Apartamentul 17

În aproape fiecare dintre locuitorii Clujului se va naște, mai devreme sau mai târziu, tentația de a deveni dezvoltator sau speculant imobiliar.

Există însă și oameni fără nicio înclinație pentru așa ceva.

La începutul anului trecut, un el şi o ea, soţ şi soţie, au moștenit un apartament. S-au trezit astfel în postura de proprietari a două spații locative. Asta dacă nu punem la socoteală faptul că, în cazul primului, cel în care locuiesc, la "întreținere" e trecută și banca, pe vreo 30 de ani.

Chiar și așa, uite că viața i-a adus în situația de a schimba viteza. Când deții două apartamente în Cluj, poți începe să faci planuri, să visezi.

Mai vechii locatari din bloc au început să şuşotească şi să arunce priviri pe gaura cheii.

Ce se va întâmpla cu apartamentul 17 de la etajul al doilea? Se vinde, se închiriază?

Pentru că nici un metru pătrat din oraș nu poate avea o situație incertă, vecinii i-au chestionat din prima zi pe moştenitori.

− Ce faceți, vindeți? Știți, m-ar interesa...

− Nu, nu vindem.

− Ah, atunci îl dați în chirie, da, am înțeles. Dar să știți că nu e indicat. Chiriașii nu au grijă, distrug, ce mai, își bat joc...

− Nu, nu îl dăm în chirie.

− Poate veți locui dumneavoastră...

− Nu!

Variantele, odată epuizate, lăsau loc unei sincere nedumeriri.

Ea şi el s-au apucat de renovat. Au păstrat doar o parte din vechiul mobilier, câteva tablouri, o fotografie veche și un ficus.

Au reutilat complet bucătăria și baia, cumpărând mobilă şi obiecte sanitare noi. Lucrările au durat vreo nouă luni.

Apoi, în primăvara lui 2018, asociația MagiCAMP, condusă de Melania Medeleanu și de Vlad Voiculescu, făcea următorul anunț:

"Când sentimentul siguranței pe care-l reprezintă cuvântul «acasă» este la sute de kilometri distanță, când o masă caldă și un duș devin un lux inaccesibil, când singurul gând pe care-l ai este «oare se va termina cu bine?», când toate puterile care ți-au mai rămas sunt concentrate pe un scaun de spital și pe a pune un zâmbet pe fața copilului tău care trece prin încercări prea grele, prea timpuriu... toate aceste momente dificile și dureroase sunt aproape imposibil de imaginat pentru cei care au norocul să nu treacă prin ele.

Cu aceste gânduri în minte, suntem bucuroși să vă anunțăm că ne-am mărit cartierul de suflet MagicHOME din Cluj cu un apartament de două camere situat foarte aproape de primul MagicHOME din Cluj.

Acest lucru a fost posibil mulțumită generozității unor oameni care au pus căsuţa aceasta primitoare la dispoziția familiilor afectate de cancer.

Acest gest minunat ne-a reîntărit convingerea că împreună avem puterea de a face o schimbare în bine".

Așadar, soarta apartamentului 17 fusese hotărâtă printr-un contract de comodat cu o clauză specială: udarea ficusului, din când în când.

MagiCAMP îl folosește pentru a-i ajuta pe copiii cu afecțiuni oncologice și pe aparținătorii lor. Proprietarii nu au nici o pretenție financiară.

Apartamentul 17. Foto: Pagina de Facebook a MagicHome

Doi dintre primii beneficiari ai apartamentului 17 au fost Călina Volner și băiatul ei, Ionuț.

Femeia primise trei lovituri crunte în decurs de doi ani și ceva. Îşi pierduse mama, unul dintre frați, iar în ianuarie 2017 aflase diagnosticul copilului ei, care avea 9 ani și 3 luni la acea vreme: leucemie acută limfoblastică, o formă de neoplazie a celulelor sanguine.

A urmat "protocolul" de chimioterapie, până în august, apoi puncții medulare, puncții lombare.

"Când e la vârsta la care înțelege lucruri, e complicat pentru un copil să treacă prin așa ceva. Îmi spunea că îi vine să se arunce pe geam. «Nu, nu vom face asta, noi doi o să ne facem bine». Asta-i spuneam".

Două luni, Ionuț n-a putut merge pe picioarele lui. A pierdut un semestru la școală, dar, încet-încet, tratamentul a funcționat.

Acum e mai bine: vine periodic la Cluj pentru control, iar atunci el și mama lui locuiesc pentru două zile în apartamentul 17.

"Știi, am putea veni cu Salvarea de la Sighet, avem acest drept. Dar preferăm să facem pe cont propriu drumul acesta. Mă gândesc: dacă se întâmplă ceva în acea zi? Sau dacă cineva chiar are nevoie de o ambulanță?", mărturisește femeia.

Călina Volner e o stâncă. Spune că s-a înmuiat doar când a văzut toată suferința din lume adunată pe holurile și în saloanele clinicii de oncopediatrie.

I s-a părut mult prea mult, de neîndurat. După aproape un an și jumătate de luptă cu boala copilului ei, pronunță rar cuvintele "greu", "dificil", "imposibil".

În schimb, rostește des "mulțumesc".

A fost femeie de serviciu în Sighet, dar a trebuit să renunțe la slujbă pentru a avea grijă de Ionuț. MagiCAMP îl sprijină pe puști și cu o bursă școlară de 500 de lei pe lună.

"Nu găsesc suficiente cuvinte pentru a le mulțumi acestor oameni. Nu toată lumea știe să aprecieze efortul și dedicarea lor.

Dacă ți se întinde un deget, nu e normal să încerci să profiți de tot. E bine să ne mulțumim cu cât este.

Ne-au pus la dispoziție un loc primitor, unde Ionuț se simte ca acasă, un loc izolat de toată suferința aceea din spital. Acolo vezi foarte multe lucruri, foarte multă suferință. Sunt imagini care mă vor urmări toată viața", spune Călina.

Când vine la Cluj, Ionuț insistă să facă o plimbare la mall și să mănânce o supă de tăiței. Tratamentul lui va mai dura cel puțin până la începutul anului viitor.

În toamnă va începe clasa a patra. E talentat la desenul în creion și vrea să învețe să picteze pe sticlă.

Călina și Ionuț. Foto: Arhiva personală

*

Într-un univers paralel, se mobilizează comitetul de întâmpinare pentru festivalul Untold, care va avea loc la începutul lui august. Sunt sute de oferte pe site-urile imobiliare.

Clujul își așteaptă musafirii cu apartamente de închiriat în schimbul unor sume extravagante. E vara fierbinte a speculațiilor.

Toate sunt la "maximum 10 minute de mers pe jos de stadion" și se dau cu sume cuprinse între 600 și 2.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.