Lideri politici precum George Simion aduc la un loc suveraniști și „patrioți”, altfel nelipsiți de la mitingurile AUR. Dar și tineri, fizic la proteste sau live pe Facebook. foto: PressOne

Lideri politici precum George Simion aduc la un loc suveraniști și „patrioți”, altfel nelipsiți de la mitingurile AUR. Dar și tineri, fizic la proteste sau live pe Facebook. foto: PressOne
11/05/2025
Interviu. „Interesul lui Simion este ca într-un timp foarte scurt să modifice Constituția. A devenit un fascist”
Direcția democratică a României este amenințată de o schimbare de regim, spune la PressOne politologul Cristian Pîrvulescu, în eventualitatea în care candidatul AUR George Simion ar câștiga alegerile prezidențiale.
- Pîrvulescu enumeră elementele definitorii ale ideologiei promovate acum de Simion: cultul tradiției, noua limbă de lemn simplificată la maximum, de exemplu, sloganul „turul 2, înapoi”, virilitatea și masculinitatea, religiozitate, teoriile conspirației, ură față de străini, refuzul științei și al modernității— toate caracteristici clasice ale regimurilor fasciste;
- Pe fondul instabilității politice economice și sociale, Pîrvulescu avertizează că Simion ar putea forța o revizuire radicală a Constituției, cu scopul de a concentra puterea executivă în mâinile președintelui în doar câteva luni.
- Un pilon esențial în formarea unui posibil guvern extremist este disponibilitatea PSD de a colabora și de a susține un executiv condus de Călin Georgescu.
- Dacă Georgescu este respins de Parlament, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, președintele nu poate nominaliza de două ori același candidat pentru funcția de premier Însă, după cum remarcă Pîrvulescu: „De ce s-ar crampona (Simion nr.red) de o asemenea decizie, când intenția lui este să provoace o criză politică?”
Astfel rămân două opțiuni: dizolvarea Parlamentului sau suspendarea președintelui. Cea mai plauzibilă rămâne prima dintre ele, în linie cu declarațiile repetate ale lui George Simion privind organizarea de alegeri anticipate De acolo, avertizează politologul, nu mai există mecanisme funcționale care să apere democrația.
PressOne: În ce măsură abordarea lui George Simion de venerare a lui Călin Giorcescu în discursul public e o strategie politică pentru a câștiga electorat înainte de turul 2 și cât e, de fapt, o imagine a cum ar putea arăta România condusă, din umbră, de Călin Georgescu?
Cristian Pîrvulescu: Ambele afirmații sunt cât se poate de adevărate. În primul rând, Simion se folosește de Georgescu pentru a-și face campanie electorală și asta pentru că a învățat din greșelile pe care le-a făcut în campania din octombrie-noiembrie. Atunci a încercat să-și modereze discursul, să se prezinte mult mai european, genul Meloni-Bardella, dar această mișcare nu a prins pentru că electoratul radicalizat pe TikTok era deja ostil oricărei forme de moderație.
Cum ați descrie România de pe Tik Tok?
Este o țară eșuată, coruptă și a cărei elită, integral, nu politică, trebuie pur și simplu anihilată. După succesul lui Georgescu, Simion a profitat de situație.Prima mișcare, în noiembrie, a fost să-și constituie o redută în interiorul partidului și să elimine eventuale opoziții, Claudiu Târziu, de exemplu. Apoi era logic să nu i se poate permită lui Georgescu să mai candideze. Simion a profitat de evoluția situației pentru a prelua electoratul lui Georgescu, care nu e un electorat solid, e unul conjunctural. Adică prin mijloacele manipulării și ale războiului hibrid de pe rețelele sociale, poate fi foarte ușor compatibilizat cu diferite tipuri de politicieni.
