Într-un reportaj incognito, reporterul PressOne descrie o lume desprinsă din Evul Mediu, unde o familie privilegiată politic face legea fără să răspundă în fața vreunei instituții a statului.
Unul dintre fiii primarului a fost numit chiar de tatăl său asistent personal al unei persoane cu handicap care trăiește, de fapt, într-o șură pentru animale.
Într-un reportaj incognito, reporterul PressOne descrie o lume desprinsă din Evul Mediu, unde o familie privilegiată politic face legea fără să răspundă în fața vreunei instituții a statului.
Unul dintre fiii primarului a fost numit chiar de tatăl său asistent personal al unei persoane cu handicap care trăiește, de fapt, într-o șură pentru animale.
Săraci din grija primarului. Afaceri cu oameni și terenuri într-un loc uitat de lume din România
Știri
08/01/2023
Gheorghe Bunea are în jur de 70 de ani și un picior de lemn. Piciorul de lemn este mai degrabă un mănunchi format din câteva bucăți de lemn, de diferite lungimi, legate între ele în așa fel încât să îi permită o oarecare susținere împreună cu o pereche de cârje. Când l-am întâlnit, se chinuia să-și aducă lemne de foc dintr-o pădurice aflată în susul șurii care îi servește drept adăpost.
Ca să aducă lemnele voluminoase la drum, se folosește de o curea de piele petrecută peste piept și de forța gravitațională, care face ca buștenii să se rostogolească la vale, controlați de hamul lui improvizat.
Bunea lucrează cu mișcări întrerupte de gesturile menite să îi asigure echilibrul, folosește cârja, își mută piciorul de lemn. Apoi, când a obosit, se așază pe panta de deal și se uită după noi, în vale. Omul acesta, cu jumătate de față desfigurată de pareză, trăiește în satul Geogel și se află în îngrijirea unui fiu al primarului din Ponor.
În august 2016, când nici nu se uscase încă cerneala de pe buletinele de vot, primarul Bujor Petruț din comuna Ponor, județul Alba, semna o dispoziție prin care unul dintre copiii săi, Alexandru Bujor Petruț, era desemnat asistent personal al unui vârstnic cu handicap grav.
Însoțitorii identificați în urma anchetelor sociale comandate de Primărie primesc o indemnizație plătită din banii de la bugetul public, adică din banii contribuabililor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.Redacția PressOne
Băiatul atunci în vârstă de 22 de ani era student la o universitate din Cluj-Napoca. Tată său l-a încadrat într-o poziție prin care, ca îngrijitor al lui Gheorghe Bunea, primește un salariu de la Primărie. În 2016, remunerația de bază era de 1.313 lei.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
În comunitatea Ponor, oamenii vorbesc pe la colțuri de ceea ce pare a fi, îndeobște, un adevăr pe care îl știu cu toții. Sătenii susțin că primarul îi exploatează pe nevoiașii satului, pe care i-ar folosi drept „slugi” la o fermă deținută de familia sa și că le reține cu titlu abuziv tot felul de beneficii sociale, la care au dreptul.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Prima documentare din teren pentru această investigație a fost realizată incognito, pe 1 decembrie 2022, când reporterul PressOne a participat la o acțiune caritabilă în zona Ponor.
Cămăruța în care trăiește Gheorghe Bunea nu măsoară mai mult de 2x2 metri. Două paturi așezate în L și o sobiță pe colțul căreia e o strachină de metal cu mâncare. I-am lăsat pe pat o lădiță cu alimente pentru câteva zile și, după ce mi-a cerut 10 lei, m-a rugat să trag bine ușa și să o leg cu sforicica ce îi servește de încuietoare, ca să nu iasă toată căldura, până se întoarce el de la lemne.
„Ți-a cerut 10 lei, fiindcă îi trebuiau bani să bea. Puteai să îi dai mai mult, dacă credeai că e așa înfometat. A fost un bețivan. Cere la toată lumea, asta e patima pe care o are el și care l-a distrus, de fapt.” Felicia Petruț, soția primarului Bujor Petruț.
