
Mihnea Lazăr
Mihnea Lazăr lucrează în presă de aproape 30 de ani. A făcut de toate (presă scrisă/online, TV și foarte puțin radio), suficient cât să se consideră un ziarist bun. Asta, în condițiile în care împarte ziariștii în trei mari categorii: buni, foarte buni și maeștri cofetari. S-a specializat în timp pe subiecte de apărare și securitate. Știe și oleacă de politică internă, atât cât să se considere un bun cofetar în domeniu.
Europe's patience is wearing thin. After 18 years in the EU, Romania is facing its maturity test
The European Union’s new draft budget for the next seven years stands as a true test of maturity for Romania, which, coincidentally or not, will mark 18 years since joining the EU in 2025. The budget proposed by the European Commission totals nearly 2 trillion euros, to be spent over the 2028–2034 period
Europa nu mai are răbdare cu noi: După 18 ani în UE, România își dă examenul de maturitate. Din 2028, va trebui să ne gestionăm singuri banii europeni
Noul proiect de buget al Uniunii Europene pe următorii șapte ani se prezintă ca un veritabil test de maturitate pentru România care, întâmplător sau nu, „a împlinit” în 2025 fix 18 ani de la aderarea în UE. Bugetul propus de Comisia Europeană însumează aproape 2 trilioane de euro care urmează a fi cheltuiți în perioada 2028 – 2034. Noua filozofie bugetară a Uniunii nu mai acordă aceeași importanță fondurilor europene pentru agricultură și programelor de coeziune, prin care se încearcă aducerea zonelor sărace din UE la standarde similare zonelor sau regiunilor europene deja dezvoltate. Or, fondurile pentru agricultură și de coeziune s-au dovedit, până acum, vitale pentru dezvoltarea României și ridicarea nivelului de trai.
„Bodyguarzi” pentru Patriot. România cheltuie peste 2 miliarde de euro pentru noi sisteme antiaeriene. O achiziție necesară, costisitoare, dar și ușor tardivă
În plină criză de securitate (vezi războiul ucrainean) și economică (vezi scandalul declanșat de măsurile de austeritate bugetară anunțate de guvernul Bolojan), o știre care a trecut ușor sub radar semnala zilele trecute parafarea, aproape sigură, a unui contract de armament destinat armatei române, în valoare de peste 2 miliarde de euro. Cum s-a ajuns aici?
Cum a implicat Trump SUA direct în războiul dintre Israel și Iran, după ce a ordonat bombardarea siturilor nucleare ale Teheranului cu „MOP”
Utilizarea a nu mai puțin de 12 megabombe MOP la Fordo arată că o singură astfel de armă ar fi fost, cel mai probabil, insuficientă pentru a garanta o pătrundere suficientă în subteran astfel încât să provoace dărâmarea tunelurilor și a galeriilor săpate sub munte.
Războiul lui Putin cu Ucraina și cu restul lumii trece și prin Marea Neagră. Ce are România de apărat aici și cu ce poate face față?
Dincolo de comunicatele oficiale, din care aflăm despre „misiunile îndeplinite cu succes” în exercițiile navale NATO și diversele misiuni la Marea Neagră, înzestrarea marinei militare române e deja una anecdotică: trei fregate slab înarmate și complet depășite, plus alte câteva corvete și nave purtătoare de rachete (și ele depășite).
Extremism vs. poverty: The map of disadvantaged areas where Nicușor Dan clearly lost the elections. How much EU money reached Romania’s “sovereigntist” communities
"Sovereignist" Romania is concentrated in nine counties, where AUR candidate George Simion won over 55% of the vote in the May presidential elections. All nine counties are part of Romania's "disadvantaged areas," for which the European Union provides cohesion funds for development and raising living standards, with the aim of reducing regional disparities.
Extremism vs. sărăcie. Harta zonelor defavorizate în care Nicușor Dan a pierdut detașat alegerile. Câți bani europeni au fost atrași în comunitățile „suveraniste” din România
România „suveranistă” e concentrată în nouă județe, unde candidatul AUR, George Simion, a obținut, la alegerile prezidențiale din mai, peste 55% din voturi. Toate aceste nouă județe fac parte din „zonele defavorizate” ale României, pentru care Uniunea Europeană acordă fonduri de coeziune destinate dezvoltării și ridicării nivelului de trai, cu scopul de a reducere decalajele dintre regiuni.
Oana-Popescu Zamfir, despre ce s-ar putea întâmpla într-o Românie trumpistă: „Au dat afară oameni, au scăpat de incomozi, au fost populate instituțiile cu loialiști”
O eventuală transformare a României într-un stat ostil Ucrainei după alegerile prezidențiale ar însemna și un pericol de securitate, avertizează la PressOne Oana Popescu Zamfir, expertă în politici internaționale.
Ce înseamnă „alianța militară” dintre Ungaria, stat NATO și Serbia și de ce ar trebui să se îngrijoreze România
Ungaria, stat NATO, a încheiat zilele trecute „o alianță militară” cu Serbia. România pare astfel, la prima vedere, prinsă într-o amplă mișcare de învăluire.
F-35 vs. Disadvantaged Areas: How Will Romania Be Able to Spend 3,5% of GDP on Defense and Combine EU Cohesion Funds with Military Investment
Europe is "rearming" after the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, recently gave the signal and proposed a plan called "ReArm Europe," aimed at mobilizing around 800 billion euros.
„Armistițiu energetic” pentru o lună: Putin a acceptat să nu mai atace infrastructura energetică a Ucrainei timp de 30 de zile. O veste bună care ascunde mai multe intenții rele ale Rusiei
La finalul unei discuții de aproape două ore, singura certitudine e cea legată de anunțul Kremlinului privind oprirea, de către Putin, a atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile.
F-35 vs. zone defavorizate: Cum va putea România să cheltuiască 3,5% din PIB pe apărare și în ce condiții pot fi combinate fondurile de coeziune UE cu investițiile militare
Europa se „reînarmează”, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat zilele trecute semnalul și a propus un plan numit „ReArm Europe”, care vizează mobilizarea a aproximativ 800 de miliarde de euro.
3 ani de război în Ucraina. Comandor în rezervă al Armatei Române: „Nu va fi nicio piedică în folosirea Inteligenței Artificiale și a roboților” pe câmpul de luptă
Drona a democratizat complet războiul. Este principala concluzie pe care o putem trage fără echivoc, după trei ani de război continuu în Ucraina.
Trump îl numește „dictator” pe Zelenski și îl face pe Putin mare din nou. Prima sa lună de mandat ar putea aduce o pace înfricoșătoare în Ucraina
Donald Trump l-a atacat foarte dur pe Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „un comediant modest” și „un dictator”. Pacea în Ucraina depinde doar de cât de mult va câștiga Moscova, pe termen scurt și lung. Ucraina și Europa sunt lăsate pe tușă.
Conferința de Securitate de la München. Imperiul Răului contraatacă: Putin a prins gustul războiului și complotează cu America lui Trump împotriva Europei
Ne îndreptăm mai degrabă spre o lume a „conflictului” care prevalează cooperării benefice internaționale. Iar administrația Trump ne-a arătat deja, după doar două luni de la preluarea mandatului, că singurul limbaj pe care îl înțelege și pe care îl articulează este cel al conflictului: conflict cu Mexic, Canada, Europa, China, Rusia, Ucraina.