Acest electorat a fost pregătit pentru Șoșoacă. În momentul în care Șoșoacă a ieșit din joc a fost mutat rapid, printr-o metodă destul de brutală, în spre Georgescu. Acum de la Georgescu se mută către Simion. Dar nu total, pentru că s-a creat starea psihologică de dependență față de liderul său, „salvatorul” Georgescu. Și atunci Simion folosește această placă și nu este altceva decât un modest înlocuitor care nu face decât să pregătească drumul alesului. Dar în realitate vrea să-și consolideze poziția.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Deci se folosește de imaginea lui Georgescu, dar acum, pentru turul al doilea, trebuie să ajungă, totuși, și la o parte din publicul moderat și o să-și mai tempereze tonul. Alegerile în două tururi presupun un prim tur radical și un al doilea tur moderat pentru campanie. Modelându-și campania, riscă să-și îndepărteze electoratul radical. Pentru că electoratul radical așteaptă măsuri radicale.
Gândiți-vă la electoratul lui Trump. Ei așteaptă măsuri radicale. Simion ce face? Oscilează între radicalisme de felul „vom concedia 500.000 de funcționari”, după care va spune, vom continua politicile Uniunii Europene și NATO, în ceea ce privește Ucraina.
Ucraina, alături de anularea alegerilor, au fost două subiecte centrale pentru menținerea votului extremist. Utilizarea acestor stereotipuri referitoare la înjosirea comunității din Ucraina a jucat un rol important la sprijinirea campaniei lui Simion în detrimentul celorlaltor candidați și acum, dintr-o dată, se schimbă discursul, fiind probabil sigur că va deveni președinte. Asta o să îndepărteze o parte din electorat.
Cum ar putea să arate România, dacă George Simion câștigă alegerile prezidențiale?
În ceea ce privește proiectul lui Simion de viitor eu cred că este evident. Nu vorbim despre o persoană naivă. Nu știu cum a fost înainte, dar știu cum a devenit. A devenit un fascist. Multă lume crede că este doar o simplă gesticulație, dar nu este, e vorba de convingeri cât se poate de clare. Vedem în modul în care și-a construit partidul, cum a înlăturat vechea gardă, cu excepția lui Lulea, ne arată foarte clar un lider fascist.
„Mulți votează în dușmănie”. Reportaj din ghetoul Pata Rât, unde oamenii aruncați la gunoi de politicieni l-au ales pe George Simion să-i scoată de acolo
În comunitatea marginalizată din Pata Rât (Cluj), locuitorii l-au preferat pe George Simion. Promisiunile legate de locuințe ieftine și simpla atenție acordată oamenilor i-au făcut pe unii să îl susțină, în ciuda acuzațiilor de extremism și rasism, pe care le consideră nefondate.
Context.ro: Frățiile legionare din jurul lui George Simion. „Să vă fie frică, naziştii se ridică!”
Redacția Context.ro a identificat o parte din neolegionarii care fac parte din cercul fostului lider de galerie, care are prima șansă după rezultatele din turul I să devină președintele României.
Viitoarea României va intra într-o criză politică gravă, alături de criza economică, care va genera o criză socială. Criza va fi pusă pe seama celor care s-au aflat la guvernare, elitele corupte și trădătoare care au condus vreme de trei decenii România, rupând-o de drumul său spre succes. Urmând să schimbe Constituția, folosindu-se pentru asta de Georgescu. Îl va propune pentru funcția de premier. Iar aici colaborarea lui Ciolacu și a PSD-ului este incredibilă. Demisia lui Marcel Ciolacu îi pune toate instrumentele la dispoziție să-și realizeze planul. Dacă Ciolacu crede încă o dată că este mai inteligent decât Simion și că îi va întinde o capcană se înșeală.
Cât de plauzibil vi se pare scenariul ca în Parlament să se formeze o majoritate care să-l susțină pe George Simion și pe Georgescu premier, cu sprijinul PSD?
