Adrian Ivan, fostul rector al Academiei SRI, a fost îndepărtat intempestiv în iulie 2024, la scurt timp după ce Universitatea “Babeș-Bolyai” a confirmat parte din dovezile de autoplagiat comis de acesta, dezvăluite de Libertatea. Funcția sa nu a fost încă scoasă la concurs. FOTO: Lucian Muntean

Adrian Ivan, fostul rector al Academiei SRI, a fost îndepărtat intempestiv în iulie 2024, la scurt timp după ce Universitatea “Babeș-Bolyai” a confirmat parte din dovezile de autoplagiat comis de acesta, dezvăluite de Libertatea. Funcția sa nu a fost încă scoasă la concurs. FOTO: Lucian Muntean

Adrian Ivan, fostul rector al Academiei SRI, a fost îndepărtat intempestiv în iulie 2024, la scurt timp după ce Universitatea “Babeș-Bolyai” a confirmat parte din dovezile de autoplagiat comis de acesta, dezvăluite de Libertatea. Funcția sa nu a fost încă scoasă la concurs. FOTO: Lucian Muntean

Adrian Ivan, fostul rector al Academiei SRI, a fost îndepărtat intempestiv în iulie 2024, la scurt timp după ce Universitatea “Babeș-Bolyai” a confirmat parte din dovezile de autoplagiat comis de acesta, dezvăluite de Libertatea. Funcția sa nu a fost încă scoasă la concurs. FOTO: Lucian Muntean

Lanțul împuternicirilor la Academia SRI. Trei ani de provizorat și ilegalități la instituția care pregătește ofițerii serviciilor de informații

România

10/02/2025

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații (SRI), a încălcat ani de zile legea învățământului superior, funcțiile cheie de conducere din instituție fiind ocupate, în mod repetat, de persoane împuternicite sau desemnate.

Deși legea prevede că posturile de decan trebuie ocupate în mod obligatoriu prin concurs, iar pentru cele de director de departament se organizează alegeri interne, instituția, cunoscută azi sub denumirea de Academia SRI, a funcționat circa trei ani prin numiri provizorii, prelungite în mod repetat.  

Nici pentru funcția de rector, vacantată în urmă cu șapte luni, nu a fost organizat concurs, deși atât legea învățământului superior, cât și propria Cartă prevăd un termen maxim de trei luni pentru organizarea de concurs public pentru ocuparea funcției. 

Fostul rector al Academiei SRI, Adrian Ivan, a fost dat afară din instituție la data de 1 iulie 2024, la exact o lună după ce presa a relatat că Comisia de etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde Ivan este profesor universitar, a confirmat „parțial” dovezile de autoplagiat dintr-o lucrare a acestuia, prezentate pe larg de ziarul Libertatea.

Astfel, timp de șase luni, între 1 iulie 2024 și 23 ianuarie 2025, niciuna dintre funcțiile de conducere din Academia SRI – rector, decani și directori de departamente – nu a fost ocupată prin concurs, respectiv alegeri interne, toate funcțiile fiind exercitate fie prin împuternicire, fie prin desemnare. 

După o primă solicitare oficială de informații trimisă în noiembrie 2024, prin care am cerut date despre modalitatea de ocupare a funcțiilor în instituție, Academia SRI a organizat rapid concursuri pentru funcțiile de decan, iar într-un al doilea răspuns a confirmat că aceste posturi sunt acum ocupate prin concurs. Cu toate acestea, instituția nu a oferit nicio explicație pentru perioada îndelungată în care funcțiile de conducere au fost ocupate ilegal, prin împuterniciri repetate.

Arsenie Boca, alias obiectivul "Bratu", filat de Securitate în 1962. Fotografie din dosarul său aflat în arhivele CNSAS.

"Relaţia cu Julieta Constantinescu reprezintă adevărata sfinţenie a lui Arsenie Boca"

Arsenie Boca e una dintre personalitățile cele mai interesante ale României din secolul XX, spune Tatiana Niculescu.

Pasărea mare din stema României este acvilă de munte. Foto: Dreamstime / Alexander Podshivalov

Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră

Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.

Fără rector de 7 luni

Academia SRI funcționează de la 1 iulie 2024 cu un rector împutrnicit, după ce fostul rector, Adrian Ivan a fost dat afară intempestiv, cu un an și două luni înainte de finalizarea mandatului obținut în 2021 prin concurs.

