Marius Simion este fondatorul proiectul NLPMania, „cel mai cunoscut blog de dezvoltare personală prin Programare Neuro-Lingvistica din România”, cu o comunitate de peste 70 de mii de cititori, conform descrierii proprii. A absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializarea Asistență Socială, din cadrul Universității de Vest (Timișoara) și este Master Trainer NLP. Foto: Facebook, pagină oficială

Marius Simion este fondatorul proiectul NLPMania, „cel mai cunoscut blog de dezvoltare personală prin Programare Neuro-Lingvistica din România”, cu o comunitate de peste 70 de mii de cititori, conform descrierii proprii. A absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializarea Asistență Socială, din cadrul Universității de Vest (Timișoara) și este Master Trainer NLP. Foto: Facebook, pagină oficială
27/07/2025
„De câte ori te masturbezi?”. Marius Simion, cunoscut trainer de NLP, acuzat că a propus scenarii sexuale timp de luni de zile unei cursante, pentru vindecarea blocajelor emoționale
Marius Simion e acuzat că ar fi încercat să vindece blocaje emoționale prin scenarii sexuale și fantezii erotice. Un cunoscut trainer de programare neuro-lingvistică (NLP) din România i-a propus unei cursante scenarii sexuale explicite, sub pretextul unor exerciții de eliberare și reconectare cu „energia feminină”.
„Imaginează-ți că ești goală în fața mea”, „că stai în genunchi în fața mea și sunt excitat”, „că ești a mea și că te leg așa”, „că prietenul tău e în altă cameră și eu sunt cu tine, acolo, în pat, și stai cu fundul ușor ridicat, ca să te pot mângâia la p**dă”, sunt câteva dintre exercițiile pe care Marius Simion, master trainer în programarea neuro-lingvistică, i le propune cursantei lui, Raluca*, ca soluție la problemele ei emoționale;
Confruntat cu acuzele că ar fi manipulat o cursantă prin mesaje cu tentă sexuală, Marius Simion admite că metoda NLP pe care o promovează și monetizează nu include tehnici erotice și afirmă că „Îmi dau seama că au fost deplasate și am depășit o limită pe care nu trebuia să o depășesc.”
- Programarea neuro-lingvistică (NLP) este o metodă de dezvoltare personală care își propune schimbarea gândirii și a comportamentului prin tehnici de comunicare verbală și nonverbală; Marius Simion vinde astfel de cursuri și formează la rându-i traineri de NLP.
- PressOne a documentat cazul Ralucăi*, o fostă cursantă de NLP a lui Marius Simion, din perioada octombrie 2021 - septembrie 2022, care i-a cerut ajutorul pentru a-și depăși provocările emoționale. În timpul discuțiilor, femeia îi mărturisește că trăiește cu teama că, oricând, un membru al familiei ar putea muri după ce, recent, pierduse pe cineva. Potrivit afirmațiilor lui Simion, „totul pornește din sexualitatea greșit înțeleasă”;
- Pe parcursul unui an de zile, bărbatul pretinde că o va „elibera” de blocajele emoționale prin scenarii erotice. „Să te învăț nu înseamnă să-ți dau informații, ci experiențe”, îi spune.
- Deși Raluca îi spune în repetate rânduri că are rețineri în a-l imagina pe mentorul ei într-un context sexual, Simion insistă și leagă progresul emoțional de disponibilitatea ei de a ceda: „Doar când renunți la control, atunci ești conectată cu eul tău profund. (...) Ca să treci peste blocajul ăsta cu profesorul ce ai nevoie?”, o întreabă.
- Capturile de ecran cu discuțiile purtate de cei doi de-a lungul formării Ralucăi în NLP nu au fost modificate.
*Numele cursantei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea. Mesajele introduse în video au fost rescrise din același motiv.
Cursuri NLP începute printr-un webinar gratuit
Inițierea Ralucăi a început printr-un webinar gratuit, pe care Marius Simion îl organizează înainte de cursul propriu-zis, pentru a prezenta conceptul de NLP potențialilor cursanți.