Problema este că Simion nu o să poată da înapoi. O să-l propună pe Georgescu prim-ministru. Bun, să spunem că în prima fază este respins.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Există o decizie a Curții Constituționale care spune că un candidat la funcția de prim ministru, care este respins de Parlament, nu mai poate fi propus încă o dată. Dar știm că Simion nu respectă deciziile Curții Constituționale. El nu recunoaște legitimitatea deciziei privind anularea candidaturii lui Georgescu și anularea alegerilor. De ce s-ar crampona de o asemenea decizie când el vrea să producă o criză de râvnă politică?
Calin Georgescu face declaratii de presa, in Izvorani, Ilfov, 26 noiembrie 2024. Inquam Photos / Eduard Vinatoru
Simion îl va propune și a doua oară pe Georgescu, Parlamentul va refuza, va intra într-un conflict cu Parlamentul. Ce poate să facă Parlamentul? Poate să suspende președintele.
În primele luni după ce a fost ales este sinucigaș să faci asta. Parlamentul intră într-o situație limită: declasează justificat suspendarea președintelor și un referendum de demitere din care va ieși favorit Simion sau acceptă șantajul lui Simion și îl vor prelua din mers pe Georgescu ca prim-ministru.
Ce ar însemna pentru România dacă Georgescu ar deveni premier?
Georgescu prim-ministru într-o perioadă de criză va fi un eșec. Cu o persoană care este evident incapabilă să înțeleagă și să guverneze, România riscă să intre într-o criză fatală. Evident, președintele va reproșa premierului acest lucru și va încerca să se salveze cu alegeri anticipate, într-un fel sau în altul, șantajându-l.
Interesul lui Simion este ca într-un timp foarte scurt să modifice Constituția, să modifice echilibrul de forță și să mute întreaga forță politică în mâinile președintelui. Adică tot ceea ce a împiedicat dictatura vreme de 35 de ani trebuie spulberat în doar câteva luni de zile. Nu are foarte mult timp la dispoziție. Știți cine a mai făcut asta într-un timp atât de scurt? Eu știu doi. Unul s-a numit Mussolini și altul Hitler.
În eventualitatea în care Simion ar obține mandatul de președinte al României, mai rămâne vreo pârghie care l-ar putea opri să facă această schimbare de regim pe care o propuneți?
Nu, pentru că v-am spus că ei trebuie să profite de valurile de simpatie care se evaporează. Trebuie să schimbe Constituția și toate echilibrele, pentru că atâta vreme cât instituțiile rămân, acestea îi pot rezista. Curtea Constituțională și CNA sunt niște exemple. Simion a anunțat că schimbă totul. Și are și o justificare. Nu face Donald Trump același lucru? Îi văd pe mulți care au dificultăți să numească administrația de Donald Trump cu denumirea care i se poate da. Fascism. Fascismul nu este nazism. Unii îl confundă.
Fascismul este lipsit de coerență ideologică, amestecă lucrurile, dar în final are niște caracteristici. La Simion le găsim pe toate. Cele 14 caracteristici care definesc fascismul se găsesc la Simion, toate. De la cultul tradiției, la limbaj, la noua limbă de lemn simplificată la maximum, de exemplu, sloganul „turul 2, înapoi”, lucrurile astea legate la virilitate și masculinitate, religiozitate, teoriile conspirației, ură față de străini, refuzul științei și al modernității, toate aceste se regăsesc acolo. Dacă le regăsesc acolo, de ce să-l numesc altfel decât e?
Ați spus mai înainte de modelul de inspirație pe care l-a avut Simion cu administrația Trump. Cât de posibilă e o doctrină de tip MAGA, copiată de Simion? Și dacă ar fi cazul de așa ceva, cât de rapid credeți că se vor instala acțiunile în forță, schimbările de linii în instituțiile cheie, deciziile antidemocratice?
