Pumpkin Fest 2019, primul festival al dovlecilor pe tipic american din București.
Pumpkin Fest 2019, primul festival al dovlecilor pe tipic american din București.
27/10/2019
Fotoreportaj: dovlecii, Halloweenul și bucureștenii
Luna octombrie se încheie cu o vreme superbă, călduroasă. La final de toamnă serbam ziua recoltei, în mod tradițional, dar acum, în ultimul weekend de octombrie, dovlecii au fost vedetele în cadrul unui festival dedicat lor pe tipic american. Prima ediție a Pumpkin Fest 2019 s-a desfășurat pe peluza din Parcul Herăstrău, cu câteva zile înainte de Halloween.
Mai jos, un fotoreportaj care încearcă să vi-i arate așa cum i-am văzut eu prin obiectivul camerei foto.
De un galben auriu, rotunjori și copți, 30 de mii de dovleci s-au îngrămădit la start, așteptând să fie sculptați, decorați și chiar luminați pe interior.
Numele în engleză trădează importul recent al sărbătorii, dar copiii au fost mai mult decât bucuroși să o adopte. Părinții s-au supus. De parcă ar fi avut de ales!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fiecare și-a încercat talentul de artist, atât cât s-a priceput.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 13-15 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, Strada Fericirii în Cluj-Napoca, Harababura în Timișoara și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
Pregătiți de Halloween, dovlecii încearcă să fie cât mai amenințători. Cel mai tare îi sperie pe puriștii care spun că această sărbătoare n-are ce să caute la noi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Nu că vizitatorilor le-ar păsa. Zâmbetul larg este replicat într-un rânjet pe fața dovleacului. Iar prin anumite părți ale țării, sculptatul și iluminatul dovlecilor e deja o tradiție de zeci de ani, fără legătură cu Halloweenul.
Selfie obligatoriu cu dovleacul, rețelele nu stau s-aștepte!
N-or fi pe placul tradiționaliștilor, care ar vedea dovleacul doar sub formă de plăcintă, nu de sperietoare, dar multe sculpturi sunt opera copiilor, cei care vor dezvolta viitoarele tradiții.
Niciun dovleac nu există cu adevărat până nu e pus pe Instagram.
Pe înserat, se aprind încet-încet luminițele. Atât la dovleci, cât și la camerele foto de pe telefoanele mobile. O veche sărbătoare a toamnei care a trecut oceanul de două ori și a fost adoptată de publicul urban de la noi în tipicul modern.
Departe de sperieturile tipice Halloweenului, dovlecii sculptați din Herăstrău au fost, de fapt, o distracție de familie.
Așa cum bradul împodobit de Crăciun a fost importat abia în 1866 odată cu venirea regilor germani, și festivalurile cu dovleci pe tipic american intră treptat în tradiția românilor.
Dacă judecăm după miile de vizitatori, tradiția are toate șansele să prindă.
Mai sunt doar câteva zile până la Halloween, dar noi deocamdată ne mulțumim cu sculptatul dovlecilor. Românii se înghesuie mai degrabă la Black Friday decât la colindat în costume horror.
În loc de încheiere, un dovleac fericit și luminat. Nu știm dacă și acum trebuie să spunem „Fie ca”, dar știm că mii de bucureșteni s-au distrat de minune în ultimele zile călduroase de toamnă ale lui 2019.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this