Universitatea Babeș Bolyai, Cluj- Napoca. Foto: © Iulian Dragomir | Dreamstime.com
Universitatea Babeș Bolyai, Cluj- Napoca. Foto: © Iulian Dragomir | Dreamstime.com
02/08/2023
Afacerea premii pentru cercetare (3). O revistă americană a retras un articol semnat de un matematician român, printre cei mai citați din lume
După o investigație internă, o revistă americană a retras unul din articolele semnate de cel mai prolific cercetător al Universității Babeș Bolyai, un matematician octogenar aflat pe lista celor 2% cei mai citați cercetători din lume. Editura arată că procesul de evaluare al manuscrisului a fost viciat.
„Încep prezentându-l pe domnul profesor Ioan Pop, profesor Emerit de la Facultatea de Matematică și Informatică. Domnul profesor se află în sistemul Scopus între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii, atât în întreaga carieră, cât și punctual, în anul 2019 și asta – atenție – în toate domeniile științei, deci nu doar în domeniul pe care îl reprezintă. Contribuțiile sale sunt fundamentale pentru poziționările pe care le avem în diverse rankinguri internaționale”
Rectorul Daniel David. Ceremonia online de decernare a premiilor de excelență din cadrul Universității Babeș-Bolyai, 1 martie 2022
În ultimii trei ani, profesorul Ioan Pop de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) a fost constant cel mai prolific cercetător și cel mai citat de către alte surse. Rectorul Daniel David, el însuși cercetător, îl omagia - așa cum ați citit în primul paragraf al acestui articol - pentru reușita sa extraordinară.
De altfel, în ierarhia întocmită de Google Scholar, Daniel David este al doilea cel mai citat angajat al UBB-ului, după profesorul de matematică Pop, și are circa jumătate din citările acestuia. Toți ceilalți profesori se află la o distanță considerabilă. Interesant este că numărul record de citări adunate de profesorul Ioan Pop trage automat după sine Facultatea de Matematică, unde este afiliat, în topurile internaționale.
E vorba de o prestație peste medie, fiindcă profesorul Pop are peste 85 de ani și nu are doctoranzi. „Am avut doctoranzi de-a lungul timpului, însă în prezent nu mai am. Aș putea avea, însă sunt slăbuți și nu am vrut să-i iau”, declara profesorul octogenar în martie 2021, într-un articol apărut în ziarul evz.ro.
Pe 21 iulie 2023, editura americană Sage a făcut un anunț prin care retracta publicarea a 37 de articole publicate în ultimii doi ani. Printre ele se afla și cel semnat de profesorul clujean de la UBB, apărut în octombrie 2021 și asumat împreună cu alți trei autori de la o universitate islamică din Teheran, Iran.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Articolul „Aqueous aluminium–copper hybrid nanofluid flow past a sinusoidal cylinder considering three-dimensional magnetic field and slip boundary condition” a fost publicat în revista Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part E: Journal of Process Mechanical Engineering.
„După o investigație internă, Sage a aflat că procesul de evaluare inter pares (evaluare încrucișată între cercetători. n.red) pentru aceste articole a fost compromis și conține indicatori de implicare a terților. Întrucât acestea au fost acceptate din cauza unui proces de evaluare inter pares care nu a îndeplinit așteptările Sage de înaltă calitate și evaluări etice peer-review (inter pares, n.red.), editorul nu poate susține integritatea cercetării. În conformitate cu regulile COPE (The Committee on Publication Ethics - Comisia de etică a publicațiilor, n.red) și politicile Sage, aceste articole sunt retractate. Autorii au fost informați despre această decizie folosind adresele de e-mail furnizate la depunere.”
Anunțul Sage Publishing de pe propriul site, făcut în 21 iulie 2023.
Editorii par să sugereze, arată surse universitare consultate de PressOne, că a fost descoperită o suveică de citare, adică faptul că recenzenții au comunicat direct cu propunătorii manuscrisului, cerând să fie incluse în bibliografie anumite titluri deja publicate pentru a-și da consimțământul.
