Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
Cum s-a clădit statuia lui Adrian Ivan, coordonatorul de la Cluj al doctoratelor pentru cadrele din MAI
În urma scandalului de plagiat a ministrului de Interne Lucian Bode, coordonatorul tezei acestuia, Adrian Ivan, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la UBB.
România aia care nu mai vine
Pe un zid din apropierea universității unde am învățat e o descriere precisă a unei vieți de om trăite în România: You walked so much for so little - Atât de mult efort pentru o răsplată atât de mică.
Săraci din grija primarului. Afaceri cu oameni și terenuri într-un loc uitat de lume din România
Într-un reportaj incognito, reporterul PressOne descrie o lume desprinsă din Evul Mediu, unde o familie privilegiată politic face legea fără să răspundă în fața vreunei instituții a statului.
Parte împarte. Cât de bine funcționează bugetarea participativă în România?
Am vorbit cu activiști civici ca să aflăm care sunt punctele slabe și care sunt oportunitățile pe care le oferă, totuși, bugetarea participativă (BP) în România.
Istoric al Holocaustului: „Comportamentul soldatului sovietic din Armata Roșie e aproape identic cu cel al soldatului din armata nazistă”
Istoricul care a îngrijit editarea în premieră în limba română a jurnalului comandantului lagărului de exterminare de la Auschwitz găsește similitudini între echipele morții din cel de-Al Doilea Război Mondial și diviziile rusești care ucid civili în Ucraina în 2022.
România bolnavă (2). „Trăim cu 5 ani mai puțin decât media popoarelor din UE"
Asociația Caravana cu Medici a început să activeze în 2014. Pentru fondatorii ei, doctori și rezidenți și studenți la medicină, contactul direct cu populația din mediul rural a fost decisiv. Au înțeles ce serviciu vital poate să fie accesul facilitat la un consult de sănătate pentru oameni care, altminteri, nu au intrat niciodată în viața lor într-un cabinet.
Pământul de sub tălpile lor (3). Parcul Natural Apuseni rămâne intact: referendumul de la Beliș se amână
Prefectura Clujului a cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local votate de Primăria Beliș prin care se organiza un referendum de ieșire din Parcul Natural Apuseni.
Operațiunea cartea. O mână de oameni se încăpățânează să salveze o librărie, sufletul micului oraș Băile Herculane
O campanie de donații inițiată de comunitate ar putea opri de la închidere singura librărie, veche de aproape jumătate de secol, din orașul Băile Herculane.
Reportaj. România bolnavă. Obezitatea la țară demontează mitul că mâncăm „bine și sănătos”
În România rurală, accesul la servicii medicale este extrem de precar. Ceea ce descoperă echipele de medicină mobile care operează pe bază de voluntariat în satele României este o imagine halucinantă, care se aseamănă cu relatările despre starea de sănătate a națiunii de acum mai bine de 100 de ani.
Criza energetică în orașele care au uitat să mai fie smart
În 2018, Alba Iulia a avut unul din cele mai coerente proiecte din țară dedicate aniversării a 100 de ani de la 1918, de la crearea României Mari. Am vrut să vedem dacă aceste soluții energetice testate la Alba Iulia mai sunt în funcțiune și dacă acum, pe timp de criză energetică, ele ajută orașul să facă economiile de care are nevoie.
Pământul de sub tălpile lor (1). Beliș, comuna care cere să fie exclusă dintr-un parc natural, ca să poată construi și vinde orice dorește
Primarul unei comunități de la munte face referendum pentru a scoate comuna din Parcul Natural Apuseni. El se plânge de lipsa perspectivelor de dezvoltare, în limitele de protecție impuse de Parc, dar de fapt, acesta este numai pretextul pentru a-i ajuta pe marii proprietari din rezervație să-și vândă mai scump terenurile.
Cariera și vorbele lui Andrei Marga, mereu în slujba partidului
Cele mai recente declarații ale lui Andrei Marga nu sunt deloc surprinzătoare: Andrei Marga a vorbit despre Putin în termeni laudativi încă din timpul audierilor din comisia de politică externă din Senat, în 2012, când tocmai fusese nominalizat pentru portofoliul de șef al diplomației românești.
Primarul Dominic Fritz, despre cum se vor încălzi timișorenii la iarnă: „Joc cu mingea ce mi se dă!”
Primarul Timișoarei a convins Consiliul Local să aprobe închirierea unei gări dintr-un județ vecin, de unde să se asigure transportul direct de la producători al cărbunelui necesar funcționării centralei termice a orașului.
Raiul Raimondei. Cum hrănește o asociație din Cluj peste 150 de ucraineni în fiecare zi
În primele săptămâni de război, Asociația O Masă Caldă a organizat centrul de permanență pentru primirea refugiaților în Gara din Cluj-Napoca. Nevoia de asistență imediată s-a transformat în 6 luni în grija de a oferi câtorva sute de oameni, în fiecare zi, un mic reper care să le reamintească de casă.