În timpul prezentării gratuite de pe Zoom, Raluca era acasă, gătea, iar webinarul a avut aproape efectul unei revelații, relatează femeia. Marius Simion și Radu Horia, amândoi traineri, prezentau beneficiile NLP pentru cei care vor să-și învingă fricile. Tânăra a crezut imediat că și-a învins frica de condus.
„Am avut multă vreme senzația și credința că el m-a ajutat să-mi înving teama de a conduce. De fapt, am făcut-o singură, pentru că m-am urcat la volan”, relatează acum Raluca.
A sperat că tehnica NLP dă deja rezultate vizibile în viața ei. „Dacă dintr-un webinar gratuit face așa niște minuni cu viața și cu mintea mea, îți dai seama ce poate să facă când îi dau bani”, gândea Raluca. Așa s-a înscris la primul curs contra cost.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Cursurile și taberele de vindecare emoțională
Marius Simion și Radu Horia, amândoi master traineri în NLP și parteneri de afaceri, oferă cursuri de formare pentru toate nivelurile de experiență, de la începători, până la avansați.
- Fiecare curs de formare predat de Simion durează aproximativ cinci luni și este structurat pe mai multe module.
- Cursanții beneficiază lunar de o sesiune de teorie, o sesiune cu un invitat special (psihoterapeuți, antreprenori, traineri de dezvoltare personală) și o sesiune live cu foștii absolvenți ai acelorași cursuri, deveniți coach de NLP.
- Pentru unele cursuri, cursanții primesc diplome acreditate de Asociația Română pentru NLP și Asociația Europeană pentru NLP, ambele entități private, care nu sunt avizate de niciun minister al statului român și nu pot fi trase la răspundere pentru derapajele formatorilor pe care-i acreditează.
În paralel, Simion organizează și tabere „de vindecare”, de obicei în Vâlcea și în Grecia. Unele dintre aceste tabere sunt incluse în pachetul cursurilor, cum este cazul nivelului „NLP Advanced”, în timp ce altele sunt organizate separat. Fiecare serie de curs atrage câteva sute de participanți, iar majoritatea celor înscriși sunt femei.
Unul dintre cursurile promovate de cei doi traineri de NLP. În stânga Radu Horia, în dreapta Marius Simion.
Eșec pe fonduri europene. Din sute de proiecte cu finanțare europeană pentru biodiversitate, autoritățile au reușit să finalizeze, în șase ani, doar 22
PressOne a întrebat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene câte dintre proiectele de conservare a biodiversității finanțate în perioada 2014-2020 au și fost încheiate, iar din răspunsul primit rezultă că din cele 131 de proiecte cu acest specific, doar 22 au fost încheiate. Adică abia 16,8% din total. Cum s-a ajuns aici?
Europa nu mai are răbdare cu noi: După 18 ani în UE, România își dă examenul de maturitate. Din 2028, va trebui să ne gestionăm singuri banii europeni
Noul proiect de buget al Uniunii Europene pe următorii șapte ani se prezintă ca un veritabil test de maturitate pentru România care, întâmplător sau nu, „a împlinit” în 2025 fix 18 ani de la aderarea în UE. Bugetul propus de Comisia Europeană însumează aproape 2 trilioane de euro care urmează a fi cheltuiți în perioada 2028 – 2034. Noua filozofie bugetară a Uniunii nu mai acordă aceeași importanță fondurilor europene pentru agricultură și programelor de coeziune, prin care se încearcă aducerea zonelor sărace din UE la standarde similare zonelor sau regiunilor europene deja dezvoltate. Or, fondurile pentru agricultură și de coeziune s-au dovedit, până acum, vitale pentru dezvoltarea României și ridicarea nivelului de trai.
Raluca a participat la trei cursuri și patru tabere. Costul total a fost de aproximativ 5 mii de euro, fără a include cheltuielile de transport și cazare, care au adăugat câteva mii de euro în plus.
