Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
În numele fiului. Ipoteza integrală despre cartea de negăsit a ministrului Grindeanu
Cartea pe care Sorin Grindeanu, viceprim-ministru și ministru al Transporturilor, pretinde să o fi scris rămâne de negăsit. Am descoperit însă că tatăl său, profesorul de matematică Nicolae Grindeanu, a scris o lucrare de doctorat din același domeniu al analizei matematice, ca și presupusa carte a fiului său.
Dosarul Pauker va fi analizat de Arhivele Naționale. Licitația se suspendă
Casa de licitații de artă Artmark a decis anularea licitației prin care se scotea la vânzare un volum de documente din dosarul disciplinar al activistei comuniste Ana Pauker. Societatea a comunicat reprezentanților statului că va permite accesul specialiștilor de la Arhivele Naționale ale României pentru a stabili fără echivoc autenticitatea documentelor menționate în cuprinsul dosarului.
Istorie vândută pe bani mărunți
Una din cele mai mari case de licitații de artă din România a scos la vânzare într-o licitație un volum de documente de arhivă care conține 827 de file cu materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker, fosta lideră comunistă epurată politic în anii ‘50.
Un oraș pentru bogați
Vechea zonă evreiască din Cluj-Napoca a devenit terenul unui război tacit între locuitori și dezvoltatori imobiliari rapace. Pe fondul modificărilor urbanistice aprobate de Primărie, zona de case mici cu curte a fost invadată de blocuri, iar proprietarii sunt presați să vândă casele și curțile pe care le au, de teama mastodonților.
Cele mai fericite mame
Nu se știe în România și nici aiurea câte femei suferă de depresie post-natală. În general, cele care recunosc deschis că „nu sunt bine”, o fac în cercul închis de prieteni sau se destăinuiesc familiei. Psihologii spun că în perioada pandemiei, depresia post-natală s-a accentuat
Printre blocuri, o comoară. Cât de frumos poate fi un oraș urât?
În 2009, Lucian Vasile a început să scrie despre Ploiești. Despre istoria acestui loc, în care s-a născut. Și în timp ce scria, descoperea o istorie care i-a fost străină și care, așa cum se întâmplă cu orice lucru interesant, nu e predată la școală. În 2012 a conceput o serie tururi ghidate ale orașului, în care vorbea despre o lume pe care nici măcar n-ai fi bănuit-o.
„Războiul Sfânt dus de Armata Română în 1941 a fost un război criminal”
Grant T. Harward e un nume (deocamdată) necunoscut în România. Un istoric american care s-a aplecat cu râvnă și curiozitate asupra unei părți întunecate din trecutul nostru, la distanța confortabilă de care poate dispune numai un observator străin: campania românească în Basarabia și Bucovina din vara anului 1941 și Holocaustul.
Activismul s-a născut la sat
Stephanie Roth are 50 de ani și timp de 20 de ani a fost, în Campania Salvați Roșia Montană, un fel de marinar din vârful catargului, care i-a ghidat pe mateloții de pe vas încotro să o apuce. A intrat prima oară în mica localitate minieră din Apuseni în mai 2002, după ce a făcut autostopul de la Sighișoara, iar polițistul satului - flancat de niște angajați ai companiei care se pregătea să deschidă acolo cea mai mare exploatare minieră de aur din Europa - a escortat-o afară din sat, fără nicio explicație.
Jurnalul părinților puși pe fapte mari. Cu bebelușul în spate, pe munte
Acesta este un raport subiectiv cu capcanele și obstacolele călătoriilor în natură cu un bebeluș care nu merge încă (bine) pe picioarele lui. Pentru mine, e un experiment în desfășurare, învățăm din mers și ne adaptăm la nevoile șefului cel mic. Dar pentru alții e deja un mod de viață.
„În România deciziile privind reforma traficului au fost luate mai ales politic și au iz electoral, în loc să fie gândite strategic”
Am stat de vorbă cu un expert în mobilitate publică urbană pentru a vedea care este situația reală a transportului public din Cluj-Napoca, Timișoara și București și care sunt, de fapt, abordările corecte atunci când se fac modificări în infrastructură.
Un dialog despre organismele mici, care ne ucid
Un profesor specializat în boli parazitare vorbește despre cum putem trăi cu acestea și ce trebuie să știm pentru a ne gestiona frica.
Cum arăta turismul în România, acum 50 de ani?
O colecție de 300 de imagini cu România anilor 1969-1974, realizată de un călător necunoscut, a fost recuperată de pe o stradă din Budapesta, unde fusese aruncată la gunoi. Un istoric de artă a recuperat fotografiile, le-a dus acasă și a început să le sorteze și să le digitalizeze, făcându-le publicabile.
Scenariu de speriat liliecii: asfaltarea unui drum de pământ pune în pericol un sit protejat din Munții Apuseni
O asfaltare în interiorul unui sit protejat pune în pericol cea mai mare colonie de lilieci din România.
Numerele lui Rareș Bogdan. De la circul în prime time, la specula politică
Prim-vicepreședintele PNL folosește intens social media pentru a lovi în dușmani imaginari, a promova medicamente-minune și a submina eforturile colegilor săi de la guvernare. Am încercat să-i urmărim și activitatea parlamentară din primul an de mandat european și să înțelegem încotro ar dori să ducă PNL.
Modelul Oradea
La Oradea, toți cetățenii carantinați au fost, la final, testați de COVID-19, iar Primăria a pus în vânzare măști de protecție cu 1,5 lei bucata.