Un alt bătrân fără picioare, în grija soției primarului
Victor Moldovan a murit în 15 decembrie 2022. Cunoscuții spun că ar fi murit de frig, în casă. Bătrânul avea ambele picioare amputate, iar pensia lui era încasată lunar de soția primarului, Felicia Petruț, care susține că avea grijă de el. Omul a fost înmormântat cu zece zile înainte de Crăciun.
Pe 1 decembrie 2022 l-am căutat pe Victor Moldovan în casa lui din satul Geogel, ca să-i lăsăm și lui un pachet cu cele trebuincioase, alimente de bază de primă necesitate.
De la principală, drumul până la casa lui înseamnă cam 20 de minute peste un deal pieptiș, pe o urmă de TAF, cu pământ înghețat. Noroiul amestecat cu frunze ascunde sunetul pașilor. În satele răsfirate de la munte, un drum de 20 de minute la deal prin pădure se cheamă că mergi aici aproape, la un vecin. Casa lui e stingheră, undeva aproape de o culme, dar și de liziera unei păduri, cât să fie protejată de vânt. L-am strigat pe Victor Moldovan de la poartă. I-am bătut în ușă și în geam și ne-am uitat înăuntru printr-un ochi acoperit cu plasă verde, pentru insecte. Casa părea pustie. Împrejur, nici țipenie, iar pe horn, nici urmă de fum.
În coasta casei, care avea la intrare o rampă de lemn, cineva montase un butoi fixat la gura unui izvoraș, din care se prelingea o limbă de apă cristalină. Singurul indiciu că locul acela nu era părăsit. În ciuda insistențelor, n-am primit niciun semn de viață de la cel pe care îl căutam și am crezut că a plecat de acasă. Obișnuia, spun oamenii, să coboare peste deal la magazinul din sat, o călătorie care putea dura ore bune. Despre situația și nevoile lui aflasem de pe urma altor campanii umanitare derulate în zonă.
De 1 decembrie 2022, seara, odată întoarsă acasă după o zi înfrigurată prin Apuseni, am primit printr-o aplicație de pe telefon, un video. Îl înfățișează pe Victor Moldovan în casa lui din vârful unui deal, la lizieră, unde locuia de unul singur. Imaginile fuseseră înregistrate înainte cu câteva ore.
În video el i se plânge unui consătean că primarul comunei îi încasează pensia și ajutorul social.
Felicia, Bujor și Cătălin, despre care Victor Moldovan vorbește cu greu în imaginile pe care le-ați văzut, sunt primarul Ponorului, Bujor Petruț, soția lui, Felicia Petruț, profesoară de biologie și geografie la școala din sat și unul din cei cinci copii ai lor, Cătălin Petruț.
În imagini este vizibil frigul din locuința sa. Când vorbește din patul în care zace învelit cu mai multe pături, din gură îi ies aburi. Iar sub sobă sunt urme de cărbuni stinși. În ziua în care l-am căutat, dimineața afară erau - 5 grade C și probabil tot atâtea și în locuința sa. Printre altele, el spune că s-a plâns de dureri, dar îngrijitorii lui, familia primarului, nu l-au dus la spital, ci l-au tot amânat. Apoi mai spune că în baza actului său de identitate, Cătălin Petruț ar fi făcut un credit bancar, cu care ar fi achiziționat un utilaj.
Împuternicirea
În 22 decembrie 2022, am sunat-o pe Nicoleta Cotoară, poștărița din comună. Inițial, reporterul PressOne s-a prezentat ca fiind un angajat al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba. I-am prezentat o situație potrivit căreia investigam o plângere pentru neacordarea ajutoarelor sociale pentru Victor Moldovan și Gheorghe Bunea, care n-au mai fost plătite sau, în orice caz, nu au mai ajuns la beneficiari. Nicoleta Cotoară a spus că este vorba de pensii și nu de ajutoare sociale și că le predă, în baza unei împuterniciri, soției primarului, Felicia Petruț.
