Sustinatori ai candidatului independent Nicusor Dan sarbatoresc in strada alaturi de acesta castigarea alegerilor, in Bucuresti, 19 mai 2025. Inquam Photos / George Călin

Sustinatori ai candidatului independent Nicusor Dan sarbatoresc in strada alaturi de acesta castigarea alegerilor, in Bucuresti, 19 mai 2025. Inquam Photos / George Călin
18/05/2025
Rezultate vot 2025, turul 2. Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale. Bolojan premier, un lucru dorit. George Simion își recunoaște înfrângerea
- Nicușor Dan este noul președinte al României. El a câștigat alegerile cu 53.65% și a dominat în România, Republica Moldova și mare parte a diasporei, în timp ce George Simion a obținut 46.35%, dar a dominat în mare parte dintre țările europene.
- Prezența la vot a fost de 64.72%: 11.641.866 de români au mers la vot - o premieră în ultimii 20 de ani.
- Nicuşor Dan anunţă că începe de luni discuţiile informale cu partidele: Guvernul, în câteva săptămâni.
- George Simion își recunoaște înfrângerea și-l felicită pe Nicușor Dan, dar promite că va continua lupta
Actualizare ora 4:20: La 100% din voturi numărate, Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale cu 53.62%. George Simion obține 46.38% din voturi.
Nicușor Dan, în fața miilor de suporteri din București: „E victoria voastră. E victoria a mii şi mii de oameni care au făcut campanie zilele astea, care au crezut că România poate să se schimbe în direcţia corectă. Nu uitaţi niciodată forţa de care aţi dat dovadă săptămânile astea, pentru că o să avem împreună lucruri de traversat. Dar ce-aţi făcut voi în aceste săptămâni a fost extraordinar, v-ați confruntat cu valuri de ură şi aţi avut curajul să mergeţi înainte. E victoria voastră!
Rezultatul votului în țările Europene: Nicușor Dan câștigă în România, Republica Moldova și alte câteva țări europene, George Simion domină în rest. Sursa: AEP
George Simion a publicat un mesaj preînregistrat: „Aș vrea să-l felicit pe contracandidatul meu, Nicușor Dan, a câștigat alegerile. A fost voința poporului român. Vreau să mulțumesc celor peste 5 milioane de români care și-au pus încrederea în mine. Nu îi voi dezamăgi. Nu există un lucru mai de preț pentru mine decât încrederea lor. Am fost singuri împotriva unui întreg sistem, singuri împotriva tuturor. Sunt mândru de voi și sper că v-am reprezentat cu cinste”
În România, Nicușor Dan a obținut votul majorității județelor din Transilvania, dar și al unor județe-cheie din restul țării. George Simion a obținut scoruri bune în special în Gorj, Suceava, Călărași și Tulcea. Sursa: AEP
Prezența masivă la vot a schimbat puternic rezultatul înregistrat în turul 1, când George Simion a dominat. S-au mobilizat la vot în special orașele mari din țară, dar și cetățenii români din Republica Moldova. Și diaspora a venit în număr mare la vot: peste 1.602.000 de voturi au fost date în toate țările lumii.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Nicușor Dan, în fața suporterilor din București:
”Există o comunitate care a pierdut alegerile de azi, o comunitate care pe bună dreptate este revoltată de modul în care s-a făcut politică până acum în România şi o comunitate care e atât de revoltată încât crede că soluţia pentru România în momentul ăsta este revoluţia. Este obligaţia noastră să-i convingem pe oamenii ăştia că soluţia pentru societatea românească este reforma justiţiei şi reforma administraţiei din ţara asta pentru ca România să meargă înainte. Este sarcina noastră a tuturor să luptăm pentru o singură Românie, nu pentru două Românii. Trăim în momentul ăsta un moment de speranţă.”
Mii de suporteri ai lui Nicușor Dan au ieșit pe străzile Bucureștiului, iar noul președinte ales a coborât în mijlocul lor.
Cum mobilizează AUR mașinăria de linșaj împotriva celor care vorbesc despre violul de la școala de vară
PressOne a intrat în posesia unor informații conform cărora, într-un grup privat de WhatsApp, membrii AUR sunt îndemnați să dea „raport maxim” unei postări de pe TikTok în care Andreea Raicu vorbește despre violul fetei de 17 ani de la școala de vară AUR.
Studenții din Cluj au plecat în marș către secțiile de votare, pentru a încuraja participarea la urne
Asociația Organizațiilor Studențești din Cluj (OSUT și OSUBB) organizează în acest moment o manifestare publică pașnică de mers la vot în bloc (inițiativa “Marș la vot”).
