Gabriel Vlase la audierile din iulie 2018, după ce a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis ca șef al Serviciului de Informații Externe. Vlase ocupă funcția de 6 ani și 3 luni, fiind cel mai longeviv director din istoria instituției. FOTO: GEORGE CĂLIN / INQUAM PHOTOS

Gabriel Vlase la audierile din iulie 2018, după ce a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis ca șef al Serviciului de Informații Externe. Vlase ocupă funcția de 6 ani și 3 luni, fiind cel mai longeviv director din istoria instituției. FOTO: GEORGE CĂLIN / INQUAM PHOTOS

Gabriel Vlase la audierile din iulie 2018, după ce a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis ca șef al Serviciului de Informații Externe. Vlase ocupă funcția de 6 ani și 3 luni, fiind cel mai longeviv director din istoria instituției. FOTO: GEORGE CĂLIN / INQUAM PHOTOS

Gabriel Vlase la audierile din iulie 2018, după ce a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis ca șef al Serviciului de Informații Externe. Vlase ocupă funcția de 6 ani și 3 luni, fiind cel mai longeviv director din istoria instituției. FOTO: GEORGE CĂLIN / INQUAM PHOTOS

Plagiat cu repetiție al directorului SIE. După doctorat, Gabriel Vlase a plagiat masiv și o carte  

Știri

25/09/2024

Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), a comis un al doilea plagiat de proporții, după cel din teza de doctorat susținută în 2010 la Academia SRI. De această dată este vorba despre o carte publicată în 2012, la editura RAO. 

Cel puțin 64 de pagini din volumul Elemente de geopolitică și relații internaționale sunt plagiate de șeful spionajului dintr-un curs universitar semnat de generalul-maior (r) Paul Ionescu, fost adjunct al directorului SIE în perioada 2001 - 2003. 

Generalul Ionescu a fost un apropiat al lui Gabriel Vlase, căruia i-a fost consilier pe vremea când actualul șef al SIE s-a aflat la conducerea Comisiei speciale de control a SIE din Parlamentul României.  

Două dintre secvențele de text plagiate din cursul lui Ionescu depășesc 23, respectiv 30 de pagini consecutive. 

PressOne a dezvăluit, ieri, în exclusivitate, că cel puțin 66 de pagini din teza de doctorat a lui Vlase, susținută în 2010 la Academia SRI, sunt plagiate din teza de doctorat a fostului baron PD/PDL/PNL din anii 2000 Sorin Frunzăverde, decedat în 2019. Frunzăverde a fost ministru al Apărării în guvernele Mugur Isărescu (2000) și Călin Popescu Tăriceanu (2006 – 2007). 

Până la 30 de pagini consecutive plagiate

Plagiatul din cursul generalului SIE Paul Ionescu, la doar doi ani după plagiatul doctoral, nu face decât să confirme că Vlase - pe atunci deputat PSD și șef al Comisiei de control a activității SIE - și-a construit prin fraudă o presupusă competență academică pe teme de securitate națională.

Această a doua situație de plagiat comis de șefului spionajului românesc se regăsește în cartea Elemente de geopolitică și relații internaționale, apărută în anul 2012, la Editura RAO, sub semnătura lui Gabriel Vlase. 

În Introducerea volumului, directorul SIE face mențiunea că „Lucrarea de față reunește note de curs utilizate de autor în lucrul cu studenții la disciplina «Geopolitică și relații internaționale», care se bucură de o atenție tot mai mare în mediile universitare și în cautările de documentare”. 

Într-o discuție cu PressOne, directorul SIE a explicat că, în perioada în care era deputat, a fost invitat să țină un curs la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, de al cărei nume nu a fost foarte sigur, însă. 

Conform unui studiu sociologic realizat pentru Asociația ACCEPT în 2024, 70% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Foto: Asociația ACCEPT

„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash

PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.

Claudiu Năsui și Elena Lasconi, pe holurile Parlamentului. Fotografie via pagina de Facebook a Elenei Lasconi

Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”

În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.

A mai explicat și că era invitat la diverse universități pentru discuții cu studenții și prezentări, pe care le-a păstrat și le-a folosit ulterior pentru un suport de curs. 

Emilia Șercan: Unde-ați ținut dumneavoastră curs? 