Foarte rapid. Pentru că trecerea timpului va fi în defavoarea lui Simion. Sigur, în a doua administrație, Trump a început practic de la zero cu aceste măsuri radicale. Trump a adus Statele Unite ale Americii pe marginea prăpastiei, adică în fața unei crize economice, neprovocate. Doar pentru că așa vrea el. Iar mulțimea MAGA n-a clintit. Ăia care își schimbă punctul de vedere sunt acei democrați care din diferite motive au votat cu republicanii și independentii. Dar republicanii și mai ales masa de manevră MAGA este în continuare fidelă și fanatică. Asta se va întâmpla și în România. Deci n-o să avem reacții de raționalitate foarte curând.
Nici nu poate să le permită să se dezvolte. Un regim democratic îl elimină pe Simion foarte repede, ca pe un corp străin. Ca urmare, nu pot să accepte un regim democratic. Deci vor încerca producerea de crize care să justifice schimbarea rapidă a sistemului politic.
Vor provoca o criză de regim, nu o simplă criză de echilibru, de Guvern, de maturitate parlamentară, ci una de regim. Va schimba Constituția, dar într-o formă mult mai brutală decât a făcut-o Orban în 2010-2018. Și nu doar în câteva elemente, ci va schimba echilibrele de putere. Va trece întreaga putere la președinte, pentru că e ales în mod direct, deci e legitim să concentrezi puterea în mâna președintelui, nu?
În România, înțelepciunea celor care au redactat Constituția în 1990-1991 este că au împărțit puterea astfel încât, cu toate ambițiile pe care societatele ieșită din totalitarism le-ar putea avea prin anumiți indivizi, să rămână sub control. Așa că n-am avut nici prim-miniștri puternici, n-am avut nici președinți puternici, am avut un echilibru. Unora li s-a urât cu binele, acum vor un Führer și ceea ce vrei s-ar putea să și ai.
Unde credeți că au greșit major partidele mainstream? Și de ce credeți că am ajuns în situația asta?
În primul rând, pentru că nu au înțeles că a avut loc o schimbare radicală și au rămas ancorate, din îngustime, în vechiul clivaj comunist care le-a structurat viața politică după 1990. Nu au înțeles că apariția extremei drepte nu este marginală, ci este esențială.
Așa se face că vedem o țară care este aproape total galbenă. Adică în care fasciștii ies pe primul loc. Este vorba de un război cultural care s-a dus multă vreme pe fondul războiului hibrid, cu o populație nerezilientă, ușor de manipulat, iar COVID nu a făcut decât să accentueze tendințe preexistente. Dar trebuie să spunem că falile erau mari de multă vreme.
Să ne aducem aminte că România era prima țară în care extrema dreapta ajungea în turul al doilea de scrutin, după al doilea Război Mondial, prin Corneliu Vadim Tudor. Iar partidul său, Partidul România Mare, devine al doilea partid al României. Cu 25% din voturi. Dacă ne uităm la voturile pe care le-a primit Corneliu Vadim Tudor la turul al doilea, în 2000, vedem că ele nu sunt, ca număr, foarte departe de cele pe care le-a obținut Simion la turul întâi.
După toată punerea în scenă dramatică a anulării alegerilor, deci după crearea tuturor elementelor pentru campanii emoționale, Simion a avut 3,8 milioane de voturi, Corneliu Vadim Tudor a avut 3,5 milioane.
Baza pentru fascismul este veche, pentru că ea vine, de fapt, din comunismul național care a prins în România pentru că era simplist. Era tot o formă de propagandă simplistă prin care Ceaușescu, de fapt, tehnologii politici de la Ștefan Gheorghiu, au înțeles să legitimize regimul comunist. Nu puteai să legitimize regimul comunist cu slogane comuniste care nu prindeau la o populație ca cea a României, în schimb, cu naționalisme, da.
Marele paradox e că în România avem o creștere a mișcării fasciste în condiții de prosperitate. Și ce dacă crește economia românească? Crește doar pentru unii. Tot ce-i fascism este în condiții de criză. Dar oamenii nu percep prosperitatea, ei percep criza. Și important nu este ce care e realitatea, ci care e percepția.
