Conferință de presă organizată de Primăria Sectorului 6 pentru prezentarea stadiului lucrărilor pentru "Centrul European Favorit", în București, luni, 18 februarie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea
Conferință de presă organizată de Primăria Sectorului 6 pentru prezentarea stadiului lucrărilor pentru "Centrul European Favorit", în București, luni, 18 februarie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea
17/07/2024
Cetățenii care schimbă orașul. Cum a reînviat Grupul Inițiativa Favorit un cinema bătrân, simbol al comunității din Drumul Taberei
Cinematograful Favorit a apărut în peisajul bucureștean la sfârșitul anilor ‘60 - începutul anilor ‘70. Putea găzdui peste 900 de oameni și era construit pe două niveluri. După anul 2000, cinematograful a fost închis. În anii următori a devenit, încet-încet, doar o ruină uriașă și mizeră, flancată de un părculeț și de două cârciumi de cartier, pe care locuitorii din Drumul Taberei trebuiau să-și imagineze că n-o văd.
Până când un grup de cetățeni s-a hotărât să schimbe lucrurile.
De la 300 de semnături la tribunal. „A fost o dezbatere «cu scântei»”
În multe dintre cartierele bucureștene au început să apară grupuri de inițiativă civică care se luptă pentru a pune pe agenda publică nevoile reale ale comunităților pe care le reprezintă. Dintre toate, însă, Grupul Iniţiativa Favorit (GIF) este cel mai longeviv, luând naștere în urmă cu 15 ani.
Marilena Trică și Cornelia Bihoi, membre fondatoare ale grupului, povestesc cum, în anul 2009, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) a inițiat programul "Din ușă în ușă" pentru a afla problemele și dorințele oamenilor din vecinătatea cinemaului Favorit. În cadrul acestui program, câțiva organizatori comunitari de la CeRe au vizitat 120 de apartamente din blocurile aflate în apropierea cinemaului. La centralizarea răspunsurilor s-a constatat că locuitorii își doreau transformarea ruinei cinematografului Favorit într-un centru cultural.
Astfel a apărut grupul.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În mai 2010, Grupul Inițiativa Favorit a trimis primăriei Sector 6 prima petiție, pe care au denumit-o „Petiția Favoriților”. Comunitatea își exprima dorința de a transforma ruina cinemaului Favorit într-un centru cultural, cu toate funcțiunile stabilite de locuitorii din zonă.
În august 2010, grupul a organizat primul eveniment, intitulat „Favorit Renaște", prin care au strâns primele 300 de semnături de susținere din partea cetățenilor și au colectat noi idei despre funcționarea centrului cultural. Apoi, în 2011, „Am deschis ochii pentru Favorit", o expoziție de fotografie menită să sensibilizeze autoritățile locale pentru demararea procesului de realizare a centrului cultural.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
Grupul a reușit să strângă peste o mie de semnături de susținere, pe care le-au înmânat primarului, alături de tablouri din expoziție, cu ocazia ședinței Consiliului Local din mai 2011. În aceeași ședință, Consiliul Local a făcut primul pas concret și a alocat fonduri pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Două luni mai târziu, studiul a fost votat, iar în august 2011, CeRe și Grupul Inițiativa Favorit au solicitat primăriei organizarea unei dezbateri publice pe tema studiului de fezabilitate.
„A fost o dezbatere «cu scântei» deoarece membrilor grupului nu li s-a permis să ia cuvântul”, își amintesc Marilena și Cornelia.
Pe 27 martie 2012, pentru prima dată, propunerile și interpelările cetățenilor transmise primăriei prin intermediul Grupului Inițiativa Favorit (GIF) au fost postate pe site-ul primăriei. Astfel, după doi ani de eforturi susținute, GIF a reușit să stabilească un dialog cu primăria de sector.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Însă cea mai mare provocare care a stat în calea proiectului a fost de natură birocratică: deși în anul 2011 s-a finalizat Studiul de Fezabilitate și în 2012 s-a realizat Proiectul Tehnic, în 2013 nu s-a putut trece la începerea lucrărilor, pentru că ruina cinematografului Favorit nu se afla în administrarea primăriei de sector.
„Din acel an grupul s-a mobilizat și am fost în audiențe la: RADEF RomaniaFilm, Ministerul Culturii și Primăria Municipiului București”, povestesc cele două membre ale grupului.
„În anul 2014, când totul era blocat și investiția nu se putea face, GIF a organizat o masă rotundă (pe tema transformării Cinematografului Favorit într-un centru cultural, nr.). Au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai primăriei Sector 6, reprezentanți CeRe, alte grupuri civice din București și cetățeni din cartier. Marii absenți au fost RADEF RomâniaFilm și Ministerul Culturii.”
