Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
(1) România moare. Sate de hârtie unde bugetul se cheltuie exclusiv după voia primarilor
Acum 50 de ani, comuniștii au stabilit împărțirea teritoriului României în sate grupate în comune, fără să țină cont de principiul demografic. România continuă să fie organizată la fel ca în 1968, dar comunele ajung să reprezinte tot mai puțini oameni. Primarii aleși de mai puțin de 1.000 de oameni primesc pe mână milioane de lei, pe care le cheltuie strict după bunul plac.
Un oraș pentru bogați (2). O afacere exclusivistă înființată pe terenul statului sub pretextul utilității publice
Transylvania College The Cambridge International School in Cluj este o instituție de învățământ privată, care a fost construită pe un teren concesionat de stat. Concesiunea impunea obligația beneficiarului de a folosi spațiul exclusiv în scopuri non lucrative. Dar directoarea școlii conduce și un SRL, care organizează în weekenduri nunți și botezuri în sala de mese a școlii, o clădire ridicată fără autorizație de construire.
A fost prăpăd în Apuseni. Primarii de la munte au îmbogățit două firme driblând legea achizițiilor
Mai multe primării din județul Cluj au primit, în ajunul alegerilor locale din 2020, sume record de bani pentru pietruirea unor drumuri afectate de ploi torențiale și pentru reparații la poduri. Banii au venit din fondul de rezervă al Guvernului și au fost alocați de primării firmelor care au executat lucrările, pe urmă, prin procedură excepțională, fără publicare prealabilă, deci direct și fără să urmeze pașii unei achiziții publice. Astfel, zeci de milioane de lei au mers către aceleași două firme, în numai câteva luni. Una dintre ele, înființată abia cu doi ani înainte, a făcut un profit record în cei doi ani de activitate: peste 6 milioane de euro în 2021.
Mănâncă, roagă-te, urăște
Am vrut să vedem ce e adevărat și ce e prejudecată în aceste povești care animă discuțiile din mediul online și sunt preluate de ziarele locale și apoi chiar de presa națională. A fost sau n-a fost soluționat dosarul „vietnamezilor-mâncători-de-câini” de acum doi ani și jumătate?
Trenurile metropolitane: Hai, vino iar în gara noastră mică!
Am încercat să aflăm în ce stadiu se află planul trenurilor metropolitane, și ce au făcut primăriile din marile orașe ca să aștepte marea deblocare a ceea ce ar putea deveni o nouă epocă de aur a navetei dinspre orașele mici înspre centrele economice, care oferă o varietate mai mare și mai bine plătită de slujbe.
Miruna Vlada: „De ce corpul femeii e o temă care tot revine în dezbatere? Pentru că e profund politică”
De ce se discută după 50 de ani din nou în SUA legislația despre legalitatea întreruperilor de sarcină? Ce implicații are decizia instanței asupra drepturilor femeilor de peste tot din lume?
Ruta satelor: renașterea celor mai vechi case de la țară
16 sate din mai multe județe din țară au șansa unei relansări pe harta turismului, după ce au fost selectate într-un program guvernamental cu fonduri nerambursabile prin PNRR, de restaurare a gospodăriilor tradiționale.
Animalele care fug
Sute de refugiați ucrainieni și-au adus cu ei și animalele de companie. Regulile de intrare în țară cu animale au fost suspendate în mod excepțional. Cazările și transportul pentru animalele de companie în România lipsesc aproape cu desăvârșire. În mod paradoxal, animalele refugiate salvează umanitatea care se pierde în război.
În numele fiului. Ipoteza integrală despre cartea de negăsit a ministrului Grindeanu
Cartea pe care Sorin Grindeanu, viceprim-ministru și ministru al Transporturilor, pretinde să o fi scris rămâne de negăsit. Am descoperit însă că tatăl său, profesorul de matematică Nicolae Grindeanu, a scris o lucrare de doctorat din același domeniu al analizei matematice, ca și presupusa carte a fiului său.
Dosarul Pauker va fi analizat de Arhivele Naționale. Licitația se suspendă
Casa de licitații de artă Artmark a decis anularea licitației prin care se scotea la vânzare un volum de documente din dosarul disciplinar al activistei comuniste Ana Pauker. Societatea a comunicat reprezentanților statului că va permite accesul specialiștilor de la Arhivele Naționale ale României pentru a stabili fără echivoc autenticitatea documentelor menționate în cuprinsul dosarului.
Istorie vândută pe bani mărunți
Una din cele mai mari case de licitații de artă din România a scos la vânzare într-o licitație un volum de documente de arhivă care conține 827 de file cu materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker, fosta lideră comunistă epurată politic în anii ‘50.
Un oraș pentru bogați
Vechea zonă evreiască din Cluj-Napoca a devenit terenul unui război tacit între locuitori și dezvoltatori imobiliari rapace. Pe fondul modificărilor urbanistice aprobate de Primărie, zona de case mici cu curte a fost invadată de blocuri, iar proprietarii sunt presați să vândă casele și curțile pe care le au, de teama mastodonților.
Cele mai fericite mame
Nu se știe în România și nici aiurea câte femei suferă de depresie post-natală. În general, cele care recunosc deschis că „nu sunt bine”, o fac în cercul închis de prieteni sau se destăinuiesc familiei. Psihologii spun că în perioada pandemiei, depresia post-natală s-a accentuat
Printre blocuri, o comoară. Cât de frumos poate fi un oraș urât?
În 2009, Lucian Vasile a început să scrie despre Ploiești. Despre istoria acestui loc, în care s-a născut. Și în timp ce scria, descoperea o istorie care i-a fost străină și care, așa cum se întâmplă cu orice lucru interesant, nu e predată la școală. În 2012 a conceput o serie tururi ghidate ale orașului, în care vorbea despre o lume pe care nici măcar n-ai fi bănuit-o.
„Războiul Sfânt dus de Armata Română în 1941 a fost un război criminal”
Grant T. Harward e un nume (deocamdată) necunoscut în România. Un istoric american care s-a aplecat cu râvnă și curiozitate asupra unei părți întunecate din trecutul nostru, la distanța confortabilă de care poate dispune numai un observator străin: campania românească în Basarabia și Bucovina din vara anului 1941 și Holocaustul.