PressOne a stat de vorbă cu susținători ai lui Călin Georgescu, opozanți și oameni încă indecisi despre rezultatul de până acum al alegerilor prezidențiale. Foto: Popovici Luiza
PressOne a stat de vorbă cu susținători ai lui Călin Georgescu, opozanți și oameni încă indecisi despre rezultatul de până acum al alegerilor prezidențiale. Foto: Popovici Luiza
27/11/2024
Reportaj: românii votează lucruri trăsnite. „Se zice că Georgescu e pro-rus, legionar, credeți-mă, nici nu știu ce înseamnă toate astea”
„Călin Georgescu nu e bun pentru democrație, dar s-a săturat lumea. Eu am votat odată și PNL și PSD și USR și nu s-a făcut nimic. Știu că se zvonește că are legături cu Rusia, și un proverb românesc spune că de obicei e adevărat ce se aude, dar mai rău de ce avem acum, ce se poate întâmpla? Cred că nimic”, spune o femeie în vârstă de 50 de ani, care traversează un parc din București, uitându-se în telefon. Spune că o să-l voteze și în turul doi.
- Femeia nu știe cine e Călin Georgescu, care sunt pozițiile lui ideologice, dar i-au apărut și ei zilele trecute mai multe clipuri cu el pe Tiktok și Facebook, care au convins-o că el „își iubește cu adevărat țara pentru că vorbește frumos de ea”.
- La fel ca ea, foarte mulți români și-au exprimat votul la primul tur al alegerilor prezidențiale ca o formă de protest la adresa actualei guvernări PSD-PNL, și au făcut din candidatul suveranist Călin Georgescu, extremist și simpatizant al Mișcării Legionare, prima opțiune de vot, cu un procent de 23%, respectiv peste 2 milioane de voturi câștigate.
PressOne a stat de vorbă cu susținători ai lui Călin Georgescu, opozanți și oameni încă indecisi despre rezultatul de până acum al alegerilor prezidențiale.
Frustrări față de politica tradițională
La o plimbare prin zonele Obor, Piața Victoriei și Piața Unirii din București aud grupuri de oameni care comentează rezultatele alegerilor prezidențiale în aglomerația zilnică, în metrou, pe stradă sau la telefon. Cei mai vocali sunt mulțumiți de votul „anti-sistem” care, cred ei, arată curaj. Iar ceilalți sunt total descurajați.
În orele și zilele de după aflarea rezultatelor, Călin Georgescu a fost în trending, de parcă toată România făcea o lecție și își lua notițe în comun. Acest lucru a devenit apoi evident pe stradă, unde toată lumea vorbea despre asta. M-am simțit, pentru o clipă, ca martoră la Marea Mahmureală, după o campanie electorală în Balcani.
Un grup de studenți, opriți la o trecere de pietoni, critică în spatele meu neasumarea oamenilor de a spune hotărât că au votat cu AUR sau cu Călin Georgescu. Cei patru cred că ăsta e motivul pentru care exit-poll-urile au dat-o inițial pe Elena Lasconi a doua favorită după Marcel Ciolacu, că oamenii nu și-au asumat când au fost întrebați. De altfel, „cum să votez ca bărbat o femeie să ne conducă?”, zice unul dintre ei nonșalant. „E vai de capul ei, nu se compară cu Simion sau cu Georgescu”, vine imediat completarea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
E frig rău afară, iar pe fețele unora se vede că s-au culcat târziu, în noaptea numărării rezultatelor sau în zilele de după. Unii s-au uitat la televiziunile de știri, alții, poate, pe Tik Tok.
Intru la metrou, unde e cald. Cine nu moțăie, vorbește la telefon. O femeie se plânge că nu-i place Lasconi, dar „mai bine o Vasilica decât un dement în fruntea statului”. Cu o mână stă agățată de unul dintre mânerele suspendate, cu o alta ține telefonul.
Votanții lui Georgescu: „Prea multe nu știu despre el. L-am văzut doar pe TikTok”
Exclusiv. Securiștii din spatele mișcării suveraniste încearcă să facă bani cu titluri de stat vechi de 100 de ani și aplicații de dating. Reacția Dianei Șoșoacă: „Sunt în rugăciune la Sfântul Andrei”
PressOne vă arată legăturile dintre mișcarea suveranistă din România și niște securiști escroci care astăzi îl susțin pe Călin Georgescu.
Exclusiv. Legăturile secrete ale lui Călin Georgescu cu extrema dreaptă din Germania
Călin Georgescu menționează în CV-ul lui o personalitate extremistă din Germania, Michael Friedrich Vogt. Legăturile dintre Vogt și dreapta neonazistă au fost documentate pe larg de presa germană.