Gabriel Vlase: Ei… Aveam și eu pe vremea aia, mă făceam cadru didactic. Eram invitat pe la diverse universități să mai spun câte ceva din ce-am învățat eu în viața mea. Și cumva s-a transformat într-o chestie de asta, cum să zicem? Frecventă? Chiar cred că a fost un curs la o serie de master, ceva.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

E.Ș.: La ce universitate?

G.V.: La… „Cantemir”? Cred.

E.Ș.: Și a mai fost și altă universitate? Sau doar la Universitatea „Cantemir”? 

G.V.: Acolo cred că a fost [cursul] ăsta, care a fost mai frecvent. Așa, am mai trecut pe la câte unii, dar nu la nivelul ăsta. Așa, o întâlnire cu studenții sau o prezentare. Care [prezentări], cumva, eu le-am strâns atunci, am făcut suportul acela de curs. Și na, proveneau din diverse surse. Și probabil după aceea am tipărit cartea aia

„Cartea aia”, adică volumul Elemente de geopolitică și relații internaționale, are trecută pe coperta interioră, în fața numelui Gabriel Vlase, titulatura prescurtată de doctor, „dr.”, titlu academic dobândit în 2010 la Academia SRI, printr-o masivă fraudă academică. 

Titlul cărții lui Gabriel Vlase - Elemente de geopolitică și relații internaționale - include un prim indiciu care face trimitere la titlul lucrării universitare a fostului adjunct al SIE, Paul Ionescu: Elemente de teoria relațiilor internaționale. 

Prima parte a acestui curs, predat de generalul-maior (r) Paul Ionescu la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, este plagiată cuvânt cu cuvânt, în cea mai mare partea a sa, de actualul director al SIE. 

Este vorba despre 64 de pagini, dintre care două secvențe numără 23 de pagini, respectiv 30 de pagini consecutive plagiate.  

Cursul-sursă

Bănuială că Gabriel Vlase l-a plagiat pe generalul maior (r) Paul Ionescu, fost adjunct al SIE, a apărut după ce, pe prima pagină a doctorului publicat al directorului SIE, am descoperit mulțumiri aduse atât conducătorului său de doctorat, Constantin Onișor, cât și fostului spion. 

După ce am descoperit că volumul Elemente de geopolitică și relații internaționale este plagiat dintr-un curs semnat cu numele Paul Ionescu, am căutat confirmări că este vorba chiar despre fostul adjunct al SIE. 

Unul dintre prorectorii Universității „Andrei Șaguna” din Constanța a confirmat pentru PressOne că generalul-maior (r) Paul Ionescu a predat la Facultatea de Științele Comunicării și Științe politice, care avea specializări distincte în Jurnalism și în Relații internaționale și studii europene. 

Ionescu a fost cadru didactic asociat pentru două semestre, în doi ani universitari distincți: semestrul II din anul 2007 - 2008 și semestru I din anul 2008 - 2009. 

Aceeași sursă susține că, în calitate de colaborator extern, Paul Ionescu a trebuit să depună, pentru formalizarea actelor de angajare și începerea orelor, un CV, o fișă a disciplinei și note de curs. „Nu intrai la curs până nu prezentai aceste acte”, mai susține prorectorul Universității „Andrei Șaguna”.

Angajații universității care au interacționat cu el spun că își amintesc despre Ionescu că venea din diplomație și că a fost ambasador sau consul: „La noi s-a prezentat ca fost diplomat și ambasador în Indonezia”. 

Informația a fost confirmată pentru PressOne și de Aurel Papari, președintele Universității „Andrei Șaguna”. Acesta ne-a declarat că printre colaboratorii externi ai instituției s-a aflat un general, „în mod sigur era general de SIE”, care foarte posibil fusese și ambasador.

Noi eram de-ăștia, pârâți, care mai mergeam și noi pe la studenți

Gabriel Vlase a confirmat, pentru PressOne, atât că a avut o relație cu generalul Ionescu cât și faptul că e „foarte posibil” să fi plagiat din cursul acestuia:

Emilia Șercan: Aveți o carte publicată în anul 2012 la editura RAO care se numește Elemente de geopolitică și relații internaționale. Cel puțin jumătate din această carte este plagiată după un curs al domnului Paul Ionescu, fostul adjunct al SIE, cu care înțeleg că ați avut o relație, pentru că îi aduceți mulțumiri pe doctoratul publicat.

