Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
O rătăcire prin cartierele istorice ale orașului Timișoara, după rețeta de hüzün a lui Orhan Pamuk
Când am plecat spre Timișoara, aveam în minte un reportaj despre cartierele ei vechi, cele cu nume de roman, Iosefin, Elisabetin și Fabric. Și mi s-a părut așa o întâlnire surprinzătoare a unui scriitor foarte atașat de locul în care trăiește, Istanbul (Pamuk pronunța Ëstanbul), cu un oraș românesc de graniță modelat de două imperii, cel Otoman și cel Habsburgic, un perimetru incredibil de eclectic în care s-ar găsi cel mai mare patrimoniu construit din țară, peste 14.000 de clădiri monument istoric.
Strașnicul din Strejnicu. Cum a fost descoperit „primul călăreț din lume” în Muntenia
Un individ înmormântat sub o movilă de pământ cu 3.000 de ani î.e.n., în județul Prahova, a declanșat o cercetare ale cărei rezultate par să conducă spre identitatea primilor războinici, care au cucerit Europa din Caucaz și până în Irlanda.
Apartamentele „ieftine” din Cluj-Napoca: cum se sting fără urmări legale marile țepe imobiliare din județ
De mai bine de 15 ani, piața imobiliară din Cluj-Napoca atrage așa-ziși „dezvoltatori”, care înșală sute de persoane cu apartamente care nu există. Faptele lor continuă să se prescrie, iar păgubiții rămân și fără bani și fără bunurile pentru care au plătit.
Peștera de la Scărișoara: ce pierde România prin topirea accelerată a celui mai mare ghețar din țară?
În ultimii 15 ani, formațiunile de gheață s-au topit masiv, iar astăzi Scărișoara este de nerecunoscut. Ce pierde România din cauza topirii celui mai mare ghețar subteran din lume?
Neam îmbogățit. Ghidul primarului hotărât să își finanțeze familia și rudele pe spatele unei comunități sărace din munți
În Ponor, comuna în care primarul exploatează săracii, tot primarul a reabilitate, pe bani publici, o școală în care mai învață doar opt copii și a cedat cu titlu gratuit un teren aparținând comunei, către două mănăstiri din zonă, fără ca locuitorii comunei să aibă vreun câștig din asta.
Ghetoul vietnamez. Cum trăiesc de fapt, în Cluj-Napoca, muncitorii asiatici acuzați că mănâncă șobolani
După ce o filmare cu un grup de vietnamezi care ar fi consumat șobolani a ajuns în atenția publică, am decis să construim tabloul complet al circumstanțelor în care trăiesc și muncesc acești oameni, într-o fabrică dintr-un vechi complex industrial din Cluj, izolat de restul orașului.
Dacia (la) Superior: România e pe cale să obțină certificare UNESCO asupra a 1.500 de km din limesul Imperiului Roman
123 de comune din 16 județe pot fi recalificate după standardele patrimoniului universal, ca urmare a unui efort documentar de un deceniu pentru recunoașterea anticului Limes Dacic.
Cum s-a clădit statuia lui Adrian Ivan, coordonatorul de la Cluj al doctoratelor pentru cadrele din MAI
În urma scandalului de plagiat a ministrului de Interne Lucian Bode, coordonatorul tezei acestuia, Adrian Ivan, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la UBB.
România aia care nu mai vine
Pe un zid din apropierea universității unde am învățat e o descriere precisă a unei vieți de om trăite în România: You walked so much for so little - Atât de mult efort pentru o răsplată atât de mică.
Săraci din grija primarului. Afaceri cu oameni și terenuri într-un loc uitat de lume din România
Într-un reportaj incognito, reporterul PressOne descrie o lume desprinsă din Evul Mediu, unde o familie privilegiată politic face legea fără să răspundă în fața vreunei instituții a statului.
Parte împarte. Cât de bine funcționează bugetarea participativă în România?
Am vorbit cu activiști civici ca să aflăm care sunt punctele slabe și care sunt oportunitățile pe care le oferă, totuși, bugetarea participativă (BP) în România.
Istoric al Holocaustului: „Comportamentul soldatului sovietic din Armata Roșie e aproape identic cu cel al soldatului din armata nazistă”
Istoricul care a îngrijit editarea în premieră în limba română a jurnalului comandantului lagărului de exterminare de la Auschwitz găsește similitudini între echipele morții din cel de-Al Doilea Război Mondial și diviziile rusești care ucid civili în Ucraina în 2022.
România bolnavă (2). „Trăim cu 5 ani mai puțin decât media popoarelor din UE"
Asociația Caravana cu Medici a început să activeze în 2014. Pentru fondatorii ei, doctori și rezidenți și studenți la medicină, contactul direct cu populația din mediul rural a fost decisiv. Au înțeles ce serviciu vital poate să fie accesul facilitat la un consult de sănătate pentru oameni care, altminteri, nu au intrat niciodată în viața lor într-un cabinet.
Pământul de sub tălpile lor (3). Parcul Natural Apuseni rămâne intact: referendumul de la Beliș se amână
Prefectura Clujului a cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local votate de Primăria Beliș prin care se organiza un referendum de ieșire din Parcul Natural Apuseni.
Operațiunea cartea. O mână de oameni se încăpățânează să salveze o librărie, sufletul micului oraș Băile Herculane
O campanie de donații inițiată de comunitate ar putea opri de la închidere singura librărie, veche de aproape jumătate de secol, din orașul Băile Herculane.