„E mai frig în casă ca afară. Mai bine mă duc prin parc, mai stau prin oraș pe undeva, mă îmbrac mai gros, că dacă stau acasă trebuie să consum apă, curent, toate astea”, îmi spune Marian*, „pensionar de la pandemie încoace”, după cum se prezintă.
Stă pe o bancă din apropierea fântânii de la Unirii. Până anul acesta a votat în fiecare an cu PSD, dar partidul l-a dezamăgit: nu a făcut nimic pentru el în toți acești ani. Din contră, condițiile lui de trai s-au degradat cu fiecare an care a trecut. „Dacă stau acasă și consum zi și noapte, cu 20 de milioane nu te descurci. Îmi vin facturi și de 600-700 de lei”.
A lucrat în construcții în tinerețe și acum are o pensie de 2 mii de lei. Marian vede în Georgescu un om de bună credință, pentru că e „citit”, că are experiență cu funcțiile publice, dar și pentru că e o figură nouă printre vechile partide cunoscute.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Prea multe nu știu despre el. L-am văzut doar pe TikTok. A dat niște exemple bune. Că țara noastră e foarte bogată și adevărul ăsta e. Că noi cumpărăm apa cu 7 lei, litrul de lapte tot cu 7 lei. A vorbit despre veniturile pensionarilor și toate astea. Păi, ce, Ciolacu îți dă 100 de lei și te duci și dai 300 de lei dup-aia la cumpărături de la inflație”.
Candidatul Independent Călin Georgescu a câștigat turul I al prezidențialelor, un șoc istoric pentru România. foto: Inquam Photos / Ovidiu Matiu
Pentru votanți ca Marian, victoria lui Călin Georgescu în primul tur e un motiv de bucurie. „În sfârșit o să avem un om capabil în fruntea statului, care să reprezinte România”, spune mândru. Nu știe însă foarte clar ce promovează candidatul, important e că „vorbește țara de bine”.
„L-am auzit vorbind exact pe stilul meu”. Ca mulți alți români dezamăgiți de guvernare, bărbatul crede acum că România este o țară bogată, vândută străinilor de politicieni.
Proiectele de țară, strategia de politică externă, măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, de exemplu, nu sunt puncte de interes pentru el. Despre viziunea politică a lui Georgescu, bărbatul ridică din umeri. „Habar n-am. Se va vedea ce proiecte va avea. Trebuie să le spună în ăstea două săptămâni. Habar n-am ce va face.”
Îl enervează etichetele de candidat „prorus”, „fascist” sau „legionar” care îl descriu pe Călin Georgescu și le consideră „o propagandă care face numai rău. Și duce și tineretul în eroare, să nu voteze cu nu știu cine.”
„Hai să terminăm cu prostiile astea”, mă dojenește. „Eu fac pariu cu tine că toți au legături cu Rusia. Ce legături să aibă el? Poate are legături cum vorbesc eu cu tine. Ăla dacă e rus, e rus, dacă e român, e român”, explică. Gesticulează agitat și își mai aprinde o țigară.
Crede că oamenii se concentrează pe ce nu trebuie cu privire la declarațiile controversate ale lui Georgescu. Prin urmare nu crede că apartenența României la UE și NATO ar fi sub vreo amenințare.
„Asta cu NATO și Uniunea Europeană sunt prostii, că el ar fi împotrivă sau chestii din astea. Dacă am ales să mergem pe drumul european, păi așa mergi, nu poți să te dai înapoi. Nu ai cum și nici nu trebuie să ieșim din UE, suntem, totuși, în democrație”, afirmă bărbatul.
Și Diana Șoșoacă ar fi fost o candidată la fel de bună pentru el, înainte să i se respingă candidatura. Ar fi votat cu ea de fapt, dar decizia Curții l-a pus pe gânduri și, crede că întotdeauna „sistemul” încercă să discrediteze oamenii care ar avea de fapt intenții bune.
„Mie imi plăcea și de Șosoacă, înainte să îi facă fenta. România are nevoie de un președinte cum era ea. Pe toți îi bătea. De ce a scos-o Curtea Constituțională din cursă? De ce și-a băgat nasul? Lui Călin Giorgescu, la fel, au vrut să-i impună niște probleme din astea de pe TikTok, că n-avea marcată campania. E o porcărie. Că a încălcat legea, zic ei. Ce lege a încălcat? N-a încălcat nicio lege. Pentru ei, dacă un om de rând face ceva, imediat îl ia garda. Dar dacă fac ei o porcărie, pe ei nu-i mai ia nimeni.”
