Lavinia Nanu, șefa serviciului de formare a resurselor umane din cadrul INMSS. Fotografie via Facebook
Lavinia Nanu, șefa serviciului de formare a resurselor umane din cadrul INMSS. Fotografie via Facebook
17/11/2024
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
- PressOne arăta în urmă cu o lună că Ministerul Sănătății lucrează la o ordonanță de urgență care va reglementa medicina alternativă. Scopul proiectului ar fi de a face ordine în haosul legislativ care domnește astăzi asupra domeniului.
- Teoretic, medicina alternativă este deja reglementată prin legea 118/2007, însă aceasta nu are norme metodologice de aplicare nici astăzi, la 17 ani de la adoptarea ei.
- Este o lacună legislativă de care a profitat o întreagă industrie de „vraci”, „vindecători” și impostori care promit miracole.
- Într-un răspuns transmis PressOne, Ministerul Sănătății arată că proiectul de lege prevede și înființarea unui „sistem de formare performant” coordonat de minister prin Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS).
- Șefa Serviciului de Formare din acest institut este Lavinia Mihaela Nanu: medic și terapeut care „practică regresia în vieți anterioare și în viața dintre vieți”.
Aprilie 2024. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) - organizație controlată de Dan Voiculescu - dă în judecată Ministerul Sănătății pentru că legea care reglementează medicina alternativă (118/2007) nu are norme de aplicare. PressOne a arătat recent că Ministerul Sănătății pregătea deja un răspuns la criticile de tipul acesta: un proiect de lege care va reglementa, din nou, medicina alternativă și complementară.
Ce reglementări va cuprinde noua lege. Punct de vedere transmis de Ministerul Sănătății către PressOne
„Din păcate, nu a existat o consultare la momentul elaborării legii 118/2007, nici cu practicienii deja existenți în domeniu, nici cu Centrul de Perfecționare sau Ministerul Sănătății. Este posibil ca ministerul să fi inițiat modificarea legii în urma primirii mai multor petiții, adrese, reclamații”, recunoaște medicul Lavinia Mihaela Nanu, directoare din INMSS cu atribuții în formarea resurselor umane și practicantă de „regresii în vieți anterioare”.
Nanu este implicată în mod direct în elaborarea noii legi.
Într-un răspuns transmis la începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătății susține pentru PressOne că proiectul la care lucrează va stabili standarde de bună practică în domeniu, va crea o evidență a pacienților care apelează la servicii de medicină alternativă, va atribui mai clar diversele practici din industrie, pe categorii profesionale și va facilita înființarea unui colegiu profesional care să reunească toți practicienii care nu au pregătire medicală.
Ministerul Sănătății recunoaște că medicina alternativă este un sat fără câini
O adiție importantă față de legislația actuală este, așadar, înființarea Colegiului Practicienilor de Medicină Alternativă/Complementară. Până acum, cei care se ocupau cu asta trebuiau să adere la Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă. Este organizația care ne comunica anul acesta că a avizat Transilvania Healing Centre - companie ce diagnostichează și „vindecă” oamenii cu o baghetă metalică - să ofere servicii de medicină alternativă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dar Ministerul Sănătății declară pentru PressOne că, la acest moment, „nu există legal constituit un Ordin al practicienilor de medicină complementară/alternativă”. În plus, mai arată guvernul, pot fi organizate și autorizate în mod legal doar servicii de „apiterapie, fitoterapie si aromaterapie (unul dintre programe); acupunctură; homeopatie; farmacie homeopată; laserterapie de infrajoasă energie; ozonoterapie.”
Biorezonanța practicată de Transilvania Healing Centre și alte cabinete din țară nu figurează pe lista comunicată de minister.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
„Prin actualul proiect se reglementează standardizarea tuturor practicilor alternative/complementare, în acest fel fiecare standard din medicina complementară va suplini protocolul terapeutic din medicina convențională”, răspunde biroul de presă al instituției, când întrebăm de ce nu acționează mai ferm împotriva practicienilor care promit soluții miraculoase pentru probleme grave de sănătate.