„Moldovan Victor este și decedat. Pensia s-a dat, eu am avut împuternicire pentru Moldovan Victor făcută de nepotul și fiul dumnealui, care îi plecat în Spania, și am avut împuternicire să îi dau pensia unei doamne. Doamnei Petruț Felicia. Pentru Bunea Gheorghe tot la fel, pentru că Bunea Gheorghe este la Petruț Felicia în grijă. Bunea Gheorghe este de ani de zile în întreținere la Petruț Felicia”, a afirmat Nicoleta Cotoară.
Odată ce reporterul și-a declinat identitatea, poștărița a spus că poate demonstra că există o împuternicire pentru Victor Moldovan și pentru Gheorghe Bunea, care sunt în grija soției primarului „de ani de zile”. „Acolo stă, dânsa îl întreține, îl îngrijește”, a spus poștărița.
Potrivit informațiilor obținute de PressOne de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba (AJPIS) în luna septembrie 2022, în comuna Ponor figurau pe lista cu beneficiari pentru acordarea de venit minim garantat 30 de persoane. Jumătate fuseseră identificați prin anchete sociale începând cu anul 2016. Cel mai în vârstă beneficiar are 89 de ani.
Cum a ajuns Bujor primar în Ponor
În 2016, Bujor Petruț ajungea primar pentru prima oară în Ponor, județul Alba. Înainte ocupase fotoliul de viceprimar. Într-un Raport al organizației Expert Forum din iulie, același an, Ponor era în topul comunelor unde, în preajma alegerilor, numărul locuitorilor crescuse brusc. Nu era un fenomen izolat. La ultimele două runde de alegeri locale, primăriile de la țară au fost de multe ori câștigate la mustață, tocmai datorită acestor „locuitori sezonieri”. PressOne a scris despre Operațiunea Flotantul, care amenință să transforme alegerile locale într-un simulacru în mediul rural.
Ales în fruntea comunității pentru primul mandat, lui Petruț era cât pe ce să îi scape demnitatea printre degete. În mai 2017, Prefectura Alba a cerut în contencios administrativ dizolvarea Consiliului local al comunei Ponor și declanșarea de alegeri anticipate, ca urmare a inactivității forului decizional. În aproape un an de la scrutinul din iunie 2016, Consiliul local Ponor reușise să adopte o singură hotărâre. Pe finalul anului 2017, nu fusese adoptat nici măcar bugetul pentru anul următor. Dar Tribunalul Alba l-a iertat pe proaspătul primar și a respins solicitarea Prefecturii.
Mai recent, într-un articol din ziarul Adevărul, reporterul arată că practica flotanților produce în continuare efecte în comuna Ponor. El citează un document al Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din Alba, care demonstreazăcă cum în perioada iunie - august 2020 în Ponor au fost înregistrate premergător alegerilor 65 de vize noi de flotant, reprezentând mai mult de 10% din numărul celor cu drept de vot. În 2016, primarul Petruţ Bujor (PNL) câştigase alegerile la 21 voturi diferență de contracandidatul său de la PSD.
Ca să nu mai existe discuții, în 2020 Petruț a câștigat alegerile cu 366 de voturi, reprezentând aproape 80% din opțiunile celor care s-au prezentat la vot.
O imagine în care apar toți membrii familiei Petruț, publicată pe pagina de socializare a lui Alex Bujor Petruț. De la stânga la dreapta: Iulian Petruț, Codruța Petruț, iubita lui Alex Bujor Petruț, Alex Bujor Petruț, Felicia Petruț, Felician Petruț cu soția Cristina, Cătălin Petruț și Bujor Petruț, tatăl de familie. FOTO: Imagine publicată pe contul de Facebook al lui Alex Petruț
Condamnările primarului Petruț Bujor
Aceasta este însă o poveste veche deja. Acum, Petruț e un primar sub supraveghere. A fost condamnat definitiv în primăvara acestui an, martie 2022, la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru că s-a urcat băut la volan, după ce a consumat alcool la locul de muncă, adică în sediul Primăriei. Nu era numai beat la volanul mașinii de serviciu de la Primărie, ci aproape de faza comatoasă. Primarul a încheiat un Acord de recunoaștere a vinovăției, astfel că magistrații l-au condamnat la închisoare cu amânare, conform ziarului local alba24. Primarul avea o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în buletinul de analiză toxicologică, a reieșit că alcoolemia era de 2,04 gr. ‰ alcool pur în sânge.
