24/11/2024
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
13.10 PSD e în ședință și se așteaptă demisia lui Marcel Ciolacu, iar la PNL Nicolae Ciucă și Ilie Bolojan
11.15 Călin Georgescu a anunțat că nu va face nicio conferință de presă pâna la finalizarea numărătorii voturilor, cel mai probabil marți. Kremlinul a reacționat cu precauție la scorul său, după ce agenția Ria Novosti îl caracterizase duminică seară drept un candidat aliniat Rusiei. Expert Forum, parte a coaliției Vot Corect, spune că Georgescu nu a declarat niciun leu în campania electorală.
10.50 Candidații suveraniști, Georgescu, Simion și Terheș au împreună 37.89% din voturi. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au 27.94% din opțiunile electoratului.
10.15 Liniște la toate sediile de partid. Singurii care caută ceva sunt românii. Mulți dintre ei, pe dexonline.ro
10.00 1461 de voturi are Elena Lasconi în fața lui Marcel Ciolacu, la numărarea a 99.95% dintre secțiile de votare. Întrebat, vineri seară, la Antena 1, dacă îşi dă demisia de la şefia PSD dacă nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Categoric, da! Categoric!”.
09.30 După numărarea a 99.93% din voturi, Marcel Ciolacu trece pe locul 3. În turul 2 al alegerilor prezidențiale se vor confrunta Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
08.30. Mai sunt sub 100.000 de buletine de vot de numărat, iar diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus simțitor, la sub 1.000 de voturi. Dacă această dinamică se păstrează, atunci în turul 2 se vor confrunta Călin Georgescu, care conduce în continuare detașat, fiind principalul câștigător al primului tur, și Elena Lasconi.
Recuperarea decalajului de sute de mii de voturi dintre Lasconi și Ciolacu în primele ore ale dimineții vine în urma rezultatelor din diaspora, acolo unde Georgescu a câștigat la scor, urmat de Elena Lasconi, amândoi la mare distanță de restul plutonului.
Pericolul extremist, „pacea lui Putin” și un secret încă bine păstrat: câți „suveraniști” avem, de fapt, în serviciile de informații? Expert în securitate: „Există acest trend în instituțiile de forță”
Cum ar arăta scenariul unei „Românii suveraniste” și ce riscuri pentru securitate ar însemna cocoțarea în fruntea statului român a unui personaj „suveranist” (ca să nu zicem extremist, de-a dreptul)? PressOne l-a întrebat pe la Claudiu Degeratu, expert în securitate națională, apărare și studii strategice.
Exclusiv. Legăturile secrete ale lui Călin Georgescu cu extrema dreaptă din Germania
Călin Georgescu menționează în CV-ul lui o personalitate extremistă din Germania, Michael Friedrich Vogt. Legăturile dintre Vogt și dreapta neonazistă au fost documentate pe larg de presa germană.
Rezultatele alegerilor la ora 7:30 - doar 5000 de voturi îi despart pe Marcel Ciolacu și Elena Lasconi pentru turul 2.
- Călin Georgescu hipnotizează România. Scârbiți de oferta democratică a partidelor, românii au votat direct cu Rusia (opinie PressOne)
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
05.00 Când mai sunt doar 400.000 de voturi de numărat, diferența dintre Lasconi și Marcel Ciolacu pentru locul 2 s-a redus la sub 40.000 de voturi (19,38% pentru Ciolacu și 18.97% pentru Lasconi). Călin Georgescu, candidatul care a preluat toate temele putiniste, antieruopene și suveraniste, conduce detașat atât în țară, cât și în diaspora, cu 22.74% din voturi. Pe locul 4 se situează George Simion, cu 13,92% din voturi.
01.00 La 91% dintre secțiile de votare din România, cu Călin Georgescu la aproape un punct în fața lui Marcel Ciolacu și la aproximativ 400.000 de voturi de Elena Lasconi. În Diaspora, acesta conduce în fața Elenei Lasconi, după numărarea a 36% din secțiile de votare, cu aproximativ 10.000 de voturi.
