Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
Mihai Netea, cercetător: Revaccinarea cu BCG ar putea să ne protejeze, până apare vaccinul anti-Covid-19
Mihai Netea este specialist în boli infecțioase și cercetător în domeniul imunologiei la Radboud University Nijmegen din Olanda. O dată cu apariția noului virus Sars-Cov-2, Netea și-a adaptat metodologia de cercetare înspre ipoteza că vaccinarea BCG ar putea să ofere un anumit grad de protecție pacienților în contractarea bolii Covid-19.
E.On Gaz trimite echipe de tehnicieni din casă în casă, în plină pandemie
În plină epidemie de COVID-19, E.On România trimite echipe de tehnicieni să verifice “situația rețelelor domestice de gaz”, direct în casele oamenilor.
Algoritmul lui Covid-19 în România. Un proiect-pilot bazat pe inteligență artificială
Un grup de voluntari din două firme IT din Cluj-Napoca au încheiat un acord cu Ministerul Sănătății și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru demararea unui program asistat de inteligența artificială, care ar putea ajuta la pre-triajul bolnavilor care ajung la spitale. Acest program va putea să facă proiecții privind capacitatea de diagnostic și capacitatea de tratament al cazurilor de Covid-19 în România.
Combinezoane de protecție medicală risipite într-un clip de promovare a Primăriei Turda
În plină criză de echipamente în spitale, Primăria Turda, din județul Cluj, a filmat un videoclip menit să păstreze calmul în comunitate.
Spirala binelui. Fă bine și dă mai departe!
Companii private, organizații nonguvernamentale, universități, biserici, dar și persoane publice au donat sume considerabile pentru asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru medicii din spitalele românești.
De ce se ard la Cluj deșeuri aduse din Italia? Sunt mai de calitate decât gunoiul local
Paradoxul colectării selective a deșeurilor în România: într-o țară sufocată de gunoi, noi îl importăm și pe al altora.
Tot Securitatea?
Când am citit prima oară niște dosare din arhiva CNSAS, era prin 2014 și mă aflam într-o încăpere slab luminată. Mă urmărea un sentiment că fac ceva greșit uitându-mă așa, eu, o străină, în viețile unor persoane pe care nu le-am cunoscut. Pentru orice om cu bună credință, experiența are ceva extrem de straniu, voyeuristic.
Ilustratorul Radu Oltean: "Am desenat o istorie curățată de orice idei naționaliste"
Radu Oltean are 50 de ani și este unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric. Editura Humanitas i-a editat, de curând, două cărți “Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa” și volumul al doilea din “Cetăți, castele și alte fortificații din România”.
„Să fii pacient de cancer în România încă înseamnă că ești o persoană fără valoare. Ești dat la o parte, nu contezi”
Am vorbit în interviul care urmează despre oameni, nu despre statistici. Despre ceea ce ar trebui să fie abordarea umană a unei boli care ne-a otrăvit nu doar trupurile, ci și imaginația de sute de ani. Într-o țară în care rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer de plămâni este sub 10% și se moare pe capete de cancer de col uterin - când în alte țări acesta e aproape eradicat - o discuție limpede arată planul de supraviețuire al bolnavilor de cancer.
„Luceafărul”, operă rock
O mână de oameni într-un peisaj muzical greu de identificat, bruiat de vedetisme și glamour, fac o muncă de echipă și reușesc să livreze, la capătul a 5 ani de muncă și încercări, unul din cele mai inspirate tributuri aduse lui Mihai Eminescu.
Patru motive pentru care ne întâlnim tot mai des cu ursul
De ce s-au înmulțit atacurile urșilor asupra oamenilor și animalelor domestice? Studiile specialiștilor din România arată că principala cauză este intervenția omului asupra habitatului și surselor de hrană ale urșilor, combinată cu ignorarea regulilor tradiționale ale oieritului.
Votați Omul Anului 2019 în România!
Vă propunem 10 nominalizări pentru Omul Anului 2019 în România. Sunt câteva puncte luminoase, care ne-au răscumpărat, într-o anumită măsură, încrederea în umanitatea pierdută a semenilor noștri. Nominalizările sunt prezentate în ordine alfabetică și pot fi votate de dv. până duminică, 13 ianuarie 2020, la ora 24.
#NuUităm 5. Daneliuc.
Mircea Daneliuc a fost regizorul care a simțit enorm și a văzut monstruos sistemul politic și pe reprezentanții lui, politicienii anilor '90. Pe finalul acestei serii intitulate #NuUităm, l-am găsit vorbind pe un cotor de bandă, în cuvinte limpezi, care să-ți rămână bine întipărite în cap.
Omul care a dat breaking news-ul cu Revoluția
Dacă v-ați întrebat pe ce canale au ajuns în Occident și în lumea liberă știrile că la Timișoara și în România are loc o revoluție, în lipsa internetului, a story-urilor de Instagram și a rețețelor necontrolate de telefonie, atunci trebuie să îl cunoașteți pe Mirko Atanacković.
#NuUităm 4. Aripa Creștină.
În zilele tulburi ale sfârșitului de decembrie 1989, când nu exista încă certitudinea că cei vechi mai trăiesc și că cei noi sunt de încredere, s-a format ceea ce noi am numit, văzând imaginile filmate de Ljuba Becejski, Aripa Creștină. A fost unul din nucleele din care s-a format, câteva ore mai târziu, PNȚCD.