Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
Cazinoul din Constanța dezvăluie dedesubturile muncii forțate din anii ‘50
Am încercat să aflăm o parte din povestea din spatele ciudatului bilețel din trecut, care a tulburat liniștea așezată a uitării, odată cu declanșarea lucrărilor de restaurare ale Cazinoului din Constanța, amânate timp de ani de zile.
„Nesemnificativii”. Ce căuta în viața noastră „Teo”?
La începutul lui ianuarie 2020 am stat de vorbă cu un inginer de telecomunicații. S-a pensionat de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar înainte de Revoluție a lucrat pentru o instituție care s-a chemat Teleconstrucția. Aceasta era responsabilă pentru cablajele rețelelor de telefonie din planul de extindere al companiei naționale de telecomunicații, vechiul Romtelecom. Angajații erau la ordinele Securității, iar Tehnica Operativă era instalată în zeci de obiective urmărite.
Cum a „furat” PSD Ardealul cu ajutorul Guvernului Ludovic Orban
Dezinteresul PSD față de problema autonomiei Ținutului Secuiesc este dublat de dezinteresul PNL față de aceeași problemă. Iar aceasta nu e singura lege care e adoptată tacit de una dintre camerele Parlamentului.
Institutul pentru minorități și pentru majorări discutabile de salarii
Dintre cei 29 de angajați ai institutului se detașează net veniturile șefilor. Președintele Horváth István și vicepreședintele Estera Hetea au salarii de bază brute de 15.392 de lei, respectiv 14.500 de lei pe lună
Frica de foametea de mâine. Cât este de justificată?
Teama că „vom muri de foame în trei luni” este intens discutată în social media și a fost alimentată chiar de Executivul român, care a adoptat o ordonanță militară prin care interzicea exportul pentru produsele de primă necesitate, de la cereale, la ulei și zahăr. Am vrut să vedem care este, de fapt, situația reală.
Mâncatul strategic în vremea Coronavirusului. Cum salvăm ceea ce înainte aruncam la gunoi?
Cum ne-au schimbat distanțarea socială și izolarea comportamentul social și felul în care aruncăm mâncarea? Am început să salvăm și să inventăm alte utilizări pentru produsele perisabile? Dacă ne-am raporta la noi, cei de acum o lună, ce am observa că s-a schimbat?
Zbor deasupra unui cuib de cuci. „Oamenii sunt disperați, nu au cu ce-și plăti facturile”
"Sunt mii de firme de recrutare în România. Numai eu primesc 100 de telefoane pe zi", spune proprietara unei firme de plasare a forței de muncă
Mihai Netea, cercetător: Revaccinarea cu BCG ar putea să ne protejeze, până apare vaccinul anti-Covid-19
Mihai Netea este specialist în boli infecțioase și cercetător în domeniul imunologiei la Radboud University Nijmegen din Olanda. O dată cu apariția noului virus Sars-Cov-2, Netea și-a adaptat metodologia de cercetare înspre ipoteza că vaccinarea BCG ar putea să ofere un anumit grad de protecție pacienților în contractarea bolii Covid-19.
E.On Gaz trimite echipe de tehnicieni din casă în casă, în plină pandemie
În plină epidemie de COVID-19, E.On România trimite echipe de tehnicieni să verifice “situația rețelelor domestice de gaz”, direct în casele oamenilor.
Algoritmul lui Covid-19 în România. Un proiect-pilot bazat pe inteligență artificială
Un grup de voluntari din două firme IT din Cluj-Napoca au încheiat un acord cu Ministerul Sănătății și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru demararea unui program asistat de inteligența artificială, care ar putea ajuta la pre-triajul bolnavilor care ajung la spitale. Acest program va putea să facă proiecții privind capacitatea de diagnostic și capacitatea de tratament al cazurilor de Covid-19 în România.
Combinezoane de protecție medicală risipite într-un clip de promovare a Primăriei Turda
În plină criză de echipamente în spitale, Primăria Turda, din județul Cluj, a filmat un videoclip menit să păstreze calmul în comunitate.
Spirala binelui. Fă bine și dă mai departe!
Companii private, organizații nonguvernamentale, universități, biserici, dar și persoane publice au donat sume considerabile pentru asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru medicii din spitalele românești.
De ce se ard la Cluj deșeuri aduse din Italia? Sunt mai de calitate decât gunoiul local
Paradoxul colectării selective a deșeurilor în România: într-o țară sufocată de gunoi, noi îl importăm și pe al altora.
Tot Securitatea?
Când am citit prima oară niște dosare din arhiva CNSAS, era prin 2014 și mă aflam într-o încăpere slab luminată. Mă urmărea un sentiment că fac ceva greșit uitându-mă așa, eu, o străină, în viețile unor persoane pe care nu le-am cunoscut. Pentru orice om cu bună credință, experiența are ceva extrem de straniu, voyeuristic.
Ilustratorul Radu Oltean: "Am desenat o istorie curățată de orice idei naționaliste"
Radu Oltean are 50 de ani și este unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric. Editura Humanitas i-a editat, de curând, două cărți “Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa” și volumul al doilea din “Cetăți, castele și alte fortificații din România”.