Studenții care locuiesc în București stau la coadă în Complex Regie pentru a putea vota pe listele suplimentare Foto: Laura Popa

Studenții care locuiesc în București stau la coadă în Complex Regie pentru a putea vota pe listele suplimentare Foto: Laura Popa
18/05/2025
Sute de studenți stau la coadă în Regie pentru a vota. „Am prieteni care au votat deja de la 9”
Sute de studenți care locuiesc în București stau la coadă în complexul Regie pentru a putea vota pe listele suplimentare. Timpul de așteptare este în jur de 20-25 de minute. Cu ce gânduri așteptă să intre în secția de vot?, i-am întrebat pe cei aflați la rând.
M. este studentă anul I la medicină veterinară și speră ca votul de duminică, 18 mai, să nu fie motivul pentru care rudele ei vor pleca din țară.
PressOne: ”Care e cea mai temere a ta legată de viitorul României?”
M: „Să iasă persoana pe care nu o votez. Pentru că familia și mulți din jurul meu au zis că dacă o să iasă persoana nepotrivită, alegerea lor o să fie să plece din țară”, îmi spune M., în timp ce privește coada lungă de câteva sute de persoane. E ultima ajunsă la rând, dar nu pare să o descurajeze asta.
E însoțită de A., student și el în anul I, la Politehnică. Tânărul își dorește un președinte care să-i asigure o minimă siguranță, să nu-i mai fie teamă pentru ziua de mâine: „În principiu, vrem un viitor mai bun, în care și tinerii să aibă o șansă mai mare spre succes.”
Deși în secție se intră și se iese rapid, coada nu se micșorează, pentru că alte și alte persoane se așază la rând.
Printre cei care stau la coadă să voteze, așteaptă cuminte, alături de stăpână, și un câine. Foto: Laura Popa
S. este student anul I la Politehnică. Vine din Suceava și în dimineața asta e singur la vot. Îl întrebăm cum de s-a mobilizat să iasă atât de devreme din casă.
„Devreme? E 12. Am prieteni care au votat deja de la 9”, explică mândru. E îngrijorat de cum va arăta viața lui după ce va termina facultatea și ce oportunități reale va avea. Așa că spune că a ieșit astăzi la vot pentru „viitorul lui și al țării”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În spatele lui, doar ce s-a așezat la coadă și europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță. Tânărul privește emoționat spre politician.
Aproape de intrarea în secția de vot, un grup de patru studenți vorbesc despre cât de multă presă e prezentă. Băieții și una dintre fete sunt studenți la Politehnică, anul I, în timp ce a patra tânără studiază dreptul.
„Odată ce o persoană care promovează niște valori care nu sunt tocmai benefice nouă și oamenii vor să-l voteze, e clar că nici nouă, ca societate, nu o să ne fie bine”, e de părere tânăra studentă la drept.
În ce Românie speră să se trezească mâine? Liberă, educată, „și să nu ne fie rușine de alegerea noastră”, cad de-acord toți patru.
Cum mobilizează AUR mașinăria de linșaj împotriva celor care vorbesc despre violul de la școala de vară
PressOne a intrat în posesia unor informații conform cărora, într-un grup privat de WhatsApp, membrii AUR sunt îndemnați să dea „raport maxim” unei postări de pe TikTok în care Andreea Raicu vorbește despre violul fetei de 17 ani de la școala de vară AUR.
Studenții din Cluj au plecat în marș către secțiile de votare, pentru a încuraja participarea la urne
Asociația Organizațiilor Studențești din Cluj (OSUT și OSUBB) organizează în acest moment o manifestare publică pașnică de mers la vot în bloc (inițiativa “Marș la vot”).
Pe străduța îngustă din care se face intrarea în curtea secției de vot se întâlnesc mașini, pietoni ieșiți pe carosabili pentru că nu încap pe trotuar, mame cu cărucioare, persoane în fotoliu rulant și grăbiți care se îndeamnă unii pe alții: „hai mai repede, că stăm până mâine aici”.
În total, câteva sute de persoane care au ieșit să voteze.
Până la ora 13:00 au votat peste 6 milioane de persoane cu drept de vot din țară și străinătate, ceea ce înseamnă o prezență de peste 34%. Față de primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența la vot este mai mare cu aproape 1 milion de alegători.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this