Aniversarea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși a fost marcată cu o serie de expoziții pe care încă le puteți vedea, atât în capitală, cât și în câteva orașe din țară.

Unde-l poți găsi pe Brâncuși de ziua lui (și după)

Viața

20/02/2021

La București, începând de vineri 19 februarie, cu desfășurare până duminică, cei interesați pot vizita câteva expoziții inedite, unele deschise special pentru această ocazie, altele fiind cu caracter permanent.

La Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) este în desfășurare expoziția Mirrors of Brâncuși, în sala Irina Nicolau, deschisă din 10 în 24 februarie. Echipa care a conceput această expoziție multimedia este formată din: Silvana Dulamă-Popa (curator), Diana Miroșu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzică), Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto).

De cum intri în expoziție ai parte de o ambianță inedită creată de muzică și lumini. Piesa centrală este este o replică a Coloanei fără de Sfârșit, poziționată oblic, având montate la extremități câte o oglindă care reflectă imaginea și o continuă la infinit. Aceeași dimensiune și poziționare au fost alese de către Brâncuși pentru a expune coloana în curtea lui Edward Steichen, la Voulangis, lângă Paris, Franța.

Alăturat sunt șase replici după scaunele de la Masa Tăcerii, pe care vizitatorii pot lua loc în timpul vizionării unui film de 15 minute despre viața sculptorului.

Tot în această zonă este expus un modul în mărime naturală după Coloana Infinitului de la Târgu Jiu, confecționat cu suprafețe din oglinzi, care distorsionează reflexiile.

Din celebra sculptură Sărutul este preluată doar jumătatea stângă, astfel că vizitatorii sunt invitați, într-un demers interactiv, să îmbrățișeze efectiv lucrarea, pentru a o completa în mod simbolic.

Foto: Lucian Muntean

„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții

În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.

Mineri ieșind din schimbul unu la mina Lonea. Foto: Raul Ștef (c)

Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran

325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.

Astfel se poate experimenta cum e să faci parte dintr-o operă a lui Brâncuși. Expoziția urmează să călătorească în țară și în alte orașe pe parcursul acestui an.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Evident, cele mai prețioase lucrări originale care pot și văzute la București sunt cele din colecția Muzeului Național de Artă al României, expuse în Sala Brâncuși de la etajul al doilea al Galeriei naționale.

Frumoasele sculpturi în bronz sunt flancate pe pereți de un delicat desen în tuș pe hârtie, un nud, schiță din ghips pentru portretul lui Carol Davila, dar și de fotografii alb negru cu Brâncuși în atelier.

Vineri și sâmbătă MNAR organizează două programe gratuite pentru copii.

Aceste lucrări fac parte din expoziția permanentă a MNAR, deci pot fi văzute oricând de către doritori.

Cine ar fi crezut că Poarta Sărutului expusă în complexul de la Târgu Jiu va ajunge la București? Acest lucru a fost posibil datorită inițiativei Artmark. La intrarea în curtea Palatului Cesianu-Racoviță din strada C. A. Rosetti nr. 5 a fost amplasată o poartă asamblată din panouri cu print fotografic după cea originală de la Târgu Jiu.

În cadrul acestui eveniment aniversar trecătorii sunt încurajați să o viziteze și să lase un mesaj scris cu răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă Brâncuși pentru voi?”, imortalizând momentul cu o poză care va marca ziua de 19 februarie. Au ocazia să facă acest lucru până duminică, 21 februarie.

În sediul casei de licitații, în expoziția de la etaj aveți parte de o surpriză: o scrisoare de dragoste scrisă de Constantin Brâncuși către Florence Meyer, datată 31 iulie 1933, Paris. E emoționant să vezi acea fragilă coală de hârtie pe care se poate citi scrisul de mână al lui Brâncuși. Cerneala s-a estompat odată cu trecerea timpului, dar caligrafia își păstrează frumusețea și fermitatea.

Această scrisoare face parte dintr-un lot de peste 20, fiind singura rămasă nevândută după licitația din anul trecut. Aviz amatorilor și colecționarilor!

Un portret inedit al lui Constantin Brâncuși poate fi admirat pe zidul unei clădiri ce aparține Facultății de Arte Decorative și Design, în curtea căminelor studențești Moxa. Această lucrare de street art a fost creată în luna noiembrie 2016 de portughezul Alexandre Farto, cunoscut cu numele de artist Vhils. (Despre acesta am scris pe larg într-un articol publicat tot la PressOne.)

În Piața Victoriei, în spațiul de la Qreator și Walk Art Street va putea fi văzută abia de sâmbătă expoziția „Infinite Connections - he[ART]beat”. Aceasta reunește obiecte de artă create de artiștii contemporani, între care Felix Aftene sau Obie Platon. Va putea fi vizitată până în 26 februarie.

Târgu Jiu nu putea lipsi din calendarul evenimentelor aniversare Brâncuși. Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși" și
Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu găzduiesc de vineri 19 februarie expoziția de sculptură SINAXA, a sculptorlui bucureștean Laurențiu Mogoșanu, laureat al Premiului Național Brâncuși 2018. La vernisaj a vorbit criticul de artă Pavel Şușară. Expoziția poate fi vizitată până pe 15 martie 2021.

Sursa foto https://www.facebook.com/adrian.l.mogosanu

Sursa foto https://www.facebook.com/adrian.l.mogosanu

Sursa foto https://www.facebook.com/adrian.l.mogosanu

Sursa foto https://www.facebook.com/adrian.l.mogosanu

Muzeul de artă Comparată Sângeorz Băi prezintă cu această ocazie "Muzeul cântat" un film în regia lui Sorin Ceauș, având la bază un text al istoricului de artă Pavel Șușară, muzica Radu Șeu, editor Claudiu Trif. Filmul a fost difuzat de către ICR Londra. Acest muzeu este un spațiu curatorial unic, care îmbină obiecte tradiționale din zona rurală a Bistriței cu opere de artă contemporane, create de artiști români și străini, care au participat la simpozioanele de artă organizate acolo de peste două decenii. Acest proiect este conceput de către sculptorul Maxim Dumitraș, care își ia seva creatoare din tradiții și continuă viziunea artistică a lui Brâncuși

Pe plan internațional au loc o serie de evenimente culturale, online sau diverse expoziții în cadrul Săptămânii Brancuși sub egida Institutului Cultural Român, prin reprezentanțele ICR Bruxelles, ICR Chișinău, ICR Lisabona, ICR Londra, ICR Madrid și ICR Paris, ICR Istanbul, ICR Stockholm, ICR Veneția.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this