Actualizare ora 24.00: La 92% din voturi numărate, Nicușor Dan are un avans de 904.000 de voturi. Cu doar 850.000 de voturi rămase de numărat, este practic imposibil ca George Simion să recupereze acest decalaj.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În centrul Capitalei, e un marș al bucuriei. Mii de bucureșteni au ieșit să-l felicite pe Nicușor Dan pentru rezultatul din alegeri. Pe grupurile AUR, se încearcă organizarea unor proteste.
Rezultatele votului, actualizate LIVE:
Actualizare ora 23: La 81.23% din secții avansul lui Nicușor crește cu 419.390 de voturi. Dominic Fritz susţine că USR este dispusă să facă parte dintr-un guvern cu o largă majoritate:
Nu împărţim acum ministere şi nici nu măsurăm draperii.
Singurul lider al PNL care a făcut declarații e Adrian Veștea, secretar general,
'Felicităm candidatul prezidențial care în urma exit-poll-ului, Nicușor Dan, candidatul pro-european, a obținut numărul cel mai mare de voturi și îi urăm succes în mandat în interesul României',
Nicușor Dan: Alegerile sunt despre comunități și astăzi a câștigat o comunitate o comunitate de români care vrea o schimbare profundă, care vrea reducerea corupției, care vrea o Românie prosperă, o comunitate care vrea o societate a dialogului, nu o societate a urii.
George Simion își revendică și el victoria: Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară. Nu ne vom răzbuna pe nimeni. E victoria lui Călin Georgescu.
Rezultatele votului sunt actualizate în permanență, dar reflectă mai întâi rezultatele din zona rurală și din orașele mici, unde numărătoarea voturilor este terminată mai rapid.
Pe măsură ce se închide și numărătoarea în secțiile din marile orașe, rezultatele se pot schimba destul de mult.
Ce spun exit poll-urile pe România la ora 21.00
21.00 Avangarde, la ora 19.00
Nicușor Dan-54.9%,
George Simion 45.1%
CURS
Nicușor Dan - 54.1%
George Simion - 45.9%
20.40 În Ilfov, prezența a depășit 80%, iar Clujul ajunge la 70%. 1.630.431 votanți în Diaspora.
20.25 Jurnaliștii nu au acces la candidatul George Simion și la niciun fel de informații din tabăra AUR. Sunt minutele decisive, dar e important de știut că toți cei care sunt la coadă la ora 21.00 pot vota până la 23.59, ora României. Dacă buletinele de vot sunt epuizate, ele vor fi înlocuite în regim de urgență.
20.10 Furtună de vară la București și mai multe pe social media. Purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Ţărnea, spune că nu există nicio secţie de vot în străinătate care să nu aibă buletine de vot, după ce candidatul AUR, George Simion, a acuzat că în secţii din diaspora, la Duisburg si Dortmund sunt mii de oameni la coadă şi nu mai există buletine de vot.
19.40 MAE francez respinge acuzaţiile privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România, despre care spune că reprezintă ”o tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale de ingerinţă care vizează România” şi face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate şi respect pentru democraţia românească. Franţa face apel la toţi actorii politici români să îşi asume responsabilitatea şi să apere democraţia. Primele acuzații au venit din partea fondatorului Telegram, un cetățean rus, reținut anul trecut la Paris.
George Simion acuză că mai multe secții din Diaspora au rămas fără buletine de vot.
19.30 USR afirmă că zeci de secţii de votare din Ilfov au rămas fără buletine de vot, fiind decisă suplimentarea, şi face apel la Poliţie să urgenteze transferul acestor buletine. Ilfov e la 75.6% prezență. La turul I, prezența a fost de 75%.
19.15 Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor externe au semnalat rând pe rând dezinformări pe rețelele sociale. MAE acuză direct o interferență rusească.
'În timpul alegerilor prezidențiale care sunt în desfășurare în România vedem semnele distinctive ale interferenței Rusiei. O campanie virală de fake news pe Telegram și pe alte platforme de social media are ca țintă influențarea procesului electoral. Ne așteptam la acest lucru, iar autoritățile române au demascat aceste fake news'
19.00 Aproape 60% prezența la vot. Votul este istoric doar în Diaspora, România este încă într-un ritm normal. Cifrele care circulă nu reprezintă o realitate sociologică, pentru că românii din afara țării nu sunt sondați.
18.30 Circulă tot felul de cifre pe surse, care provoacă emoție și dau ca sigură o reușită sau alta. Ele reprezintă mai degrabă stări de spirit, nu date acurate. Fiecare vot este important, mai ales în ultimele ore.
