Cristina Foarfă
Redactor
Când vorbește despre ea, Cristinei Foarfă îi e greu să se definească. Pe de-o parte e mic antreprenor în zona de advertising, pe de alta e pasionată de tot ce ține de zona culturală, în special de cărți, iar pe de alta se implică în proiecte civice. Ce unește însă toate aceste puncte și multe altele este scrisul. Scrie de când se știe, la început în jurnalul care acum o face să râdă, apoi în diverse publicații, ca jurnalist, uneori în sertarul de la laptop și literatură și, când trebuie, texte de publicitate. Ca jurnalist, e interesată de social, de sănătate mentală și psihologie, de cum tehnologia ne schimbă viața și gândirea, de cultură dar și de diverse minorități sau categorii (așa zis) marginale. Îi place să vorbească cu oamenii, să descopere poveștile și, mai mult, resorturile mentale din spatele poveștilor, se uită mai mult la emoții decât la orice alte detalii și nu crede că există subiecte tabu.
Moș Crăciun din Cișmigiu
Domnul Sile stă pe stradă. Bine, o să spuneți, nu e chiar stradă. E o spălătorie undeva la ultimul etaj al unui bloc, unde nu are apă sau toaletă, unde toate lucrurile lui stau îngrămădite în câțiva metri pătrați. A stat și pe stradă, sub poduri, în parcuri, în subsoluri. De 10 ani a rămas fără casă, în urma unei înșelătorii. E povestea multor oameni fără adăpost.
Somaro, magazinul social care luptă împotriva risipei alimentare
Primul magazin social din România s-a deschis în Piața Matache în 2010. A fost deschis de un austriac, Simon Suitner. Am stat de vorbă cu el și am încercat să aflăm de ce se face atâta risipă alimentară în România,
Sticlăriei - parcul uitat al Bucureștiului, unde natura și-a făcut de cap
Parcul Sticlăriei s-a născut în mod natural pe locul unei foste exploatări de nisip, după ce săpăturile au ajuns la pânza freatică. E abandonat de 30 de ani. A fost amenajat de către regimul comunist, pentru relaxarea muncitorilor de la fabrica de sticlă. Acum este reabilitat și va fi, în curând deschis publicului.
Acasă cu Hospice - îngrijire paliativă pentru copii
Singurul serviciu de paliație la domiciliu pentru copii a fost lansat recent de către Hospice Casa Speranței. Doar în București, sunt 5000 de copii și 8000 de membri ai familiilor care ar avea nevoie de paliație, estimează Hospice. La nivelul demografic al Bucureștiului, ar trebui să existe, în general, 46 de echipe de intervenție la domiciliu. Sunt doar trei, toate ale Hospice Casa Speranței - două pentru adulți și, acum, una pentru copii.
Vaccinare în Obor: mici, muștar și epidemiologie de pahar
Cum a fost la maratonul de vaccinare de la Obor, unde pentru fiecare înțepătură oamenii au primit gratis trei mici cu muștar și-o apă plată.
O călătorie pe acoperișurile verzi ale Bucureștiului
Octavian Pascu a înființat în 2016, împreună cu câțiva prieteni, Asociația Cartier Aviației. Cu fonduri private, Octavian și colegii lui au reușit să amenajeze terasele a trei blocuri din Capitală, implementând soluția tehnică de acoperiș verde, pentru prima oară, pe blocuri din perioada comunistă.
Cine sunt oamenii care se vaccinează noaptea la maratoane
Maratonul de vaccinare de la Sala Palatului a durat trei zile și trei nopți. Am vrut să-i cunoaștem pe oamenii care se duc la vaccinare în miez de noapte.
Gulașul sri-lankez și lungul drum al bucătarului Sachin spre România
Sachin e din Sri-Lanka, dar gătește gulaș într-un pub din București. Iar de anul nou sri-lankez, a împărțit pachete cu mâncare oamenilor nevoiași de pe străzile Bucureștiului.
Viața pe nevăzute: o fostă lucrătoare sexuală își povestește greutățile legate de HIV, de abuzuri și de sărăcie
Valentina are 37 de ani, HIV, ochii triști și o poveste de viață care arată cât de necruțătoare e România cu cei vulnerabili. Ca mai toate poveștile lucrătoarelor sexuale, povestea Valentinei e una a suferinței, a abuzului, a marginalizării și a bolii, a unei sărăcii extreme și a multelor greutăți.
Votant AUR: "M-am gândit că e o palmă politică"
Loviți de știrile are au apărut imediat după rezultatul alegerilor, ne întrebam: cine a votat acest partid despre care nu știm mai nimic și de ce? Am căutat și am găsit un votant AUR care ne-a explicat de ce a fost dezamăgit de partidele din sistem și de ce se simte acum păcălit.
Mic ghid de supraviețuire pentru ieșirea dintr-o relație abuzivă
“De ce nu pleacă pur și simplu?” e întrebarea ce apare imediat pe buzele multora dintre cei care aud despre un caz de violență domestică. Răspund pentru PressOne experți și activiști în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.
Electric Creative Camp - Jam session în paradis
Deși festivalul Electric Castle nu s-a mai ținut anul acesta, spiritul lui a rămas viu prin Electric Creative Camp, de la Tuzla, paradisul artiștilor care vor să creeze în libertate.
Pe aripile vântului - Zece oameni de cultură români și o controversă
Vestea că HBO Max scoate, cel puțin temporar, din grila sa, filmul Pe aripile vântului, a avut ecouri puternice în spațiul cultural românesc, fiind pretext pentru o dezbatere aprinsă pe alocuri. Am rugat 10 oameni de cultură, scriitori și regizori, să comenteze unghiurile unei astfel de decizii.
Primul weekend de libertate în Vama Veche. Expirat, dezinfectanții și regulile
Cum e să fii să fii cârciumar în Vama Veche în vremea coronavirusului? Să respecți niște reguli când nimănui altcuiva nu prea pare să-i pese de cum se răspândește Covid-ul? Cum faci să te asiguri că oamenii se distrează cât de cât în siguranță? Se poate? I-am întrebat pe Raluca și pe Andrei Șoșa despre toate acestea.
Disciplina chinezească din Dragonul Roșu, pe timp de pandemie
În Dragonul Roșu, viața reîncepe să-și vadă de ale ei. Disciplinat și cu atenție. Iar chinezii apreciază românii mai mult decât am crede.