„Aveam încredere în el că putea să-mi schimbe viața.”
În 2021, tânăra s-a înscris la primul ei curs plătit. „Workshopurile, webinarele lui Marius sunt mișto. Te scot de pe pilotul automat, că totul e rău în jurul tău și te fac să vezi și niște bule roz. Am simțit nevoia să-i scriu și să-i mulțumesc”, poveștește Raluca.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Spre surprinderea ei, Simion i-a răspuns. „Am fost foarte uimită. E ca și cum te-ai duce la un curs cu Tony Robbins, îi scrii că îi mulțumești, Tony Robbins îți răspunde și îți dă și add pe Facebook. Te simți, oh my God, ăsta mă urmărește, vrea să vorbim, cât de tare că m-a băgat în seamă.”
Așa au început primele discuții private cu Marius Simion. Îi punea în aplicare sfaturile și apoi îi lăsa feedback pentru orice descoperea despre ea. Pe internet, cursanta folosea emoji intime, inclusiv inimi.
Relatează acum că îi spunea deseori că se simte onorată să discute cu el și că o flata faptul că, Simion îi dădea din timpul lui, uneori la ore târzii.
Oferta de cursuri NLP: 3 mii de lei pentru cinci luni
Raluca avea puțin peste 30 de ani când a descoperit cursurile de programare neuro-lingvistică ale lui Marius Simion, master trainer în NLP.
Programarea neuro-lingvistică (NLP) este un model pseudo științific de comunicare și dezvoltare personală creat în anii 1970 de Richard Bandler (matematician) și John Grinder (lingvist). Cei doi au identificat tipare de limbaj și comportament care ar putea fi replicate pentru a produce schimbări rapide și durabile în gândire și comportament.
La bază, NLP combină elemente din psihologia cognitivă și comportamentală, abordări umaniste și tehnici din hipnoză.
Raluca a auzit de cursurile de NLP pe care le predă Simion de la o prietenă, imediat după relaxarea restricțiilor pandemice. La fel ca majoritatea, căuta contexte în care să se înconjoare din nou de oameni și un spațiu sigur în care să își rezolve problemele emoționale.
Iar cursurile de NLP ale lui Simion fix asta promiteau: tehnici de dezvoltare și vindecare emoțională și o comunitate în care se creează relații. Fiecare curs durează aproximativ cinci sau șase luni și costă aproximativ 3.186 lei, dacă plata este achitată integral, conform site-ului oficial pe care își promovează cursurile. Pe alt site, dedicat promovării altui curs NLP, Simion și partenerul lui de cursuri, Radu Horia, susțin că au format peste 4 mii de cursanți în NLP de-a lungul anilor.
Pentru bugetul Ralucăi, împărțit pe cinci luni, prețul era echivalent cu cel al unor ședințe săptămânale de terapie. În plus, s-a gândit că e o oportunitate să-și facă prieteni noi, relatează pentru PressOne.
Nu a fost așa cum și-a imaginat. Acum simte că multe dintre problemele ei s-au acutizat și că toate „chestiile astea alternative nu îți dau decât o impresie că s-a rezolvat ceva, tu rămâi în continuare cu traumele respective.”
Cele mai mari răni au rămas în relația de familie. „Tot ce credeam eu că am rezolvat, relația cu părinții, relația cu copilăria pe care eu am perceput-o a fi într-un fel, that was bullshit, pentru că acum simt că e mai greu decât era înainte să mă apuc de cursuri.”
„Frica de moarte e, culmea, legată de sexualitate”
Timp de aproape doi ani, Simion și Raluca au vorbit constant prin mesaje. Dincolo de cursuri și tabere de vindecare, unde Raluca a participat regulat, Simion s-a oferit să o ajute, în paralel, prin discuții despre traume, frici și relații. Aceeași invitație a lansat-o tuturor cursanților săi, potrivit propriilor afirmații.
