Efectele betonării și pavelelor din sectorul lui Negoiță
27/08/2023
Revolta locuitorilor „celui mai verde sector” în fața betonării dictate de primarul Negoiță. Garda de Mediu dă amenzi, grădinile și copacii continuă să fie distruse
„O să vă pună pavele și în sufragerie”, „În Sectorul 3 au băgat pavele și la Mega”, „Au ajuns în cimitire cu pavelele!” - sunt doar câteva dintre comentariile de la sutele de postări de pe grupurile dedicate Sectorului 3. Cetățenii se plâng că lucrările primăriei, prin care se schimbă borduri și se pun pavele peste tot, inclusiv pe spațiile verzi dintre blocuri, sunt inutile și lasă în urma lor mizerie și trotuare impracticabile. Dacă unele comentarii sunt glume, altele exprimă realitatea. Nici cimitirele nu au scăpat de pavelele roșii ale lui Negoiță.
Sectorul 3 se laudă că este cel mai verde din București, un lucru care nu este însă susținut prin cifre, ci prin campanii publicitare care dezinformează. Conform Platformei de Mediu, un raport din 2022 arată că Sectorul 1 are cel mai mult spațiu verde pe cap de locuitor, Sectorul 2 cel mai puțin, iar Sectorul 3 are cele mai multe spații verzi degradate. Un studiu realizat de Fundația Comunitară București arată că Sectorul 3 e abia pe locul patru într-un clasament al spațiilor verzi, cu doar 16,27 metri pătrați de spațiu verde/cap de locuitor, în urma sectoarelor 1, 4 și 6.
Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Bani publici investiți de Primăria lui Negoiță în campanii de publicitate
Însă, pentru a se asigura că sectorul 3 are o imagine bună în ciuda a ceea ce se întâmplă în realitate și a scandalurilor în care e implicat primarul Robert Negoiță, primăria a investit sume considerabile în campanii de spălare a imaginii. O anchetă Buletin de București arăta că în numai doi ani, în 2019 și 2020, administrația sectorului a cheltuit 12 milioane de lei din buget pentru a-și promova proiectele la televizor, la radio sau în presa scrisă și online.
O anchetă ulterioară semnala că, între decembrie 2021 și aprilie 2022, primăria lui Robert Negoiță a plătit peste 1,6 milioane de lei (bani publici) pentru a difuza, respectiv publica mii de spoturi TV, bannere și advertoriale în mass media.
De exemplu, un articol publicitar plasat pe site-ul de știri hotnews.ro îl citează pe Robert Negoiță spunând: „Un oraș mai verde înseamnă un oraș care arată mai bine și, cel mai important, un oraș cu oameni mai sănătoși. De aceea, noi am derulat constant programe care au avut ca scop dezvoltarea și conservarea spațiilor verzi. Astfel, în ultimii trei ani și jumătate, suprafața spațiilor verzi a fost întreținută și extinsă.” În același articol se arată că: „o parte importantă a acestui proiect a fost amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă, în ultimii 2 ani tocmai aceste spații verzi din jurul blocurilor au fost distruse, în unele cazuri înjumătățite prin crearea unor trotuare inutile sau chiar îngropate în întregime sub pavele.
„Pavelomania”, cum o numesc unii cetățeni ai sectorului, e în plină desfășurare în momentul de față, iar locatarii blocurilor care-și pierd spațiile verzi sunt disperați și nu știu cum să oprească aceste intervenții. Mulți dintre ei intră în conflict cu muncitorii sau cu patronii firmelor subcontractate de primărie, care le răspund că ei doar execută și că cei care pot opri lucrările sunt doar Florin Manea (director ADP sector 3) sau Robert Negoiță.
De exemplu, pe Aleea Buchetului, grădina blocului a fost distrusă parțial pentru a face loc unui nou trotuar de pavele prin mijlocul ei. Cetățenii din bloc au sesizat Garda de Mediu, iar instituția a amendat Primăria Sectorului 3 pentru că a distrus spațiul verde și pentru că nu avea actul de reglementare emis de Agenția pentru Protecția Mediului.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
Că lucrările de „pavelare” a spațiului verde sunt ilegale este confirmat și de viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele (USR), care la începutul lunii august scria pe Facebook: „Borduri, pavele, asfalt. (...) Majoritatea lucrărilor sunt făcute fără niciun fel de autorizație. Conform Art. 71, alin. (1) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, s𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 𝐬̦𝐢/𝐬𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦, 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐟𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚 𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐦𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐫 sunt 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬e, indiferent de regimul juridic al acestora.”
