Emilia Şercan
Senior Editor
... este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”, cu o prefaţă de Mihai Coman.
Va alege România un președinte pro-rus?
Ascensiunea lui Călin Georgescu după o campanie virală pe TikTok înseamnă că un sceptic NATO ar putea prelua conducerea armatei în vecinătatea vestică a Ucrainei.
Scrisoare deschisă a jurnalistei Emilia Șercan pentru românii de peste granițe: „Draga mea diasporă, îți scriu cu rugămintea să ne mai întinzi o mână de ajutor”
Draga mea diasporă, îți scriu cu rugămintea să ne mai întinzi o mână de ajutor, nouă, celor rămași acasă. Țara care ne ține împreună e la o răscruce istorică.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Plagiat cu repetiție al directorului SIE. După doctorat, Gabriel Vlase a plagiat masiv și o carte
Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), a comis un al doilea plagiat de proporții, după cel din teza de doctorat susținută în 2010 la Academia SRI. De această dată, este vorba despre o carte publicată în 2012, la editura RAO.
Gabriel Vlase, directorul SIE, a plagiat zeci de pagini din doctoratul susținut la Academia SRI
PressOne vă prezintă astăzi, în premieră, probele care demonstrează că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.
De ce a redeschis instanța dosarul de kompromat: „Probele pe care procurorul și-a întemeiat soluția au fost evaluate subiectiv”
Dosarul de kompromat închis de procuroarea Nicoleta Rotaru, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB), în octombrie 2023, a fost redeschis joia trecută, pe 5 septembrie 2024, după ce o judecătoare de la Curtea de Apel București a constatat că “probele pe care procurorul și-a întemeiat soluția au fost declarațiile intimaților și ale petentei, evaluate subiectiv”.
CAZUL GEOANĂ. Raportul de neplagiat „manipulează brutal cadrul legislativ pe care îl invocă” și ne ține captivi în „noaptea minții”
PressOne a cerut opinia a doi universitari în legătură cu decizia Comisiei de etică a Academiei de Studii Economice din București (ASE) în cazul tezei de doctorat a secretarului general al NATO, Mircea Geoană, decizie care, deși confirmă că acesta a preluat circa 15.000 de cuvinte pe care nu le-a citat, este una de neplagiat.
EXCLUSIV. Cum a îngropat Comisia de etică a ASE plagiatul lui Mircea Geoană într-una dintre cele mai rușinoase decizii luate vreodată
În primul caz major de plagiat de după adoptarea noii legi a învățământului superior, care dă totală responsabilitate universităților să-și asume greșelile trecutului în materie de fraudă academică, Comisia de etică a ASE se fofilează cu un verdict jenant: recunoaște în 171 de situații distincte că Mircea Geoană a preluat, fără a cita autorii, un total de 14.963 cuvinte, dar dă un verdict final de „neplagiat”.
Exclusiv. Inspectorul școlar județean din Sălaj, colaborator al fostei Securități, demis după o solicitare a PressOne
Ministerul Educației l-a demis în cursul zilei de joi, 11 iulie 2024, pe inspectorul școlar general al Județului Sălaj, Vasile Bulgărean, la cinci luni după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat pe acesta colaborator al Securității comuniste. Ordinul a fost semnat de ministrul Ligia Deca după ce PressOne a cerut clarificări despre statutul juridic al inspectorului.
Cine poate verifica, după noua lege, plagiatul din doctoratul lui Mircea Geoană
Prin noua lege a învățământului superior, adoptată în vara anului trecut, procedurile de verificare a suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat și de retragere a titlului de doctor s-au schimbat radical, responsabilitatea fiind transferată în bună parte către comisiile de etică ale universităților.
Doctoratul lui Mircea Geoană, sub semnul unui lung șir de ilegalități, concesii și derogări
Dincolo de plagiatul din lucrarea științifică a lui Mircea Geoană, parcursul doctoral al acestuia, întins pe 12 ani, stă sub semnul unui lung șir de ilegalități, concesii și derogări primite într-un interval în care avea statutul de ambasador al României în SUA și ministru de externe în guvernul PSD, condus de Adrian Năstase
INTERVIU. Mircea Geoană: „Pe ceea ce înseamnă plagiat, eu sunt mult mai aproape de opiniile dvs. N-am niciun fel de problemă dacă ceva e demonstrat în afară normelor academice de atunci”
Mircea Geoană a reacționat astăzi, la câteva ore după publicarea probelor plagiatului în teza sa de doctorat, printr-o postare pe Facebook în care susține că demersul jurnalistic al PressOne e parte dintr-o murdară campanie împotriva sa: “Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare”.
EXCLUSIVE. Mircea Geoană plagiarized from two American presidents: Bill Clinton and George W. Bush
PressOne today presents evidence that Mircea Geoană plagiarized dozens of pages from the annual reports submitted to the US Congress by US Presidents Bill Clinton and George W. Bush, by translating dozens of pages without attribution and without quotation marks
EXCLUSIV. Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani: Bill Clinton și George W. Bush
PressOne vă prezintă, astăzi, probele care demonstrează că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush
Curiosul caz al candidatului PNL Sebastian Burduja. De ce ți-ai face doctoratul într-un sistem sufocat de plagiat după o licență la Stanford și două masterate la Harvard?
După ce ai urmat licența în științe politice la Stanford și ai obținut două diplome de masterat la Harvard, de ce ți-ai dori să faci un doctorat la o universitate din România, universitate care nu a fost ocolită de scandaluri serioase de plagiat?