
Mihnea Lazăr
Mihnea Lazăr lucrează în presă de aproape 30 de ani. A făcut de toate (presă scrisă/online, TV și foarte puțin radio), suficient cât să se consideră un ziarist bun. Asta, în condițiile în care împarte ziariștii în trei mari categorii: buni, foarte buni și maeștri cofetari. S-a specializat în timp pe subiecte de apărare și securitate. Știe și oleacă de politică internă, atât cât să se considere un bun cofetar în domeniu.
Ce înseamnă „alianța militară” dintre Ungaria, stat NATO și Serbia și de ce ar trebui să se îngrijoreze România
Ungaria, stat NATO, a încheiat zilele trecute „o alianță militară” cu Serbia. România pare astfel, la prima vedere, prinsă într-o amplă mișcare de învăluire.
F-35 vs. Disadvantaged Areas: How Will Romania Be Able to Spend 3,5% of GDP on Defense and Combine EU Cohesion Funds with Military Investment
Europe is "rearming" after the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, recently gave the signal and proposed a plan called "ReArm Europe," aimed at mobilizing around 800 billion euros.
„Armistițiu energetic” pentru o lună: Putin a acceptat să nu mai atace infrastructura energetică a Ucrainei timp de 30 de zile. O veste bună care ascunde mai multe intenții rele ale Rusiei
La finalul unei discuții de aproape două ore, singura certitudine e cea legată de anunțul Kremlinului privind oprirea, de către Putin, a atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile.
F-35 vs. zone defavorizate: Cum va putea România să cheltuiască 3,5% din PIB pe apărare și în ce condiții pot fi combinate fondurile de coeziune UE cu investițiile militare
Europa se „reînarmează”, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat zilele trecute semnalul și a propus un plan numit „ReArm Europe”, care vizează mobilizarea a aproximativ 800 de miliarde de euro.
3 ani de război în Ucraina. Comandor în rezervă al Armatei Române: „Nu va fi nicio piedică în folosirea Inteligenței Artificiale și a roboților” pe câmpul de luptă
Drona a democratizat complet războiul. Este principala concluzie pe care o putem trage fără echivoc, după trei ani de război continuu în Ucraina.
Trump îl numește „dictator” pe Zelenski și îl face pe Putin mare din nou. Prima sa lună de mandat ar putea aduce o pace înfricoșătoare în Ucraina
Donald Trump l-a atacat foarte dur pe Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „un comediant modest” și „un dictator”. Pacea în Ucraina depinde doar de cât de mult va câștiga Moscova, pe termen scurt și lung. Ucraina și Europa sunt lăsate pe tușă.
Conferința de Securitate de la München. Imperiul Răului contraatacă: Putin a prins gustul războiului și complotează cu America lui Trump împotriva Europei
Ne îndreptăm mai degrabă spre o lume a „conflictului” care prevalează cooperării benefice internaționale. Iar administrația Trump ne-a arătat deja, după doar două luni de la preluarea mandatului, că singurul limbaj pe care îl înțelege și pe care îl articulează este cel al conflictului: conflict cu Mexic, Canada, Europa, China, Rusia, Ucraina.
Planurile lui Trump în Gaza: Epurare etnică pentru dezvoltare imobiliară
Să fac plajă deasupra unei gropi comune: iată un coșmar care ar putea deveni realitate în minunata lume nouă a lui Trump. Președintele SUA a provocat din nou stupoare amestecată cu repulsie, după ce a propus zilele trecute ca americanii „să preia”, pur și simplu, controlul Fâșiei Gaza pentru „a face treabă cu ea”.
DeepSeek – noua „Inteligență Artificială made in China”: Ce este, de unde vine și, mai ales, încotro se îndreaptă
Chinezii au lansat DeepSeek, o platformă de Inteligență Artificială (AI), la pachet cu un model de chatbot similar ChatGPT care – oroare – are performanțe cvasisimilare și dezvoltat – din nou oroare – cu un buget de 5 milioane și ceva de dolari, o sumă ridicolă dacă o comparăm cu bugetele de miliarde de dolari investite în AI de companiile americane.
Ce urmărește Trump, autoproclamatul dictator part-time al SUA, prin ordinul „Forează, baby, forează!”, sloganul Lumii Noi
Încălzirea globală nu există, prin urmare putem fora în Alaska, pe coastele Americii, oriunde, oricând și oricât. La naiba cu clima, fauna, vegetația și emisiile de dioxid de carbon.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
În America, fără vize. Tot ce trebuie să știi despre programul Visa Waiver
Aderarea României la programul Visa Waiver – de scutire de vize - va fi „oficializată” vineri, 10 ianuarie, la Washington D.C.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Pericolul extremist, „pacea lui Putin” și un secret încă bine păstrat: câți „suveraniști” avem, de fapt, în serviciile de informații? Expert în securitate: „Există acest trend în instituțiile de forță”
Cum ar arăta scenariul unei „Românii suveraniste” și ce riscuri pentru securitate ar însemna cocoțarea în fruntea statului român a unui personaj „suveranist” (ca să nu zicem extremist, de-a dreptul)? PressOne l-a întrebat pe la Claudiu Degeratu, expert în securitate națională, apărare și studii strategice.