Luiza Popovici
Reporter
...este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A descoperit pasiunea pentru scris cu mult timp înainte și simte că jurnalismul i se potrivește ca o mănușă.
Interviu. „E foarte dificil pentru oamenii în fotoliu rulant să intre pe piața muncii”. De ce rămâne România o țară stricată pentru cei ce au nevoie de ea
Sute de mii de oameni în fotoliu rulant se confruntă cu un sistem disfuncțional și cu o țară stricată, atunci când vor să muncească. Opțiunile lor sunt extrem de limitate, veniturile insuficiente pentru acoperirea tuturor costurilor logistice, iar România rămâne un loc spațiilor publice neadaptate pentru acest segment vulnerabil din populație.
Poșta Română a „digitalizat” doar 4 poștași din miile care „trebuie să transforme România”. Modernizarea companiei, încă în proceduri
PressOne a solicitat Companiei Naționale Poșta Română informați despre cum decurge procesul de digitalizare și dotare cu echipamente moderne. Am întrebat compania la care statul este acționar majoritar și ce strategie are pentru îmbunătățirea calității vieții profesionale a angajaților săi, după ce PressOne a scris recent despre condițiile grele pe care le îndură poștașii, după zeci de ani de muncă în spate.
Corespondență de la Strasbourg. De ce nu merg la vot nici măcar tinerii din inima Europei?„Ne simțim dați la o parte”
Deși se declară preocupași de teme de actualitate, precum schimbările climatice, tinerii europeni sunt reticenți să meargă la vot. PressOne i-a întrebat de ce.
Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg
„El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, la Parlamentul European. La Strasbourg, văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin.
Viața poștașului român, după 30 de ani de meserie: salariu de mizerie, uniformă din 2009 și scolioză
Poșta Română investește, pe hârtie, zeci de milioane de euro în proiecte și reforme, dar uită de fiecare dată de proprii angajați. PressOne a discutat cu doi poștași din două orașe diferite din România, iar oamenii reclamă condițiile grele de muncă și presiunea tot mai mare care li se pune în spate.
Sunt tinerii din România slab pregătiți și fără cultură? Mircea Vasilescu: „N-are sens să dai vina pe ei. Tinerii sunt ceea ce am făcut noi, adulții”
PressOne a stat de vorbă cu un profesor universitar de la Facultatea de Litere din București, pentru o evaluare la firul ierbii a studenților, a problemelor cu care se confruntă aceștia în sistemul de educație parcurs, dar și a calităților pe le au, de fapt, tinerii români de astăzi.
În România, violența domestică și violurile în cuplu sunt în creștere. Peste 288.000 de plângeri, date descentralizate și legislație incompletă
Numărul infracțiunilor de violență domestică înregistrate în România a crescut cu peste 19 mii de cazuri în ultimii cinci ani, arată răspunsul Inspectoratului General al Poliției (IGPR), furnizat redacției la solicitarea PressOne.
Tinerii români despre stagiul militar voluntar în termen: „Nu cred că apărăm nimic cu Armata noastră”
PressOne a vorbit cu mai mulți tineri români despre cât de disponibili sunt să participe voluntar la instruirea militară și i-am întrebat și cum se raportează ei la siguranța țării.
În România, pacienții bolnavi de cancer se luptă și cu statul pentru viață. Cum a câștigat Roxana la tribunal dreptul la medicamente gratuite
Roxana a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer ovarian, în urma unui control de rutină, care confirma prezența unui chist. După ce a fost nevoită să își achite singură tratamentul, a dat România în judecată, iar „judecătorul a constatat că statul nu și-a îndeplinit obligația asumată.”
Un „filfizon” al societății moderne. Mircea, studentul care poartă haine ca la 1900, iubește prin corespondență și se caută printre antichități
Mircea colecționează antichități „de la doi ani”. Acum are 20, a venit la facultate la București și, pentru unii ochi, costumele de epocă, jobenul și spiritul altor secole îl poartă de fapt pe el. Are pasiuni excentrice, iubește la fel de spectaculos și încă se caută, prin bagajul pe care i l-au lăsat generațiile trecute.
„Opriți Motorul”. Ce spun șoferii blocați în trafic, în București, despre noile măsuri antipoluare
Staționarea voluntară cu motorul pornit, mai mult de două minute în timpul iernii, respectiv un minut în timpul verii, ar putea atrage în acest an amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei, în București, conform unei Hotărâri de Consiliu General. Șoferii nu sunt încântați de idee.
Tren întârziat? CFR nu are sistem de despăgubiri pentru traficul intern. De 15 ani cere derogări de la standardele UE
PressOne a întrebat compania de stat CFR Călători cum gestionează cererile de despăgubire solicitate pe traficul intern în urma întârzierilor și care este nivelul de satisfacție al clienților.
Fenomenul „deepfake” în România. „Nu suntem pregătiți pentru impactul și consecințele unor astfel de tehnologii folosite cu rea intenție”
PressOne a stat de vorbă cu specialiști în trei domenii: consultanță politică, IT și sociologie, pentru a explica care sunt implicațiile profunde ale fenomenului deepfake în societate și cum aceste tehnologii pot influența opinia publică, rezultatele electorale și stabilitatea democrației, în lipsa unei strategii de informare.
Colegiul Psihologilor se autosesizează după anchetele PressOne despre falșii psihoterapeuți, dar reclamă că mulți sunt promovați de televiziuni
Colegiul Psihologilor anunță că s-a autosesizat și că cele două cazuri despre falși psihoterapeuți sau psihologi lipsiți de deontologie, despre care PressOne a relatat în noiembrie, vor ajunge la comisia de disciplină. Colegiul confirmă că România se confruntă cu un fenomen.
„Mami, filmează-mă”. Fenomenul de „sharenting”: părinții-influenceri care își postează copiii pe internet
PressOne a stat de vorbă cu mame influencer, care au zeci de mii de urmăritori și care creează postări în mod constant, folosind imaginea copiilor lor. Sharenting reprezintă practica părinților de a împărtăși excesiv informații despre copiii lor pe rețelele sociale. Specialiștii atrag atenția că există consecințe grave.