La plecare, Marian își strigă în urma mea poziția la următoarele alegeri „Georgescu o să fie președinte, domnișoară, o să vezi, are votul meu și al multora.”
Votul împotriva „domnului în roșu”
Câteva bănci mai încolo, câțiva tineri spun că nu stau de vorbă cu mine despre politică, că nu se pricep și nu-i interesează. „Cine iese, iese, aceiași sunt” și chicotesc între ei. Majoritatea tinerilor de până în 30 de ani cu care am vorbit pentru acest articol m-au trimis la plimbare.
Mă opresc mai departe lângă o mamă în vârstă de 40 de ani, care stă cu căștile în urechi și ascultă muzică cu volumul dat la maxim. Mărturisește din prima clipă că l-a votat pe Călin Georgescu „ca să nu iasă domnul în roșu”, adică Marcel Ciolacu.
Vrea un viitor mai pentru copil, diferit de destinul său: muncă de 12-14 ore pe zi, pe bani puțini.
Cum, concret, nu știe. I-au zis mai multe cunoștințe să voteze cu Georgescu, iar clipurile video „în care vorbea bine” au fost cireașa de pe tort.
„Domnișoară, nu mă interesează politica. Eu l-am votat că e independent și nu e PSD-ist, în rest, nu știu nimic de el. Se zice că e pro-rus, legionar, dar dacă mă credeți, nici nu știu ce înseamnă toate astea. Toți sunt la fel”. Își pune căștile înapoi în urechi, semn că discuția s-a încheiat și îmi face cu mâna în semn de plecare.
Ovidiu iese de la muncă. E corporatist și pentru el a fost o surpriză că atât de mulți români l-au votat pe Georgescu, politician de care nu auzise nimic până zilele trecute. „Uneori, oamenii tind să fugă din rău spre alte lucruri și mai rele. De la un stat pesedist ne apropiem încet, încet de un regim totalitarist”.
Nu își explică cum a reușit candidatul să își câștige popularitatea în rândul românilor într-un timp atât de scurt, „poate doar social media l-a ajutat, dar nu știu, am fost șocat”. Are 27 de ani și niciun tur de alegeri nu i-a adus o dezamăgire mai mare ca acum. „Persoanele care l-au votat cred că l-au votat doar ca să nu iasă alt candidat. E prima oară în istoria României în care un candidat independent câștigă alegerile, în fața unor oameni de partid.”
La orele de vârf, în preajma stației de metrou de la Victoriei, Andreea, printre claxoane și îmbulzelile oamenilor ieșiți de la muncă, îmi spune că de teamă să nu iasă Georgescu „o să îmi manipulez toată familia să o voteze pe Lasconi”. E în primul an de master la SNSPA și o uimește cum oamenii nu se alarmează la discursul de campanie al lui Georgescu. De altfel, a aflat că și mama ei a votat în primul tur cu Georgescu, dar doar pentru că nu se aștepta să ia mai mult de 2%, susține.
Vrea de la un viitor președinte „să susțină educația și tinerii, că noi suntem viitorul țării. Și susținerea drepturilor femeilor, ceea ce nu prea am văzut la Călin Georgescu. Din contră, vrea să ne transformăm într-o mini Rusia.”
Visează să-și deschidă o afacere la un moment dat, dar la cum arată lucrurile acum, crede că e mai probabil să plece din țară, mai ales că sub conducerea unui politician extremist „s-ar putea ca femeile să nu aibă atâtea drepturi”.
„Și legionarii își iubeau oamenii și țară lor”
Un antreprenor suprins de rezultatele alegerilor nu se declară un susținător convins al lui Călin Georgescu, dar nici nu se împotrivește ideilor lui. „Nu fac parte din categoria oamenilor care urmăresc TikTok, dar nici nu sunt de acord cu teoria conspirației, cu boții. Cred că ne-am făcut-o cu mâna noastră. Trebuie să ne asumăm”, explică.
Urmărește la rându-i reacțiile de după alegeri și nu pare atât de deranjat că extremistul Călin Georgescu îl copiază, în imagine și discurs, pe Vladimir Putin.
„Am văzut că se vehiculează în mass-media apartenența lui Georgescu la Rusia. Fiecare om poate, din punctul meu de vedere, să țină sau să îi placă de o anumită persoană, că e american, că e rus, e treaba fiecăruia”, spune bărbatul.
Crede că antreprenorii și clasa de mijloc sunt cei care s-au revoltat, de fapt, prin vot. Ei ar fi fost cei care s-au simțit neascultați și presați de taxele și impozitele cu care i-a sufocat Guvernul în ultimii ani. Și au dezvoltat un dezinteres pentru politică.
