Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
Statul finanțează indirect răspândirea de dezinformare în rândul credincioșilor, ai căror lideri spirituali fac jocuri politice. Bugetul pentru Culte a crescut cu 60% în ultimii ani
Guvernul a suplimentat printr-o Hotărâre din 7 noiembrie 2024 - cu 16 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale - bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 195 de milioane de lei (aproximativ 39 milioane de euro).
Teoria „Prostului Mai Mare"
Când Călin Georgescu recită într-una din aparițiile televizate la TVR în emisiunea Monicăi Ghiurco din ceea ce pare o traducere 1:1 din episodul pilot al serialului Newsroom (2012), am revăzut în minte toate momentele cheie din acest film. Care e, ironic, tocmai despre cum facem să limităm puterea celor predispuși la dictatură, dreptul de a pune întrebări.
Cele 10 porunci. Preoți ortodocși și pastori neoprotestanți îl trimit pe Georgescu la Cotroceni ca să „pregătească țara pentru venirea lui Cristos”
O parte dintre temerile și temele vehiculate la Referendumul pentru Familie din 2018 au revenit în forță în atenția alegătorilor care sunt chemați în aceste zile la urne pentru a vota președintele României. Avortul, adopția copiilor sau adopția acestora în cupluri homosexuale sunt subiectele care par să încline balanța în favoarea candidatului Călin Georgescu.
Călin Georgescu semnează prefața în cartea conspiraționistului Kennedy Jr.: „Perioada nazismului este nimic în comparație cu ceea ce oligarhia actuală întreprinde la nivel global”
Stafful politicianului extremist Robert F. Kennedy Jr. a confirmat că acesta s-ar putea afla în România în această săptămână pentru a-și lansa varianta tradusă în limba română a cărții “Adevăratul Anthony Fauci, Bill Gates, Big Pharma și războiul global împotriva democrației și sănătății publice”. Ediția în română are un Cuvânt înainte scris de Călin Georgescu, candidatul pentru turul al II-lea al alegerilor pentru Președinția României.
Politolog: Ascensiunea lui Georgescu, la fel ca în cazul AUR, pare să fie legată în mare măsură de activitatea rețelelor conectate la BOR, active în Diaspora
41% dintre tinerii români între 18-24 ani sunt de acord cu afirmația ”Ar trebui să avem un lider puternic care nu trebuie să își bată capul cu Parlamentul și cu alegerile”, conform unui Studiu asupra Tinerilor din România 2024, coordonat de Gabriel Bădescu.
De unde au știut peste 2 milioane de români cine e Călin Georgescu: rețea uriașă de influență pe Tik Tok și susținere din partea unor organizații religioase
Călin Georgescu a reușit să deturneze România pentru că a beneficiat de o rețea de conturi virale care i-au promovat ideile, unele fără nicio legătură cu politica, dar și de sprijinul consistent al unor organizații religioase și al unor oameni ai Bisericii. Georgescu a exploatat din plin și frica oamenilor că România ar putea intra, într-o zi, în război.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Bazinul carbonifer AUR din Valea Jiului. Cum au ajuns minerii să aibă un rol central în campania lui George Simion
În Valea Jiului, zonă declarată defavorizată încă din anii ‘90, partidul extremist AUR a proliferat pe valul de nemulțumire provocat de lipsa perspectivelor de dezvoltare și pe promisiunea de reabilitare a vieții dinainte a minerilor.
INTERVIU. Sociologul Pascal Gielen: „E clar că extrema dreaptă știe să vorbească despre comunitate, atinge sentimentele oamenilor”
Tehnologia nu mai e suficientă ca să creeze orașele viitorului, crede sociologul belgian Pascal Gielen.
Cine plătește pentru visul lui Emil Boc de a avea metrou la Cluj? Declarații contradictorii între primărie și ministerul Transporturilor
În timp ce primarul de la Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat drept validă și concretă finanțarea construirii metroului printr-un instrument financiar care se numește obligațiuni verzi, Ministerul Transporturilor se ferește să își asume o proiecție bugetară și un calendar pentru cheltuielile angajate cu acest proiect.
REPORTAJ. Sus la Șușman. O drumeție prin munții Apuseni, unde celebrul partizan a luptat 10 ani cu Securitatea
Într-un fel de călătorie rotundă, m-am întors la Răchițele zilele trecute, să merg pe Calea Partizanilor din Apuseni, un traseu tematic-memorial, pe urmele adăposturilor și locurilor secrete folosite de cei din grupul Șușman în acei ani negri când au dat bătaie de cap Securității
Metroul ușor din Cluj. Rămași fără case, oamenii acuză democrația de junglă din cel mai scump oraș al României
Clujenii expropriați ca să facă loc pentru șantierul Metroului spun că se simt nedreptățiți de lege: banii de despăgubiri nu le ajung să își cumpere o altă locuință în orașul cu cea mai scumpă piață imobiliară din România.
„Victima a fost plasată în detenție cu ființe înzestrate cu o minimă conștiință”. Motivarea instanței după crima comisă de deținuți beți la Penitenciarul Gherla
Tribunalul Cluj i-a condamnat în primă instanță la închisoare pe viață pe cei doi deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla care au ucis o altă persoană privată de libertate, în urma unui conflict apărut după ce în celulă se consumase alcool artizanal. Tribunalul admite că întreg sistemul penitenciar are o culpă, dar arată, într-un final, tot spre făptași.
Air Boc-Bruxelles. O zi la primărie, 6 în delegație: unde își petrece timpul Emil Boc, în timp ce Primăria Cluj pierde proiecte pe bandă rulantă
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, își petrece o mare parte a timpului în delegații la Bruxelles în calitate de președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Buget al UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR). În ciuda funcției sale locale, Boc este criticat pentru lipsa de transparență și absența frecventă din Primăria Clujului, ceea ce ridică întrebări privind eficiența sa administrativă în oraș. Totodată, legăturile sale la nivel european sunt văzute ca oportunități de networking politic, dar și de obținere a fondurilor europene pentru Cluj-Napoca.