Primarul din comuna Ponor, Petruț Bujor (în rândul al doilea, privind în dreapta imaginii, alături de o colegă din Primărie, în haină roșie), la o întâlnire de instructaj privind alegerile *. Foto: pagina personală de Facebook a primarului Petruț Bujor
Primarul din comuna Ponor, Petruț Bujor (în rândul al doilea, privind în dreapta imaginii, alături de o colegă din Primărie, în haină roșie), la o întâlnire de instructaj privind alegerile *. Foto: pagina personală de Facebook a primarului Petruț Bujor
15/05/2024
12 bujori, nicio femeie. Primarul liberal din Ponor, fără consilieri locali, după ce AUR a reclamat că lista nu respectă cota de gen
Tribunalul Alba a invalidat lista de candidați pentru Consiliul local întocmită de PNL într-o comună de la munte, pe motiv că nu conține și femei. Contestația a fost depusă de filiala județeană a AUR, așa că primarul în funcție, de la PNL, va candida singur. Partidul nu are posibilitatea să refacă lista sau să o completeze, fiindcă termenul limită a expirat în 30 aprilie.
Primarul din comuna Ponor, Petruț Bujor (în rândul al doilea, privind în dreapta imaginii, alături de o colegă din Primărie, în haină roșie), la o întâlnire de instructaj privind alegerile *. Foto: pagina personală de Facebook a primarului Petruț Bujor
- Departe de București, războaiele politice din comunitățile mici sunt invers proporționale cu dimensiunea comunităților afectate.
- Ponor este o localitate de munte, cu mai puțin de 500 de locuitori, situată de-a lungul drumului Transalpina de Apuseni, un drum turistic pe o distanță de circa 70 de km, de la Aiud la Brad, județul Alba.
- La Ponor s-a constituit la începutul anului o filială a partidului AUR. Și de atunci lupta politică s-a ascuțit.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Cherchez la femme
Primarul în funcție, Bujor Petruț, e de la PNL și controlează orice mișcă în comuna lui. Însă, la început de mai 2024, AUR a obținut o hotărâre judecătorească definitivă din partea Tribunalului Alba, prin care îi invalida PNL-ului lista de consilieri locali înscrisă la Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 55 Ponor, pe motiv că încalcă prevederile Legii 115/2015 și principiul reprezentativității.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La articolul 7, legea vizează obligativitatea întocmirii listelor de candidați pentru alegerea consiliilor locale astfel încât să se asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat. Toți cei 12 candidați la Consiliu de pe lista de la Ponor sunt bărbați.
Este portița prin care AUR a reușit să dea un KO tehnic adversarului de neînvins din comună. Inițial judecătoria Aiud a respins acțiunea, însă Tribunalul Alba a hotărât definitiv în 7 mai respingerea listei de candidați la funcția de consilier local în Consiliul local Ponor propusă de PNL la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. Apoi, tot Tribunalul a respins și contestația în anulare depusă de PNL.
Exclusiv. Securiștii din spatele mișcării suveraniste încearcă să facă bani cu titluri de stat vechi de 100 de ani și aplicații de dating. Reacția Dianei Șoșoacă: „Sunt în rugăciune la Sfântul Andrei”
PressOne vă arată legăturile dintre mișcarea suveranistă din România și niște securiști escroci care astăzi îl susțin pe Călin Georgescu.
Pericolul extremist, „pacea lui Putin” și un secret încă bine păstrat: câți „suveraniști” avem, de fapt, în serviciile de informații? Expert în securitate: „Există acest trend în instituțiile de forță”
Cum ar arăta scenariul unei „Românii suveraniste” și ce riscuri pentru securitate ar însemna cocoțarea în fruntea statului român a unui personaj „suveranist” (ca să nu zicem extremist, de-a dreptul)? PressOne l-a întrebat pe la Claudiu Degeratu, expert în securitate națională, apărare și studii strategice.
PressOne l-a contactat pe președintele PNL Alba, Marius Hațegan, pe care l-am întrebat de situația din comuna Ponor și dacă primarii partidului din comunele izolate sunt consiliați despre prevederile legale în vigoare.
