Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Bazinul carbonifer AUR din Valea Jiului. Cum au ajuns minerii să aibă un rol central în campania lui George Simion
În Valea Jiului, zonă declarată defavorizată încă din anii ‘90, partidul extremist AUR a proliferat pe valul de nemulțumire provocat de lipsa perspectivelor de dezvoltare și pe promisiunea de reabilitare a vieții dinainte a minerilor.
INTERVIU. Sociologul Pascal Gielen: „E clar că extrema dreaptă știe să vorbească despre comunitate, atinge sentimentele oamenilor”
Tehnologia nu mai e suficientă ca să creeze orașele viitorului, crede sociologul belgian Pascal Gielen.
Cine plătește pentru visul lui Emil Boc de a avea metrou la Cluj? Declarații contradictorii între primărie și ministerul Transporturilor
În timp ce primarul de la Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat drept validă și concretă finanțarea construirii metroului printr-un instrument financiar care se numește obligațiuni verzi, Ministerul Transporturilor se ferește să își asume o proiecție bugetară și un calendar pentru cheltuielile angajate cu acest proiect.
REPORTAJ. Sus la Șușman. O drumeție prin munții Apuseni, unde celebrul partizan a luptat 10 ani cu Securitatea
Într-un fel de călătorie rotundă, m-am întors la Răchițele zilele trecute, să merg pe Calea Partizanilor din Apuseni, un traseu tematic-memorial, pe urmele adăposturilor și locurilor secrete folosite de cei din grupul Șușman în acei ani negri când au dat bătaie de cap Securității
Metroul ușor din Cluj. Rămași fără case, oamenii acuză democrația de junglă din cel mai scump oraș al României
Clujenii expropriați ca să facă loc pentru șantierul Metroului spun că se simt nedreptățiți de lege: banii de despăgubiri nu le ajung să își cumpere o altă locuință în orașul cu cea mai scumpă piață imobiliară din România.
„Victima a fost plasată în detenție cu ființe înzestrate cu o minimă conștiință”. Motivarea instanței după crima comisă de deținuți beți la Penitenciarul Gherla
Tribunalul Cluj i-a condamnat în primă instanță la închisoare pe viață pe cei doi deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla care au ucis o altă persoană privată de libertate, în urma unui conflict apărut după ce în celulă se consumase alcool artizanal. Tribunalul admite că întreg sistemul penitenciar are o culpă, dar arată, într-un final, tot spre făptași.
Air Boc-Bruxelles. O zi la primărie, 6 în delegație: unde își petrece timpul Emil Boc, în timp ce Primăria Cluj pierde proiecte pe bandă rulantă
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, își petrece o mare parte a timpului în delegații la Bruxelles în calitate de președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Buget al UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR). În ciuda funcției sale locale, Boc este criticat pentru lipsa de transparență și absența frecventă din Primăria Clujului, ceea ce ridică întrebări privind eficiența sa administrativă în oraș. Totodată, legăturile sale la nivel european sunt văzute ca oportunități de networking politic, dar și de obținere a fondurilor europene pentru Cluj-Napoca.
80 de ani de la 23 august 1944. „A fost al doilea Stalingrad” (II)
Pe 23 august 1944, România a surprins Germania nazistă printr-o lovitură de stat orchestrată de regele Mihai, trecând de partea Aliaților. Deși nemții au avut indicii, au subestimat complotul. Rolul comuniștilor români a fost esențial în reținerea lui Antonescu. Decizia, văzută ca salvare națională, a schimbat dramatic frontul de Est și soarta României în război.
80 de ani de la 23 august 1944. „Era clar că România se afla pe marginea înfrângerii” (I)
O analiză detaliată a deciziei României de a întoarce armele împotriva Germaniei naziste pe 23 august 1944 și impactul asupra războiului și istoriei naționale.
Crima comisă de deținuți beți arată că penitenciarele au o problemă cu alcoolul artizanal. Răspuns ANP la solicitarea PressOne: peste 500 de cazuri constatate
O crimă comisă în celula de numai câțiva metri pătrați a unei închisori de maximă siguranță din România arată nereguli grave în sistemul penitenciar, printre care și consumul de alcool.
Controlul agendei publice. Cum a fost evitată dezbaterea despre soarta urșilor din România printr-o știre falsă
În ziua în care președintele Klaus Iohannis trebuia să promulge legea împușcării la liber a 426 de urși, agenția de presă de stat Agerpres a publicat o informație potrivit căreia Italia era pregătită să trimită în România un urs violent. Ursoaica era bănuită că atacase un turist francez în regiunea Trentino din nordul țării. Numai că în realitate nu s-a întâmplat așa.
INTERVIU. Român din Cernăuți: „Pe front, românii și ucrainenii se consideră de același sânge”
Serhii Hakman este român și trăiește la Cernăuți, în Ucraina, unde s-a și născut. E funcționar al statului ucrainean și reprezentant al minorității românești din Ucraina în mai multe organisme civice, dar și de caritate, care sunt active acum în perioada războiului. Vorbește, în interviul pentru PressOne, despre comunitatea românilor care luptă pe front pentru țara lor, despre o altă bătălie, cea cu AUR, și ramificațiile sale care amplifică o memorie a discordiei între români și ucraineni.
Crimă în celula E 7.25. Deciziile administrative care au dus la pierderea unei vieți omenești la Penitenciarul Gherla
Ca să-l pedepsească pentru abaterile comise într-un centru de detenție, conducerea penitenciarului a decis să transfere un deținut cu o sentință mai mică de doi ani într-o cameră cu condamnați pentru omor calificat. La o lună de la această decizie corecțională, omul a fost ucis în baie de colegii de celulă.
Grande Bellezza Gran Sârbova. Cea mai bună brânză maturată din România e făcută de o asociație care adăpostește fete provenite din centre de plasament
Cea mai bună brânză maturată din România, decretată de experți și degustători profesioniști, e făcută de mâinile unor fete care au crescut în centre de plasament.