Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Foto © Alex Pascariu | Dreamstime.com
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Foto © Alex Pascariu | Dreamstime.com
11/03/2024
„Dincolo de orice regulament”. Un profesor de la Universitatea din Iași, chemat în fața comisiei de disciplină după ce ar fi refuzat să favorizeze două studente
Un profesor de la Universitatea din Iași a fost chemat în fața comisiei de disciplină după ce ar fi refuzat să favorizeze două studente, care nu au frecventat cursurile, dar care trebuiau cu orice preț să își ia examenele.
Profesorul a câștigat în instanță anularea sancțiunii date de Universitate.
În primăvara lui 2021, două studente, care frecventau la distanță Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, i-au scris titularului cursului de Neuropsihologie. L-au întrebat ce să facă pentru a-și promova examenul la această disciplină, care era obligatorie.
Profesorul stabilise la începutul semestrului că 70% din nota de la examen va consta în evaluări realizate pe parcurs, ca urmare a discuțiilor din timpul tutorialelor de weekend. Așa se numesc la forma de învățământ la distanță întâlnirile săptămânale dintre studenții și profesorii cursurilor din programă.
Cele două studente, spune astăzi Andrei Dumbravă, profesorul de Neuropsihologie, nu s-au prezentat la nicio întâlnire, mai mult, una dintre ele, înscrisă la facultate, locuia și muncea de fapt în Marea Britanie.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a tuturor românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
În fața refuzului profesorului, care le-a îndemnat să se prezinte într-o sesiune următoare, studentele s-au adresat conducerii Facultății de Psihologie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În răspunsul remis titularului de curs, decanul i-ar fi propus să treacă cu vederea lipsa prezențelor și a activității din timpul semestrului. „Dincolo de orice regulament, ni se pare de elementar bun simț ca cele două studente să beneficiezede dreptul de a susține evaluările asociate tutorialelor în sesiunea de restanțe”, i-ar fi scris decanul.
„Din 2019 cursul de Neuropsihologie a redevenit obligatoriu. Cu câteva zile înaintea sesiunii de examene, am fost contactat de către două studente, când evaluarea pe parcurs se încheiase deja. Era vorba de două teste grilă de tutorial, dintr-o bibliografie stabilită la început. Erau, deci, cu multe săptămâni întârziere față de colegii lor, care susținuseră aceste evaluări în timpul semestrului.
La câteva zile după refuzul meu, au început presiunile din partea conducerii Facultății. Cam la două luni de la acest episod, în aprilie 2021, mi s-a comunicat că sunt cercetat disciplinar pentru nu mai puțin de 13 presupuse încălcări ale regulamentului intern”, spune astăzi Dumbravă.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Comisia disciplinară s-a reunit și, după o ședință de circa 3 ore, a decis penalizarea profesorului cu 10% din salariu timp de trei luni, cea mai gravă sancțiune posibilă, înafară de desfacerea contractului de muncă.
În ceea ce privește povestea cu studentele, aceasta s-a încheiat în vara aceluiași an, când s-au prezentat în sesiunea de restanțe. Profesorul le-a picat examenul, iar ele au făcut apel la o comisie de reexaminare, din care Dumbravă nu a mai făcut parte. Comisia a menținut nota dată de acesta.
În fața refuzului lui de a-și călca principiul s-au raliat circa 100 de studenți, care au reclamat conducerii facultății tratamentul preferențial aplicat celor care nu frecventează cursurile nici măcar la fără frecvență. Indiferent de forma de învățământ absolvită, diploma oferită specialiștilor în psihologie eliberată de Facultatea din Iași arată la fel.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cazul tranșat în instanță a fost doar vârful unui conflict de lungă durată dintre universitatea ieșeană și Andrei Dumbravă, care s-a poziționat ca avertizor de integritate. El a semnalat de-a lungul timpului conducerii mai multe nereguli și disfuncționalități ale politicii de personal sau de școlarizare a studenților, de la condițiile improprii de învățare în sălile de curs, la plagiate în masă.
„Am contestat o asemenea sancțiune disciplinară, iar Universitatea a pierdut atât procesul de la fond, cât și apelul.”
Andrei Dumbravă, lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cristian Isloi este fost student al Facultății de Psihologie din Iași și a fost martorul adus de Andrei Dumbravă în fața instanței, pentru a-și proba buna credință de lipsa căreia fusese acuzat de către Universitate. După absolvire, Isloi a plecat să studieze mai departe în Marea Britanie, dar a rămas un colaborator al lui Dumbravă.
Împreună au demarat în 2022, de exemplu, o campanie prin care cereau retragerea titlului de doctor în chimie acordat Elenei Ceaușescu în urmă cu 55 de ani și a lucrărilor științifice ale acesteia, publicate în jurnale internaționale.
Isloi a povestit judecătorilor că în 2018 a fost martor circumstanțial al unei discuții dintre Dumbravă și decanul facultății Ștefan Boncu, care îi solicita lui Dumbravă să aibă un număr mai mare de promovați, pentru că își dorea cât mai mulți candidați la programele de masterat ale facultății.
„Confruntat cu refuzul domnului profesor, care i-a spus atunci că notele se dau conform performanței academice, nu intereselor comerciale ale facultății, decanul i-a răspuns că interesele comerciale primează și că numărul promovaților la disciplina Psihopatologie (predată în 2018 de Andrei Dumbravă, n.red.) trebuia neapărat să devină mai mare”, spune Isloi.
