„Lucrez de 7 ani numai pe șantiere din Sectorul 3. A aruncat lumea și cu ouă și cu ceapă în noi, dar când vine Negoiță pe aici, nimeni nu mai zice nimic. Toți vin să-i strângă mâna”, spune supărat și amuzat unul dintre muncitorii de pe șantierul de pe Aleea Buchetului.
Îmi spune că înțelege de ce lumea îi cere socoteală că pune pavele acolo unde înainte era o grădină de bloc cu flori și gard viu, dar că el doar execută ce-i spun șefii.
„Lucrez de 7 ani numai pe șantiere din Sectorul 3. A aruncat lumea și cu ouă și cu ceapă în noi, dar când vine Negoiță pe aici, nimeni nu mai zice nimic. Toți vin să-i strângă mâna”, spune supărat și amuzat unul dintre muncitorii de pe șantierul de pe Aleea Buchetului.
Îmi spune că înțelege de ce lumea îi cere socoteală că pune pavele acolo unde înainte era o grădină de bloc cu flori și gard viu, dar că el doar execută ce-i spun șefii.
Bine ați venit în „Sectorul Beton”. Locuitorii sectorului 3, furioși pe dispariția spațiilor verzi din jurul blocurilor. „Evident că nu ne-a întrebat nimeni nimic”
Orașe
23/03/2023
De mai bine de o lună, întregul cartier Titan, la pachet cu alte zone din Sectorul 3, au devenit un mare șantier. Nu doar că se schimbă borduri, dar se pun pavele peste pavele peste tot, chiar și în locuri unde Primăria Sectorului 3 nu are dreptul de a face acest lucru, așa cum s-a întâmplat în Piața Unirii. Se pun pavele chiar și în locuri unde nu sunt necesare - se inventează trotuare și alei prin grădinile blocurilor, bucăți din părculețe sau zone verzi sunt acoperite complet cu pavele, fără nicio logică și fără niciun plan care să poată fi consultat de cetățeni.
„Nu mai pot să văd pavele. Fac alergie când le văd!”, îmi spune un vecin care este supărat tare de ce se întâmplă în zonă. „O să ne pună și în casă! Râzi, dar o să vezi tu!”, mai spune el cât se poate de serios. „Uite și ce garduri au pus la bulevard și în spatele blocului, ca la vite!”
Atunci când locatarii blocurilor cer explicații șefilor de pe șantier de la DADP pentru aleile care apar pe jumătate din spațiile verzi de la blocuri, cu copaci, țevi și stâlpi de iluminat public pe mijloc, aceștia vin cu tot felul de explicații absurde, la care am asistat și eu de mai multe ori.
„Doamna mea, spațiul verde e reprezentat doar de copaci. Ce aveți dumneavoastră aici, o bucată de pământ cu niște plăntuțe, nu e spațiu verde, e pământ, nu produce oxigen”, spune un șef de la DADP unei pensionare care e revoltată că i se ia din verdeața de la bloc.
„Copacii rămân, nu îi tăiem. Doamne ferește! Îi încadrăm în alee și rămân aici. Ăsta e spațiu verde!”, continuă el cu explicațiile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Am strâns semnături de la toți locatarii blocului și nimeni nu e de acord cu aceste amenajări. Nu vrem alei și trotuare prin curțile blocului! Nu am fost consultați sau anunțați de ce urmează să faceți aici. Arătați-ne planurile cu ce vreți să faceți aici! Am depus sesizări și cereri la Primărie să nu ne amenajați aici nimic!”, spune o doamnă cu un teanc de hârtii cu semnături unui alt reprezentant DADP care dă indicații muncitorilor din apropierea unui bloc de pe Aleea Sibiană.
Reprezentantul DADP spune că nu poate să-i arate planurile, că nu e obligat să facă acest lucru, și nici nu știe să-i zică când și dacă vor începe șantier acolo. El are ordin de la Primărie. „Duceți-vă la Negoiță, dacă nu vă convine!”, concluzionează nervos angajatul Primăriei.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
„Să vedeți ce e la Piața Miniș! Și-au bătut joc! O nenorocire!”, îmi spune în treacăt un bătrân care vede că-i mai întreb una alta pe muncitori de pe șantiere. Mă duc să văd cu ochii mei ce se întâmplă și pe acolo și, într-adevăr, și aici s-a tăiat mult din grădinile blocurilor, s-au inventat trotuare inutile sau cele vechi au fost mutate în grădini, cel mai probabil pentru a face noi locuri de parcare. De asemenea, intrările în mai multe blocuri au fost lățite mult, asta deși niciun locatar nu și-a dorit acest lucru, după cum îmi recunosc mai mulți dintre oamenii pe care i-am interpelat pe stradă.