Gabriel Vlase: Da, cumva, în perioada aia, eram nu neapărat într-o relație oficială. Nici nu-mi aduc aminte exact. Eu am colaborat cu domnul general [Paul Ionescu]. Eu de cartea aia îmi amintesc că a fost un suport de curs, care a fost publicat. Acum, că era și de la cursul lui… 

E.Ș.: Jumătate din carte este preluată din acest curs, care am văzut că îi aparține domnului Paul Ionescu, de pe vremea când dumnealui a predat la Universitatea „Șaguna” din Constanța. 

G.V.: Foarte posibil. Lucram cu el în vremea aia. Era pensionat, trecut în rezervă, și avea foarte multă expertiză, cel puțin pe zona în care eram eu implicat. Dacă nu mă înșel, în perioada aia eram chiar președintele Comisiei de control [a activității SIE] de la Cameră [a Deputaților]. 

E.Ș.: Și nu v-ați pus problema că nu este a dumneavoastră cursul respectiv, pe care l-ați publicat la RAO?

G.V.: Dar dumneavoastră credeți că eu i-am cerut cursul lui [Paul Ionescu] și m-am dus și l-am… Au fost discuții, au fost ciorne, au fost… Nu știu să vă spun acuma cu exactitate. 

E.Ș.: Adică ați lucrat împreună cu dumnealui?

G.V.: Da, da, da. În sensul ăsta. 

E.Ș.: Totuși dumnealui nu vă menționează nicăieri.

G.V.: Păi, unde ar trebui să mă fi menționat? 

E.Ș.: Nu știu. Să spună „acest curs a fost elaborat împreună cu domnul Gabriel Vlase”. Așa se face. 

G.V.: Păi, acum ce să facem? N-am știut. Eu n-am știut, el n-a știut. (Râde). Așa faceți dumneavoastră la universitate? Dacă luați de la un coleg o informație o spuneți public? 

E.Ș.: Sigur că da. Absolut. Dacă e o informație prezentată de un coleg într-o conferință și eu folosesc informația respectivă, o atribui și spun: „Informația a fost prezentată de Xulescu într-o conferință, data și locul”. 

G.V.: De acord cu dumneavoastră, doamna Emilia. Dumneavoastră sunteți cadre didactice universitare, noi eram de-ăștia, pârâți, care mai mergeam și noi pe la studenți. Cred că n-am fost pregătiți dinainte cu toate regulile. Dar pot să vă confirm că da, lucram, colaboram cu domnul general [Paul Ionescu], el având foarte mult material strâns de-a lungul anilor. Probabil că avusese și un curs pe undeva. Probabil, nu-mi amintesc acum, după atâția ani.

***

Cursul Elemente de teoria relațiilor internaționale, pe care apare numele Paul Ionescu și din care directorul SIE a plagiat cel puțin 64 de pagini, este disponibil pe internet, putând fi descărcat, în format word, de pe Scribd

Acest site funcționează ca o librărie digitală pe care se pot încărca sau descărca documente, dar și cărți electronice, cărți audio, reviste, podcasturi sau partituri muzicale.

Cursul a fost încărcat pe Scribd pe 16 octombrie 2010, adică cu doi ani înainte ca Gabriel Vlase să publice cartea Elemente de geopolitică și relații internaționale. 

După descărcarea de pe Scribd, proprietățile documentului word arată că a fost creat pe data de 28 august 2008, cel mai probabil de persoana care l-a și încărcat ulterior pe internet. 

Aceste elemente arată că documentul și conținutul lui au existat cu mult înaintea momentului în care Vlase a publicat cartea Elemente de geopolitică și relații internaționale

Pe prima pagină a cursului apare numele Universității „Andrei Șaguna” Constanța, mențiunea „Lector universitar Paul Ionescu”, dar și titlul cursului, iar dedesubt „Note de curs”. 

Documentul este redactat fără diacritice și cu o punctuație deficitară. Aceste lucruri au fost corectate, însă, în conținutul preluat și integrat în cartea lui Vlase. 