18.15 Mobilizare foarte slabă în rural, acolo unde primăriile sunt deținute de partidele tradiționale. Sunt ultimele ore de vot și valul final de alegători ar putea face diferența.
18.00 Surprize în topul județelor care votează, sunt în frunte cele care au orașe mari sau sunt zone de tranzit.
17.30 Observatorii independenți nu au reclamat până la această oră probleme majore în procesul electoral. În schimb, Ministerul Afacerilor Interne reclamă noi încercări de dezinformare pe TikTok. Fondatorul Telegram a trimis tuturor utilizatorilor din România un mesaj pe canalul de serviciu al plaformei, în care insinuează că autoritățile din România i-au cerut cenzurarea vocilor conservatoare. Pavel Durov este cetățean rus, reținut anul trecut în Franța, pentru 4 zile, pentru că nu a reușit să împiedice activitatea criminală de pe rețeaua sa. Ce face se aliniază încercărilor lui Elon Musk și ale sateliților săi de a sprijini candidații suveraniști.
17.00 Diaspora a depășit votul din turul I cu peste 330.000 de voturi, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 34%. În unele țări, ca Italia, Germania, Marea Britanie, Spania și Republica Moldova, numărul votanților din turul e mai mare decât totalul din turul I, iar în Europa, prezența e cu 85,37% mai mare față de primul tur. Mulți votanți își exprimă pentru prima dată votul, așa că e greu de prevăzut pentru cine sunt voturile lor.
Sunt cozi doar în aglomerările urbane, dar trebuie să știți că dacă sunteți la coadă la ora 21.00, veți putea vota.
16.45 Surprize și creșteri remarcabile:
Cluj: +48,4% mai mulți votanți la ora 16:00 față de turul I, una dintre cele mai mari creșteri procentuale din țară.
Iași: +35,9% la numărul de votanți față de turul I la aceeași oră.
Covasna: Cea mai mare creștere procentuală de prezență față de turul I, cu +118%.
Mobilizarea urbană (Ilfov, Cluj, Brașov, București) este mult peste media națională, iar sudul și centrul țării domină topul prezenței.
15.45 Ilfov conduce la distanță de 7% în topul prezenței, dar votul de acolo poate fi echilibrat de județul Cluj, unde se votează mult peste ritmul obișnuit. Cele două reprezintă bazine electorale diferite și arată cât de strâns este votul.
15.15 Ritmul votării a încetinit față de dimineață. La Obor, oamenii au prioritizat micul sau liniștea familiei, povestește Luiza Popovici.
„E mai bine așa. E singura soluție ca să nu dezamăgesc pe nimeni din familie. Jumate sunt cu unul, câțiva cu celălalt. Eu ce să fac?”
La Cluj, studenții sunt în marș, pentru a-i mobiliza și pe ceilalți cetățeni. Cum arată inițiativa Marș la Vot, relatează Bianca Felseghi.
15.00 Voturi în Diaspora, așa cum nu au fost niciodată. Unii dintre alegători spun că o fac din frică, dar aceste voturi nu pot fi cuantificate pentru un candidat sau un altul. Frica pentru democrație e consemnată și de Politico.
George Simion spune că AUR va avea o numărătoare paralelă şi în jurul orei 21.40 va face publice primele rezultate ale acesteia. Pe lângă ore și rezultate, candidatul a lansat și acuzații nefondate de fraudă. Realitatea TV, televiziunea care îl susține, a fost amendată de CNA pentru că l-a prezentat în biserică, după vot. Postările lui Tristan Tate, acuzat de viol și trafic de persoane, sunt nestingherite pe Twitter, încurajând un vot explicit pentru liderul AUR.
14.40 Cea mai mare prezență la vot în România, la alegerile prezidențiale de după 1990, s-a înregistrat în turul al doilea al alegerilor din 1996, când au votat 13.078.883 de alegători, reprezentând 75,9% din totalul celor înscriși pe listele electorale.
Alte prezențe ridicate au fost:
1992: 73,23% (12.153.810 alegători)
2014: 64,11% (11.719.344 alegători)
Prezența de acum, la jumătatea zilei, este peste nivelul din turul I și peste ritmul din 2019, dar sub nivelul din 2014 și mult sub recordul din 1996.
14.30 Prezența la vot a intrat într-un trend descendent, așa cum se întâmplă la fiecare tur după prânz, dar este deja peste recordurile din primul tur. Creșterea prezenței la vot în turul II (18 mai 2025) față de turul I (4 mai 2025) este semnificativ mai mare în mediul urban decât în rural, atât procentual, cât și ca număr absolut de votanți. Într-o secție din diaspora s-au gătit sarmale, spune Funky Citizens, una dintre organizațiile care monitorizează votul. Nici ei, nici Coaliția Fiecare Vot nu au observat probleme majore în desfășurarea procesului electoral.
