Declarații de presă ale liderului AUR, George Simion, în fața sediului AUR, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Declarații de presă ale liderului AUR, George Simion, în fața sediului AUR, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik
15/05/2025
Cum se ceartă pe TikTok românii din diaspora cu cei din țară pentru „extraterestrul Simion” și Nicușor Dan: val de jigniri între oamenii care vor o altă Românie
Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, tensiunile dintre o parte din diaspora și românii din țară se acutizează. TikTok a ajuns principalul spațiu de confruntare, care alimentează polarizarea și fragmentează spațiul public.
- Diaspora de români este conectată la contextul politic actual din România, mai ales prin canale precum TikTok, aproape complet nereglementat de autoritățile române în preajma alegerilor;
- La ultimul tur al alegerilor prezidențiale, diaspora a votat în proporție de aproxmativ 60% cu candidatul AUR, George Simion, cărora, acesta li se adresează în mod frecvent, prin mesaje emoționante pe TikTok, despre „dorul de casă”;
- Un studiu recent realizat înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale arată că algoritmul TikTok direcționează utilizatorii din România în proporție de trei ori mai mare către conținut politic de extremă dreaptă decât către alte curente politice.
- Tot pe TikTok au loc și live-uri lungi de câteva ore, făcute de membrii diasporei, care dezbat pozițiile lor politice într-un mod militant. Pe lângă simplele opțiuni exprimate este și un prilej prin care se răspândesc mesaje extremiste.
Aceste mesaje se rostogolesc pe TikTok ca adevăruri și au potențialul să influențeze real votul de duminică, cu atât mai mult cu cât în România s-a anulat un tur de alegeri pe baza manipulării din TikTok.
Comunicarea lui George Simion pe TikTok
Pe TikTok, George Simion comunică diferit față de aparițiile sale la televiziune. Nu vorbește despre tăierea a jumătate de milion de bugetari din aparatul administrativ, de măsuri care să stabilizeze economia după devalorizarea leului în România sau despre minciuna construirii unor case de 35 de mii de euro.
În schimb, folosește un ton solemn, emoționant, specific fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu. În videouri se adresează românilor din țară și diaspora, cu un discurs centrat pe „dorul de casă”, eliminarea elitelor și ideea de reîntoarcere la „rădăcini”.
Pe profilul personal, cu o audiență de peste 1,5 milioane de oameni și sute de mii de aprecieri la fiecare video, Simion nu e politicianul agresiv dintr-o dezbatere publică.
Pe profilul personal, cu o audiență de peste 1,5 milioane de oameni și sute de mii de aprecieri la fiecare video, Simion nu e politicianul agresiv dintr-o dezbatere publică. Apare filmat printre oameni, pe teren și vorbește despre „suferință”, „neam”, „iubirea de țară”, ” și „copiii crescuți printre străini”.
Ca o figură aproape profetică își poziționează audiența ca „victimă a sistemului” care a distrus România și pe sine ca singura voce care îi vede și îi înțelege. Își îndeamnă urmăritorii să se trezească și să lupte cu el, fără să adreseze concret măsurile radicale pe care le impune.
Astfel, George Simion își atacă adversarii și își mobilizează susținătorii pe internet să facă același lucru. Aceștia redistribuie masiv mesajele sale și resping orice critică drept dezinformare. În schimb, când e chemat public să răspundă în fața întregului electorat, Simion se echivează și fuge.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Retorica extremistă normalizată pe TikTok
O parte semnificativă din campania lui George Simion este construită pe discreditarea contracandidaților, iar această strategie este preluată și amplificată de susținătorii săi pe TikTok. Platforma a devenit un spațiu unde orice critică la adresa liderului AUR este rapid respinsă, de multe ori prin replici ironice sau jignitoare, precum: „Ce, cu Mucușor ne-ar fi mai bine?”.
Recent, în mai multe clipuri postate pe TikTok, Simion își acuza contracandidatul, Nicușor Dan, că ar fugi de confruntările electorale, susținând că acesta se teme de o dezbatere directă.