În scandalul din 2021, Isloi a devenit, indirect, motivul oficial care i-a atras profesorului său sancțiunea din fața comisiei de disciplină. Dumbravă a fost acuzat că i-a dat voie în incinta Facultății. Isloi și Dumbravă spun că lucrau, de fapt, la elaborarea unui studiu.
„La momentul sancțiunii disciplinare lucram la un studiu științific pentru care exista aprobare scrisă din partea conducerii facultății și care era acceptat spre publicare în revista Nature Human Behaviour. Toate aceste detalii au fost ignorate de comisia de anchetă disciplinară, deși au fost prezentate cu documentele care probau aceste detalii”, a mai spus Isloi.
Prin decizia nr. 690d din 27.05.2021, emisă de Universitatea ,,Alexandru loan Cuza" din Iași se dispunea sancționarea disciplinară a lectorului Andrei Dumbravă cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioada de 3 luni pentru următoarele motive: defăimarea în mod repetat cu rea-credință a Facultății de Psihologie și a capacității ei de a forma profesioniști în domeniul Psihologiei, defăimarea constantă a cadrelor didactice ale facultății, încurajarea abandonului studiilor de către studenți, defăimarea „cu rea-credință și ostilitate” a cercetării din facultate și omagierea facultăților concurente.
A mai fost acuzat de defăimarea repetată în fața studenților a conducerii facultății: în cazul celor două studente care cereau tratament preferențial, Dumbravă i-a răspuns decanului punându-i la CC pe toți studenții de la cursul lui.
În fața refuzului profesorului Andrei Dumbravă de a-și călca principiul s-au raliat circa 100 de studenți, care au reclamat conducerii facultății tratamentul preferențial aplicat celor care nu frecventează cursurile nici măcar la fără frecvență. Indiferent de forma de învățământ absolvită, diploma oferită specialiștilor în psihologie eliberată de Facultatea din Iași arată la fel. Foto © LCVA | Dreamstime.com
Un alt cap de acuzare a fost faptul că profesorul utiliza un spațiu virtual: www.neuropsihologie.com. Dumbravă posta aici materiale de tip text sau înregistrări video cu întâlnirile avute cu studenții. Universitatea spune că acest canal de comunicare a fost creat tot pentru defăimarea instituției. Însă Dumbravă s-a apărat, spunând că urca online înregistrările cursurilor pe care le ținea la ID și IF.
Dumbravă a mai susținut că Facultatea înmatriculează în mod constant un număr mai mare de studenți decât ar avea legal dreptul și capacitatea administrativă să gestioneze și că studenții nu încap în sălile de curs.
Însă în Motivarea Curții de Apel Iași, venită la finalul anului trecut, în noiembrie 2023, se arată că în conformitate cu considerațiile Curții Europene a Drepturilor Omului, sfera opiniilor academice este mai largă în cazul universitarilor, ca parte a libertății lor academice, cuprinzând și exprimarea liberă a opiniilor critice despre instituția sau sistemul de învățământ în care își desfășoară activitatea și aceste opinii nu pot fi considerate ,,veritabile acte de defăimare la adresa instituției angajatoare, colegilor și al studenților" - așa cum susținea Universitatea.
În concluzie, au opinat judecătorii, sancțiunea nu respectă prevederile Codului muncii și este absolut nulă.
Andrei Dumbravă a mai sesizat în 2022 conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu un memoriu, în care arăta că cerințele de practică de specialitate erau nerezonabile pentru studenții de anul II și că aceștia fuseseră puși în dificultate când au fost nevoiți să redacteze niște rapoarte de practică pe care le-au predat plagiate în masă „cu câteva excepții”.
Spune că i s-ar fi răspuns pur și simplu: „Domnule, nimeni nu-i perfect!”.
„Într-un răspuns primit de la Rectorat în aprilie 2022, ca urmare a memoriului cu plângerile studenților de la Practică de specialitate, că nu stăpânesc metodele de analiză statistică cerute de directorul de departament, se spune că plângerile acestea sunt irelevante și reflectă „fie că (studenții) au promovat fraudulos evaluările, fie (arată) incompetența colegilor Domniei Voastre.”
Andrei Dumbravă, lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Dumbravă spune că s-a întâlnit cu actualul rector al UAIC Tudorel Toader de trei ori. „Ultima întâlnire cu domnul rector Toader a avut loc în vara anului trecut (2023) atunci când, după o tergiversare ilegală de 6 luni, mi-a semnat personal cererea de concediu după ce depusesem un memoriu în care anunțam că voi da în judecată Universitatea pentru încălcarea dreptului legal la concediu.
Din nou, în acea întâlnire, domnul rector nu a ratat ocazia să-mi solicite să renunț la calitatea de avertizor de integritate, insistând că niciuna dintre sesizările pe care le făcusem nu constituie încălcări ale legii și nu pot face obiectul activității unui avertizor.
La aceeași întâlnire, domnul Toader m-a anunțat că intenționează să candideze la un al treilea mandat în fruntea instituției, pentru intervalul 2024-2029, profitând de schimbarea legislației care îl face eligibil pentru această candidatură”.
PressOne a solicitat un punct de vedere cu privire la situația descrisă de lectorul Andrei Dumbravă decanului Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, profesorul Ștefan Boncu, dar nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui text.
Și Boncu candidează pentru un nou mandat. Alegerile de la UAIC vor avea loc la mijlocul lunii martie 2024.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this