14.00 Deși prezența în Diaspora a depășit toate recordurile, nu este clar în favoarea cui va înclina balanța. Sondajele de tip exit-poll nu acoperă și secțiile din afara României, așa că nu va fi foarte clar nici la ora 21.00. Există însă și creșteri semnificative de prezență în țară, pe segmente până acum neglijate, așa cum sunt tinerii. Laura Popa îți arată de ce stau la coadă.
- În turul II, prezența la vot a tinerilor de 18-24 de ani a crescut cu 29% față de turul I.
- Această categorie devine a doua ca spor de participare între cele două tururi, depășită doar de segmentul 35-44 de ani, unde creșterea a fost de 31%
MAI avertizează asupra unor informații false care circulă pe TikTok privind fraudarea alegerilor și prezintă imagini care imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de știri, printre care Hotnews și Antena 3 CNN și atribuie instituției media presupuse articole datate ulterior zilei de 18 mai, în care se afirmă în mod fals ca pe fondul câștigării alegerilor de unul dintre candidați, liderii partidelor tradiționale sunt arestați sau fug din țară. Ministerul a anunţat și eliminarea a peste 160 de conturi TikTok care utilizau ilegal însemnele Poliţiei Române.
13.15 Aproape un milion de votanți în plus față de turul I și în țară. Constanța: 24,95%, o creștere notabilă față de turul I și printre cele mai ridicate prezențe din țară. Acest județ este un fief AUR.
13.00 Prezență cu peste 30% mai mare în principalele orașe din România, iar în rural mobilizarea este mai slabă decât în alegerile în care partidele mari erau reprezentate. În continuare, liderii PSD nu au ajuns la vot. În schimb, cetățenii români de etnie maghiară au prezențe peste medie. Diaspora a depășit prezența totală în turul I și a ajuns la 1.000.000 de persoane, cele mai multe în Italia. La aceeași oră, în turul II au votat cu 346.334 mai mulți români din diaspora decât în turul I. La ora 11:00, în turul II, prezența a depășit 800.000 de votanți, aproape dublu față de turul I la aceeași oră.
12.25 Cozile sunt acum un simbol al democrației, al dorinței cetățenilor de a-și alege viitorul. Sunt peste 5.000.000 de voturi și nicio coadă nu o depășește pe cea de la mici.
12.10 Niciunul dintre liderii importanți ai PSD nu au votat în prima parte a zilei, iar mobilizarea în mediul rural condus de reprezentanții partidului este mică. În primul tur, prezența la această oră era de 19.45%, iar acum e de 26.45%.
12.00 Județele cu populație majoritar maghiară au o prezență mai bună la vot față de turul I, deși tradițional sunt în coada clasamentului. Jó szavazói részvétel. Există surprize și între primii clasați, care de regulă erau județele din Sudul țării. Acum a intrat și județul Cluj. În Regie, cozile încep din stradă.
11.40 The Guardian vorbește despre Super Duminica Alegerilor, cu România cap de afiș, pentru că viitorul european este în balanță și în Polonia și Portugalia.
11.30 Ambii candidați mizează pe victorie la peste 11.5 milioane de votanți. Dacă se menține ritmul, această cifră va fi atinsă în jurul orei 19.00.
11.00: În primul tur, prezența la această oră era 14.58%, cu 2.621.766 de alegători. Acum e de 19.09%, cu 3.433.609 votanți.
Au fost mici incidente, niciunul de natură să afecteze procesul electoral. De la amenințări cu bombă la o biserică neoprotestantă din localitatea Vladimirescu, judeţul Arad, la câteva cozi în secțiile cu densitate mare de votanți pe listele suplimentare.
Președintele interimar Ilie Bolojan a votat pentru mai mult de un mandat.
”Am votat astăzi, fiind conştient de importanţa acestui vot, pentru că decizia pe care cetăţenii ţării noastre o vor lua astăzi nu va influenţa doar modelul nostru de dezvoltare în următorii cinci ani, ci va avea efecte asupra vieţilor copiilor şi nepoţilor noştri”
Sunt alegerile prezidențiale și în Polonia, iar votul e și acolo pentru candidați ai schimbării, în aceeași antiteză. Pro și împotriva UE.
Primii alegatori participa la procesul de vot pentru turul II al alegerilor prezidentiale, duminica 18 mai 2025, Timisoara.INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this