Alba Iulia, în zi de sărbătoare. 2018 a fost anul Centenarului. Foto: Lucian Muntean

Cele mai citite articole PressOne din 2018

În anul centenar, ne-am străduit să vă merităm atenția și să simțiți alături de noi bucuria de a scrie despre oameni și fapte remarcabile, dar și gustul amar al dezvăluirilor legate de impostorii care ne conduc.

Am grupat în cinci categorii cele mai citite materiale pe care PressOne le-a publicat în 2018.

Portret

1. Tibi Uşeriu: Până la capăt! A câştigat a treia oară cursa infernală de la Polul Nord

Iar cursa asta dementă? Parcă ne-am obișnuit cu ea, nu? N-aș zice.
La ultimele trei ediţii, de fiecare dată a fost altfel.

Au avut o singură constantă: a câștigat Tibi. Dramatic, la limită, cu nopți nedormite și lacrimi înghețate.

Frumos zice ultramaratonistul Adi Toma:

„Vezi tu, cei care vor ajunge la final nu sunt cei care au rămas în picioare pe parcursul cursei, ci sunt cei care au avut tăria să se ridice din genunchi de fiecare dată”.

2. Dorina nu s-a dat cu Securitatea

Eleva Datcu dintr-a opta ascultase la Europa Liberă o emisiune în care românii erau invitați să trimită opinii despre filmul „Reconstituirea”, al lui Lucian Pintilie.

A trimis o scrisoare anonimă, cu o scurtă cronică laudativă. În încheiere, cerea două discuri de „muzică ușoară occidentală” și anunța că mai trimisese și o a doua scrisoare, în care își dăduse și adresa.

O greșeală care avea să-i marcheze destinul.

3. Cine este biciclistul din zăpadă: „Am fost cel mai gras din clasă, atât la școală, cât și la liceu”

Fotografia de mai jos, postată pe contul de Facebook al PressOne în ultima zi a lunii februarie, a stârnit mirare și curiozitate.

În toiul celei mai mari ninsori de la începutul anului, pe o temperatură serios negativă, un bărbat în tricou și pantaloni scurți își lua bicicleta la subsuori ca să iasă de pe carosabilul înzăpezit al bulevardului Magheru.

I-am aflat povestea.

Valentin Bunea, în dimineața zilei de 28 februarie 2018. Foto: Lucian Muntean

Interviu

1. George Harabagiu, coordonatorul comunicării online de la PSD: S-a pus la cale un plan odios pentru a o discredita pe Gabriela Firea

George-Norocel Harabagiu, coordonatorul de la acea vreme al departamentului de comunicare online de la PSD, a fost omul care le-a cerut filialelor PSD să distribuie pe Facebook „informația” că Simona Halep, și nu Gabriela Firea, ar fi fost cea huiduită pe Arena Națională, la evenimentul la care primarul Capitalei i-a oferit sportivei cheia orașului.

Luat la întrebări, Harabagiu a mers cu penibilul până în tie-break, lovind decisiv la final: „George Soros face cel mai mare rău României”.

2. Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu: „Putem ajuta cu transportul şi cazarea orice familie care are un copil cu diagnostic oncologic”

Campania Împreună pentru MagicHOME a arătat cât de puternică şi de eficientă este solidaritatea a mii de oameni, dar şi ce puţin se implică statul în problemele adânci ale cetăţenilor.

La începutul lui 2018, PressOne a stat de vorbă cu Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, care primiseră cele mai multe voturi pentru „Omul anului 2017”.

3. Psihoterapeutul Domnica Petrovai: „Nu poți să-i oferi partenerului tău ce nu-ți oferi ție”

V-ați gândit vreodată că, în loc să visați un partener frumos, deștept și cu bani, ar fi mai util să visați unul cu rezistență mare la disconfort și stres? Nu. Normal.

Și totuși, sunt șanse mai mari de a avea o relație fericită dacă aveți un astfel de partener − care nu fuge când e greu.

Psihologul clinician Domnica Petrovai explică, într-un dialog cu PressOne, câte prejudecăți aducem în relațiile de iubire și cât de greu învățăm un lucru foarte simplu: să fim atenți la celălalt.

Investigație

1. Un ziarist de investigații blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop

Premieră în mediul universitar și în presa din România: ziarista Emilia Șercan a participat la susținerea publică a tezei de doctorat pe care fostul ministru Liviu Pop a făcut-o la Academia de Poliție.

După ce îndrumătorul și ceilalți referenți au recomandat acordarea titlului, Emilia Șercan a intervenit spunând că lucrarea are elemente de plagiat.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Comisia a deliberat și a decis să-i ceară lui Liviu Pop să reia etapele necesare pentru obținerea titlului de doctor.

2. Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat total teza de doctorat, coordonată de Tudorel Toader

Procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a plagiat de la cap la coadă în teza de doctorat intitulată „Particularitățile criminalității organizate în România”, pe care a susținut-o în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Niciun rând dintre cele aproape 250 de pagini ale tezei nu îi aparține procurorului Olaru: întreg conținutul este copiat din diverși autori români sau din surse online.

Coordonator de doctorat i-a fost actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader. La momentul susţinerii tezei, Toader era decanul Facultății de Drept de la Universitatea din Iaşi și judecător al Curții Constituționale a României (CCR).

3. Dinastia Zamfir din Craiova. Firul scurt al colaborării cu Puterea

Cazul fraților Zamfir, unul în vârstă de 38 de ani, celălalt de 35 de ani, ilustrează modul în care sistemul local de caste se perpetuează de la o generație la alta, iar interesele politice se înlănțuie cu cele bisericești.

Amândoi au absolvit Facultatea de Teologie unde predă tatăl lor.

Amândoi au doctoratul în muzică, pe teme de folclor sau de muzică psaltică, obținut la Universitatea Națională de Muzică din București.

Amândoi au ajuns, fără experiență relevantă, manageri ai unor instituții din cel mai mare oraș al Olteniei.

Reportaj

1. Bunicile voluntare: „Îi schimbăm, le dăm să mănânce, ne prostim, şi-atunci se luminează!”

Într-un spital din București, un bebeluș conectat la aparate strânge degetul femeii care tocmai l-a hrănit cu biberonul.

„Nu vrea să mă lase să plec, mititelul…”, se emoționează ea. Monitorul din salon consemnează rece puterea afecţiunii: hrănit și ținut în brațe, copilaşul s-a calmat. Tensiunea lui se află acum în parametri normali.

Pentru un străin care abia a trecut pragul spitalului, scena ar putea fi o tandră ilustrare a legăturii profunde dintre bunici și nepoți.

Dar protagoniștii acestei povești tocmai s-au cunoscut și, în scurt timp, se vor despărți.

Doamna Matilda Ziegler a lucrat ca asistentă medicală, iar în 2018 a fost „bunică voluntară”. Fotografii: Lucian Muntean

2. Rezervația memoriei pierdute

Întâi i-a părăsit memoria. Apoi înțelegerea. Apoi puterea. Creierul bolnav se strânge în craniu ca un burete uscat.

Ei nu mai știu nimic: nici cine sunt, nici unde sunt, nici că e zi sau noapte, nimic, nimic.

Viața continuă totuși să pâlpâie cu încăpățânare în trupurile lor bătrâne până când, ca o pisică furișându-se afară, îi va părăsi și ea, lăsând să pătrundă răceala morții. Nu au nicio șansă.

3. Cea mai curată țară din țară

La Târgu Lăpuș, în Maramureș, o comunitate urbană de 11.000 de locuitori și cele 13 sate aparținătoare au realizat ceva ce nu există în niciun mare oraș din țară.

70% din deșeuri sunt colectate selectiv pe 6 fracții: hârtie+carton, sticlă, metal, plastic, biodegradabile și „alte deșeuri” (solide, voluminoase sau haine).

Rețineți acest procent: 70%.

Oameni

1. Apartamentul 17

Un cuplu din Cluj a moștenit un apartament cu două camere în orașul cu cele mai mari chirii din țară. După ce l-au renovat și reutilat, cei doi l-au pus la dispoziția Asociației MagiCamp fără nicio pretenție financiară.

De aproape un an, apartamentul 17 a devenit casa unor copii cu afecțiuni oncologice și a părinților acestora, când vin la tratamente în Cluj.

2. Casa Filip

La 26 mai 2018, după aproape doi ani de la moartea lui Filip Fărăgău, soția lui, Violeta, a deschis Casa Filip.

Aici sunt șase dormitoare cu două paturi fiecare, patru băi cu dușuri și o bucătărie complet utilată și mobilată.

E un loc destinat celor care vin la Cluj să lupte cu cancerul. Beneficiarii sunt bolnavii care fac tratament ambulatoriu sau aparținătorii lor.

3. Medicul pentru care au demisionat toţi colegii: „Noi nu am cerut bani, noi am cerut principii”

Medicul Hadrian Borcea este șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Judeţean Oradea.

În primăvara lui 2018, din cauza a două acte normative naționale și a unei decizii locale, s-a văzut pus în situația de a nu-și mai putea respecta principiul după care condusese unitatea.

Așa că a demisionat. În decurs de câteva ore, toţi ceilalţi 40 de medici de la UPU i-au urmat exemplul.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...