Luiza Popovici
Reporter
...este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A descoperit pasiunea pentru scris cu mult timp înainte și simte că jurnalismul i se potrivește ca o mănușă.
România se usucă: sute de cursuri de apă au secat în ultimii trei ani. Perioade de secetă și de 6 luni consecutive
În ultimii ani, România se confruntă cu o scădere semnificativă a resurselor de apă, fenomen care a dus la o secetă severă în mai multe regiuni din țară, pentru perioade lungi de timp. O analiză PressOne făcută pe baza datelor transmise de Administrația Națională a Apelor Române la solicitarea redacției arată că, între 2011 și 2023, majoritatea regiunilor au înregistrat un deficit sistemic de apă, iar fenomenul se agravează.
Victoria lui Trump „va normaliza ce era extremist și inacceptabil social și politic”. Efectele asupra României
Victoria lui Donald Trump ar urma să producă efecte indirecte asupra României, care se va confrunta mai degrabă cu consecințe ale unor decizii pe care le va lua administrația Trump în regiune sau în raport cu Uniunea Europeană
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
6 din 10 femei din România nasc prin cezariană, de patru ori mai mult față de recomandarea OMS. Operațiile, o practică în spitalele publice și la privat
În ultimul an, 6 din 10 femei din România au născut prin cezariană, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, transmise la solicitarea PressOne. Numărul acestora a crescut de patru ori mai mult față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a rămâne sub 15%.
„Toată lumea vine pentru bani”. Mărturia unui tânăr care a petrecut o săptămână de instrucție ca rezervist voluntar în Armata Română
„Toată lumea vine pentru bani. Alt motiv n-am auzit în jurul meu”, relatează pentru PressOne un tânăr care s-a înrolat în Armata Română, prin programul „Rezervist voluntar” și a petrecut o săptămână de instrucție la o unitate militară . El descrie sub protecția anonimatului procedurile prin care a trecut și sistemul delăsător, influențat de lipsa de personal și de condițiile precare.
Stații de încărcare pentru mașinile electrice: 5 prize în 2 ani. Statul român întârzie și câte patru ani decontarea proiectelor
În ultimii șase ani, România a doar finalizat 85 de stații de alimentare pentru mașini electrice prin programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), conform datelor oficiale obținute de redacție. Dintre acestea, doar cinci au fost finalizate în ultimii doi ani, se mai arată în răspunsul oficial.
Tichetele casnice pentru români: doar 7 angajatori au accesat programul anul acesta. Număr mic și al prestatorilor care vor să beneficieze de protecție socială
La nouă luni de la intrarea în vigoare a legii prestatorului casnic, voucherele pentru curățenie nu pot fi încă luate de la oficiile poștale, așa cum prevede legea
„Reformă nordică” pentru copiii români aflați în plasament: 6 din 10 asistenți maternali și-ar putea pierde dreptul de practică pentru că nu au liceul terminat, fără ca statul să aibă un plan B
Noua reformă a asistenților maternali impune cerințe mai stricte pentru a lua copii în plasament, iar 60% dintre asistenți riscă să piardă atestatul din cauza noilor standarde impuse.
Energy Poverty Has Doubled. Entire Communities In Romania are Burning Clothes and Shoes Because They Cannot Afford to Pay Their Bills
Romania is facing an acute energy crisis, while the government's solutions, although necessary in the short term, fail to address the root of the problem and ensure a sustainable future for vulnerable households.
Nașterea în România. De ce tot mai multe femei evită maternitățile de stat și plătesc mii de lei clinicilor private
Tot mai multe femei din România aleg nașterea la clinici private, evitând maternitățile de stat din cauza infrastructurii slabe și a atitudinii medicale. Pentru multe femei din România, deficitul de infrastructură medicală de stat, cât și atitudinea cadrelor medicale au influențat profund experiența nașterii.
Cazul Baltasiu. Profesor acuzat de studenți că e „misogin, homofob și fascist”, propus de AUR la Educație și Cultură. Comisia de etică a Universității îi recomandă „prudență”
Comisia de Etică a Universității a decis să-l absolve de orice vină pe profesorul de Istorie Socială Radu Baltasiu, candidat AUR la alegerile europarlamentare. Mai mulți studenți își acuză profesorul de derapaje în serie la cursuri.
Sărăcia energetică s-a dublat. Comunități întregi din România ard haine și pantofi în sobe, pentru că nu-și permit să plătească facturile
România se confruntă cu o criză energetică acută, în timp ce soluțiile statului, deși necesare pe termen scurt, nu reușesc să abordeze rădăcina problemei și să asigure un viitor sustenabil pentru gospodăriile vulnerabile.
Reportaj. Turist de o zi la Giurgiu, orașul din România unde nimeni, nimic
Am petrecut o zi în Giurgiu pentru a descoperi ce are de oferit orașul din vecinătatea Capitalei și cum își petrec localnicii timpul, într-o după-amiază de weekend.
Romania's geothermal energy has "fantastic potential", but is "neglected" by state authorities
Romania has immense geothermal potential, but underground water is used at minimal capacities, says Liviu Buzilă, a geomorphologist and professor at the Faculty of Geography at Babeș-Bolyai University in Cluj-Napoca, for PressOne.
Energia geotermală din România are „un potențial fantastic”, dar este lăsată „în paragină” de autoritățile statului
România are un potențial geotermal imens, dar apa din subteran este folosită la capacități minime, spune pentru PressOne Liviu Buzilă, geomorfolog și profesor la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.