„Nu, domne, du-te de aici! Ce nevoie aveam eu să mi se lățească intrarea în bloc și să-mi distrugă astfel gardul viu? Ce, intru cu mașina în scara blocului! Numai la noi vezi așa ceva. Ne-au îmbolnăvit cu pavelele astea. Uite și ce praf e peste tot”, îmi spune un pensionar cu sacoșă în mână, în drum spre Piața Miniș.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Întreaga acțiune pare trasă la indigo cu cea din 2014, când, la fel, Primăria Sectorului 3 a betonat suprafețe mari de spații verzi, cheltuind zeci de milioane de euro. Cam de atunci datează și porecla primită de Robert Negoiță - Betoniță, care doar s-a cimentat și mai bine în următoarele mandate. Și atunci, în jurul blocurilor, locurile cu puțină iarbă au fost betonate, transformate în parcări, iar rădăcinile pomilor au fost îngropate în beton.
„Cine v-a zis că e beton, doamnă!? Cum să fie beton, e hidromedia, e un material special care lasă apa să treacă. E benefic pentru copaci ce facem!”, spune un șef de șantier de la firmele subcontractare de DADP unei femei care ceartă muncitorii că pun ciment la baza copacilor.
O plimbare prin Sectorul 3 te ajută destul de ușor să-ți dai seama cât de benefică e îngroparea copacilor în „hidromedia”, pentru că mulți sunt uscați, iar în unele locuri a rămas doar acel „material benefic naturii”.
Pe grupurile de pe Facebook care au legătură cu Sectorul 3, nu e zi în care să nu posteze oameni nemulțumiți de ampla operațiune de mutilare a grădinilor blocurilor pentru a se pune pavele.
Furia oamenilor se adaugă celei produse de dispariția unei bucăți importante din parcul IOR, așa că sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan va organiza un protest. Întâlnirea se face chiar la la gura de metrou Titan, în intersecție, acolo unde distrugerile premeditate care au loc într-unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri ale Capitalei sunt mai mult decât evidente.
PressOne a relatat pe larg despre acest subiect:
Vrem să investigăm în continuare jaful făcut la adresa pădurilor și spațiilor verzi din România. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Așa cum nu intri în casa unui om și nu îi distrugi tot ce-ți stă în cale, tot așa n-ar trebui să distrugi grădinile oamenilor din jurul blocurilor”
Livia are 47 de ani, lucrează în relații publice și locuiește în sectorul 3. Susține că locatarii nu au fost întrebați niciodată dacă sunt de acord cu transformarea spațiilor verzi în trotuare pavate:
„Ne-am trezit peste noapte cu niște oameni de la Primărie răscolind grădina blocului (zona Diham) și smulgând copăceii abia înmuguriți cu o hărnicie demnă de cauze mai bune. Am crezut că sunt cei de la ADP, care toaletează în fiecare primăvară grădinile, însă în câteva zile aveam să constatăm că peisajul blocului nostru începe să se schimbe dramatic. O fâșie zdravănă din grădină a dispărut sub asfalt și sub celebrele pavele ale domnului Negoiță, răsărind în locul ei un trotuar și noi locuri de parcare.
Același lucru s-a întâmplat cu aproape toate grădinile blocurilor situate între intersecțiile Diham și Potcoava și sunt foarte curioasă dacă există o evidență publică a spațiului verde sacrificat prin aceste lucrări. Grădina de vizavi de blocul nostru a fost la rându-i sacrificată pentru un al doilea trotuar”, îmi spune Livia.
Tot ea completează că străduța îngustă în cauză nu justifica sub niciun fel apariția a două trotuare, decât poate pentru a mai înghiți niște metri cubi zdraveni de asfalt și pavele.
„Absolut nimeni nu a primit vreo informare oficială de la Primărie, totul a venit peste noi din senin, fără explicații și fără vreo consultare a locatarilor, în linie cu deja tradiționala aroganță a actualului primar. Muncitorii au smuls băncile și coșurile din fața blocurilor și le-au azvârlit în grădinile deja răscolite de smulgerea copăceilor, lăsând în urmă un peisaj dezolant.