00.40 Călin Georgescu a preluat conducerea în Diaspora, după numărarea a 25% din secțiile de votare. Elena Lasconi e pe locul II. În țară, Georgescu a câștigat județele Sibiu, Tulcea, Constanța, Suceava, Maramureș, Alba, Hunedoara, Arad, Argeș, Iași, Prahova, Ilfov, Călărași, Bistrița Năsăud.
PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului la turul 1 al alegerilor prezidențiale din România.
00.15 Elena Lasconi conduce în Diaspora, după numărarea a 20% dintre secțiile de votare. În România, e pe locul III.
23.40
Călin Georgescu este pe primul loc după numărarea a 81% din secțiile de votare din România. În Diaspora, numărătoarea e abia la 12% din secțiile de votare.
23.35
Numărarea a 80% din secțiile de votare arată o diferență 0.06% între Marcel Ciolacu și Călin Georgescu. Elena Lasconi a trecut pe locul III.
22.50
După numărarea a 60% din procesele verbale, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu merg în turul doi. Pe locul III, George Simion.
Numărarea a 50 dintre secțiile din țară îi duce în turul doi pe Marcel Ciolacu și Georgescu.
22.25
Analistul politic Cristian Andrei vorbește despre:
"o revoltă a foarte multor români la urne, iar principala temă, nediscutată a campaniei - repet asta - este anti-sistem și anti-partide, ruptura între conducători și conduși; și nu mă refer la 25-30%+ ai lui Georgescu și Simion (cât avea și sondaje). Candidații coaliției de la guvernare abia ating 40% împreună. Deriva spre un regim populist este după colț."
22.10
Călin Georgescu, declarații extremiste și anti-NATO. Supriza acestor alegeri, s-a născut pe 26 martie 1962, a făcut studiile superioare la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, după care a obținut un titlu de doctor în Pedologie la aceeași universitate.
A fost înalt funcționar în două ministere, propus ca variantă de premier în timpul decăderii lui Emil Boc, în 2011-2012, și a reapărut în compania AUR, ca propunere a partidului pentru aceeași funcție. Are dosar penal pentru „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
„Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (…) Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru și este treaba lor, nu a noastră. Față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că sunt din istoria noastră.”
Declarațiile sale de susținere a regimului legionar nu sunt singurele care șochează. Creșterea sa electorală a fost pe TikTok, iar BEC a decis să-i ceară retragerea clipurilor de pe rețea.
21.45
Principalele declarații ale candidaților.
Marcel Ciolacu: „Mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat votul și încrederea. A fost un vot pozitiv pentru echilibru și stabilitate. (…) În perioada următoare va trebui să stau de vorbă cu fiecare candidat pentru a aduna toate lucrurile bune din programele lor. Am dus o campanie fără ură și așa voi continua."
Elena Lasconi: ”Românii au arătat că nu doresc acest guvern PSD-PNL. Votul de astăzi e o moțiune de cenzură împotriva acestui guvern. 75% din români nu au votat PSD. Anul viitor va fi un an foarte greu. Săptămâna viitoare voi vorbi cu toate forțele de dreapta pentru a avea o majoritate parlamentară. Dragi români, nu mă lăsați singură”
Călin Georgescu: „Nesiguranța economică de 35 de ani impusă poporului român, s-a transformat în nesiguranța pentru partidele politice. Poporul român a strigat ”Pace!” și a strigat extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut mai mult timp să asculte și mai puțin să vorbească. A fost un strigăt de suferință”
George Simion: „Manipulare. Am fost intoxicați în perioada de dinainte de vot. Îi rog fiecare reprezentant și membru din secția de votare să fie serios în apărarea votului exprimat de români. Intrăm în turul 2, pleacă acasă definitiv domnul Florian Coldea. (…) Să vedem ce va ieși din urnele de vot. Vine ca rezultat al muncii și al voii lui Dumnezeu.”