„S-au dat niște legi, s-au făcut niște lucruri în ultimii 2 ani de zile care au afectat, din punct de vedere al timpului disponibil, oamenii care chiar contează, oamenii de afaceri, antreprenorii, clasa de mijloc și în sus. Noi am fost preocupați să ne ținem business-urile în funcțiune, să reușim să rezistăm, nu neapărat să creștem și au profitat de momentul ăsta. Neatenția noastră ne-a dus unde suntem în momentul ăsta. Asta nu înseamnă că e vorba de mâna întinsă a Chinei sau de Putin.”
Antreprenorul se lansează într-un monolog despre importanța alegerilor prezidențiale care, după părerea lui nu sunt definitorii pentru bunul mers al unui stat. Crede că presa insistă pe niște detalii care nu-și au rostul. Nu sunt de acord, așa că îmi dă un exemplu concret.
„Și ce dacă e legionar?”, îmi spune râzând. „Poate să fie ce vrea la el acasă. Important e cum e el pentru Romania. Și legionarii isi iubeau oamenii și țară lor. E adevărat că nu ii iubeau pe adversari, acum depinde pe cine iubește Călin Georgescu”, afirmă bărbarul în vârstă de 40 de ani.
Crede că în fruntea statului poate sta și un legionar, dacă Serviciile Române de Informații își fac treaba și îl temperează. Se aproprie un pas și cu o figură sobră îmi spune franc. „Toată lumea știe, nu e un secret, că mâna omniprezentă a Servicilor e, de fapt, cea care conduce un stat” și din perspectiva asta se declară un cetățean liniștit.
Potrivit fișei postului, președintele este cel ce propune directorii SRI și SIE.
Calități pentru președinție: vorba bună, să faci bine, să vină pacea
Alexandra* mimează veselă versurile unei melodi pe care o ascultă în căști, în drum spre locul de muncă. Este angajata unei clinici veterinare de pisici și se gândește să îl voteze pe Georgescu și în turul doi. Iubitul ei „ e foarte informat” și a îndemnat-o să voteze ca el, dar se decalră, deocamdată, confuză. A văzut știrile care-l acuză, a ascultat discursul candidatului Georgescu și mai are nevoie de timp să se mai documenteze. Tinde să încline balanța mai mult în favoartea lui.
Până acum admiră la el „vorba bună, că spune că o să facă mult bine, că o să vină pacea, că o să facă o schimbare, că el iubește țara. Dar, tocmai ce s-a speculat că este pro rus și legionar și de aia trebuie să mă documentez mai bine pe cine să votez. Nu pot să spun 100% că el e așa cum zice lumea, că toată lumea poate să zică și despre X și despre Y că a făcut, că este cumva sau altfel. Din politica românească mai toată lumea are dosare penale, deci nu sunt ei mai presus”, adaugă tânăra.
Alexandra* mimează veselă versurile unei melodi pe care o ascultă în căști, în drum spre locul de muncă. Foto: Popovici Luiza
Pentru ea nu este o opțiune care ar pune în pericol democrația, pentru că cea mai importantă calitate a lui Călin Georgescu este „că își iubește țara și poporul”. Ceilalți politicieni însă i-au demonstrat că sunt corupți.
Pe alee în jos, ceva mai departe de clinica de pisici, stau de vorbă și cu Laura*, o femeie de 36 de ani, care se plimba împreună cu o prietenă pe Bulevardul Ștefan cel Mare, cu câte o cafea în mână. Bucureștiul este printre capitalele europene cu cele mai multe cafenele de specialitate.
Asupra anumitor nuanțe e de aceeași părere cu cei care au vorbit înaintea sa: nici pentru ea Călin Georgescu nu e un rău absolut. La alegeri s-a simțit nereprezentată, dar a ales o altă formă de protest: și-a anulat votul.
„Am auzit de el, recent. Și chiar dacă nu l-am votat, de fapt nu am votat pe nimeni, pentru că nu m-am identificat cu nimeni. Mi se pare că poporul român a refulat cu voturile acestea împotriva sistemului. Nu cred neapărat că au ales un om anume, ci conceptele și valorile pe care aceștia le-au promovat”, adaugă tânăra.
Și Laura l-a văzut prima dată pe internet și i se parte că spre deosebire de alții, Georgescu vorbește bine. „Am auzit de dânsul, știu ce valori promovează. Cred că se exagerează în media un pic, scotându-i toate defectele în evidență, că toți candidații au defecte. Trebuie să cântărim mai bine cum alegem și după să trecem și prin filtru gândirii”, spune femeia.
