Pumpkin Fest 2019, primul festival al dovlecilor pe tipic american din București.

Fotoreportaj: dovlecii, Halloweenul și bucureștenii

Luna octombrie se încheie cu o vreme superbă, călduroasă. La final de toamnă serbam ziua recoltei, în mod tradițional, dar acum, în ultimul weekend de octombrie, dovlecii au fost vedetele în cadrul unui festival dedicat lor pe tipic american. Prima ediție a Pumpkin Fest 2019 s-a desfășurat pe peluza din Parcul Herăstrău, cu câteva zile înainte de Halloween.

Mai jos, un fotoreportaj care încearcă să vi-i arate așa cum i-am văzut eu prin obiectivul camerei foto.

De un galben auriu, rotunjori și copți, 30 de mii de dovleci s-au îngrămădit la start, așteptând să fie sculptați, decorați și chiar luminați pe interior.


Numele în engleză trădează importul recent al sărbătorii, dar copiii au fost mai mult decât bucuroși să o adopte. Părinții s-au supus. De parcă ar fi avut de ales!


Fiecare și-a încercat talentul de artist, atât cât s-a priceput.


Pregătiți de Halloween, dovlecii încearcă să fie cât mai amenințători. Cel mai tare îi sperie pe puriștii care spun că această sărbătoare n-are ce să caute la noi.


Nu că vizitatorilor le-ar păsa. Zâmbetul larg este replicat într-un rânjet pe fața dovleacului. Iar prin anumite părți ale țării, sculptatul și iluminatul dovlecilor e deja o tradiție de zeci de ani, fără legătură cu Halloweenul.


Selfie obligatoriu cu dovleacul, rețelele nu stau s-aștepte!


Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

N-or fi pe placul tradiționaliștilor, care ar vedea dovleacul doar sub formă de plăcintă, nu de sperietoare, dar multe sculpturi sunt opera copiilor, cei care vor dezvolta viitoarele tradiții.


Niciun dovleac nu există cu adevărat până nu e pus pe Instagram.


Pe înserat, se aprind încet-încet luminițele. Atât la dovleci, cât și la camerele foto de pe telefoanele mobile. O veche sărbătoare a toamnei care a trecut oceanul de două ori și a fost adoptată de publicul urban de la noi în tipicul modern.


Departe de sperieturile tipice Halloweenului, dovlecii sculptați din Herăstrău au fost, de fapt, o distracție de familie.


Așa cum bradul împodobit de Crăciun a fost importat abia în 1866 odată cu venirea regilor germani, și festivalurile cu dovleci pe tipic american intră treptat în tradiția românilor.


Dacă judecăm după miile de vizitatori, tradiția are toate șansele să prindă.


Mai sunt doar câteva zile până la Halloween, dar noi deocamdată ne mulțumim cu sculptatul dovlecilor. Românii se înghesuie mai degrabă la Black Friday decât la colindat în costume horror.


În loc de încheiere, un dovleac fericit și luminat. Nu știm dacă și acum trebuie să spunem „Fie ca”, dar știm că mii de bucureșteni s-au distrat de minune în ultimele zile călduroase de toamnă ale lui 2019.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...