La propunerea GIF, s-a hotărât ca primăria sectorului 6 să dea în judecată RADEF RomâniaFilm, pentru a se putea trece cinema Favorit în administrarea primăriei de sector, ceea ce s-a și întâmplat, în aprilie 2015. Până la urmă, cinema Favorit a ajuns în patrimoniul Primăriei Municipiului București, iar după alte tergiversări, în noiembrie 2015, ruina cinematografului Favorit a intrat în administrarea primăriei sectorului 6.
Momentul semnării Protocolului de Predare - Primire dintre primăria de sector și RADEF este de altfel, una dintre marile victorii ale grupului de inițiativă. „De atunci ne-am putut concentra pe alocarea unui buget pentru realizarea centrului cultural”, povestesc Marilena și Cornelia.
„A fost nevoie constant să scoatem proiectul din diverse blocaje”
„Grupul nostru este apolitic”, spune Tudor Chira, un alt membru al GIF. „La asta am ținut cel mai mult ca regulă și asta a fost și ceea ce primarii și autoritățile locale au apreciat în relația cu noi.”
De fiecare dată după ce o nouă echipă s-a instalat la primărie, au avut loc întâlniri pentru ca membrii GIF să îi informeze pe aceștia despre istoria proiectului. „Luam la acele întâlniri contactele directorilor de la diferite direcții și îi contactam ori de câte ori apărea un blocaj. Stabileam cu primarul întâlniri regulate, 2-3 pe an, ideal cu vizită în teren, pentru a ne asigura că proiectul merge înainte”, spune Tudor.
Tudor prezintă proiectul Favorit unui grup de cetățeni implicați în Incubatorul ”Zona Ta” organizat de Fundația Comunitară București. Foto: Grupul Inițiativa Favorit
Tot el povestește că, în 9 din cei 14 ani de funcționare a GIF, au întâmpinat foarte mari probleme și întârzieri, cu audiențe la toți factorii decidenți din administrațiile locale și centrale.
„Administrațiile și politicienii care au fost prin primăria de sector ne-au dat mereu impresia că, dacă nu am fi acolo să monitorizăm ce se întâmplă cu proiectul, ar fi schimbat foarte ușor destinația și valoarea investiției. A fost nevoie constant să scoatem proiectul din diverse blocaje”, menționează Tudor.
„Favorit este o prezență zilnică în viața noastră”
Trei membri fac parte din grup încă din primul an, dar mulți alții s-au alăturat pe parcurs, atrași de convingerea și pasiunea membrilor fondatori, care au muncit timp de nouă ani pentru a demara proiectul: construcția efectivă a Centrului Cultural Favorit a început abia în 2019.
„Favorit este o prezență zilnică în viața noastră și un vis pe care de-abia așteptăm să îl vedem împlinit, iar pentru doamna Trică e chiar un proiect de viață! Nimeni nu a crezut în 2010 că va fi chiar așa de greu de realizat”, povestește Tudor.
Marilena Trică povestește, la rândul ei, că toate tipurile de activități civice voluntare făcute de-a lungul primilor nouă ani au făcut ca visul unor oameni din Drumul Taberei să devină realitate.
Lucrări de reconstrucție a Centrului Cultural European „Favorit” - fostul Cinematograf Favorit, marți, 22 septembrie 2020. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
„Acum transmitem constant newslettere celor peste 600 de susținători din baza noastră de date și anunțăm veștile despre șantier celor aproape 3000 de urmăritori pe care îi avem pe Facebook”, adaugă ea.
Chiar dacă un moment trist, demolarea ruinei Cinematografului Favorit, în februarie 2019, a fost un reper nou în istoria GIF. „Clădirea era compromisă structural. Știam că ea va fi înlocuită în câțiva ani de noua clădire proiectată de arhitectul Radu Teacă”, spune Marilena. Tot ea mai menționează că cele 3 premii câștigate în cadrul galelor care promovau victorii civice au reprezentat un imbold pentru membrii grupului de a merge mai departe.
Inițiativa Favorit a câștigat în iunie 2013 Premiul II în cadrul Galei Societății Civile, la secțiunea: „Comportament civic și Participare Publică”. În iunie 2019 a primit Premiul Deceniului în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, iar în iunie 2023, au primit Premiul „Favoriții mută munții”, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice.
Gala Premiilor Participării Publice, premiul “Favoriții mută munții”, iunie 2023. Foto: Grupul Inițiativa Favorit
Marilena Trică subliniază rolul de liant al grupului Inițiativa Favorit între comunitate și primărie. De-a lungul timpului, au dezvoltat o relație foarte bună și cu arhitectul Radu Teacă și constructorul Aedificia Carpați. La numeroase evenimente dedicate proiectului, arhitectul Radu Teacă a fost invitat pentru a oferi răspunsuri tehnice, iar șeful șantierului a fost mereu deschis să ofere explicații și să faciliteze vizite pe șantier pentru reporteri, studenți și absolvenți.
„În timpul vizitei, ca învățătoare, visam cum la parter e plin de copii”
În această vară, piațeta Favorit a fost redeschisă publicului, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare care ar fi costat 9 milioane de lei.