Rezultate arată de fapt implicare și o dorință de schimbare și crede că asta i-a mobilizat pe oameni. „Cred că a ajutat foarte mult și share-uirea între persoanele tinere, noii votanți, dar a fost și susținut cumva pe aceste platforme, poate de Rusia, poate de altcineva”. A trecut de vârsta la care era naivă și credea integral discursul unui politician.
„Adică nu cred în totalitate că bugetul a fost zero. Poate bugetul dânsului a fost zero, dar sigur s-a consumat un alt buget pe acolo. Dar, comparând lucrurile, nu cred că a fost totuși din bugetul statului român, așa cum s-a întâmplat în campaniile celorlalți care au candidat și care candidează. Adică dacă ne uităm și la postarile doamnei Lasconi, de exemplu, și facem o balanță, poporul român, din punct de vedere financiar, este dezavantajat de reclama doamnei Lasconi.”
Populismul lui Georgescu: „este o boală și atrage foarte mulți simpatizanți”
Luați prin surprindere duminică și apoi, odată depășit șocul inițial al rezultatelor, oamenii încep să caute vinovați. Mai ales cei care simt de câteva zile un gol în stomac.
Dezamăgită și tristă de decizia majorității, Cristina* condamnă mai presus de toate ignoranța instituțiilor care l-au lăsat pe Călin Georgescu să candideze, deși are un dosar penal pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Era aproape adolescentă în timpul regimului comunist și îi e teamă să se reîntoarcă la retorica agresivă de altădată. Crede că oamenii îl cred pe Georgescu mult prea ușor.
„Georgescu, de exemplu, spune că nu a plătit nimic pe campania electorală, dar e clar că l-a ajutat cineva, ceea ce nu este legal, să obții așa favoruri de la o parte terță. Dacă eu vă fac dvs. cinste într-un restaurant e una, dar dacă i se face cinste cuiva cu o președinție, e alta.” Părerea Cristinei este că oamenii nu știu ce au votat, pentru că Georgescu nu ar fi de fapt o opțiune anti-sistem.
„Populismul este o boală și atrage foarte mulți simpatizanți. Chiar și pe oamenii inteligenti, frustrati și dezamăgiți. Pentru că noi nu suntem învățați să recunoaștem discursul ăsta populist. Suntem săraci și needucați. Domnul Georgescu sau cum îl cheamă, el este unul venit tot din stat, n-a venit din mediul privat”, spune mâhnită femeia și-și continuă drumul.
O pensionară oprită în fața unei florării de alături, e la fel de dezamăgită de rezultate. Ea vrea ca toată țara să se revolte si șă se mai aleagă o dată. „Nu o vreau nici pe individa asta, iar pe individul ăsta nici atât, însă ca să scăpăm de legionarul ăsta, suntem obligați să o votăm toți pe această individă, că altfel nu pot să o numesc. Nu mi-o doresc președinte, sub nicio formă”. La bază, femeia este economistă și crede că există soluții pentru stabilitate economică chiar și cu un deficit ca al României, nu e nevoie ca oamenii să se radicalizeze din disperare.
O pensionară oprită în fața unei florării de alături, e la fel de dezamăgită de rezultate. Ea vrea ca toată țara să se revolte si șă se mai aleagă o dată. Foto: PressOne
I se pare că România trăiește o mare decădere. „O să ne întoarcem la regimul dinainte de comunism, ca pe vremea legionarilor. Când fără niciun motiv, fată tânără și frumoasă, te lua, te viola, după care te omora. Eu sunt în vârsta, am prins timpurile astea”, afirmă femeia și cere un ziar doamnei de la chiosc.
„Viitorul meu îl decid niște babuini”
Larisa*, antreprenoare, nu este convinsă că Georgescu are un plan care să poată fi pus în aplicare. Din contră, crede că acest candidat conspirație apărut de nicăieri, le-a a spus oamenilor doar ce vor să audă. Revoltată și cu plânsul în gât susține că toți angajații ei l-au votat dintr-o „prostie crasă”, care ar caracteriza mulți din votanții candidatului.
„Eu sunt administratoarea unei firme. Am 10 angajați. Știți că toți angajații mei l-au votat? Știți de ce? Fiindcă a apărut pe TikTok. Furia mea, când am aflat, a fost foarte mare, îmi venea să plâng de nervi. Fiindcă ei decid viitorul meu și al copiilor mei, din păcate. Nici măcar nu știu unde să plec în Europa, vă zic sincer.”
Are 42 de ani și s-a gândit să plece din țară de multe ori. Acum le spune tuturor că „ viitorul meu îl decid niște babuini”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this