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Articolul în cauză era al doilea cel mai citat studiu al acestui autor pentru această publicație. Profesorul Pop a semnat studiul împreună cu Behzad Jabbaripour, Mohammadreza Nademi Rostami și Saeed Dinarvand, toți de la Departamentul de Inginerie Mecanică al Universității Islamice Azad din Teheran, Iran.
Articolul retras nu se află pe lista de articole premiate de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin UEFISCDI, fiindcă revista în care a apărut nu se afla în primele două cuartile de relevanță*. Chiar și așa, a fost anunțat de UBB pe site-ul propriu la realizările lunii octombrie 2021.
- În funcție de relevanța academică și factorul de impact, revistele de specialitate sunt împărțite în cuartile – în ordine descrescătoare primele 25% sunt clasate cuartil 1, apoi următoarele 25% sunt clasate cuartil 2 și așa mai departe. Relevanța ia în calcul indicatorii scientometrici din Journal Citation Reports (JCR), un catalog care se updatează anual și este disponibil pe platforma informatică Web of Science. Numai pentru publicarea de articole științifice în reviste cuartil 1 și 2 se dau premii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit competiției naționale de premiere pentru rezultatele cercetării, profesorul Pop de la UBB a semnat în ultimii doi ani 15 studii în reviste cu factor de relevanță în primele 50%, astfel încât să se califice pentru criteriile de finanțare națională. Pe cele trei liste care cuprind cererile depuse pentru articole publicate între 2021-2022, ultima reînnoită în 4 iulie 2023, cererile sale de finanțare totalizau 40.000 lei (8.000 euro).
„În matematică, autorii pot retrage un articol deja publicat în cazul în care găsesc o greșeală esențială, care nu poate fi reparată. Autorii mai pot publica o erată dacă reușesc să repare greșeala, sau dacă rezultatele afectate de greșeală reprezintă doar o parte a articolului, rămânând suficiente rezultate valide pentru justifica "supraviețuirea" articolului.În acest caz, aparent procesul de peer-review (inter pares) a fost "compromis". Asta poate însemna că autorii au comunicat direct cu referenții, astfel că procesul de evaluare nu a fost anonim, așa cum este practica.”
Profesorul Ioan Pop are 85 de ani (foto stânga). De-a lungul carierei sale a semnat peste 1.200 de lucrări din domeniul matematicii aplicate și a adunat peste 30.000 de citări în baza de date Web of Science (WoS). Specialitatea lui este matematica mecanică, o ramură tradițională a matematicii mai apropiată de inginerie și pentru care nu mai există interes în facultățile de profil. Și numai dacă am ține de cont de numărul record de citări acumulat de Ioan Pop până în prezent, am putea presupune că e unul dintre cei mai mari matematicieni din România.
În realitate, am întâmpinat greutăți încercând să găsesc matematicieni din diverse universități din țară care să fi auzit de el. Cel mai probabil, mi s-a spus pe surse, profesorul Pop lucrează cu ecuații, oferă date numerice, fără să fie implicat în interpretarea rezultatelor din studiile internaționale în care a fost cooptat. El colaborează mai ales cu cercetători din Iran.
O centralizare pentru care am folosit baza de date a WoS arată că Ioan Pop a semnat în ultimul an 46 de articole. Următorii trei cei mai publicați cercetători sub egida UBB Cluj sunt Waini Iskandar, Ishak Anuar și Arifin Norihan, toți colaboratori și co-autori cu profesorul Pop.
În octombrie 2020, profesorul clujean a co-semnat un alt articol, cu titlul „Inclined Lorentz force impact on convective-radiative heat exchange of micropolar nanofluid inside a porous enclosure with tilted elliptical heater”. Studiul are șase autori, printre care și Ioan Pop. Și alături de el e un alt nume al unui cercetător de la aceeași universitate Azad din Teheran, Masoud Afrand.