Nicolae Ciucă: „Este un exerciţiu de democraţie şi este o imagine care arată că pe scena politică din România este loc pentru toată lumea”
21.00
Antena 3 și Digi 24 au fiecare câte două sondaje Exit Poll.
Antena 3
Marcel Ciolacu 25%/ 25%
Elena Lasconi 18%/ 18%
Călin Georgescu 16%/16%
George Simion 14%/15%
Nicolae Ciucă 13%/14%
Mircea Geoană 4%/5%
Digi24
Marcel Ciolacu 25% (CURS) 25% (CIRA, Avangarde, INSOMAR)
Elena Lasconi 18.1% (CURS) 18% (CIRA, Avangarde, INSOMAR)
George Simion 14.1% (CURS) 15% (CIRA, Avangarde, INSOMAR)
Călin Georgescu 16% / 16%
Nicolae Ciucă 13% (CURS) 14% (CIRA, Avangarde, INSOMAR)
Mircea Geoană 5.5% (CURS) 5% (CIRA, Avangarde, INSOMAR)
20.30
781.884 de voturi în Diaspora. Ele nu vor intra în calcul la rezultatele prezentate la ora 21.00.
20.10
Cozi la secțiile de votare din București, prezență mult peste 2019 în Diaspora, toată lumea pare că știe ceva.
Ce vor însă oamenii?
20. 30
PressOne i-a întrebat și pe Gen Z cum văd viitorul României.
19.45
Cetățenii orașului elvețian Basel au votat la referendum pentru a aproba bugetul Eurovisionului și au respins expansiunea autostrăzilor și întărirea puterilor proprietarilor. La București, continuă cozile, iar asta va face rezultatele prezentate la ora 21.00 și mai volatile.
Ilfov, Cluj și Giurgiu conduc în topul prezenței, cu 59.71%, 54.71% și 53.53%. În coada clasamentului Sunt Vaslui, Satu Mare și Maramureș, cu 33.30%, 37.80%, 38.82%. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și alți formatori de opinie încearcă să mobilizeze electoratul pe ultima sută de metri.
19.15
Marcel Ciolacu, candidatul PSD, deplânge la Antena3 apariția unui candidat de nicăieri, care nu a fost căutat la pantofi, iar televiziunile dau o luptă strânsă pentru locul doi. Niciunul dintre exit polluri nu ia în calcul Diaspora, care are o prezență mai mare decât în 2019.
Ora 18.15
Cercetătorii australieni au descoperit urme străvechi ale apei calde pe Marte, relatează Agerpres, iar Casele de sondare au descoperit cifre care creează tot felul de emoții, mai ales pentru candidații de extremă dreaptă. Până acum au votat 8.389.840 de cetățeni, mai mulți ca în 2019. Județele Ilfov și Olt au depășit 50%. Cozile generate de decizia BEC la București continuă.
Ora 17.15
A fost făcut pragul pentru validarea Referendumului la București. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și George Simion au lansat noi îndemnuri la vot. Cele mai mari prezențe sunt în Ilfov, Olt și Argeș. Cele mai mici sunt în Vaslui, Satu Mare și Caraș-Severin.
Ora 16.45
Concluzii observare alegeri până la ora 15.00, din partea Coaliției Vot Corect: Până la ora 13:30 desfăşurarea votării a fost evaluată ca bună şi foarte bună în 95% dintre cele peste 300 de secţii de votare vizitate de observatorii Vot Corect. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 20% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 5%. Persoane neautorizate au fost prezente în 7% din secţiile observate, iar în 3% persoane din afara BESV au intervenit în activitatea acestuia.