„Din 2007 și până în prezent (...) au apărut mai multe organizații care și-au asumat diferite roluri de reglementare, formare, certificare, fără nicio bază legală, încasând taxe substanțiale și oferind certificări fără nicio validitate”, recunoaște și Lavinia Nanu pentru PressOne.
Cine-i va forma pe viitorii practicieni de medicină alternativă
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ministerul spune că rolul Colegiului va fi de a promova „disciplinele” de medicină alternativă, de a reprezenta interesele practicanților și de a elibera avize de liberă practică în domeniu. De asemenea, instituția va fi responsabilă cu supravegherea, controlul și formarea profesională a practicienilor de medicină complementară/alternativă care nu au pregătire medicală.
În ceea ce privește formarea profesională, un rol foarte important va fi jucat și de Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate, arată ministerul. În legea care reglementează acum domeniul se arată că practicienii sunt obligați să posede o autorizație de liberă practică eliberată de Ministerul Sănătății, cu avizul Centrului Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar.
După multiple transformări și comasări de instituții, activitatea centrului de perfecționare este continuată astăzi de INMSS, unde activitatea de formare profesională este coordonată de 3 persoane. Una dintre ele: Lavinia Nanu, șefa serviciului de formare a resurselor umane.
Regresii în vieți anterioare și transformări spirituale
Într-o microbiografie publicată pe site-ul personal, treziri.ro, Lavinia Nanu spune că este doctor, psihoterapeută, autoare de cursuri și formatoare de 30 de ani, iar din 2007 practică „regresia în vieți anterioare și în viața dintre vieți”, unde își ajută clienții să descopere „răspunsuri importante pentru dezvoltarea lor personală și spirituală”.
Directoarea INMSS susține într-un punct de vedere trimis redacției că a absolvit facultatea de medicină din București în 1988 (n.r. în același an termina și șeful instituției, Cristian Vlădescu), cu o lucrare de diplomă despre acupunctură - domeniu în care ar fi activat timp de 20 de ani, în afara activității ei de bază. În 1994 se angaja la Centrul Național de Perfecționare în Sistemul Sanitar, instituție ale cărei atribuții au fost preluate de actualul INMSS.
„(...) la propunerea directorului de atunci al centrului, care era un reputat medic homeopat, am continuat organizarea programelor de acupunctură și homeopatie și am inițiat organizarea competenței în apiterapie, fitoterapie și aromaterapie, program care nu exista până atunci.
Ulterior, activitatea mea s-a diversificat în organizarea de programe adresate medicilor și asistenților medicali, fără legătură cu medicina complementară și alternativă", se prezintă Lavinia Nanu într-un email transmis reporterului PressOne.
Firma din spatele treziri.ro se numește „Trezirea Resurselor Interioare SRL”, vinde cursuri de transformare personală/spirituală și este deținută în co-proprietate cu soțul ei, medicul Marian Nanu.
Marian Nanu lucrează la rândul lui în INMSS, unde face parte din personalul care administrează sau implementează programe/proiecte finanțate din fonduri externe sau bugetare. De exemplu, Nanu figurează ca „responsabil specializare” într-un program de anul acesta care a vizat formarea profesională a asistentelor medicale ce urmează să se specializeze în psihiatrie.
Site-ul treziri.ro îl descrie drept un specialist în medicina de familie cu o „îndelungată experiență” în acupunctură și o pasiune deosebită pentru educația adulților - pasiune care l-ar fi determinat să se implice în „formarea formatorilor din sistemul de sănătate.”
„Este foarte apreciat atât de pacienții săi, pentru impactul energetic vindecător pe care îl are asupra lor, cât și de participanții la cursuri, pe care îi ghidează cu înțelepciune și discreție. Aparent tăcut, este preocupat în mod esențial de perfecționarea sa ca om, de evoluția spirituală a propriei persoane și a întregii umanități”, se mai arată în microbiografia lui Marian Nanu.