Raluca i-a împărtășit prin mesaje cele mai intime gânduri: frica de moarte, dificultățile din relația de cuplu, neînțelegerile cu părinții. Indiferent de temă, conversația se întoarce mereu spre același punct: sexualitatea ei neîmplinită, care i-ar sabota viața.
De exemplu, într-o noapte i-a mărturisit că îi e frică că oricând un membru al familiei ar putea muri, după ce tocmai pierduse pe cineva.
„Frica de moarte e, culmea, legată de sexualitate”, îi explică trainerul. Iar sexualitatea e conectată cu feminitatea, îi transmite în continuare. Faptul că nu mai inițiază momente de intimitate cu partenerul ei ar fi o dovadă că nu are suficientă energie feminină. Că își „consumă” feminitatea prin orgasmele pe care și le provoacă prin masturbare.
Potrivit afirmațiilor lui Simion, pentru o calitate a vieții mai bună, o femeie trebuie să învețe să stea excitată, fără „să golească rapid rezervorul.”
După ce Raluca a ajuns să creadă că a găsit cauza problemelor ei, l-a rugat pe Simion s-o învețe să fie mai feminină. „Femeile nu mai știu să aibă orgasm sau se rușinează când sunt excitate. Sunt multe care zic că excitarea lor vine de la bărbat, adică dacă nu sunt în pat cu un tip, nu e normal să fie excitate. Și ce fac? Își blochează energia feminină”, o învață bărbatul.
Îi promite că o poate ajuta să depășească acest obstacol, cu condiția să rămână confidențial. „Ce te învăț, prefer să rămână aici, confidențial, pentru că nu cred că prea mulți oameni sunt deschiși la minte. E ceva ce și eu caut să înțeleg. Nu o lua ca un sistem deplin funcțional, ci ca un prieten care îți arată pașii pe care i-a descoperit.”
Raluca relatează că a avut încredere 100% în metodele „masterului” ei. Era în luna a treia din primul ei curs plătit, la momentul discuției. „Chiar dacă ar trebui să te dezbraci complet de orice măști?”, insistă Simion. Femeia acceptă termenii propunerii și să facă ce i se spune.
„Eliberarea feminității”
Bărbatul îi propune apoi un exercițiu ca să-și deblocheze feminitatea. Să îi descrie cea mai intimă fantezie sexuală a ei. Ceva ce nu a mai spus public. „Dar fă-o ca să-ți depășești limitele. Și vezi ce simți apoi”, o îndeamnă Simion.
Raluca nu știe ce să răspundă. Ca să continue exercițiul, stabilesc să își imagineze un scenariu sexual general, de care crede că unei persoane obișnuite i-ar fi rușine.
„Sex în grup”, îi răspunde femeia.
Trebuie să își imagineze că este într-o cameră cu toți foștii parteneri cu care a făcut sex si că fiecare a adus ceva în plus sexualității sale. „Închide ochii câteva clipe și privește-i cu drag și lasă-i să te vadă goala și excitată, să vadă femeia din tine, complet liberă.”
O îndeamnă să îi descrie ce senzații simte. „Verifică cu degetele dacă ești udă și apoi imaginează-ți că acei bărbați te ating fiecare, simte palmele lor pe picioare, pe brațe, pe fund, pe labii, pe sâni, pe buze, pe frunte, peste tot”.
Ultimul pas este recunoștința, potrivit afirmațiilor lui Simion. „Spune-le «mulțumesc pentru că m-ai f**ut, pentru că m-ai pus în contact cu feminitatea mea». Poți folosi alte cuvinte dacă vrei, dar sensul e ăsta”.
În aceeași seară, bărbatul îi propune mai multe scenarii erotice. De fiecare dată îi cere să descrie în detaliu ce simte. „Spune-mi ce te-a excitat cel mai mult în seara asta din ce ți-am zis să faci?”, o întreabă.
„Ce cuvinte te excită?”, „De câte ori te masturbezi?” și pornește o discuție despre cât de des ar trebui să o facă, cum, câte minute.
