Lucian Muntean
Redactor
.... s-a născut în 1974 la Sighişoara şi s-a stabilit la Bucureşti în 2006. A absolvit în 2001 Facultatea de Geologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Începând din 1997, a fost fotoreporter, pe rând, la Ziua, Ziarul de Cluj, Agerpress, Mediafax, ProSport, Gazeta Sporturilor, Adevărul, Historia, Foreign Policy, Forbes, Dilema veche şi modernism.ro. Ca artist vizual, s-a implicat în numeroase proiecte de artă contemporană, a avut expoziţii personale şi de grup, a participat la simpozioane şi bienale internaţionale. E mereu gata de drum, călătoriile fiind una din marile sale pasiuni.
Copiii lui Vulcan. Cărbunarii din Lupeni
Cărbunarii din Lupeni, județul Harghita, au o tradiție de peste trei secole. Generații la rând s-au ocupat de acest meșteșug, prin care produc mangal - cărbune din lemn. În trecut, acești secui - maeștri ai focului - erau cunoscuți prin toată Transilvania, chiar și dincolo de Arcul Carpatic. În vara acestui an am făcut trei incursiuni printre cărbunarii din Lupeni, pentru a-i cunoaște și a afla câte ceva despre această meserie.
Prin București, cu toate pânzele sus
De câteva săptămâni, pe străzile Bucureștiului dai peste pictori care își întind acuarelele pe stradă și imortalizează Bucureștiul așa cum este el. Am stat într-o zi caniculară cu ei, ca să vedem cum arată această experiență.
Elena Bria și povestea unei picturi mari. Atât la propriu, cât și la figurat
Elena Bria a absolvit Academia Imperială de Arte din Sankt-Petersburg, Rusia, în 2018, fiind prima studentă basarabeancă admisă la academie în decursul ultimilor douăzeci de ani. Aceasta este povestea ei.
Victoria Nagy Vajda: cum să unești prin eforturi proprii cultura din două țări surori, acolo unde nu reușesc instituțiile
Victoria Nagy Vajda reușește să facă prin eforturi proprii mai mult pentru unirea culturii din România și Republica Moldova decât instituțiile plătite din banii publici - pornind de la copii și terminând cu artiștii moldoveni aduși în România.
Eliberarea lui Mihail Iordache
Artistul Mihail Iordache a fugit din România în anii 80. A traversat granița cu fosta Iugoslavie într-o noapte ploioasă și, după luni de suferințe și așteptare, a ajuns în Statele Unite, unde și-a construit întreaga carieră. Sosit în România pentru o expoziție, Mihail spune povestea eliberării sale pentru PressOne.
Amintirile Bărăganului: Florica Prevenda și orizonturile ei nesfârșite
Florica Prevenda s-a născut în 1959, după ce familia a ieșit din acea restricție impusă a domiciliului obligatoriu din gulagul Bărăganului. Crescută înconjurată de un orizont fără sfârșit, Florica a avut o sensibilitate specială, nativă, fără a avea modele creatoare de la care să învețe.
Unde găsim mărțișoare de autor în București primăvara asta
Am vrut să văd cum arată mărțișoarele primăverii 2021, din ce și cum sunt confecționate, cine sunt oamenii care le fac? Am descoperit astfel că acestea sunt foarte diverse, multe fiind unicate, cu rang de bijuterii și făcute în special de adevărați creatori: designeri, artiști ceramiști și pictori.
Unde-l poți găsi pe Brâncuși de ziua lui (și după)
Aniversarea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși a fost marcată cu o serie de expoziții pe care încă le puteți vedea, atât în capitală, cât și în câteva orașe din țară.
Bucureștiul mocirlit
Un fotoreportaj PressOne despre cât de „frumoasă” e iarna în București, chiar și în 2021.
Expozițiile de artă contemporană românească în timp de criză
Anul 2020 s-a dovedit a fi unul atipic; pandemia a generat probleme care au afectat toate sectoarele de activitate, nu în ultimul rând pe cel cultural. Din cauza restricțiilor impuse au fost amânate sau chiar anulate concerte, spectacole, festivaluri și expoziții. Unele au fost adaptate și au putut fi văzute doar online. Altele au reușit să fie deschise publicului.
2020 în imaginile PressOne
2020 a fost acel gen de an care apare o dată pe secol și spulberă tot ce ne propusesem să facem, reașezând lumea pe alte baze. Deși o bună parte din el am stat și am lucrat de acasă, am reușit să acoperim, totuși, și realitatea din România profundă sau din orașele noastre cele mai smart.
Iarna în pictura românească
Peisajele de iarnă din pictura românească reflectă modul în care s-a locuit și trăit în România pe vremea când acest anotimp chiar aducea zăpezi serioase, nu ca astăzi, când ne mirăm că ninge, deși autoritățile sunt luate mereu prin surprindere.
Artiști români pe timp de pandemie
Înainte de această pandemie și de starea de urgență instaurată, artiștii români, respectiv pictori, sculptori, graficieni erau foarte activi, fiind implicați în organizarea expozițiilor, participau la simpozioane, rezidențe și bienale internaționale de artă, țineau cursuri sau predau la universități. Pe lângă aceasta, fiecare își elabora propriile proiecte artistice în ateliere. Pe mulți i-am vizitat când s-a ivit ocazia, ne-am întâlnit la vernisaje sau am ținut legătura cu ei. Preocuparea creativă din atelier le dădea șansa să evadeze din cotidianul tumultos amplificat de viața politică și de evenimentele care veneau în cascadă.
Recomandări pentru Noaptea Albă a Galeriilor 2019 în București
Ce putem vedea în Noaptea Albă a Galeriilor? Foarte multe lucruri, atât de multe, încât este greu să faci o selecție. Am rugat trei nume consacrate din cultura românească să ne ajute cu câteva recomandări. Iată-le redate mai jos, în stilul și grafia proprii fiecăruia.