O vreme, pe spațiul verde au zăcut și vechile garduri, înlocuite acum de alte garduri cel puțin la fel de urâte și mult mai înalte. N-am văzut niciun responsabil prin preajmă cu care să discutăm, doar muncitori care au ridicat din umeri replicând: așa ni s-a spus să facem, nu e treaba noastră”, adaugă Livia.
Ea mai spune și că pe trotuarul de la bulevard a răsărit un șir de copăcei firavi, care au slabe șanse să reziste, pentru că au rădăcinile îngropate în pavele și vor fi în curând umbriți de teii înalți care dublează șirul. Lucrările au fost făcute de mântuială și pe repede înainte, adaugă ea, indicând că la baza unuia dintre copaci, instalația de irigare e deja spartă și umple de apă mașinile din parcare.
„Așa cum nu intri în casa unui om și nu îi distrugi tot ce-ți stă în cale, tot așa n-ar trebui să distrugi grădinile oamenilor din jurul blocurilor, singurele care mai oferă o mică gură de oxigen unor locatari care s-au săturat de betoane și de primari «gospodari» care urăsc copacii și iarba.
Ne-am obișnuit ca domnului primar să nu-i pese decât de afacerile lui personale, însă e din ce în ce mai greu să înghițim acest tupeu al dumnealui de a ne distruge spațiile verzi chiar pe banii noștri, fără vreo urmă de consultare publică.
Coincidență (sau nu), Parcul IOR e la rându-i sub atacul rechinilor imobiliari care au obținut prin metode controversate o bucată zdravănă din el și care în ultimele săptămâni au tăiat zeci de copaci fără autorizație. Cei de la Primărie dau din umeri și spun că nu pot face nimic. E foarte posibil... betonarea spațiilor verzi din sector le mănâncă tot timpul”, încheie Livia.
Cătălina Popescu are 40 de ani, este traducător și este, de asemenea, nemulțumită de asaltul primăriei asupra spațiilor verzi, și așa mici, din sectorul 3.
„La blocul meu s-a făcut un trotuar pentru pietoni în partea din spate a blocului, pe toată lungimea blocului, desființând aproape total grădinile. Cred că a mai rămas doar jumătate de metru de spațiu verde. Respectivul trotuar este aproape lipit de bloc.
Ce este și mai halucinant este că s-a început lățirea treptelor blocului, mușcând de data asta din grădinile din fața blocului. Lucrările nu au fost cerute de nimeni, nu sunt absolut deloc necesare. După câte știu, nu au fost anunțate în niciun fel. Locatarii, deși nu sunt de acord, nu prea au spirit civic, iar administrația la fel. Este motivul pentru care am și postat pe grup... în cazul în care mai există oameni care vor să facă ceva concret.”
Cătălina susține că prin aceste lucrări primarul în funcție riscă să-și piardă chiar și din alegătorii loiali.
„Eu am apreciat și lucrurile bune pe care le-a făcut pentru acest sector, dar deja de 2 ani este groaznic ce se întâmpla cu spațiile verzi din spatele blocurilor. Se vede de la o poștă că se fac lucruri inutile (în special alei pietonale), doar de dragul de a se face, iar un spațiu verde odată distrus, nu-l mai reface nimeni”, mai spune Cătălina.
Elena Vlădăreanu este scriitoare și jurnalistă, are 42 de ani și e mama a doi copii.
„Văd ce se întâmplă de câțiva ani cu toate grădinile blocurilor din cartier, inclusiv cu Parcul Titanii, lângă care stau și din care nu mai demult de anul trecut a fost tăiată o zonă semnificativă de-a lungul trotuarului, pentru a lărgi spațiul pentru pietoni, de fapt pentru a lărgi spațiul pentru parcări. Sau spațiul verde pe Strada Postăvarului, care a fost diminuat pentru a dubla practic trotuarul: s-a construit o altă alee în ceea ce era spațiu verde, deși exista trotuar.
Evident că nu ne-a întrebat nimeni nimic. Periodic îi întreb eu pe muncitori (și probabil întreabă și alții) dacă au autorizație pentru lucrare și ei spun, evident, da – cel mai recent, grădinile blocurilor de lângă școala 196. Era cea mai frumos amenajată grădină din zonă, cu adăposturi pentru pisici și, probabil, cu mulți arici – după cum se știe, în aceste grădini sunt cuiburile aricilor, în tufișuri. Când grădinile sunt distruse, tufișurile sunt primele care sunt tăiate, deci sunt afectate automat și cuiburile aricilor.”