Raluca acuză o durere de cap ca să se îndepărteze de subiect. „Eu îi spuneam că nu sunt singură în încăpere și că e prietenul meu lângă mine, că nu mi se pare ok să vorbim despre chestiile astea. La anumite replici i-am cam căzut în plasă. Încerci să fii drăguț, să nu-ți superi gurul sau omul pe care îl venerezi, la care te uiți de jos în sus”.
„Îți e jenă cumva?”, o întreabă bărbatul, văzând că ezită.
„Nu, dar e fantezia mea”, îi răspunde femeia.
În aceeași seară îi lasă o temă pentru acasă: să se abțină să aibă orgasm când se masturbează. De cel puțin patru ori.
Exercițiile NLP de vindecare: îmbrățisări și „te iubesc-uri” între participanți
După mai bine de un an și jumătate în care au vorbit constant prin mesaje, Raluca i-a zis de două ori „Te iubesc”. Susține că e o metodă predată de Simion prin care cursanții care nu au experimentat iubire părintească în copilărie, să se poată vindeca emoțional. Astfel, membrii NLP erau încurajați să se îmbrățișeze lung, cu tot corpul, și să-și spună între ei „te iubesc” des.
Prima dată, s-a întâmplat în timpul perioadei de curs, după o sesiune în care a învățat-o să trăiască în prezent. „Am plâns de fericire mai devreme. Am fost trup și suflet AICI. Și tocmai de aia, am simțit fericire și iubire că SUNT. Și voiam să știi că de la tine am învățat asta. Îți mulțumesc! Te iubesc! ♥️”. Simion nu i-a răspuns.
A doua oară s-a întâmplat la finalul unui curs. „Ca de la erou aflat în plină călătorie la maestru, mi-e dor de tine și te iubesc! 🙂”.
Raluca recunoaște acum cât de puternică era proiecția pe care o făcuse asupra lui. „L-am urcat direct pe piedestal și m-am uitat la el ca la o chestie care mă poate ajuta să depășesc foarte multe lucruri care nu-mi plac în viața mea.”
Fiecare serie de curs atrage câteva sute de participanți, iar majoritatea celor înscriși sunt femei. Foto: Facebook, pagină oficială Radu Horia
După doi ani însă și-a dat seama că a lăsat conversațiile să meargă prea departe.
„Citind mi s-a făcut din nou greață pentru că eu păstram conversația, adică nu încheiam, nu-i spuneam fuck off și să-i dau block pentru totdeauna, nu. Eram acolo și întrețineam, că aveam încredere în el că putea să-mi schimbe viața”, spune Raluca.
Manipulare sexuală în relația mentor/cursant. Tehnica „Simon says”
La câteva luni distanță de la începutul conversațiilor dintre cei doi, scenariile sexuale inițiate de Simion în conversațiile cu Raluca devin din ce în ce mai explicite. Bărbatul îi trimite imagini erotice pe Messanger, ca să o stimuleze. „Imaginează-ți că mă joc așa cu degetele”, spune bărbatul.
Femeia refuză însă să intre în scenariul propus de Simion. „Nu îmi pot imagina că tu ești cel care face asta, pentru că pe tine te percep ca pe un mentor spiritual. Te-am pus pe un piedestal”.
Simion nu renunță. În aceeași seară o roagă să aibă încredere în metodele lui și să treacă dincolo de ce îi dictează mintea. „Dă-ți voie să testezi, să nu ai informație înainte de a testa. Imaginează-ți. Simte-mi degetele la p**da ta, așa cum stă tipa din poză, și spune-mi ce simți. Nu mă interesează ce îți zice mintea.”
Bărbatul o încurajează insistent să alunge chiar și ultimele rețineri.
Statutul de „profesor” o ține la distanță de orice scenariu sexual pe care bărbatul il propune, susține Raluca. Simion o provoacă să renunțe la această etichetă și să-și dea voie să experimenteze dincolo de „blocajele emoționale”. „Cât sunt profesorul o să duci totul în mental. Ca să treci peste blocajul ăsta cu profesorul, ce ai nevoie?”