Conform sentinței, primarul trebuie să se prezinte regulat la Serviciul de Probațiune timp de doi ani, adică până la sfârșitul actualului mandat.
Bujor Petruț nu e străin de instanțele din județ, ci dimpotrivă, e obișnuit să apară în fața judecătorilor și încă de ani buni. Spre exemplu, a pierdut un proces civil în care i se cereau daune pentru distrugere. Păgubita l-a dat în judecată a doua oară în 2022 ca să obțină executarea unei sentințe definitive din 2017 și să-și primească banii așa cum a decis judecătorul.
Dosarele în care sunt condamnați copiii primarului Bujor
Petruț Bujor are patru băieți, Doru-Iulian, Gelu-Cătălin, Radu-Felician, Alex Bujor, și o fată, Codruța Roxana, căsătorită Damian.
Doi dintre fii, Gelu-Cătălin și Doru-Iulian, au la rândul lor probleme cu legea. În iunie 2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud i-a trimis în judecată pe cei doi frați, sub acuzația de mărturie mincinoasă. Gelu-Cătălin Petruț a produs un accident rutier în Teiuș, în anul 2014. Cătălin Petruț e cel despre care bătrânul Victor Moldovan spunea că i-ar fi luat buletinul de identitate, fără drept.
În accidentul petrecut acum opt ani, Cătălin Petruț era sub influența băuturilor alcoolice și a intrat cu mașina în casa unui localnic. Fiindcă el mai avea la activ alte condamnări cu suspendare, fratele lui mai mic Doru-Iulian a declarat că el ar fi condus mașina în noaptea de pomină.
Unul dintre martorii citați în rechizitoriul procurorilor obținut de PressOne spune că l-a întâlnit pe Gelu-Cătălin Petruț la locul accidentului, pe când era plin de sânge și îngrijit de echipajul de ambulanță venit la fața locului. Martorul declară că Gelu-Cătălin Petruț i-ar fi spus „Ajută-mă, că mai am dosar penal!”. Un an mai târziu, judecătoria Aiud a încuviințat mărturia altor doi martori la accident, printre care și a lui Doru-Iulian Petruț. Acesta a declarat în fața judecătorilor că el și nu fratele lui, conducea mașina. A procedat așa fiindcă la data respectivă, Doru-Iulian Petruț nu avea cazier. Acum, amândoi frații sunt judecați într-un dosar de mărturie mincinoasă, respectiv, instigare la mărturie mincinoasă, fiindcă judecătorii au observat neconcordanțele dintre declarațiile reținute la dosar.
Doru-Iulian Petruț, fratele cel mic, pozează public ca un investitor patriot. Anul trecut își povestea de succes într-un interviu pentru site-ul life.ro. Spune că s-a întors în satul natal, după ce a absolvit facultatea la Cluj-Napoca, fiindcă îl „cheamă pământul” și pentru că a vrut să demonstreze „că se poate reuși și se poate duce o viață frumoasă chiar și într-un sătuc uitat de lume”. Iulian Petruț este administratorul unei pensiuni deschise în 2021, Casa Bunicilor, pe care lumea din zonă o știe de „pensiunea primarului”.
Pensiunea este în satul Geogel, la intrarea pe o vale unde se află și casa primarului, dar și ferma lui de vaci.
Un al treilea băiat al primarului, Radu Felician Petruț, este angajat gardian la Penitenciarul Aiud, un oraș apropiat de comuna natală. Și el are probleme cu legea. Pentru acuzația de lovire și alte violențe și de tulburarea liniștii și ordinii publice, faptă comisă în 2018, a fost condamnat de Judecătoria Aiud la plata unei amenzi penale de 1.500 de lei și la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.
Un alt dosar pe numele gardianului închisorii, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, trimis în judecată în august 2022, vizează o acuzație de șantaj. Dosarul se judecă deocamdată în Cameră preliminară.