De asemenea, el a postat și o filmare în care muncitorii și administratorii firmelor subcontractate de primărie fugeau la aflarea că viceprimarul a chemat poliția pentru a verifica legalitatea lucrărilor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cetățenii se revoltă și cer ajutorul autorităților pentru a opri betonarea grădinilor din jurul blocurilor
Larisa Ghițulescu, un alt cetățean al Sectorului 3, semnala pe Facebook, tot la începutul lunii august, că pe Aleea Barajul Cucuteni arbori viguroși și sănătoși sunt tăiați sau răniți cu intenție în Sectorul 3, iar spațiul verde e ras cu totul.
„O porțiune de spațiu verde din grădina blocului a fost eliminată pentru a fi înlocuită cu pavele pentru zonă pietonală (de care blocul și localnicii au parte din plin pe partea cealaltă, la intrarea prin spate - lucrare executată recent, în luna iulie). Gardurile care împrejmuiau grădina blocului, sporeau umbra și astfel protejau iarba de arșiță, au fost scoase și înlocuite cu borduri - cu impact benefic zero pentru sănătate și mediu. (…) Alt posibil șef, pe care îl văd că supraveghează lucrările și scuipă toată ziua semințe pe asfalt, atunci când l-am atenționat că au rănit copacii, mi-a replicat zeflemitor: „Ei și?" (…)”
Oamenii susțin că pe aceeași alee, Barajul Cucuteni, la intrarea dinspre Barajul Lotrului, o porțiune întreagă de spațiu verde - copaci, vegetație și garduri vii - a fost rasă cu totul pe 26 și 27 iulie 2023.
„Autorii lucrărilor au refuzat montarea de panouri care să comunice obiectivul lucrării, durata acesteia și firmele contractate de Primăria Sectorului 3. Nu punem nimic, până mâine terminăm, au replicat aceștia când am cerut informații.”
Locuitorii mai relatează că posesorii de autoturisme au găsit hârtii în parbriz care le-au cerut să-și mute mașinile pe perioada lucrărilor, sub amenințarea amenzilor. Doar că hârtiile de la Primărie, girate de Poliția locală, conțineau zero informații oficiale despre lucrări și perioadă: de când până când să își mute omul mașina și unde are voie să o facă.
„Proprietarii apartamentelor ieșeau mereu să închidă ușa de la bloc ca să taie accesul firmei de construcții la apă, dar cum-necum muncitorii se descurcau și își făceau treaba cu apa plătită de localnici. Acum cară cu gălețile tocmai de la scara aflată la intrarea dinspre Lotrului. Dar cel mai mult îi revoltă pe oameni poluarea fonică intensă și distrugerea spațiului verde de lângă blocuri. Unii au făcut sesizări la Garda de Mediu (inclusiv eu, la adresa: [email protected]) și acuză Primăria Sectorului 3 de punerea în pericol a sănătății și a mediului, prin reducerea spațiului verde din zona locuințelor, în condițiile în care temperaturile ating valori record de la un an la altul și incendiile sunt tot mai dese”, a atras atenția Larisa pe Facebook.
Am contactat-o și mi-a transmis și răspunsul pe care cetățenii din zonă l-au primit de la Garda de Mediu, care, din nou, a amendat Primăria Sectorului 3 pentru distrugerea spațiului verde.
Alex Icodin, un alt cetățean al Sectorului 3, își varsă și el revolta pe Facebook într-o postare pe un grup dedicat sectorului. Unii locuitori „ai celui mai verde sector” din București se îndeamnă reciproc la civism. Alex e printre ei:
„Când am văzut prima dată „lucrarea” era deja defrișat gardul viu, de fapt, gardurile vii pentru că au tăiat și ce era pe marginea aleii către stradă. Și puse pavelele. Asfaltul a venit după. […] Deci, vecinii mei, poate nu mâine, dar sigur dacă mai rămâne administrația asta, vor intra cu pavele și asfalt în curțile blocurilor voastre. Copacii ăia nu vor rezista. Nu îi udă nimeni. Spiritul de comunitate e slab, românul e în vacanță permanent de la interesul public. Dacă vreți și voi așa frumos, uscăciune, beton colorat, căldura mai mare… să știți că e pe aproape. DACĂ NU, pregătiți-vă.”
„Aveți în zonă deja cazuri? Mergeți și adunați cu vecinii semnături că nu vreți transformarea spațiului verde public în spațiu carosabil, spațiu pavelat. Când vin, le băgați hârtia cu majoritatea care nu dorește asta sub nas și le blocați lucrarea. Chemați Poliția și Garda de Mediu. Să vă fie clar că primarul nu poate face din pix, fără autorizații, din verde mai multe cimenturi și asfalt. Asta nu e în planul urbanistic. Practic, lucrează fără documentație și consultarea populației.”