Femeia simte rușine și vinovăție. Îi spune că nu poate să relaționeze așa „cu o autoritate”. „Îmi pare rău pentru blocajele mele”, adaugă apoi.
„Dă-ți voie să stai fără măști în fața mea. Să mă lași să te vad dincolo de blocaje. Știu că ți-e teamă, poate. Dar e fain când ai măcar o persoană cu care poți să dai jos măștile și să îmi poți spune «Marius am nevoie de p**ă», revine Simion.
Rolul lui nu ar fi să îi ofere doar informații, „ci experiențe”, potrivit propriilor afirmații, iar oricând e prea mult, poate schimba „canalul TV”. În același timp, când femeia încearcă să facă asta, el insistă.
„Vreau sa spui în gând «Marius, îmi dau voie să fiu sclava ta» repetă de 2-3 ori și observă ce simți, p**dă mică. Ai zis în gând "vreau să îmi dau voie să fiu sclava ta??”
„Mă simțeam foarte stânjenită. L-am pus pe un piedestal și acum omul ăsta vorbea despre chestii lumești. Se dădea la mine într-un fel mult prea direct. Am avut tot felul de experiențe cu bărbații, adică să fiu agățată, dar n-a fost niciodată atât de murdar, atât de direct, atât de scârbos”, afirmă Raluca.
În aceeași noapte, Simion îi propune mai multe scenarii. Toate cu el:
- „Vreau să te f*t până nu mai reziști”;
- „Vreau să te simt submisivă în fața mea”;
- „Vreau să te atingi la p**dă câteva secunde ca și când începi doar să te masturbezi și să adormi așa”;
- „Vreau să te f*t după ce te leg așa, cu picioarele desfăcute”;
- „Imaginează-ți că stai în genunchi în fața mea și sunt excitat”;
- „Imaginează-ți că ești a mea și că te leg așa”;
Femeia reacționează la unele remarci, dar de fiecare dată când încearcă să încheie conversația sau să o ducă într-o direcție neutră, scenariile cu tentă sexuală continuă.
În final, femeia acceptă să repete ce i se spune. „Da, vreau să fiu sclava ta”, îi spune într-un schimb de replici după miezul nopții. Și-a notat și următoarea temă pe care i-a dat-o masterul ei. „Nu ai voie să ai orgasm”.
La scurt timp, Simion îi propune să mute discuție pe Skype, unde ar rămâne „confidențială”. La mesajele de pe Messenger ar fi avut acces și membrii echipei NLP. Bărbatul nu inițiază avansuri dincolo de spațiul online.
Marius Simion la PressOne: „Probabil că există din partea mea o atracție față de acea persoană”. „Nu zic că este etic și că e ok”
L-am contactat pe trainerul Marius Simion pentru un punct de vedere.
Bărbatul recunoaște că a propus scenarii erotice cursantelor prin mesaje, de-a lungul carierei sale. „E posibil. Uneori au fost în glumă. Nu am trecut dincolo de niște discuții, care probabil nu au fost cele mai ortodoxe”, afirmă, în dialogul pe care l-am avut.
L-am întrebat care e beneficiul acestor metode „neortodoxe” din punct de vedere terapeutic, în procesul de dezvoltare al cursanților lui. „Depinde. Probabil că în funcție de persoană, unele persoane erau mai deschise la așa ceva. Nu pot să zic că e un beneficiu pentru oricine lucrul ăsta, adică nu e o metodă în sine. E pur și simplu pentru a construi o relație cu cineva”, răspunde.
Câteva minute mai târziu susține că a avut conversații erotice doar într-un cadru de amiciție, în viața privată. Nicidecum în cadrul unui curs și că nu ar fi existat raportul de putere disproporționat dintre un profesor și cursanta lui, pe care l-am invocat.