Am cerut Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) informații cu privire la conduita publică a angajaților săi, mai cu seamă dacă aceștia compar în fața instanțelor de judecată ca inculpați în dosare vizând acuzații împotriva binelui public. ANP a trimis pe 9 decembrie 2022 un răspuns evaziv, în care citează Legea statutului polițiștilor de penitenciare.
Practic, chiar dacă are la activ o condamnare, un polițist de penitenciare este repus în drepturi. În urma unei sentințe cu amânare, el va beneficia, odată procesul încheiat, chiar și de compensarea tuturor drepturilor de care a fost privat în perioada când a fost pus la dispoziția organelor de cercetare penală. În finalul răspunsului remis PressOne, ANP ne roagă să îi facem o sesizare oficială în cazul în care deținem „dovezi sau informații despre evenimente similare în care să fie implicată persoana respectivă”.
În sfârșit, fiica familiei Petruț, Codruța, este și ea polițist de penitenciare la Aiud, alături de soțul ei.
APIA la Familia
Familia primarului administrează o fermă de animale, Agro Deal, deținută în acte de Felician Petruț, gardianul Penitenciarului Aiud. Datorită acestei afaceri, familia încasează anual subvenții acordate de APIA - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar sumele sunt consistente.
Conform listei solicitate de Pressone de la filiala APIA Alba–Iulia, subvențiile primite de primar și de familia acestuia, pe anul 2021, depășesc 70.000 euro.
Ca să poată depune un dosar pentru subvenții, un fermier are nevoie de o adeverință de la Primăria comunei, care să ateste că există terenuri aflate în proprietatea sa, ori arendate, cu drept de folosință și faptul că impozitele sunt plătite la zi. Cererea depusă la APIA este primită numai cu acest document atașat, adică numai cu o semnătură a primarului.
În declarația de avere a primarului, depusă la ANI în 2021, Bujor Petruț specifică faptul că ar deține trei proprietăți în Teiuș, și nu în Ponor. E vorba de niște suprafețe sub 3 hectare, pentru care nu indică în document categoria de folosință. În aceeași declarație de avere, primarul Petruț spune că primește o subvenție anuală de la APIA de 100.000 lei. De aici putem înțelege că terenurile pentru care încasează subvenția sunt fie concesionate, fie arendate de la oameni din sat. Legea spune că până în 50 de hectare exploatate și eligibile pentru subvenție, o persoană se califică drept mic fermier și poate beneficia de banii de la APIA.
În perioada în care își exercită mandatul, primarul nu poate funcționa ca având afaceri în domeniul agro-zootehnic. De altfel, Petruț și-a suspendat activitatea pentru un PFA înregistrat în localitatea După Deal (comuna Ponor) imediat după ce a fost ales, în noiembrie 2016.
Ulterior, într-o discuție la telefon cu Pressone, primarul a susținut că în declarația de avere ar scrie că este proprietar peste 50 de hectare de teren.
Nici în declarațiile de avere ale celor doi copii ai săi, angajați în funcții publice la Penitenciarul Aiud nu figurează terenuri avute în proprietate, cu toate că atât Felician, cât și Codruța Petruț încasează bani de la APIA. Fiica menționează în declarația de avere din 2021 un singur teren intravilan din Aiud, dar care îi aparține în acte soțului ei. În ceea ce-l privește pe Felician Petruț, acesta nu are niciun fel de proprietate, doar primește fonduri APIA de 40.000 lei pe an.
Am încercat să verificăm dacă terenurile subvenționate ale copiilor primarului au fost concesionate direct din Primăria tatălui lor, însă hotărârile de consiliu local sunt indisponibile pe site-ul comunei. Am solicitat Prefecturii Alba arhiva hotărârilor adoptate de Consiliul Local Ponor, începând cu 2020, însă nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.
Analizând datele publice ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care centralizează sumele plătite de APIA, am putut obține o statistică a sumelor exprimate în euro, încasate în 2021 de primar și de membrii familiei sale.
Conform unei statistici paralele, remise PressOne de APIA Alba, primarul Bujor Petruț primește aproape 21.000 euro pentru teren și 1.500 de euro pe an pentru animale. De asemenea, mai apare ca beneficiară și una dintre nurori, Cristina Petruț, soția lui Felician Petruț.