Cetățenii din sector sunt atât de speriați de pierderea spațiilor verzi dintre blocuri prin betonare și retrocedare, încât am primit și pe adresa redacției mesaje.
„Bună ziua! Continuă nebunia retrocedărilor de spații verzi. Acum se retrocedează spațiile dintre blocuri. Vă trimit fotografii cu ultima ispravă a lui Negoiță. Trotuare care au fost perfecte 15-20 de ani sunt demolate pentru a se pune pavele. Pe strada Ghe. Petrașcu pavelele s-au pus direct peste asfaltul de la vechiul trotuar”, ne-a scris un cetățean din Sectorul 3.
Am fost la fața locului, pe strada Ghe. Petrașcu nr. 8B, și am văzut că, într-adevăr, o bună porțiune din grădina blocului de aici a fost îngrădită pentru a fi executate lucrări chiar la 2 metri de locuințele oamenilor, cu autorizație emisă de Primăria Sectorului 3. În interiorul zonei îngrădite din fața blocului se află în jur de 15 copaci. Din experiența altor betonări, locuitorii de aici se tem că cel mai probabil aceștia vor dispărea. De asemenea, întreaga zonă este plină trotuare refăcute cu celebrele pavele. Garduri vii au fost distruse, iar rădăcinile și trunchiurile copacilor afectate.
Defrișările din parcul IOR făcute peste noapte cu buldozerul
Locuitorii Sectorului 3 au pierdut în ultimul an și 12 hectare de spațiu verde din Parcul IOR. În zona retrocedată, vegetația de pe cel puțin 2 hectare a fost rasă cu buldozerul de către cei care vor să dezvolte aici un parc de distracții. Defrișările au fost făcute în mod ilegal. S-au dat amenzi, însă extrem de mici.
Citește și:
În restul zonei, dezastrul ecologic se poate vedea cu ochiul liber, copacii de aici, cu câteva mici excepții au fost uscați prin otrăvire. Mai mult, în ultima lună au avut loc aici în jur de 5 incendii, dintre care două au fost cu efecte devastatoare pentru vegetație și faună - populații de arici și 26 de specii de păsări care cuibăresc aici, conform celor de la Societatea Ornitologică Română.
În afară de acțiunile de protest organizate de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, un grup de artiști a desfășurat aici pe toată durata lunii iunie o serie de intervenții artistice pentru a atrage atenția asupra distrugerii zonei și asupra consecințelor devastatoare pe care le va avea pierderea celor 12 hectare de spațiu verde asupra comunității de aici, dar și asupra calității vieții din întregul oraș.
De asemenea, în fiecare joi și duminică seară cetățenii din zonă fac lanțuri umane în jurul zonei defrișate. Iar artiștii, alături de cetățeni, au început să organizeze și proteste în fața Primăriei Capitalei, pentru ca autoritățile să mărească amenzile pentru tăierile de copaci, dar și pentru a face ceva concret pentru salvarea zonei retrocedate.
Citește și:
Proteste pentru dreptul la spațiu verde. Foto: Oleg Brega (stânga). Lanț uman în parcul IOR. Foto: Mihaela Cîrjan (dreapta)
Cazul Parcului IOR, în care vegetația e distrusă, nu este singular în Sectorul 3. Parcul Brâncuși, și el retrocedat, a fost umplut de gunoaie, iar vegetația moare încet, dar sigur. Între Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza și bld. Nicolae Grigorescu există un alt spațiu verde retrocedat, care în urmă cu 3-4 ani era un părculeț unde oamenii din zonă veneau cu copiii la joacă. Acum este în paragină, iar copacii au început să se usuce și să se prăbușească.
La câteva străzi mai jos, spre fostul Cinema Gloria, un alt părculeț este lăsat în paragină, năpădit de buruieni și gunoaie și se poate observa cum un brad înalt a fost tăiat cu drujba și abandonat.
Disperarea cetățenilor Sectorului 3 care-și pierd spațiile verzi nu se vede la televizor, deși abuzurile sunt vizibile și sunt vărsate zilnic pe rețelele sociale. Între timp, în luna iulie, primarul Robert Negoiță a propus Consiliului Local un contract de promovare instituțională în valoare de 30 de milioane de lei, iar consilierii locali l-au aprobat cu 17 voturi pentru și 9 împotrivă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this