Într-un răspuns primit de la Academia SRI, se precizează că „domnul prof. univ. dr. IVAN Adrian-Liviu a fost eliberat din funcția de comandant (rector) al Academiei Naționale de Informații «Mihai Viteazul», în interesul serviciului, începând cu 01 iulie 2024”. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Desfacerea contractului de muncă al lui Adrian Ivan s-a petrecut la o lună după ce presa a aflat și a expus public că acuzațiile de autoplagiat prezentate pe larg, în septembrie 2023, de ziarul Libertatea, au fost confirmate parțial de Comisia de etică a UBB din Cluj-Napoca. 

Adrian Ivan nu a răspuns până la ora publicării acestui text la solicitările scrise de oferi un punct de vedere cu privire la eliberarea sa din funcție. 

Deși era rectorul Academiei SRI, Ivan a continuat să activeze la UBB, acolo unde este cadru didactic titular din 2008. 

Ziarul Libertatea a verificat 5 cărți și lucrarea de doctorat a lui Adrian Ivan, semnate în calitate de autor unic, inclusiv edițiile revizuite sau traduse în alte limbi. Analiza a arătat că acesta și-a copiat cărțile una după alta, 832 de pagini fiind „autoplagiate și reciclate în mod programatic”.

Comisia de etică a UBB a analizat o singură carte, apărută după 2004, anul când a fost adoptată legea privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare (nr. 206/2004), care definește și sancționează autoplagiatul. 

Totuși, Comisia de etică a UBB nu i-a aplicat nicio sancțiune profesorului Ivan, invocând faptul că Legea învățământului superior (nr. 199/2023) „nu mai enumeră autoplagiatul ca abatere de la etica universitară”

De-a dreptul ilar, într-un exces de zel greu de înțeles, în hotărârea Comisiei de etică a UBB, postată pe site-ul universității, acuzația adusă lui Ivan, adică cea de autoplagiat, este anonimizată din tot cuprinsul documentului.  

În ianuarie 2023, UBB a decis să nu-i mai repartizeze timp de doi ani doctoranzi lui Adrian Ivan, iar un curs ținut de acesta la școala doctorală - „Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” - a fost preluat de un alt profesor, potrivit EduPedu

Ambele decizii au fost luate după ce Comisia de etică a UBB a certificat existența plagiatului și a citării defectuoase în teza de doctorat a fostului ministru de Interne, Lucian Bode, a cărui teză a fost coordonată de Ivan, concluzia fiind că „teza este profund viciată”. 

PressOne a dezvăluit în noiembrie 2022, în exclusivitate, că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale, dar și 6 ilustrații, pe când alte 30 au fost citate incorect.

Dezvăluirile PressOne au fost făcute după ce Comisia de etică a UBB stabilise cu o lună mai devreme că doar 2,95% din lucrarea coordonată de Ivan este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”. 

Tot PressOne i-a făcut în 2023 un profil profesorului Adrian Ivan, cel care a fondat școala de studii de securitate de la Cluj, unde a adunat în jurul său un grup de presiune format din agenți sau ofițeri din structurile de forță ale statului, cărora le-a girat avansarea profesională. 

Din această poziție, de „patriarh” al studiilor de securitate din Cluj, Adrian Ivan a fost adus la în Academia SRI în 2016 de fostul director al SRI, Eduard Hellvig, cu mandat de reformare a școlii doctorale a SRI, zguduită de dezvăluirile de plagiat în tezele de doctorat susținute în instituție, făcute cu precădere de PressOne

Ivan a ocupat funcția de director al școlii doctorale a instituției pentru un an, iar din 2017 a ocupat funcția de rector pentru un prim mandat de patru ani. În 2021 a participat la un nou concurs și a obținut un nou mandat de patru ani, care ar fi trebuit să se încheie în septembrie 2025. 

În acest moment funcția de rector este ocupată de Dragoș Octavian Popescu, care a fost prorector al Academiei SRI în mandatul lui Ivan. Inițial, Popescu a fost desemnat pentru a ocupa funcția de rector, iar ulterior, împuternicit. 

Împuterniciri în loc de concursuri

Academia SRI are în componența ei două facultăți: Facultatea de Informații și Facultatea de Studii de Intelligence. 

Până luna trecută, funcțiile de decan la ambele facultăți au fost ocupate prin împuternicire, la Facultatea de Informații, începând cu 25 mai 2022, iar la Facultatea de Studii de Intelligence, începând cu 30 septembrie 2023. 

Ultimele concursuri pentru funcția de decan au fost organizate în martie 2022, potrivit datelor publice de pe site-ul Academiei SRI. 