Bujor Petruț primește plăți prin sistemul de subvenții al APIA începând cu 2017, deci după ce a fost ales primar. De atunci, a fost verificat de două ori, în 2019 și 2020. Potrivit informațiilor obținute de PressOne, primarul a fost sancționat pentru că inspectorii au constatat neconformități în teren, față de declarațiile fermierului.
„Am grijă de oameni din bunătate”
Am încercat să obținem o reacție sau o explicație de la primarul Bujor Petruț cu privire la persoanele cu dizabilități din satul Geogel, aflate în îngrijirea familiei sale. Pe 3 ianuarie, primarul Bujor Petruț a precizat, pentru Pressone, că a semnat dispoziția din 2016, pentru desemnarea ca asistent personal a unui bătrân cu handicap locomotor sever a fiului său Alexandru, din bunătate, fiindcă a vrut să ajute un bătrân.
De fapt, a mai spus primarul, soția sa este cea care „îi gătește”. A mai precizat că fiul este plătit din bugetul comunei începând din 2016 și că acesta a arendat un teren de la Gheorghe Bunea, pe care l-a înregistrat pentru subvenție APIA, dar că este vorba numai de „vre-un hectar de teren”.
Ne-a contactat telefonic și Felicia Petruț, soția primarului din Ponor. Conversația a durat circa 18 minute și a decurs de la amenințări, la acuzații că am fi montați de dușmanii declarați ai familiei din comunitate.
„Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu, nu mi-e frică nici de dv, nici de oamenii răi. Pe Victor Moldovan l-am îngrijit și l-am spălat, fiindcă nu avea pe nimeni. Să știți că are un fiu în Spania, care nu a mai venit să-l vadă de ani de zile.
Nu aveam niciun mandat să îl îngrijesc, am făcut-o benevol, pentru că îmi era milă. El avea pensie 1.000 de lei pe care și-i fuma, și-i bea, și-i mânca. Draga mea, el locuia la noi, nu putea merge să-și ia singur pensia, că avea handicap locomotor, cine trebuia să îi ia pensia, dacă eu nu?
De ce nu îl luați să-l duceți undeva, să îl îngrijiți, să-i luați pensia, dacă așa umanitari sunteți? Vedeți-vă de treabă, eu așa vă sfătuiesc, că oricum n-o să câștigați nimic cu asta. Nu-i nimic real. Ce treabă ai dumneata de X sau Y? Du-l dumneata și îngrijește-l mai bine! Nu sunteți în măsură să îmi cereți mie detalii despre unul sau celălalt! ”, a spus, printre altele, Felicia Petruț.
„Omul acesta nu vrea nici să mănânce în casă la masă cu noi, e foarte încăpățânat, doamnă, zice, nu mă mai chema, cum are pareza aceea, eu nu mă simt bine să mănânc cu nimeni. Eu nu pot să-mi bat joc de omul ăla. Dacă lui acolo îi place.”Felicia Petruț, soția primarului Ponorului, Bujor Petruț.
Între timp, cazul de la Ponor pare gata să explodeze public, din mai multe direcții. În urmă cu câteva zile, o localnică l-a filmat pe primarul Petruț Bujor, pe când consuma alcool într-un magazin din sat. Înregistrarea a fost postată pe Tik Tok, iar din conținutul ei reiese că femeia ar fi fost amenințată de primar. Pe urmă a primit acest mesaj de la unul din fiii primarului, Felician, polițistul de penitenciare de la Aiud:
Astăzi, Ponor e un capăt de drum. O dramă umană se desfășoară sub ochii autorităților, aproape ca într-un film de Sergio Leone. E o lume dezlănțuită, într-un îndepărtat Est, unde chiar cei care ar trebui să vegheze respectarea legilor și să asigure demnitatea cetățenilor sunt primii care încalcă normele sociale și juridice. Când treci dealul de la Dumești, dinspre Sălciua spre Ponor, fotografi din toată țara pândesc răsăritul de soare de sub neguri, fiindcă aici are loc un celebru fenomen de inversiune termică în fiecare dimineață. Ponorul rămâne ascuns sub ceața deasă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this