Alba Iulia, în zi de sărbătoare. 2018 a fost anul Centenarului. Foto: Lucian Muntean
Alba Iulia, în zi de sărbătoare. 2018 a fost anul Centenarului. Foto: Lucian Muntean
26/12/2018
Cele mai citite articole PressOne din 2018
În anul centenar, ne-am străduit să vă merităm atenția și să simțiți alături de noi bucuria de a scrie despre oameni și fapte remarcabile, dar și gustul amar al dezvăluirilor legate de impostorii care ne conduc.
Am grupat în cinci categorii cele mai citite materiale pe care PressOne le-a publicat în 2018.
Portret
1. Tibi Uşeriu: Până la capăt! A câştigat a treia oară cursa infernală de la Polul Nord
Iar cursa asta dementă? Parcă ne-am obișnuit cu ea, nu? N-aș zice.
La ultimele trei ediţii, de fiecare dată a fost altfel.
Au avut o singură constantă: a câștigat Tibi. Dramatic, la limită, cu nopți nedormite și lacrimi înghețate.
Frumos zice ultramaratonistul Adi Toma:
„Vezi tu, cei care vor ajunge la final nu sunt cei care au rămas în picioare pe parcursul cursei, ci sunt cei care au avut tăria să se ridice din genunchi de fiecare dată”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
2. Dorina nu s-a dat cu Securitatea
Eleva Datcu dintr-a opta ascultase la Europa Liberă o emisiune în care românii erau invitați să trimită opinii despre filmul „Reconstituirea”, al lui Lucian Pintilie.
A trimis o scrisoare anonimă, cu o scurtă cronică laudativă. În încheiere, cerea două discuri de „muzică ușoară occidentală” și anunța că mai trimisese și o a doua scrisoare, în care își dăduse și adresa.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
O greșeală care avea să-i marcheze destinul.
3. Cine este biciclistul din zăpadă: „Am fost cel mai gras din clasă, atât la școală, cât și la liceu”
Fotografia de mai jos, postată pe contul de Facebook al PressOne în ultima zi a lunii februarie, a stârnit mirare și curiozitate.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În toiul celei mai mari ninsori de la începutul anului, pe o temperatură serios negativă, un bărbat în tricou și pantaloni scurți își lua bicicleta la subsuori ca să iasă de pe carosabilul înzăpezit al bulevardului Magheru.
I-am aflat povestea.
Interviu
George-Norocel Harabagiu, coordonatorul de la acea vreme al departamentului de comunicare online de la PSD, a fost omul care le-a cerut filialelor PSD să distribuie pe Facebook „informația” că Simona Halep, și nu Gabriela Firea, ar fi fost cea huiduită pe Arena Națională, la evenimentul la care primarul Capitalei i-a oferit sportivei cheia orașului.
Luat la întrebări, Harabagiu a mers cu penibilul până în tie-break, lovind decisiv la final: „George Soros face cel mai mare rău României”.
Campania Împreună pentru MagicHOME a arătat cât de puternică şi de eficientă este solidaritatea a mii de oameni, dar şi ce puţin se implică statul în problemele adânci ale cetăţenilor.
La începutul lui 2018, PressOne a stat de vorbă cu Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, care primiseră cele mai multe voturi pentru „Omul anului 2017”.
3. Psihoterapeutul Domnica Petrovai: „Nu poți să-i oferi partenerului tău ce nu-ți oferi ție”
V-ați gândit vreodată că, în loc să visați un partener frumos, deștept și cu bani, ar fi mai util să visați unul cu rezistență mare la disconfort și stres? Nu. Normal.
Și totuși, sunt șanse mai mari de a avea o relație fericită dacă aveți un astfel de partener − care nu fuge când e greu.
Psihologul clinician Domnica Petrovai explică, într-un dialog cu PressOne, câte prejudecăți aducem în relațiile de iubire și cât de greu învățăm un lucru foarte simplu: să fim atenți la celălalt.
Investigație
1. Un ziarist de investigații blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop
Premieră în mediul universitar și în presa din România: ziarista Emilia Șercan a participat la susținerea publică a tezei de doctorat pe care fostul ministru Liviu Pop a făcut-o la Academia de Poliție.
După ce îndrumătorul și ceilalți referenți au recomandat acordarea titlului, Emilia Șercan a intervenit spunând că lucrarea are elemente de plagiat.
Comisia a deliberat și a decis să-i ceară lui Liviu Pop să reia etapele necesare pentru obținerea titlului de doctor.
2. Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat total teza de doctorat, coordonată de Tudorel Toader
Procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a plagiat de la cap la coadă în teza de doctorat intitulată „Particularitățile criminalității organizate în România”, pe care a susținut-o în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Niciun rând dintre cele aproape 250 de pagini ale tezei nu îi aparține procurorului Olaru: întreg conținutul este copiat din diverși autori români sau din surse online.
Coordonator de doctorat i-a fost actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader. La momentul susţinerii tezei, Toader era decanul Facultății de Drept de la Universitatea din Iaşi și judecător al Curții Constituționale a României (CCR).
3. Dinastia Zamfir din Craiova. Firul scurt al colaborării cu Puterea
Cazul fraților Zamfir, unul în vârstă de 38 de ani, celălalt de 35 de ani, ilustrează modul în care sistemul local de caste se perpetuează de la o generație la alta, iar interesele politice se înlănțuie cu cele bisericești.
Amândoi au absolvit Facultatea de Teologie unde predă tatăl lor.
Amândoi au doctoratul în muzică, pe teme de folclor sau de muzică psaltică, obținut la Universitatea Națională de Muzică din București.
Amândoi au ajuns, fără experiență relevantă, manageri ai unor instituții din cel mai mare oraș al Olteniei.
Reportaj
1. Bunicile voluntare: „Îi schimbăm, le dăm să mănânce, ne prostim, şi-atunci se luminează!”
Într-un spital din București, un bebeluș conectat la aparate strânge degetul femeii care tocmai l-a hrănit cu biberonul.
„Nu vrea să mă lase să plec, mititelul…”, se emoționează ea. Monitorul din salon consemnează rece puterea afecţiunii: hrănit și ținut în brațe, copilaşul s-a calmat. Tensiunea lui se află acum în parametri normali.
Pentru un străin care abia a trecut pragul spitalului, scena ar putea fi o tandră ilustrare a legăturii profunde dintre bunici și nepoți.
Dar protagoniștii acestei povești tocmai s-au cunoscut și, în scurt timp, se vor despărți.
Doamna Matilda Ziegler a lucrat ca asistentă medicală, iar în 2018 a fost „bunică voluntară”. Fotografii: Lucian Muntean
2. Rezervația memoriei pierdute
Întâi i-a părăsit memoria. Apoi înțelegerea. Apoi puterea. Creierul bolnav se strânge în craniu ca un burete uscat.
Ei nu mai știu nimic: nici cine sunt, nici unde sunt, nici că e zi sau noapte, nimic, nimic.
Viața continuă totuși să pâlpâie cu încăpățânare în trupurile lor bătrâne până când, ca o pisică furișându-se afară, îi va părăsi și ea, lăsând să pătrundă răceala morții. Nu au nicio șansă.
3. Cea mai curată țară din țară
La Târgu Lăpuș, în Maramureș, o comunitate urbană de 11.000 de locuitori și cele 13 sate aparținătoare au realizat ceva ce nu există în niciun mare oraș din țară.
70% din deșeuri sunt colectate selectiv pe 6 fracții: hârtie+carton, sticlă, metal, plastic, biodegradabile și „alte deșeuri” (solide, voluminoase sau haine).
Rețineți acest procent: 70%.
Oameni
Un cuplu din Cluj a moștenit un apartament cu două camere în orașul cu cele mai mari chirii din țară. După ce l-au renovat și reutilat, cei doi l-au pus la dispoziția Asociației MagiCamp fără nicio pretenție financiară.
De aproape un an, apartamentul 17 a devenit casa unor copii cu afecțiuni oncologice și a părinților acestora, când vin la tratamente în Cluj.
2. Casa Filip
La 26 mai 2018, după aproape doi ani de la moartea lui Filip Fărăgău, soția lui, Violeta, a deschis Casa Filip.
Aici sunt șase dormitoare cu două paturi fiecare, patru băi cu dușuri și o bucătărie complet utilată și mobilată.
E un loc destinat celor care vin la Cluj să lupte cu cancerul. Beneficiarii sunt bolnavii care fac tratament ambulatoriu sau aparținătorii lor.
3. Medicul pentru care au demisionat toţi colegii: „Noi nu am cerut bani, noi am cerut principii”
Medicul Hadrian Borcea este șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Judeţean Oradea.
În primăvara lui 2018, din cauza a două acte normative naționale și a unei decizii locale, s-a văzut pus în situația de a nu-și mai putea respecta principiul după care condusese unitatea.
Așa că a demisionat. În decurs de câteva ore, toţi ceilalţi 40 de medici de la UPU i-au urmat exemplul.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this