Ora 16.30
Diaspora a recuperat decalajul de dimineață și acum prezențele depășesc cu câteva zeci de mii de voturi prezența din 2019. Și în țară cetățenii au recuperat decalajul de dimineață. Până acum au votat 7.003.277 de cetățeni. Acestea sunt cifrele. Zvonurile și casele de sondare anunță mari suprize, amplificate de televiziuni. Fondatorul INSCOP, Remus Ștefureac, intră în rolul Andreei Marin.
Casele de sondare au prezentat toată campania cifre extrem de diferite, scăzând sau urcând un candidat de două ori pe săptămână.
Ora 15.30
Situație confuză în București, unde o circulară a Biroului Electoral Central e interpretată de președinții secțiilor de votare în sensul în care alegătorii nu pot vota la altă secție decât cea arondată în buletin. Este invocat, ca argument, referendumul, însă în unele locuri se fac excepții, iar cei care vor să voteze sunt trecuți într-un final pe liste suplimentare.
- De ce n-ați votat în sectorul dvs.?
- Sunt la serviciu.
- Dacă erați pompier, înțelegeam. Nu puteți să mergeți totuși în sectorul dvs.?
- Nu.
- Bine. Vă las. Mă doare prea tare măseaua. (dialog între reporterii PressOne și președinta unei secții de votare din centrul Capitalei).
Ora 15.00
Prezența la urne, la ora 15.00, a depășit 30%. Au votat 31.70% din alegătorii înregistrați, cu peste un milion mai mulți în urban decât la sate. Tinerii nu par să se mobilizeze încă. Ziua e lungă.
Ora 14.50
Poliţia a înregistrat 79 de posibile incidente electorale de la începerea votării și o Diana Șoșoacă.
43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate, a anunțat MAI.
Ora 14.30
Două cutremure în această dimineață, niciunul la urne. Abia s-au depășit 5.000.000 de votanți Mai rămân 13.
Ora 14.05
Premierul și candidatul PSD Marcel Ciolacu susține că are emoții. De dimineață, Ciolacu „a luat o gură de aer” și a fost „la pești”. Între timp, candidatul independent Mircea Geoană sare pe Facebook și susține că rezultate neoficiale ale unor exit polluri ar fi „mincinoase” și sesizează organele.
Ora 14.00
La București se votează și pentru referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan. Până la ora 14.00, prezența la consultarea populară prin care edilul solicită atribuții extinse pentru PMB, în dauna primăriilor de sector și prevenție antidrog în școli este de 18.14%, sub prezența la alegerile prezidențiale din Capitală, 23.45%.
Nicușor Dan, primarul general al capitalei, votează în turul I al alegerilor prezidențiale și la referendumului legat de București, 24 noiembrie 2024. Inquam Photos / George Călin
Ora 13.45
Cozile iau prim planul televiziunilor, deși acestea sunt doar în București, la secțiile centrale, iar prezența la vot e în continuare sub 2019. La Antena3 au apărut și lebedele negre, răsturnările de situație între locurile 2,3 și 4.
Unele televiziuni de știri acreditează ideea că un candidat extremist vine puternic din urmă. foto: 341558067 | Black Swan © David Steele | Dreamstime.com
De două ore, George Simion, candidatul AUR, e singurul care menționează posibile fraude electorale, ceea ce încarcă cu atenție și un pic de îngrijorare.
Ora 13.00
Cele mai multe voturi cu urna mobilă sunt în Dolj, iar cei mai mulți votanți pe listele suplimentare sunt în București, Cluj și Ilfov, unde stau programatorii. Prezențele cele mai mari sunt în județele Olt, Mehedinți și Argeș. 3.944.976 români s-au prezentat la vot până la ora 13. În Diaspora, Marea Britanie e fruntea.
Ora 12.40
A votat și fostul fotbalist Adrian Mutu. Democrația e o partidă greu de jucat, meciul se joacă până la ultimul fluier.
Ora 12.30
Au votat peste 3.3 milioane de români. Cei mai activi au fost cei cu vârsta de 45+.