Mi-a răspuns că partidul nu a știut de acțiunea AUR, fiindcă nu a fost citat și nu a știut că e nevoie să se apere în instanță. A mai precizat că șeful Biroului electoral de circumscripție din Ponor a demisionat, fiindcă a acceptat drept valabilă lista PNL, fără reprezentare feminină.
O altă cale extraordinară de atac, contestația în anulare, s-a judecat în 14 mai. Instanța a respins intervenția PNL Alba, motivând că filiala județeană nu are calitate procesuală în acest dosar, care e între PNL Ponor și Biroul de Circumscripție local. „E și vina noastră, am verificat listele să fie complete, dar probabil ne-a scăpat. Sunt 78 de liste de comune și orașe în județul Alba, ei, asta-i viața!”, a declarat Marius Hațegan.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Am vorbit de mai multe ori la telefon cu primarul din Ponor, care mi-a spus că să nu-l învățăm noi pe el cum se face o listă, că el e primar de cinci mandate. Acuma, nu l-am prins treaz niciodată. Știți ce înseamnă politica, da? Voturi! Găsiți altul mai bun în Ponor unde sunt 500 de oameni pe liste și votează 300?”
Marius Hațegan, președinte PNL Alba, 13 mai 2024
Dacă decizia Tribunalului rămâne neschimbată, primarul Bujor Petruț „va candida singur și atât”, transmite președintele PNL Alba, la solicitarea PressOne. „E adevărat, nu prea ne ajută să avem doar primar, fără susținere, dar tot se mai pot face tot felul de jocuri după alegeri. Oamenii vor vota lista de consilieri județeni.”
PressOne a încercat să îl contacteze telefonic și pe primarul în funcție din Ponor, Bujor Petruț, însă în toate cazurile telefonul lui era închis.
Fabrica de reședințe
Primarul Petruț Bujor a fost ales prima oară în 2016, deci își încheie al doilea mandat. Și nu e nici prima dată când nesocotește prevederile legilor administrației publice locale. În mai 2017, Prefectura Alba a cerut în contencios administrativ dizolvarea Consiliului local al comunei Ponor și declanșarea de alegeri anticipate, ca urmare a inactivității forului decizional.
În aproape un an de la scrutinul din iunie 2016, Consiliul local Ponor reușise să adopte o singură hotărâre. Pe finalul anului 2017, nu fusese adoptat nici măcar bugetul pentru anul următor. Și atunci, rămânerea lui în vigoare a fost tranșată în instanță, care a respins solicitarea Prefecturii.
Petruț Bujor a fost și condamnat definitiv în primăvara lui 2022, la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare, pentru că s-a urcat băut la volan, după ce a consumat alcool la locul de muncă. A fost oprit în trafic, în mașina de serviciu de la Primărie, având o alcoolemie, potrivit buletinului de analiză toxicologică, de 2,04 gr. ‰ alcool pur în sânge. Condamnarea s-a dat cu amânare timp de doi ani, adică până la sfârșitul actualului mandat.
Între timp, în comună, adversarii primarului susțin că acesta a dat drumul fabricii de reședințe sezoniere, care funcționează o dată la 4 ani, înainte de fiecare campanie electorală. PressOne a verificat la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor felul în care a evoluat numărul vizelor de reședință acordat de mai multe localități din țară, printre care și Ponor Alba.
Datele obținute arată că în 31 decembrie 2020 (an electoral, când s-a votat primarul și Parlamentul) Ponor avea 113 vize de reședință (flotant) valabile. Vizele de reședință se acordă anual, la cerere. În anii următori, 2021 și 2022, care nu au fost electorali, Ponor a reînnoit sau emis vize de reședință pentru 10 și respectiv 9 persoane.