„Ceea ce face Nicușor Dan, fugind de o dezbatere din fața românilor, crezându-i pe români proști, așa cum au fost jigniți susținătorii și cei peste 3,5 milioane de români care au pus ștampila pe locul meu”, spune Simion într-un clip, după ce candidatul independent a refuzat o dezbatere organizată de Prima News.
După ce Simion face exact lucrul pe care îl acuza, momentul trece neobservat în cercurile diasporei.
Interviu. „Interesul lui Simion este ca într-un timp foarte scurt să modifice Constituția. A devenit un fascist”
Direcția democratică a României este amenințată de o schimbare de regim, spune la PressOne politologul Cristian Pîrvulescu, în eventualitatea în care candidatul AUR George Simion ar câștiga alegerile prezidențiale.
Cum mobilizează AUR mașinăria de linșaj împotriva celor care vorbesc despre violul de la școala de vară
PressOne a intrat în posesia unor informații conform cărora, într-un grup privat de WhatsApp, membrii AUR sunt îndemnați să dea „raport maxim” unei postări de pe TikTok în care Andreea Raicu vorbește despre violul fetei de 17 ani de la școala de vară AUR.
După o prestație slabă la ultima dezbatere organizată de Euronews, George Simion a devenit, la rândul său, absent din confruntările electorale. Invitat de Digi24 la o dezbatere publică, a refuzat teatral. A înregistrat fără acordul redacției întâlnirea informală cu echipa editorială din biroul său de la Senat, unde negociau detaliile formatului. Ulterior, imaginile au fost montate și publicate ca publicitate politică, în care George Simion trage la răspundere jurnaliștii și îi acuză de lipsă de imparțialitate.
Aceeași atitudine de superioritate morală o folosește și într-o scrisoare deschisă postată pe blogul personal al candidatului Simion, adresată celor care nu l-au votat. Îi numește „bezmetici” și „iraționali”, dar afirmă că „va trebui” să fie și președintele lor, cu oarecare dispreț. „Și abia asta mă neliniștește (...) Ce o să fac cu voi, individual (...)?, se întreabă Simion, într-un ton mai degrabă amenințător.
Cum se răstogolesc mesajele în grupurile diasporei pe TikTok
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Aceste derapaje ale lui Simion prin care se arată un lider dictatorial care își face singur dreptate, au ajuns interpretate într-o cheie complet diferită de simpatizanții lui Simion din diaspora, luându-i apărarea.
„Ne-am săturat de cenzură.”
„România va fi cea mai bună țară pe harta lumii cu el.”
„Respect, George Simion, Digi 24, securiști puși la zid.”
„Bravo George, nu te cobori la nivelul Digi24 care este postul TV al sistemului cu întrebările pregătite pentru Nicușor Dan.”
„Așa fratele meu, fii președintele acestei țări”
„Adu caii, Simioane!”
„Bravo, băi, Simioane că i-ai dat de i-ai julit pe ăștia de la DIGI24. Zici că i-a scos la lecție, i-a pus frumos, i-a aliniat în fața mesei, zici că mai avea puțin și scotea rigla, întinde-ți palma. Ah, saltă în mine inima, uite, un președinte din asta vreau, să știe când să pună punctul pe i și când trebuie să te urecheze să o facă, frate, dacă meriți” - sunt doar câteva dintre mesajele pe care susținători și români din diaspora le lasă pe Tik Tok.
Români care trăiesc acum în Marea Britanie, Norvegia, Suedia sau Franța fac live-uri sau filmulețe de susținere în mod constant, care, deși sunt pentru susținerea candidatului George Simion, de fapt îl discreditează pe Nicușor Dan. O narațiune des întâlnită este aceea că ar avea probleme psihologice sau o tulburare din spectrul autist.
George Simion participă la o conferinţă dedicată efectelor produse de pandemia de coronavirus şi acuzaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu gestionarea acestei crize medicale, organizată de Alianţa pentru Unirea Românilor la Palatul Parlamentului din București, vineri 10 februarie 2023. Inquam Photos / George Călin
O investigație recentă realizată de organizația Global Witness arată că, în apropierea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din România, algoritmul TikTok promovează de aproximativ trei ori mai mult conținut politic de extremă dreaptă în rândul utilizatorilor români, comparativ cu alte orientări politice, potrivit unei analize publicate de Europa Liberă.