Atât legea învățământului superior, cât și Carta Academiei SRI sunt foarte clare în privința modului de ocupare a funcțiilor de decan: concurs public, care trebuie organizat în termen de trei luni de la vacantarea funcției. 

Cele două posturi au fost scoase la concurs intempestiv, pe 10 decembrie 2024, la o lună după ce am făcut o primă solicitare oficială prin care am cerut mai multe date de interes public despre modalitatea de ocupare a funcțiilor de conducere în instituție.  

Facultatea de Informații

La concursul din martie 2022 de la Facultatea de Informații s-au înscris doi candidați, conf. univ. dr. Cristian Niță și instructorul de informații Florin Buștiuc, câștigătorul anunțat fiind Cristian Niță, care a fost numit oficial în funcție începând cu 1 aprilie 2022. 

La sfârșitul lunii mai Niță a decedat subit, iar Academia SRI nu a mai organizat concurs de ocupare a funcției, așa cum prevede legea legii. De pe 25 mai 2022, funcția vacantă de decan a fost ocupată printr-un lung șir de împuterniciri și desemnări. 

Potrivit statutului cadrelor militare, o persoană poate fi împuternicită să ocupe o funcție vacantă pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită până la cel mult un an. Desemnarea este o găselniță juridică prin care o persoană poate ocupa o funcție fără concurs pentru mai mult de un an. 

La expirarea celor două împuterniciri consecutive, aceeași persoană poate fi desemnată pentru o perioadă scurtă, de o lună sau două, după care se pot relua împuternicirile. 

Desemnarea pe funcție are o forță juridică redusă în raport cu împuternicirea. Dacă prin împuternicire, o persoană are aceleași atribuții și responsabilități ca o persoană care ocupă funcția prin concurs, persoana desemnată nu are toate drepturile și obligațiile care decurg din responsabilitățile funcției ocupate. 

După o primă solicitare trimisă la Academia SRI, în luna noiembrie 2024, referitoare la provizoratul funcțiilor de conducere din universitate, funcția de decan a fost scoasă la concurs pe 23 ianuarie 2025. La concurs s-au înscris conf. univ. dr. Mădălina Cuc și conf. univ. dr. Ioana Leucea. 

Câștigătoare a fost desemnată Mădălina Cuc. 

Mădălina Cuc, scurtă biografie academică

Absolventă a Facultății de Matematică (2004) din cadrul Universității din Craiova și, ulterior,  și a unui masterat în același domeniu (2006) și la aceeași facultate, Mădălina Cuc a fost până în 2008 profesoară la mai multe școli din Craiova.

Din 2008 a început să lucreze ca specialist resurse umane la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), potrivit propriului CV. A rămas în companie până în 2014, iar de la resurse umane a trecut o comisie din care se ocupa de evaluarea riscurilor de corupție din CNADNR.

Din mai 2014 s-a angajat la Academia SRI, însă nu pe un post didactic. În 2017 a obținut titlul de doctor în management la Universitatea Valahia din Târgoviște, sub coordonarea lui Marius Petrescu, directorul ORNISS. Abia din octombrie 2021 a fost angajă în zona didactică, ca lector universitar, poziție câștigată prin concurs. Anul trecut, în iulie, a câștigat un post didactic de conferențiar, pe care îl ocupă începând cu octombrie 2024.

***

În sistemul de învățământ, facultățile sunt împărțite în departamente, conduse de directori, care, potrivit legii învățământului superior sunt aleși de colegi prin vot. 

La nivelul Facultății de Informații, din cadrul Academiei SRI, funcționează 3 departamente, funcțiile de director fiind ocupate din 14 martie 2022 prin împuternicire, conform răspunsului furnizat de instituție. 

Întrebat de ce nu a organizat alegeri pentru funcțiile de directori de departamente de la Facultății de Informații, Biroul de presă al Academiei SRI motivează că universitatea a fost supusă unor reorganizări, iar cele cinci departamente existente în 2022 au fost comasate în alte trei.

După înființarea acestor trei noi departamente în 2022, nu au fost niciodată organizate alegeri, după cum reiese și din răspunsul Academiei SRI: „Pentru funcțiile de director de departament prevăzute în prezent în cadrul Facultății de Informații nu au fost organizate alegeri până la momentul actual”.  

Totuși, după prima solicitare de informații publice, trimisă instituției în noiembrie 2024, aceasta a organizat alegeri și pentru aceste funcții de conducere, după cum mai precizează Biroul de presă: „În luna ianuarie 2025 pentru funcțiile de șefi departamente din cadrul Facultății de Informații au fost organizate alegeri”.