În 2024, spun sursele PressOne din județul Alba, au fost făcute „60-80” de vize de flotant noi în comuna Ponor. În timpul unei documentări de teren din iunie 2023, PressOne a verificat mai multe adrese din comună unde fuseseră înscrise în trecut drept reședințe. În multe cazuri, casele nici măcar nu există, sunt surpate și nelocuibile sau proprietarii au decedat. Adresele sunt totuși greu de urmărit, fiindcă e vorba inclusiv de repere folosite de oamenii locului, ca să indice anumite zone din sat, cum e La Troacă pe valea După Deal sau La Tiușan, din satul Geogel.
Ce a mai rămas dintr-o casă din satul Geogel, a cărei adresă a fost folosită în 2020 pentru viza de flotant. Comuna Ponor, județul Alba, foto: Raul Ștef
La Troacă e pe malul Văii Geogelului, un curs repede umflat de ploile din iunie, care pare că duce totul cu el. Se prăbușește înspre Cheile Geogelului, o rezervație naturală din Munții Trascău, niște colți din piatră care impun tăcere. În jur e liniște-liniște, numai susur revoltat de viitură, care a înmuiat malul de așa natură că e imposibil să te apleci la albie.
Peste drum e o clădire nouă, împrejmuită cu un gard firav de sârmă. Aparține de școală și a fost renovat de curând, chiar dacă nu mai este folosită. De fapt, a fost un contract dat cu dedicație de Primărie fratelui nevestei primarului, după cum a relatat PressOne în urmă cu un an.
Marius Iulius Toma e fratele soției primarului, al Feliciei Petruț. El a renovat clădirea școlii nefolosite din După Deal (sat component al comunei Ponor) pentru aproape 82.000 lei și a împrejmuit-o cu 18.000 lei. Conform informațiilor publice, codul CAEN al PFA-ului reprezintă „cultivarea plantelor combinată cu creșterea animalelor”, fără o specializare a producției.
Iar zona e aproape depopulată. Comuna Ponor e risipită prin o sumedenie de cotloane și văi împădurite, greu de străbătut și la pas, darămite cu mașina pe vreme ploioasă. E formată din satele După Deal, Geogel, Măcărești, Ponor, Valea Bucurului și Vale în Jos, dar nu are mai mult de 470 de oameni rezidenți. Sau chiar mai puțini, după ultimul recensământ. Ca să dai de om, „tre să mei” (să mergi, n.red), vorba localnicilor. Casele sunt grupate maximum 2-3 la un loc, ca apoi următorul vecin să fie la jumătate de kilometru distanță sau chiar mai departe.
Sunt case de paie și lemn, care există pe hârtie, în documentele agenților agricoli, case cu parter înalt și pridvor la etaj, din bârne puse laolaltă de străbunici și care au adăpostit în ele viața în ultimii 100 de ani. Și care acum sunt nelocuibile. Moarte. La fel ca cea mai mare parte din proprietarii lor. Și tocmai aici a găsit mintea tihnită, pusă pe fapte mari, o sursă inepuizabilă de voturi.
Partidul AUR a recurs în cazul de la Ponor Alba de o stratagemă procedurală pentru a-și ataca adversarul politic și pentru a-l scoate din cărți la următoarele alegeri. Numai AUR și PSD vor avea candidați pe listele pentru Consiliul local din localitate. Însă problema reprezentativității femeilor în rândul decidenților din politică rămâne valabilă:
- În România doar 18% dintre parlamentari sunt femei.
- România e pe ultimul loc în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen în Uniunea Europeană, cu un scor de 56.1 din 100, fiind cu 14.1 puncte sub media UE.
- Orice inițiativă legislativă care promovează o reprezentare corectă a femeilor în politică e tratată populist de partide. Două legi privind cotele de gen în politică zac în Parlament.
- Anul acesta, legea care prevede că 33% dintre locurile eligibile pentru parlamentare să revină femeilor nu a fost adoptată.
- România are una din cele mai scăzute participări feminine în politică din Europa, sub pragul de 20%.
* Textul explicației foto a fost updatat în data de 24 mai 2024. Inițial, conținea informația că în imagine, alături de primarul Petruț Bujor apare soția lui.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this