O conversație intrată în posesia PressOne îl contrazice. Primul curs la care a participat Raluca a fost în octombrie 2021, cu durată de 5 luni. În ianuarie 2022 bărbatul îi spunea prin mesaje cum are voie să se masturbeze, o punea să îi povestească ce o excită și care e cea intimă fantezie a ei. Conform condițiilor asumate de ambele părți, Raluca era în cea de-a 3-a lună de curs.
Confruntat cu această informație, Marius Simion admite că între ei ar fi putut exista un raport disproporționat de putere. „Da, se poate face transferul acesta de autoritate, da, așa e”, confirmă.
Scenariile erotice le-a propus pe baza principiilor din Tantra, susține bărbatul, o metodă de dezvoltare spirituală și cunoaștere, originară din India, care se concentrează pe integrarea spiritualității și sexualității, de care e pasionat, dar care nu face parte din tehnica NLP.
„Probabil că există din partea mea o atracție față de acea persoană și, probabil, din cauza asta am procedat așa. Nu zic că este etic și că e ok, dar probabil că există așa ceva”, afirmă bărbatul în momentul în care îi spun că femeia susține că a încercat să pună limite, însă Simion ar fi convins-o să renunțe la ele și să aibă încredere în metodele lui.
„Nu știu cum să explic toate aceste lucruri. Poate datorită unui moment în care n-am mai gândit foarte rațional. Îmi dau seama că au fost deplasate și am depășit o limită pe care nu trebuia să o depășesc.”
Cum a crescut industria NLP în România
Programarea neuro-lingvistică (NLP) s-a dezvoltat rapid în România în ultimii ani, pe fondul interesului tot mai mare pentru soluții alternative la psihoterapia clasică, care în general, este un proces de lungă durată. Lipsa reglementărilor legale a permis înmulțirea formatorilor, cursurilor și taberelor de „vindecare emoțională”, fără nicio formă de control din partea autorităților.
În prezent, oricine poate organiza cursuri despre tehnici terapeutice, se poate promova ca „coach” sau „terapeut NLP”, ca activitate comercială, fără a avea studii de specialitate în psihologie.
În plus, nu există standarde oficiale sau supraveghere instituțională pentru acest domeniu (NLP), ceea ce lasă loc pentru derapaje. Singurul cadru legislativ existent se referă la medicina complementară și alternativă, dar nu acoperă și NLP-ul. PressOne a scris pe larg despre faptul că, la 17 ani de la adoptarea ei, această lege nu are norme metodologice de aplicare.
De altfel, PressOne a documentat pe larg acest fenomen, evidențiind cum terapiile alternative au prins avânt într-un vid legislativ total. În ciuda semnalelor de alarmă și a numărului mare de persoane care apelează la astfel de servicii, statul român nu a intervenit până acum cu măsuri de reglementare sau monitorizare.
Cine este Marius Simion
Începând cu perioada pandemiei, cursurile lui Marius Simion și Radu Horia, amândoi master traineri în NLP, au avut din ce în ce mai mult succes. Public se autodenumesc „cei mai cunoscuți din domeniu”.
Conform registrului listefirme.ro, una dintre afacerile lor, „NLP REVOLUTION TRAINING SRL”, are cifra de afaceri de peste 7 milioane de lei. Profitul înregistrat pe anul 2024 este de 3 milioane de lei.
una dintre afacerile lor, „NLP REVOLUTION TRAINING SRL”, are cifra de afaceri de peste 7 milioane de lei. Profitul înregistrat pe anul 2024 este de 3 milioane de lei.
Marius Simion este administrator a șase firme care oferă servicii de NLP, toate înregistrate cu unul sau fără niciun angajat. Anual, echipe de voluntari formate din foști absolvenți ai cursurilor, îl ajută să gestioneze organizarea unor tabere, partea tehnică din timpul conferințelor de pe Zoom, dar și consilierea actualilor cursanți. Absolvenții pot deveni automat coach și preiau o parte din oamenii care se înscriu la cursuri pentru consiliere.