„După ce ani de zile locul a fost nefrecventabil, acum devine încet, încet un centru de cartier, unde oamenii își dau iar întâlnire, ca pe vremea când se duceau la film la Cinema Favorit”, povestește Tudor.
Iar membrii grupului cred că Centrul Cultural Favorit va fi un proiect prea mare ca să aibă impact doar în cartier.
„Noi credem că va fi una dintre cele mai căutate destinații de concerte, evenimente, spectacole a întregului oraș. Ne-am asigurat totuși că viitorul centru cultural va avea și săli pentru workshop-uri, spațiu de expoziții și vernisaje, săli pentru diverse activități educative pentru toate categoriile de vârstă, astfel încât copiii, tinerii, adulții sau seniorii din cartier, și nu numai, să aibă un program de activități recurent.
Ne dorim să-l vedem în rețeaua europeană a cinematografelor Europa Cinemas, sala să fie integrată în circuitul Festivalului Enescu, dar în același timp, costurile închirierii sălii să fie suficient de accesibile astfel încât grupuri, asociații, artiști locali să aibă acces la ea. Zona scenei va fi foarte versatilă și va permite multe tipuri de formate de eveniment. Pe fațada dinspre piațetă va avea un ecran imens pe care se pot transmite tot felul de evenimente”, spune Tudor.
El spune și că grupul de inițiativă își dorește să facă parte din viitorul consiliu de administrație al centrului cultural și din acest motiv s-au și organizat în asociație.
„Este și normal ca proiectul să continue cu o componentă de implicare civică și să nu fie total în controlul primăriei. Ne propunem să monitorizam activitatea primăriei în continuare și să contribuim cu soluții care să contribuie la sustenabilitatea proiectului”, spune Tudor.
Cornelia Zaharencu, cel mai nou membru al Inițiativei Favorit, povestește că a fost foarte dezamăgită când a descoperit în 2013 „relicva” cinematografului Favorit, un reper al Bucureștiului în perioada comunistă.
În 2020, în plină pandemie, a fost martoră la ridicarea macaralei și, iarna trecută, s-a bucurat când viitorul „Centru Cultural Favorit” începea să prindă contur odată cu ridicarea bârnelor metalice pentru acoperișul sălii de spectacol.
Primăvara aceasta, Tudor a organizat un tur la Favorit și Cornelia a avut ocazia să vadă șantierul, admirând clădirea impresionantă în construcție.
„În timpul vizitei, ca învățătoare, visam cum la parter e plin de copii și am văzut în sfârșit luminița de la capătul tunelului. Aceasta a fost și prima mea zi ca membru al GIF”, spune ea.
Oricine își dorește se poate alătura grupului.
„Facem întâlniri odată la câteva luni și interacționăm zilnic pe Whatsapp. Noii membri trebuie să respecte decalogul grupului, care are recomandări despre cum interacționăm între noi, cu autoritățile sau cum mediem conflicte de opinie. Încă monitorizam constant șantierul, ținem legătura cu constructorul, urmărim ședințele de consiliu local, participam la diverse evenimente în care vorbim despre activitatea noastră de grup civic”, spune Cornelia.
Comunitatea se strânge natural dacă vede transparență, autenticitate și o doză mare de determinare
L-am rugat pe Tudor să împărtășească și câteva lecții importante învățate de-a lungul întregului proces de advocacy și mobilizare comunitară, pe care le-ar transmite și celor care se gândesc să înființeze acum un grup de inițiativă civică.
„Alegeți un singur obiectiv! Nu îți dizolva energia și puținul timp liber pe care îl mai ai într-o zi ca să te duci în zece direcții. Fă o analiză cu oamenii din jur și vezi ce e absolut important să rezolvați în zona voastră și fixează acel obiectiv.
După ce vei obține prima victorie și vei rezolva problema poți trece la altele. Cum ar putea autoritățile să uite de tine dacă ești peste tot? La ședința de consiliu, pe email, pe Facebook, pe Blog, pe Whatsapp, în aplicație, la un eveniment despre administrație?
Tudor prezintă proiectul Favorit unui grup de cetățeni implicați în Incubatorul ”Zona Ta” organizat de Fundația Comunitară București. Foto: Grupul Inițiativa Favorit
Discută despre proiect ori de câte ori ai ocazia și îndrăznește să ceri. Cere întâlniri, audiențe, resurse, timp. În același timp arată că nu ai preferințe pentru unul sau altul dintr-un partid politic, trebuie să poți discuta la același nivel cu toți.
Comunitatea se va strânge natural în jurul vostru, dacă va vedea transparență, autenticitate și o doză mare de determinare. Cetățenii nu cer suficiente lucruri de la politicieni și de multe ori nu arată cât de importante sunt pentru ei anumite lucruri. Asta face ca focusul administrației publice să treacă pe altceva”, spune el.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this