Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
Reportaj. România bolnavă. Obezitatea la țară demontează mitul că mâncăm „bine și sănătos”
În România rurală, accesul la servicii medicale este extrem de precar. Ceea ce descoperă echipele de medicină mobile care operează pe bază de voluntariat în satele României este o imagine halucinantă, care se aseamănă cu relatările despre starea de sănătate a națiunii de acum mai bine de 100 de ani.
Criza energetică în orașele care au uitat să mai fie smart
În 2018, Alba Iulia a avut unul din cele mai coerente proiecte din țară dedicate aniversării a 100 de ani de la 1918, de la crearea României Mari. Am vrut să vedem dacă aceste soluții energetice testate la Alba Iulia mai sunt în funcțiune și dacă acum, pe timp de criză energetică, ele ajută orașul să facă economiile de care are nevoie.
Pământul de sub tălpile lor (1). Beliș, comuna care cere să fie exclusă dintr-un parc natural, ca să poată construi și vinde orice dorește
Primarul unei comunități de la munte face referendum pentru a scoate comuna din Parcul Natural Apuseni. El se plânge de lipsa perspectivelor de dezvoltare, în limitele de protecție impuse de Parc, dar de fapt, acesta este numai pretextul pentru a-i ajuta pe marii proprietari din rezervație să-și vândă mai scump terenurile.
Cariera și vorbele lui Andrei Marga, mereu în slujba partidului
Cele mai recente declarații ale lui Andrei Marga nu sunt deloc surprinzătoare: Andrei Marga a vorbit despre Putin în termeni laudativi încă din timpul audierilor din comisia de politică externă din Senat, în 2012, când tocmai fusese nominalizat pentru portofoliul de șef al diplomației românești.
Primarul Dominic Fritz, despre cum se vor încălzi timișorenii la iarnă: „Joc cu mingea ce mi se dă!”
Primarul Timișoarei a convins Consiliul Local să aprobe închirierea unei gări dintr-un județ vecin, de unde să se asigure transportul direct de la producători al cărbunelui necesar funcționării centralei termice a orașului.
Raiul Raimondei. Cum hrănește o asociație din Cluj peste 150 de ucraineni în fiecare zi
În primele săptămâni de război, Asociația O Masă Caldă a organizat centrul de permanență pentru primirea refugiaților în Gara din Cluj-Napoca. Nevoia de asistență imediată s-a transformat în 6 luni în grija de a oferi câtorva sute de oameni, în fiecare zi, un mic reper care să le reamintească de casă.
(1) România moare. Sate de hârtie unde bugetul se cheltuie exclusiv după voia primarilor
Acum 50 de ani, comuniștii au stabilit împărțirea teritoriului României în sate grupate în comune, fără să țină cont de principiul demografic. România continuă să fie organizată la fel ca în 1968, dar comunele ajung să reprezinte tot mai puțini oameni. Primarii aleși de mai puțin de 1.000 de oameni primesc pe mână milioane de lei, pe care le cheltuie strict după bunul plac.
Un oraș pentru bogați (2). O afacere exclusivistă înființată pe terenul statului sub pretextul utilității publice
Transylvania College The Cambridge International School in Cluj este o instituție de învățământ privată, care a fost construită pe un teren concesionat de stat. Concesiunea impunea obligația beneficiarului de a folosi spațiul exclusiv în scopuri non lucrative. Dar directoarea școlii conduce și un SRL, care organizează în weekenduri nunți și botezuri în sala de mese a școlii, o clădire ridicată fără autorizație de construire.
A fost prăpăd în Apuseni. Primarii de la munte au îmbogățit două firme driblând legea achizițiilor
Mai multe primării din județul Cluj au primit, în ajunul alegerilor locale din 2020, sume record de bani pentru pietruirea unor drumuri afectate de ploi torențiale și pentru reparații la poduri. Banii au venit din fondul de rezervă al Guvernului și au fost alocați de primării firmelor care au executat lucrările, pe urmă, prin procedură excepțională, fără publicare prealabilă, deci direct și fără să urmeze pașii unei achiziții publice. Astfel, zeci de milioane de lei au mers către aceleași două firme, în numai câteva luni. Una dintre ele, înființată abia cu doi ani înainte, a făcut un profit record în cei doi ani de activitate: peste 6 milioane de euro în 2021.
Mănâncă, roagă-te, urăște
Am vrut să vedem ce e adevărat și ce e prejudecată în aceste povești care animă discuțiile din mediul online și sunt preluate de ziarele locale și apoi chiar de presa națională. A fost sau n-a fost soluționat dosarul „vietnamezilor-mâncători-de-câini” de acum doi ani și jumătate?
Trenurile metropolitane: Hai, vino iar în gara noastră mică!
Am încercat să aflăm în ce stadiu se află planul trenurilor metropolitane, și ce au făcut primăriile din marile orașe ca să aștepte marea deblocare a ceea ce ar putea deveni o nouă epocă de aur a navetei dinspre orașele mici înspre centrele economice, care oferă o varietate mai mare și mai bine plătită de slujbe.
Miruna Vlada: „De ce corpul femeii e o temă care tot revine în dezbatere? Pentru că e profund politică”
De ce se discută după 50 de ani din nou în SUA legislația despre legalitatea întreruperilor de sarcină? Ce implicații are decizia instanței asupra drepturilor femeilor de peste tot din lume?
Ruta satelor: renașterea celor mai vechi case de la țară
16 sate din mai multe județe din țară au șansa unei relansări pe harta turismului, după ce au fost selectate într-un program guvernamental cu fonduri nerambursabile prin PNRR, de restaurare a gospodăriilor tradiționale.
Animalele care fug
Sute de refugiați ucrainieni și-au adus cu ei și animalele de companie. Regulile de intrare în țară cu animale au fost suspendate în mod excepțional. Cazările și transportul pentru animalele de companie în România lipsesc aproape cu desăvârșire. În mod paradoxal, animalele refugiate salvează umanitatea care se pierde în război.