Ora 12.00
Ministra Justiției devine primul membru al PNL dat pe mâna Poliției de Biroul Electoral pentru fotografii puse sâmbătă pe Facebook. Alina Gorghiu contestă amenda dată pentru încercarea de a-l folosi pe Tolstoi ca explicație foto electorală.
Ora 11.50
PressOne redă integral declarațiile președintelui în funcție Klaus Iohannis cu ocazia alegerilor prezidențiale și a importanței democrației în România:
............................................
(liniște, nimeni nimic)
„Vă doresc o zi bună și poftiți la vot.”
The End
Ora 11.45
Maramureș și Satu-Mare sunt singurele județe unde prezența este încă sub 10%. Între timp, Poliția Capitalei face verificări după ce a fost sesizată în legătură cu felul în care a înțeles să voteze Diana Șoșoacă, care a filmat în cabina de votare și a postat clipul pe Internet. Până la urmă fiecare vot e important, trăiască democrația!
Ora 11.40: „Nu mă votați” și „hai cu Diaspora”. Candidații și armele lor secrete din ziua votului
• Diaspora a fost invocată de Mircea Geoană ca speranță: „un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord, îi aşteptăm în număr mare la vot şi de asemenea pentru masiva diasporă basarabeană care a făcut diferenţa la alegerile din Republica Moldova şi sper să facă diferenţa şi la alegerile prezidenţiale de la noi”, și de Lasconi ca argument „Am votat cu încrederea că azi nimeni nu își va face bagajul să plece în altă țară.”
• Votul util, unde Nicolae Ciucă s-a poziționat prin publicitate plătită, în ultimele zile de campanie, pentru a atrage electoratul de dreapta, care se vedea altfel matematica votului. „Îmi pun speranța că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decența și pregătirea necesară să poată gestiona ceea ce ține de responsabilitățile acestei funcții.”
• Eul prezidențial. Ludovic Orban a îndemnat oamenii să nu-l voteze, pentru că e în continuare pe buletinul de vot , iar Diana Șoșoacă s-a filmat votându-se, ceea ce reprezintă o încălcare a Legii Electorale.
Premierul propus de trei candidați, Ilie Bolojan, a vorbit cu jurnaliștii „din politețe”, nu din înțelegerea rolului democratic și a transparenței.
Ora 11.30
Prezența a vot a ajuns la 13,55% . Cele mai mari prezențe au fost până acum în județele vecine Olt și Teleorman, unde locuitorii știu că cine se trezește de dimineață e mândria țării. În Diaspora au votat puțin peste 260 de mii de persoane, sub nivelul din 2019.
Ora 11.00
Prezența la vot este mai mică atât în țară, cât și în Diaspora, față de primul tur al alegerilor din 2019, dar încurajarea prezenței la vot nu e o prioritate pentru nimeni. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor, Elena Lasconi și Geoană au votat și au făcut declarații, iar președintele Klaus Iohannis și-a păstrat tăcerea celor 10 ani de mandat.
Emoțiile votării vin deocamdată din interpretarea unei decizii a Biroului Electoral Central și a unei legi din 2004, care a trimis Poliția la ușile unor cetățeni pentru postări pe rețelele sociale. Aceștia sunt exclusiv susținători ai candidaților din afara coaliției PNL-PSD. Ministerul Afacerilor Interne susține că cele mai multe amenzi au fost date în baza articolului 55, litera t din Legea 370/2004, care prevede însă că acestea reprezintă contravenții.
Antena3 și Digi 24 anunță câte două exit polluri la ora 21.00, ceea ce reprezintă o continuare a buimăcelii sociologice care a marcat întreaga campanie.
*Acest material face parte din proiectul Platforma 2024, implementat de Asociația Tech and Tonic in parteneriat cu PressOne și finanțat prin proiectul PROTEUS al Fundației Transatlantice, cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă numai ale autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Consiliului European pentru Inovare și ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA), nici ale TF/GMF. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this