Mili Abagief are 34 de ani, este specialist marketing și subliniază și ea că nu e prima oară când locatarii sunt nemulțumiți de cruciada primarului împotriva spațiului verde.
„Când ne-am mutat pe Tattarescu, acum 6 ani, tocmai se desființase un loc de joacă cu spațiu verde și câțiva vecini au protestat în zadar. Astăzi locul a devenit oficial parcare, dar neoficial e un loc unde se aruncă gunoi (vezi poze), chiar dacă spațiul este literalmente la 2 metri de creșă. E o zonă crepusculară într-un loc în care avea tot sensul să rămână loc de joacă pentru copiii care ieșeau de la creșele, grădinițele și școlile din imediată apropiere. Mai facem slalom și prin fecale de cățel, dar asta deja ține de educația cetățenilor.”
Andreea Georgiana Zamfir locuiește de mai mulți ani pe Râmnicu Vâlcea, strada, nu aleea. A văzut ce se întâmplă acum prin alte zone din sector și povestește că și ea a trecut prin același lucru în urmă cu câțiva ani: „Au tăiat din grădină, din spațiul verde, și au făcut trotuar pe jumătate de grădină. Mașinile au rămas tot acolo, parcate pe stradă, doar că au venit spre bloc cu câțiva centimetri, deci tot o bandă pe sens este acum, doar că acum parcările sunt oficiale, sunt numerotate.
Nu s-a îmbunătățit cu nimic viața noastră, pentru că nu știu cum au făcut, dar spațiul este fix același. Trotuarul este mai lat, dar în trotuar sunt copaci, copacii ăia care erau înainte în grădină. Eu cu căruțul trebuie să mă strecor printre copac și gard ca să trec, că e în mijlocul trotuarului. Bănuiesc că toată chestia au făcut-o pentru a pune niște pavele și pentru niște bani în plus în buzunar.”
În urma aventurii cu pavelele puse prin grădinile blocului, Georgiana spune că și-a pierdut și locul de parcare.
„Locul nostru de parcare era primul loc cum începea grădina, se termina blocul și dup-aia, pe lângă bloc erau locuri de parcare. Fix cât era locul nostru s-a tăiat grădina, așa că a dispărut, pentru că s-a făcut trotuar pe locul nostru de parcare. Nu ne-au anunțat că ne dispare locul. Ne-am trezit într-o dimineață că nu mai aveam loc, că erau muncitorii cu picamerul. Nu știam că se va întâmpla asta.
Într-un final, după multe reclamații și sesizări și păsări de la o instituție la alta, ne-au dat un loc de parcare mai departe de bloc, care, de fapt, s-a eliminat, pentru că s-a depus o cerere din partea unor cetățeni care stăteau mai aproape. Noi acum suntem fără loc de parcare, parcăm la LIDL. Asta e o problemă care a survenit pavelelor puse pe grădină. Nu am fost anunțați, nu ni s-a arătat niciun plan despre ce urma să se facă. Doar de la muncitori am primit indicii cu ce urma să se facă, dar ei se tot scuzau că sunt doar executanți și dacă avem probleme să vorbim cu șefii.”
Supărările cetățenilor din Sectorul 3, care în urma noii „borduriade” pierd bucăți semnificative din grădinile blocurilor, nu sunt mofturi. Când vine vorba de spațiu verde pe cap de locuitor, Bucureștiul stă extrem de prost în comparație cu alte capitale europene. Studiile arată că un bucureștean se bucură de mai puțin de 10 mp de spațiu verde, în timp ce Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați, iar Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor.
De altfel, în București ar fi mai mulți oameni decât copaci. Dezvoltările imobiliare haotice - și care par de neoprit în acest oraș - nu vor face decât să reducă și mai mult suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor.
Primăria Sectorului 3 a pompat bani buni, timp de ani de zile, pentru a se promova drept „Sectorul cel mai verde din București”. Însă un studiu realizat de Fundația Comunitară București arată că sectorul 3 e abia pe locul patru într-un clasament pe această temă, cu doar 16,27 metri pătrați de spațiu verde/cap de locuitor, în urma sectoarelor 1, 4 și 6, iar acest lucru se va schimba drastic în urma mutilării grădinilor blocurilor, care se întâmplă de luni de zile în sector, dar și din cauza defrișărilor ilegale ale celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR.
Bine ați venit în Sectorul Beton!
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this