De la pagina 13 și până la pagina 77 din cartea directorului SIE, conținutul este identic cu cel aflat între paginile 2 și 49 din Notele de curs semnate de Paul Ionescu. 

Între aceste documente există mici diferențe. De regulă, în cartea lui Vlase sunt eliminate anumite paragrafe din cursul lui Ionescu sau este adaugat conținut suplimentar. 

Cine este Paul Ionescu 

Generalul-maior (r) Paul Ionescu a fost un personaj discret, despre care sunt disponibile extrem de puține informații verificabile. Ultima informație publică apărută despre acesta a fost în 2019, an în care a murit. 

Înainte de 1990 a activat în SIE, dar sub acoperire diplomatică. În anii ‘90 a fost reprezentantul serviciului la misiunea NATO a României de la Bruxelles. 

În noiembrie 2001 a fost avansat de președintele Ion Iliescu la grad de general de brigadă și numit în structura de conducere a SIE. 

Potrivit unor informații care provin din surse deschise, confirmate suplimentar și cu surse din zona de intelligence, Paul Ionescu a fost unul dintre cei patru adjuncți al directorului SIE, într-o perioadă în care poziția de prim-adjunct nu era oficializată prin lege. 

În mod informal, acesta a deținut statutul de prim-adjunct și s-a ocupat de conducerea operativă a Serviciului în perioada 2001 - 2003, pe când SIE era condus de fostul deputat PSD Gheorghe Fulga.

Sursele PressOne susțin că Ionescu era principalul colaborator al lui Fulga, iar raportat la ceilalți trei adjuncți, acesta era și cel mai în vârstă și avea și cea mai mare experiență profesională.

În 2003, Ionescu a fost eliberat din funcție la cerere și a plecat înapoi la misiunea NATO de la Bruxelles, ca reprezentant oficial al SIE pe lângă Comitetul Serviciilor de Informații. 

A trecut în rezervă în 2007, când a început colaborarea cu Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța.

După pensionare, Paul Ionescu a lucrat la Parlament, în calitate de consilier la Comisia specială de control a SIE, în perioada în care această structură era condusă de Gabriel Vlase, actualul director al instituției. 

Chiar dacă a fost angajatul Parlamentului, Ionescu a fost, de facto, consilierul lui Vlase pe tot parcursul mandatului acestuia (2008 - 2012). Rolul lui Vlase - și, implicit, al consilierului său - era să asigure controlul civil asupra activității SIE. 

Avansarea lui Paul Ionescu la gradul de general-maior și primirea celei de-a doua stele s-au produs când acesta se afla deja în rezervă. 

Doctoratul plagiat la Academia SRI

Gabriel Vlase, care și-a făcut studiile de inginerie la Bacău, unde a fost subprefect PSD, a devenit interesat de zona de securitate națională și intelligence după 2004, când a devenit deputat și a hotărât să urmeze Colegiul Național de Informații al Academiei SRI: „Era un mediu bun, îți mai făceai o relație, te mai întâlneai cu lume mai bună, mai aleasă - pentru că erau cumva aleși, nu luau chiar pe oricine venea la poartă”

După ce a absolvit Colegiul, Vlase a decis să se înscrie la doctorat la Academia SRI. „La treizeci-și-ceva de ani, venit pe-aici [prin București], am zis că rău nu mi-ar face”, spune șeful SIE, care a făcut parte din prima promoție de doctoranzi ai unei instituții academice care și-a dobândit, după 2015, reputația de uzină de plagiatori. 

Coordonatorul de doctorat al lui Vlase, Constantin Onișor, a girat 25 de teze de doctorat la Academia SRI, 12 dintre acestea fiind declarate plagiate și raportate la CNATDCU chiar de instituție. La acestea se adaugă cel puțin alte două: plagiatul lui Vlase, dezvăluit ieri de PressOne, și cel al fostului premier Mihai Tudose, care a făcut în 2018 cerere de renunțare la titlul de doctor, nepusă în aplicare. 

Teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, susținută în 2010 și publicată în același an, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat în multiple secvențe de pagini copiate bloc din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde. Cea mai lungă secvență de conținut plagiat din teza lui Vlase numără 16 pagini consecutive.

Vlase nu a negat că și-a plagiat doctoratul: „Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie [...]. Dar unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”.

Editor: Mona Dîrțu

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this