Gruia Dragomir
Redactor
Nu s-a făcut scriitor pentru că scrie prea mult, dar nu exclude ca la un moment dat să o lase mai moale și să se dedice exclusiv genului literar. A lucrat și colaborat cu numeroase publicație, în principal pe partea de cultură urbană sau cultură pop, dar a avut și aventuri pe partea de copywriting. A intrat în Cartea Recordurilor ca unul dintre autorii celui mai rapid roman din lume, este unul dintre autorii romanului colectiv și experimental „Rubik” și de-a lungul timpului a mai publicat proză scurtă sau pentru copii în publicații de specialitate sau volume colective.
Cetățenii care schimbă orașul. Cum are grijă Asociația Incotroceni de spiritul unuia dintre cele mai vechi cartiere din București
Povestea Asociației Incotroceni, care protejează și dezvoltă cartierul Cotroceni din București prin inițiative civice și proiecte comunitare. Cetățenii se mobilizează pentru a salva spațiile verzi, precum Parcul Romniceanu, și pentru a menține patrimoniul cultural și arhitectural al zonei.
Cetățenii care schimbă orașul. Cum a reînviat Grupul Inițiativa Favorit un cinema bătrân, simbol al comunității din Drumul Taberei
Povestea grupului de inițiativă civică ce a readus la viață bătrânul cinema Favorit, un simbol al comunității din Drumul Taberei.
Milioane de euro pentru pubele îngropate haotic în sectorul 3. Operatorul de gaze nu a eliberat aviz pentru lucrări
Pentru locuitorii sectorului 3, un proiect de mediu de sute de milioane de lei finanțat din bani europeni și care ar trebui să îmbunătățească felul în care se colectează deșeurile menajere, devine „o glumă”, din cauza felului în care se montează, pe repede înainte, sute de pubele îngropate.
Revolta locuitorilor „celui mai verde sector” în fața betonării dictate de primarul Negoiță. Garda de Mediu dă amenzi, grădinile și copacii continuă să fie distruse
Cetățenii din sectorul 3 al Capitalei se plâng că lucrările primăriei, prin care se schimbă borduri și se pun pavele peste tot, inclusiv pe spațiile verzi dintre blocuri, sunt inutile și lasă în urma lor mizerie și trotuare impracticabile.
Parcul Liniei 2. Cum ar putea și locuitorii sectorului 5 să se bucure de natură, prin transformarea unei căi ferate dezafectate în spațiu verde
Pe un scenariu care pare copiat după cel care a pus în mișcare amenajările de la Parcul Liniei, și în Sectorul 5 există o fostă linie de cale ferată dezafectată și plină de gunoaie, care străbate orașul de la sud spre centru, pe o lungime de peste 6 kilometri. Am parcurs și noi, de la nord la sud, traseul pe care ar putea fi dezvoltat Parcul Linia Verde din Sectorul 5.
Cum a fost la protestul împotriva distrugerii parcului IOR. „Noi am crescut aici, cunoaștem fiecare piatră, fiecare alee”
Pe 25 martie, peste 1000 de oameni au răspuns chemării Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan și s-au strâns la stația de metrou Titan pentru a-și manifesta nemulțumirea față de impotența autorităților locale în fața distrugerii sistematice a celor 12 hectare de spațiu verde și pentru a cere explicit luarea tuturor măsurilor pentru ca parcul IOR să fie reîntregit cu zona retrocedată.
Bine ați venit în „Sectorul Beton”. Locuitorii sectorului 3, furioși pe dispariția spațiilor verzi din jurul blocurilor. „Evident că nu ne-a întrebat nimeni nimic”
De mai bine de o lună, întregul cartier Titan, la pachet cu alte zone din Sectorul 3, au devenit un mare șantier. Nu doar că se schimbă borduri, dar se pun pavele peste pavele peste tot. Am întrebat locuitorii sectorului 3 ce părere au despre asta.
Cum și de ce să reciclăm telefoanele mobile, electronicele și electrocasnicele (P)
Românii care păstrează acasă telefoane vechi pot scăpa de acestea, valorificându-le și contribuind la bunăstarea mediului și prin programul “Re”, o inițiativă de economie circulară a Orange, prin care este încurajat comportamentul responsabil în privința utilizării tehnologiei.
Sustenabilitatea: un efort individual sau al marilor companii?
Cine ar trebui să lupte, de fapt, pentru sustenabilitate? Fiecare dintre noi? Marile companii? Statul?
Cum colectăm separat în mod corect ambalajele de la magazin pentru reciclare? Probleme și potențiale soluții
Colectarea separată și reciclarea sunt lucruri care încă reprezintă o problemă mare pentru români. Iar colectarea se face după niște reguli pe care mulți dintre noi nu le știm.
Exclusiv. Cel mai verde sector nu mai e chiar așa de verde: din cenușa Parcului IOR răsar clătite și tiribombe
12 hectare de spațiu verde care au aparținut zeci de ani domeniului public și comunității sunt distruse, cu metodă, în sectorul 3 din București. PressOne a aflat ce se întâmplă, de fapt, în zona retrocedată a Parcului IOR.
„Macrofotografia m-a absorbit, încet dar sigur, în totalitate”. Cum a ajuns un fotograf criminalist din România un celebru și premiat fotograf de insecte în Marea Britanie
Eduard Florin NIga a fotografiat peste 2000 de insecte. Munca lui a fost recunoscută și apreciată de National Geographic de mai multe ori. În 2021, a ajuns în finala British Awards Photography. The New York Times a publicat un articol despre el și despre cartea lui.
Cine dă foc Parcului IOR?
Mai multe incendii au afectat o porțiune de 12 hectare din parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), de la începutul anului și până azi. PressOne a încercat să afle ce sau cine ar putea sta în spatele acestor incendii.
Cum e să urci pentru prima oară pe munte la 35 de ani
N-am mai călătorit cu un tren CFR de mai bine de 3 ani. Ultima oară când am făcut-o, aveam însă aceeași destinație: Bușteni. Și același scop: de a urca pe munte. Atunci eram singur. De data asta sunt cu Dragoș, care are 35 de ani și cu care sunt prieten de 10. Dragoș urmează să urce pe munte pentru prima oară în viața lui.
După doi ani de canapea, un sport nou în fiecare lună. Cum ne poate modela acest obicei fizicul și psihicul
Andreea Irima face, de 27 de luni, câte un sport nou în fiecare lună. Beneficiile sunt surprinzător de diverse și confirmate de o psihoterapeută.