Surse din sistem acuză că scopul noilor reglementări este de a mai aduce niște bani în INMSS
Documentul care prezintă strategia și misiunea INMSS pentru următorii 4 ani susține că principalele atribuții ale instituției vizează analiza serviciilor de sănătate din România, în numele și pentru Ministerul Sănătății, în scopul fundamentării științifice a propunerilor de politici și strategii din Sănătate.
Pentru a atinge acest obiectiv, INMSS se angajează, printre altele, să lucreze la „dezvoltarea capacității de formare a resurselor umane în domenii prioritare”, prin programe bazate pe principii și practici educaționale moderne, dar și pe „evidențe științifice actuale”.
Deși instituția spune că promovează o medicină bazată pe dovezi, șefa serviciului de formare a resurselor umane (deci cu responsabilități în „dezvoltarea capacității de formare”) se ocupă cu regresia în vieți anterioare - practică discreditată și considerată pseudoștiințifică de mare parte a literaturii academice.
Angajata INMSS admite că regresia în vieți anterioare nu beneficiază de vreo recunoaștere legală în România - nici în legea nouă, nici în proiectul pregătit acum de minister. Spune că asta creează situații în care regresia ajunge să fie practicată de oameni fără o pregătire adecvată.
„(...) cei care suferă sunt pacienții, deci reglementarea ar fi soluția pentru acest gen de terapii!", afirmă Nanu. E convinsă de faptul că regresia în vieți anterioare și implicit reîncarnarea ar fi fost deja „dovedite științific", de psihiatri nord-americani precum Jim Tucker și Ian Stevenson.
Criticii se îndoiesc de calitatea cercetărilor făcute de cei 2, pe motiv că au fost făcute pe copii care susțineau că ar avea amintiri din vieți anterioare, dar și pentru că ar fi imposibil de probat științific existența „sufletului" - deci și capacitatea acestuia de a se reîncarna.
Lavinia Nanu respinge ideea că ar exista un conflict de interese sau de principii între misiunea INMSS și activitățile desfășurate în „timpul liber" - care ar fi în acord cu pregătirea, valorile și conștiința ei.
„Firma Trezirea Resurselor Interioare SRL oferă servicii de medicină complementară și alternativă prin statut, dar nu în fapt. Nici eu, nici soțul meu nu derulăm prin firmă activități/servicii de medicină complementară și alternativă (...) nu există niciun conflict aici", susține șefa serviciului de formare din INMSS.
Totuși, surse din sistem care au ales să rămână anonime se arată îngrijorate de implicarea familiei Nanu în elaborarea unui proiect care ar lega de INMSS formarea practicienilor de medicină alternativă. Ele acuză că nu ar exista un interes real pentru calitatea actului medical realizat prin mijloace alternative/complementare și nici pentru fundamentarea lui științifică.
Soții Nanu se ocupă de mulți ani cu organizarea cursurilor de formare pentru diverse discipline. Captură foto via Facebook
Preocuparea pentru medicina alternativă ar fi motivată, mai degrabă, de considerente financiare, pentru că noul proiect i-ar permite INMSS-ului să încaseze niște bani în plus pentru organizarea și intermedierea atelierelor/cursurilor de formare în domeniu.
„Îi interesează ca ei (n.r. practicienii de medicină alternativă) să aibă o cameră, orice fel de cameră, nu contează, și să aibă o dotare minimală. INMSS n-are treabă cu activitatea lor decât o dată la 2 ani. Eventual îi mai bat la cap, din când când, cu un curs de formare. Și de aici se mai încasează niște bani", continuă sursele din sistem.
Nanu neagă acuzațiile de acest tip, atrăgând atenția că INMSS este o instituție publică, nu un SRL.
„Vă semnalez că în legea veche Centrul de Perfecționare avea rolul de acreditare a furnizorilor și programelor de medicină complementară și alternativă, nu de organizare directă a programelor de formare pentru care se încasează taxele de pregătire!", continuă specialista.