Același fenomen îl constat și eu în experiența mea pe TikTok. La un scroll de câteva zeci de minute intru în mai multe live-uri care vorbesc despre teme recurente de extremă dreaptă. Că „țara noastra a fost vândută străinilor” cu acceptul lui „Mucușor”, că voturile au fost anulate nedrept, că același candidat a retras indemnizația dată persoanelor cu dizabilități în București, a bolnavilor de cancer sau că s-a impus împotriva construirii unui spital pentru copii bolnavi de cancer, în detrimentul poporului român.
Din aceste live-uri, oamenii fac clipuri de susținere care strâng zeci sau sute de mii de aprecieri, fără să mai existe un filtru de verificare a informațiilor. Unele postări capătă credibilitate doar pentru că au la vedere disclaimer-ul „promovare politică plătită.”
În context, o practică frecventă în ultimele zile este raportarea masivă a postărilor cu conținut politic de pe TikTok, indiferent dacă acestea sunt campanii plătite sau simple exprimări ale opțiunii electorale. Ca răspuns, susținătorii candidaților au început să includă codul de campanie al favoritului lor pe orice material politic, tocmai pentru a preveni blocarea sau eliminarea conținutului.
În același timp, există și o parte vocală din tabăra pro-Nicușor Dan care pune sub semnul întrebării legitimitatea votului din diaspora, argumentând că „cei care nu locuiesc în România n-ar trebui să decidă soarta orașelor sau a țării, chiar dacă plătesc taxe.”
„Extraterestrul” salvator și lacrimile diasporei pe TikTok
În ciuda discursului public adesea denigrator și misogin la adresa femeilor, George Simion beneficiază de susținerea multor femei din diaspora. Reacțiile la replica „te agresez sexual” sau violențele din Parlament față de Diana Șosoacă, includ comentarii de apreciere, venite din partea femeilor.
„Începe să-mi placă tot mai mult de el”, „Este singurul care se zbate pentru noi” sau „Singurul care nu are nicio reținere, față de nimeni”.
Constat că la fiecare ieșire agresivă a politicianului, simpatia crește.
Nici asocierea candidatului George Simion cu Rusia nu este considerată o temă serioasă, printre votanții acestuia din diaspora. „Hai mai lăsați-ne cu Rusia, altă placă nu aveți?”, este unul dintre comentariile frecvente. „Poate fi și extraterestru. E singurul care a rămas alături de Georgescu și e împotriva sistemului”, spune un al utilizator.
Se rostogolesc și zvonurile cum că Nicușor Dan ar fi un om de stânga, susținător al comunității LGBTQ, de care, mulți membrii ai diasporei radicalizate se agață. „Când o să vă vină băiatul de mână acasă cu alt băiat, atunci să vă văd ce faceți”, spune o femeie foarte supărată într-un live. „Asta doresc tuturor votanților lui mucușor”.
Povestește că s-a stabilit în Franța și că nu se va mai întoarce niciodată în România. Militează pentru o Românie „tradițională” de la distanță. Comentariile de susținere o încurajează și continuă frenetic. „Să vreți voi să băgați România în muci, păi cine o să se mai întoarcă acasă? Toată țara o să se ducă dracu, să vă fu**-ți voi în cur, toți, nu băga-ți altora pe gât”.
Femeia are în jur de 400 de persoane pe live, iar în comentarii cei mai mulți sunt radicalizați. Dacă intră cineva cu o părere diferită este imediat blocat.
Alte conturi merg pe latura patriotic lacrimogenă. Apar femei care cântă cu ochii închiși și mâna la piept melodii despre George Simion sau Călin Georgescu, într-o atmosferă solemnă, aproape religioasă. Una dintre ele recită teatral un fel de imn:
„Domnule Călin, nu fiți supărat, că astăzi patrioții, toți s-au deșteptat. Ne-ați vorbit din suflet și ne-ați deschis ochii, că umblam pe drumuri cum umblă miopii. N-auzeam minciuna, nu vedeam hoția, nici nu bănuiam că ăștia ne vând glia (..)” - sunt o parte din versurile recitate. Femeia locuiește în una din cele mai democratice țări din Uniunea Europeană, Suedia.