„Ai ședințe live cu ei, în echipă, pentru că se înscriu, să zicem, 300 de oameni la cursurile astea și îi împarte pe mai multe echipe mai mici, ca să poată să lucreze mai restrâns. Adică și eu aș putea să mă numesc coach în momentul ăsta, dacă am absolvit două cursuri cu ei, dar nu sunt coach”, spune Raluca.
Marius Simion este fondatorul proiectul NLPMania, „cel mai cunoscut blog de dezvoltare personală prin Programare Neuro-Lingvistica din România”, cu o comunitate de peste 70 de mii de cititori, conform descrierii proprii. A absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializarea Asistență Socială, din cadrul Universității de Vest (Timișoara) și este Master Trainer NLP, în cadrul Asociației Române pentru Programare Neuro-Lingvistică, entitate privată.
Conform legii, absolvenții de teologie, filozofie, asistență socială, psihopedagogie pot avea competențe în psihoterapie, după ce fac un program de formare de lungă durată, adică o școală de psihoterapie de minimum trei ani (sub egida Colegiului Psihologilor din România), o perioadă de supervizare de minimum doi ani și un număr obligatoriu de ore de terapie și dezvoltare personală.
Marius Simion nu este înregistrat în Registrul profesioniștilor cu drept de practică al Colegiului Psihologilor din România. În aparițiile sale publice însă, nu corectează gazdele podcasturilor care-l prezintă drept psiholog, profesie pentru care este obligatorie absolvirea unei instituții de învăţământ superior de specialitate, cu diplomă de licenţă în psihologie sau asimilată.
Profesori, antreprenori, și podcasteri legitimează reputația trainerilor NLP, sub promisiunea vindecării rapide
Vizibilitatea lui Marius Simion și Horia Radu în mediul online a crescut considerabil și prin participarea la podcasturi găzduite de persoane publice, precum Silviu Rotariu, gazda podcastului „Ce vor femeile”, cu peste 31 de mii de abonați sau Radu Constantin, actor și creator de conținut, cu o comunitate de peste 1,2 milioane de urmăritori, pe Youtube.
Cei doi traineri apar în podcasturi și emisiuni TV, iar printre colaboratorii lor se numără și figuri cu autoritate academică, precum Ion Duvac, doctor în Psihologie și profesor asociat la Universitatea din București. Aceste asocieri, de-a lungul anilor au contribuit la consolidarea legitimității cursurilor pe care le susțin. De aceea, Marius Simion e chemat uneori să țină prezentări în universități, despre metode de dezvoltare personală.
În lumea NLP-ului scenariile și exercițiile sexuale nu se regăsesc în modulele de curs.
„Marius spune deseori că NLP-ul rezolvă în câteva secunde ceea ce psihoterapia poate rezolva în ani întregi”, susține Raluca.
Marius Simion nu-și asumă răspunderea pentru nicio informație dată în afara sălii de curs, îmi spune la final. În realitate, o parte semnificativă din cursurile lui au doar componenta online. Un singur curs este exclusiv în variantă fizică și se numește „NLP Practitioner”, organizat de Radu Horia, partenerul lui, la care Simion e vorbitor recurent.
„Poate nu e pe gustul fiecăruia, dar nu cred că acea persoană nu a avut posibilitatea să închidă discuția cu mine”, susține Marius Simion.
*La câteva ore după apelul de confruntare am fost contactați de avocatul lui Simion, Enciu Nicolae, participant recurent la cursurile de NLP ale lui Marius Simion, printr-o notificare oficială. În document, ni se solicită să transmitem în scris că ne vom retrage intenția de a publica articolul și că vom șterge, în termen de 24 de ore, toate informațiile pe care le deținem despre clientul său. În caz contrar, ni se aducea la cunoștință că vom fi acționați în instanță pentru "încălcarea dreptului la viață privată" și pentru „lipsa unui interes public legitim” în abordarea subiectului.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this