Colegii din sistem o contrazic. Aceștia spun că deși instituția nu organizează în mod direct programele de formare, ea funcționează precum un agent imobiliar care încasează un comision după ce a vândut un apartament care nu era al lui.
„INMSS e un intermediar între structurile profesionale. Instituția pune la dispoziție platforma PERFMED pentru înscrierea cursanților, încasează taxa de participare la curs și la examen, din care se plătesc consumabilele, lectorii, membrii comisiilor de examen, iar un procent este oprit pentru INMSS", adaugă sursele consultate de PressOne.
Medicina alternativă face casă bună cu „psihoterapia” practicată fără drept și „Fraternitatea Albă Universală”
De-a lungul timpului, Lavinia Mihaela Nanu a ocupat mai multe funcții publice care au avut de-a face cu domeniul medicinei alternative. De exemplu, o decizie a Colegiului Medicilor din 2010 o identifică drept membră a „Subcomisiei de acupunctură, homeopatie și apifitoterapie”. În 2019, un ordin al Ministerului Sănătății îi aproba calitatea de membru în „Comisia de medicină alternativă” a Direcției Generale de Asistență Medicală din cadrul ministerului.
În registrul Colegiului Medicilor, Lavinia Nanu figurează cu specializarea de medicină de familie, având studii complementare în domenii precum planificarea familială, homeopatia, educația pentru sănătate, acupunctura și pedagogia medicală. Ea prezidează și o asociație de „educație prenatală” care educă viitorii părinții pentru a asigura sănătatea fizică, emoțională și spirituală a viitorilor copii, în scopul realizării „unei conștiințe globale planetare”.
Lavinia Nanu face parte dintr-o mișcare spirituală intitulată „Marea Fraternitate Albă”. Captură foto via Facebook
Deși spune că se ocupă și cu psihoterapia - hipnoză clinică și terapie ericksoniană - numele ei este de negăsit în registrul unic al Colegiului Psihologilor din România.
„Pentru a facilita regresii în vieți anterioare și în viața dintre vieți am urmat cursurile Institutului Michael Newton din Statele Unite, iar în țară am absolvit programul de formare în hipnoză clinică și terapie ericksoniană, fără a mă înscrie la Colegiul Psihologilor. Am rămas la statutul de psihoterapeut sub supervizare”, se apără Nanu.
Împreună cu soțul și colegul ei de muncă, formatoarea INMSS este activă într-o mișcare spirituală cu origini bulgărești care îmbină creștinismul cu diverse credințe New Age - „Frăția Albă Universală”. La un moment dat, firma celor doi soți, Trezirea Resurselor Interioare, co-edita un volum scris de Omraam Mikhael Aivanhov intitulat „Lângă Maestrul Peter Deunov. Elemente de autobiografie”. Omraam și Deunov sunt principalii „profeți” ai mișcării religioase promovate de soții Nanu.
„Marea Fraternitate Albă Universală a existat dintotdeauna; ea este formată din toți Sfinții, Profeții, Inițiații, Marii Maeștri, Îngerii, Arhanghelii și toate celelalte Divinități. În aceeași categorie se înscriu și Maestrul Peter Deunov și Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov. (...) Fraternitatea este o încercare, o tentativă de a realiza social o familie spirituală în care toți să se ajute unii pe ceilalți, în iubire”, se arată pe unul dintre site-urile românești ale sectei, intens promovat de Marian Nanu pe pagina personală de Facebook.
Marian Nanu a promovat în repetate rânduri site-urile românești ale mișcării spirituale. Captură foto via Facebook
Lavinia Nanu spune că este alegerea ei ce drum spiritual alege și nu vede legătura dintre apartenența la o mișcare și activitatea din INMSS.
„Nu suntem o țară laică și dreptul la credință și spiritualitate este un drept fundamental al omului, recunoscut din câte știu eu în România! Alegerile mele spirituale îmi influențează conștiința, indiferent dacă mă aflu la serviciu sau în altă parte și acest lucru este valabil pentru toți oamenii, fie că merg la biserică sau merg pe un alt drum spiritual!”, încheie Nanu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this