La acea dată, inginerul Masoud Afrand era membru al consiliului editorial pentru inginerie mecanică la Scientific Reports, o publicație editată de celebrul Springer Nature. În 2022 însă, după ce o investigație făcută de site-ul retractionwatch.com îi lega numele de un așa-numit cartel al fabricilor de hârtie, care oferea citări pe bandă rulantă cu scopul de a crește notorietatea membrilor săi, Springer a renunțat să mai colaboreze cu el.
Într-un răspuns remis retractionwatch, Springer spune că a descoperit „nereguli” în urma unui audit intern din 2022 cu privire la modul în care Afrand a gestionat lucrările de care s-a ocupat, iar jurnalul a luat decizia „după o investigație aprofundată” să se „despartă” de Masoud Afrand. Investigația a fost făcută de un cercetător de origine kazahă pe nume Alexander Magazinov, care face detectivistică în mediul online cu privire la modul de funcționare și membrii fabricilor de hârtie.
PressOne a încercat să ia legătura cu decanul Facultății de Matematică și Informatică a UBB, Anca Andreica, însă această nu a răspuns solicitărilor noastre de a comenta pe marginea activității profesorului emerit Ioan Pop.
Ne-a răspuns, însă, profesorul Ioan Pop, pe care l-am contactat prin e-mail. Am păstrat grafia mesajului său, așa cum a fost transmis:
„Nu știu ce s-a ÎNTÂMPLAT cu aceasta RESPINGERE, dar, personal mă BUCUR deoarece revista este foarte SLAB cotată ISI, iar UBB, nu mi-ar fi PREMIAT lucrarea. Să știți că iranieni au salarii DEOSEBIT de MICI, dar sunt DEOSEBIT de HARNICI! Să știți că sunt cercetătorul cel mai PRUCTIV (productiv n.red.) din lume, iar SECURISTUL Andrei Marga, m-a DAT AFARĂ (ÎNLĂTURAT) din UBB, în anul 2012! O zi BUNĂ!”
Ioan Pop, profesor emerit, Facultatea de Matematică și Informatică a UBB cluj
Ioan Pop ne-a pus la dispoziție și răspunsul remis editurii americane de unul dintre co-semnatarii articolului respins, Saeed Dinarvand, după ce a primit informarea de retragere:
„Acest articol a fost trimis la 6 recenzenți și acceptat în cele din urmă după 4 pași de revizuiri grele. Un punct important de remarcat este că nu am sugerat revistei niciun recenzent. Într-adevăr, revista a selectat acești recenzori, iar experiența mea după mai mult de 200 de articole demonstrează că autorii nu pot ignora în totalitate sugestia recenzenților! Prin urmare, am citat unele (lucrări, n.red.) relevante. Autorii nu s-au confruntat cu niciun caz de retragere până acum și această problemă le va afecta profilul științific și etic. Suntem pregătiți să negociem și să răspundem la preocupările dumneavoastră complet și precis”.
Ioan Pop a mai precizat că are o colaborare științifică „foarte FRUCTUOASĂ” cu câțiva „dascali și cercetatori” din Iran și că a fost invitat și la o conferință în această țară.
PressOne a investigat în ultimele luni sistemul de evaluare profesională din universitățile românești, care are la bază obținerea unor punctaje, în funcție de relevanța și performanța cercetărilor întreprinse de fiecare cadru didactic.
PressOne a descoperit un mecanism de fraudare, gândit în primă instanță pentru a recompensa eforturile celor mai dedicați cercetători, dar care este folosit pentru obținerea de beneficii financiare considerabile plătite din bani publici. Încercăm să tragem semnale de alarmă atunci când apar suspiciuni în acest domeniu.
Numărul de studii științifice publicate sub egida universităților românești a explodat în ultimii trei ani. Numai în 2022, Ministerul Educației a plătit către universitarii care au publicat cele mai multe articole științifice premii în valoare de 22.269.000 lei, adică circa 4,45 milioane de euro.
Am putea presupune că producția științifică și cercetarea din România au ajuns pe noi culmi de relevanță. Dar de fapt, realitatea nu este deloc asta.
Puteți citi celelalte articole din această serie aici și aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this