Numele actualilor directori nu a fost comunicat de Biroul de presă al Academiei SRI, deși această informație a fost adresată instituției într-o nouă solicitare de la începutul lunii trecute.  

Facultatea de Studii de Intelligence

La Facultatea de Studii de Intelligence situația este și mai ciudată. În martie 2022 a fost organizat concurs pentru funcția de decan, la care s-au înscris două persoane: conf. univ. dr. Răzvan Grigoraș și instructor de informații Maria-Ruxandra Puia. 

În urma concursului din 22 martie 2022, Maria-Ruxandra Puia a fost declarată câștigătoare și numită în funcție de la 1 aprilie 2022. 

Potrivit legii învățământului superior și Cartei universitare, mandatele pentru funcțiile de conducere sunt de patru ani. Totuși, Puia a rămas pe funcție doar un an și 5 luni, mai exact până la 30 septembrie 2023. A doua zi, pe 01.10.2023, pe funcția de decan a fost numit contracandidatul lui Puia, respins la concursul din 2022, Răzvan Grigoraș. 

Imediat după ce a pierdut funcția de decan dobândită prin concurs, Puia a fost numită prodecan al Facultății de Studii de Intelligence. 

Potrivit Biroului de presă al Academiei SRI, împuternicirea lui Răzvan Grigoraș a fost prelungită de două ori, la 1 aprilie și la 1a 10 octombrie 2024, deși legea permite ca o persoană să ocupe o funcție publică prin împuternicire doar un an.

Pe 23 ianuarie 2025, Academia SRI a organizat concurs pentru funcția de decan la Facultatea de Studii de Intelligence, la care s-au înscris Răzvan Grigoraș, care între timp a ajuns profesor universitar, și instructor avansat Ionuț Gândac. 

Câștigător a fost declarat Răzvan Grigoraș. 

După adoptarea legii învățământului superior, toate funcțiile de conducere din universități sunt pentru mandate de 5 ani, ceea ce înseamnă că, în teorie, toți cei care au câștigat recent posturi de conducere la Academia SRI, prin concurs, vor rămâne în funcție până în ianuarie 2030. 

Răzvan Grigoraș, scurtă biografie academică

În 2024, la numai 37 de ani, Răzvan Grigoraș a devenit profesor universitar la Academia SRI. Un profesor cu un impact derizoriu al muncii de cercetare științifică, dacă e să ne uităm la indicele său Hirsch, care măsoară performanța academică. Tânărul profesor are pe Google Scholar un Hirsch 3, care este mai degrabă întâlnit la cadrele didactice aflate la început de carieră, precum asistenți sau lectori.   

Potrivit propriului CV, Grigoraș a absolvit liceul militar de la Câmpulung Moldovenesc, iar apoi a urmat Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu, unde a obținut o diplomă de licență în științe militare și informații în 2009, iar până în 2017 a activat ca ofițer în diverse unități militare. În 2017 intră în mediul academic, unde are o carieră fulminantă. În numai 7 ani ajunge profesor universitar. Prima poziție academică, cea de lector, a obținut-o în 2017 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, acolo unde a obținut și titlul de doctor în 2014. După numai trei ani, în 2020, concurează pentru un post de conferențiar universitar la Academia SRI, pe care îl obține. Anul trecut a câștigat concursul pentru postul de profesor universitar. 

***

Și la Facultatea de Studii de Intelligence există tot trei departamente, toate funcțiile de director fiind ocupate prin împuterniciri succesive.  

Ultimele alegeri pentru aceste funcții au fost organizate tot în 2022, potrivit Biroului de presă al Academiei SRI. 

***

Practica împuternicirilor permanente sau repetate contravine atât legii învățământului superior, cât și propriei Carte a Academiei SRI. 

Evitarea deliberată a concursurilor timp de trei ani de zile, plus împuternicirile repetate și prelungite pentru funcțiile de conducere din Academia SRI, reprezintă nu numai o problemă de legalitate, ci ridică și semne de întrebare privind stabilitatea instituției. 

La întrebările prin care am solicitat Biroului de presă al Academiei SRI clarificări în legătură cu motivele pentru care nu au fost organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din instituție, nu am primit justificări concrete nici pentru motive de amânare a organizării concursurilor, și nici pentru prelungirea succesivă a împuternicirilor. 

Totuși, nu este prima oară când Academia SRI eludează răspunsurile la solicitările în baza legii accesului la informațiile publice, ceea ce arată cel puțin o consecvență în chestiunea lipsei de transparență.

Editare și imagini: Mona Dîrțu

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this