În acest șcenariu pe care l-ați propus mai devreme, la ce figuri politice din zona mainstream PNL-PSD ne-am putea aștepta să se coalizeze în jurul lui George Simion în contextul în care ar ieși președinte?
Filosofia PSD-Hrebenciuc era simplă: racolarea din mers a militaților extremiști în PSD.
Așa Olguța Vasilescu a trecut din poziția de șefă a tineretului România Mare în poziția de militantă PSD. S-a întâmplat și sub Geoană. Adică sub un așa zis președinte de partid pro-occidental. Așa se va întâmpla și acum. Toți se vor justifica cu Trumpismul.
Este o schimbare culturală esențială, lumea s-a schimbat, liberalismul a murit, democrația nu mai face sens și ne vom alinia cu viitorul. Și mă aștept ca cei care sunt în jurul lui Ciolacu să fie dispuși să facă pasul ăsta pentru a rămâne într-un fel la guvernare.
Problema e că având un electorat comun cu AUR, ei vor fi penalizați de AUR, pentru că lupii tineri sunt flămânzi și nu-i vor tolera foarte multă vreme.
La PNL văd în general, pe politicienii care sunt tentați de dreapta radicală și de Trumpism, în general cei care vin dinspre culte religioase neoprotestante care sunt deja promotori ai Trumpismului. Pentru moment nu o fac, dar ar putea să o facă.
Și la USR au existat unii care au fost dispuși să coopereze cu AUR în momentul în care au avut moțiune de cenzură. Sunt o mulțime de oameni care au cochetat cu USR și care au ajuns la AUR. Ulterior i-a eliminat Simion, dar asta se întâmplă pe parcurs.
Cum explicați că partide cu ideologii diferite la bază s-ar putea, iată, regăsi în discursul AUR?
Pentru că atunci când Simion a reușit lovitura electorală din 2020 și aici trebuie să-i recunoaștem intuiția, el a pus împreună patru direcții care erau aparent contradictorii. Naționalismul pe care îl reprezenta el, ortodoxismul legionaroid al lui Gheorghiu, neoprotestantismul în general, pentru toți cei care au fost fani Coaliția pentru Familie, foarte militantiși și trumpiști și naționaliștii yoghini, care sunt împotriva vaccinurilor. Nu uitați că baza electorală a lui Simion și a lui Georgescu este formată din cei care nu s-au vaccinat și fac un merit din asta.
Noi sumtem țara cu cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeana. 35% față de Portugalia, 90%. Asta ne arată cât de mici sunt șansele lui Nicușor Dan să câștige. De fapt, potențialul lui este ăsta, 35% vaccinați. Celorlalți nevaccinații, de ce nu s-au vaccinat? Pentru că le-a fost frică de vaccin, deci e o conspirație cu vaccinul ăla într-un fel sau în altul. E o minciună undeva.
Vedem că tinerii reprezintă cel mai scăzut segment ieșit la vot. Cum ar trebui să interpretăm această lipsă de mobilizare fața unor alegeri cu miza atât de mare?
Vreau vă spun că nu este cel mai rău lucru, având în vedere gradul de penetrare al TikTok-ului în rândul tinerilor.
Adică sunt radicalizați și ar fi mers tot înspre zona extremistă?
Absolut. Gradul de radicalizare e foarte mare și nici măcar nu e vorba doar de un fenomen românesc. Rețelele sociale în general și TikTok, în special, au avut o influență asupra schimbării radicale de orientare politica a tinerilor, care au trecut de la stânga la dreapta. Mă refer la Occident, că în România nu există stânga.
Tinerii sunt mult mai deschiși către modelele autoritariste de politică. Pentru că asta e consonant cu fascismul, cu masculinitatea toxică. Un lider puternic este un lider masculin, un viril, un om puternic, unul care nu este un plângăcios efeminat.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this