Cristina Foarfă
Redactor
Când vorbește despre ea, Cristinei Foarfă îi e greu să se definească. Pe de-o parte e mic antreprenor în zona de advertising, pe de alta e pasionată de tot ce ține de zona culturală, în special de cărți, iar pe de alta se implică în proiecte civice. Ce unește însă toate aceste puncte și multe altele este scrisul. Scrie de când se știe, la început în jurnalul care acum o face să râdă, apoi în diverse publicații, ca jurnalist, uneori în sertarul de la laptop și literatură și, când trebuie, texte de publicitate. Ca jurnalist, e interesată de social, de sănătate mentală și psihologie, de cum tehnologia ne schimbă viața și gândirea, de cultură dar și de diverse minorități sau categorii (așa zis) marginale. Îi place să vorbească cu oamenii, să descopere poveștile și, mai mult, resorturile mentale din spatele poveștilor, se uită mai mult la emoții decât la orice alte detalii și nu crede că există subiecte tabu.
Ce înțeleg, de fapt, bucureștenii din referendumul lui Nicușor?
Referendumul propus de Nicușor Dan abordează centralizarea autorizațiilor de construcție, redistribuirea taxelor și un program antidrog în școli. Deși vizibil promovat, stârnește confuzie și controverse, fiind doar consultativ și dependent de participarea bucureștenilor.
Timișoara JAZZx 2024: când jazzul se aude la liber, pentru toată lumea
JazzX e la liber pentru toată lumea, în piață, fără restricții, fără bilet. E minunat lucrul acesta - vezi absolut toate categoriile de public bucurându-se împreună de muzică.
Interviu. Freek Wallagh, Primarul de Noapte al Amsterdamului: „Există întotdeauna o formă de control social, care încearcă să forțeze oamenii să nu fie cine vor să fie”
Freek Wallagh este „primar de noapte” în Amsterdam. Ce face primarul de noapte? Se asigură că viața nocturnă a orașului este diversă, sigură, experimentală, incluzivă, etică.
Alexandru Solomon despre „Arsenie. Viața de apoi”: „Dacă biserica ar face un efort de chestionare a rolului ei, ar putea să aibă o influență socială enormă în bine”
Am stat de vorbă cu Alexandru Solomon la Festivalul de Film Anonimul, înainte de intrarea lui “Arsenie. Viața de apoi” în cinematografe. După cum era de așteptat, chiar de la lansare, filmul a fost primit cu reacții virulente din partea zonei conservatoare.
Interviu. Miruna Berescu, directorul festivalului de film Anonimul: „În 20 de ani nu am avut nici măcar un singur incident care să implice protecție și pază, niciun scandal. Publicul nostru e diferit”
Încă de la prima ediție, Miruna Berescu a fost Directorul Festivalului de Film Independent Anonimul, care a împlinit anul acesta 20 de ani. La capătul lumii, la Sfântu Gheorghe, un loc de o frumusețe - fără exagerări - paradisiacă, Anonimul s-a integrat firesc aici, devenind de-al locului, un eveniment mic în comparație cu altele, dar cu o personalitate aparte - una teribil de relaxată, o detensionare completă între un film, o plimbare cu barca sau la plajă și, bineînțeles, un storceag de sturion.
Electric Castle 2023. Cu Irvine Welsh, printre DJ și pliurile lui Iggy Pop
Nu mai prinsesem de mult prima zi de Electric Castle. Noroc cu niște prieteni care au insistat - hai de la început, să prindem locuri bune de cort și prima zi, aia care seamănă cu primele ediții de Electric.
O săptămână în Capitala Europeană a Culturii: cum se schimbă un oraș când arta devine accesibilă tuturor
La șapte ani după ce a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii (și după doi ani în care evenimentul a fost amânat din cauza pandemiei), Timișoara a devenit în sfârșit, în 2023, o destinație gazdă pentru nenumărate evenimente. Într-o încercare de explorare a ce înseamnă de fapt asta, dincolo de programul oficial, am petrecut câteva zile în orașul de pe Bega. Iată ce am găsit.
Techsylvania 2023. Cu optimism moderat, despre inteligența artificială și un viitor mai imprevizibil decât ne-am dori
Cum arată viitorul văzut de la Techsylvania? Destul de optimist din multe puncte de vedere, în special dacă ne uităm la partea de cercetare în zona medicală și la tot ce promite AI-ul că va face; optimist și în privința oportunităților de business pe care le deschid noile tehnologii și a colaborării om-AI pe care le facilitează; în privința eficientizării unor procese pe care le facem repetitiv, nu cu multă plăcere; dar - și aici e un punct sensibil - și al eficientizării sau automatizării în zone care țineau, până acum, intrinsec de natura umană, cum ar fi creativitatea.
Interviu cu Lars Rasmussen, creatorul Google Maps: „Cu siguranță nu ne vom plictisi în viitor”
Google Maps a devenit indispensabil navigării noastre prin viața de zi cu zi și acest lucru i se datorează danezului Lars Rasmussen, cel care, împreună cu fratele său, Jens, a creat Where 2 Technologies, achiziționat de Google în 2004. Așa a luat naștere Google Maps. Am stat de vorbă cu Lars, un entuziast al tehnologiei, despre începuturile Google Maps și despre ce înseamnă acest instrument acum.
[Podcast] „Fericirea nu e nimic” pentru oamenii fără adăpost din București
Am încercat să aflăm, fără a le face publice identitățile, dar prin propriile lor voci: ce înseamnă pentru oamenii fără adăpost fericirea?
De ce ajung oamenii să comită crime? Și putem oare să ne reabilităm cu adevărat? De vorbă cu Dan Rusu, criminolog român în Marea Britanie
Dan Rusu nu e tipul din serialele de pe Netflix, care ia amprente la omoruri, ci cel care studiază fenomenul după ce a citit niște mii de cărți și a lucrat cu persoane care au comis diferite tipuri de infracțiuni. Cu alte cuvinte, mai puțin CSI și mai degrabă Mindhunter.
Mario Vasilescu - antreprenorul tech care luptă cu dezinformarea
Mario Vasilescu are 33 de ani, locuiește în Canada, dar vine des în România și este, alături de fratele său, Matei, unul dintre fondatorii Readocracy, o aplicație prin care conținutul pe care îl consumi online ajunge să conteze.
Dan Byron: „Cred că e mai bine să știi că există un final, ca să nu irosești timpul”
Am vorbit cu Dan Byron despre viață și monștrii de sub pat, despre obiceiurile lui ca artist și ca om, despre ce citește, lecții învățate, anxietăți și momente grele.
Electric Castle în 40 de personaje
Un truism, desigur, dar Electricul e despre oameni. Oamenii care vin să se rupă câteva zile de viața așa cum o știu, oamenii care îl fac și nu cred că-i ușor și oamenii care le ridică primilor mâinile sus când se urcă pe scenă.