocă echipamente și echipaje suplimentare pentru „multiplele” protestele neconvenționale organizate de Cezar Cătălin Avrămuță, mobilizând oamenii aflați deja în timpul programului.
„Intervențiile sunt gestionate în strictă conformitate cu procedurile operaționale standard şi sunt efectuate de polițiști aflați în timpul programului de lucru, care au atribuții specifice pentru astfel de evenimente şi utilizează echipamentele corespunzătoare aflate în dotarea Poliției Capitalei”, a transmis instituția, ca răspuns la o solicitare PressOne.
În schimb, Poliția Capitalei a transmis redacției cum se desfășoară procedural intervențiile în cazul unui protest neconvențional al „stegarului dac”, menționând că au fost „numeroase”. În răspunsul oficial, instituția descrie un incident de la finalul lunii martie a anului în curs.
„La data de 22 martie 2025, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliție a Municipiului Bucureşti- Secția 21 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, în jurul orei 14.20, o persoană s-ar fi urcat pe o macara, punându-şi astfel viața în pericol. La fața locului s-au deplasat cu operativitate poliţişti din cadrul subunității, care au constatat că cele sesizate se confirmă, în cauză fiind identificat un bărbat, în vârstă de 58 de ani.”
Au fost mobilizate echipe de negociatori, echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucureşti-Ilfov, de jandarmi, dar şi echipaje de prim-ajutor. Intervenția s-a încheiat după aproximativ șapte ore, fără incidente.
Autoritățile au deschis mai multe dosare penale, inclusiv pentru tulburarea ordinii publice și violarea sediului profesional, în urma incidentelor în care Avrămuță a escaladat clădiri, garduri sau alte structuri. În plus, s-a dispus o expertiză psihiatrică pentru a evalua starea acestuia.
Poliția nu are o evidență detaliată a costurilor acestor intervenții.
Cezar Cătălin Avrămuţă se află acum sub control judiciar pentru 60 zile, cu obligația să nu participe la adunări publice, să nu se apropie de zona Arestului Central al Poliției Capitalei şi să poarte dispozitiv de monitorizare electronică.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this