În comentarii, oamenii sunt emoționați. Mulți mărturisesc că le-au dat lacrimile ascultând cântecul, alții fac îndemnuri să iasă mai mulți la vot, „să îngenuncheze sistemul.”
Tot ea a postat și un video în care reacționează live la mărturia unei femei bolnave de cancer care își duce viața cu greu. Femeia îndurerată dă vina pe Nicușor pentru lipsa spitalelor și a banilor, iar femeia din Suedia își intitulează video-ul „Caz real. Mucușor vrea să fie președintele României”.
Militantismul pro AUR din diaspora
„Când ai o inimă de AUR, nu pui la suflet răutățile.” E motto-ul sub care o româncă din Marea Britanie și-a transformat profilul de TikTok într-un canal de mobilizare politică. Dacă înainte de noiembrie 2024 posta tutoriale despre cum să obții mai multă expunere pe platformă, acum publică aproape exclusiv conținut politic, cu îndemnuri suveraniste.
Cu peste 200 mii de urmăritori, a devenit un nume recognoscibil în rândul susținătorilor AUR din diaspora. A început cu mesaje de sprijin pentru Călin Georgescu și a continuat cu George Simion, căruia îi dedică postări constante. Se prezintă ca un alegător care promovează „iubirea, bunătatea și căldura”, un contrast, spune ea, față de „votanții lui Nicușor Dan, foarte flegmanți”.
E revoltată că Simion și Georgescu sunt considerați extremiști. S-a săturat de avertismentele precum „dacă iese Simion se duce România de râpă, ne mănâncă Rusia, au început toți cu propaganda, că ieșim din UE, din NATO, prostii”.
Își justifică opțiunea politică prin faptul că își iubește țara. „Eu nu urăsc Europa, eu trăiesc în ea și îi mulțumesc că exist, însă nu vreau să uit de România, nu vreau să ne uităm credința, tradițiile, bătrânii.” Postează mai multe videoclipuri în care își îndeamnă comunitatea să voteze cu liderul AUR, care e „singurul căruia îi pasă”, iar o parte dintre ele sunt materiale plătite.
Aplaudă deciziile radicale ale lui Trump față de războiul din Ucraina și face mici glume. „Credeați că vă jucați alba-neagra cu America?”. Povestește aproape ironizat și cu zâmbetul pe buze că brusc, Ucraina, după ce a pierdut temporar sprijinul Americii, „a început să coopereze”.
O susținătoare îi atrage atenția. „Problema e că tu ești plătită să spui chestiile astea”. În replică, femeia spune că și ea ar putea face același lucru, dar nu o duce capul.
Susține că suveraniștii reprezintă tabăra care vorbește doar despre pace și bunătate. „Noi suveraniștii ne vedem de țelul nostru comun, acela de a împrăștia iubire, încredere și speranță că o să facem România bine. Noi, ăstia, inculții, atâta putem, vă lăsăm pe voi cu răutatea și noi îi dăm înainte cu bunătatea și cu România”.
Cu toate acestea, discursul se radicalizează atunci când vine vorba de femeile din cealaltă tabără politică. „Cât de frumoase, cât de mândre, cât de femei, în adevăratul sens al cuvântului, sunt susținătoarele domnului Georgică Simion, și cât de mucoase, prăpădite, mironoșite, odârlite de viață sunt ale a lui „mucușor?”, se întreabă într-un videoclip pe TikTok.
TikTok vs stat de drept
În ultimii ani, TikTok a devenit un canal major de comunicare politică, mai ales în rândul tinerilor. Însă odată cu vizibilitatea crescută, apar și problemele: conținut politic neetichetat, campanii sponsorizate greu de trasat, conturi anonime care influențează discursul public, boți și imposibilitatea de a verifica fiecare informație livrată.
Autoritățile întârzie să reglementeze conținutul politic, nu sancționează derapajele și lasă spațiul digital complet vulnerabil. Tiktok-ul este astăzi un mecanism prin care votul, principalul pilon în democrație, poate fi influențat.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this