Foto: Mihai Von Eremia
30/05/2023
[Podcast] „Fericirea nu e nimic” pentru oamenii fără adăpost din București
În București, estimatul oficial este că numărul oamenilor fără adăpost este în jur de 5000. Cei care merg pe teren, pe străzile orașului, pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili dintre noi, estimează încă numărul lor ca fiind de cel puțin două ori mai mare.
Membrii Asociației Carusel își petrec nopțile alături de oamenii fără adăpost. Foto: Mihai von Eremia
Ce știm, însă, este că autoritățile nu oferă soluții concrete și suficiente pentru problema persoanelor fără adăpost. Un raport de cercetare al CeRe - Centrul de resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociația Carusel, subliniază că, în București, serviciile instituțiilor publice adresate persoanelor fără adăpost sunt „insuficiente, incomplete sau inexistente”, și că lipsa soluțiilor din partea administrației adâncește și mai mult vulnerabilitatea extremă cu care se confruntă persoanele fără adăpost.
Știm - sau ne putem imagina - și care sunt problemele lor principale: lipsa unei locuințe, lipsa hranei, lipsa accesului la servicii de igienă (dușuri, mașini de spălat), lipsa actelor, probleme de natură medicală, chestiuni ce țin de siguranța personală, și multe altele.
Am încercat să aflăm, fără a le face publice identitățile, dar prin propriile lor voci: ce înseamnă pentru oamenii fără adăpost fericirea?
Pentru cei mai mulți dintre ei, momentele de fericire vin din interacțiunea cu ceilalți. E multă singurătate pe stradă, multă izolare. Cum să-ți faci prieteni? Cu cine să schimbi o vorbă? Fiecare interacțiune este, pentru ei, o bucurie. „Fericirea e când ai un tovarăș. Când ai un prieten”, spune cineva.
Pentru alții, fericirea e o masă caldă, un ceai sau „cel mai important, să ai unde să faci o baie”. Sau apare atunci când primesc ceva de care au nevoie sau când găsesc au un sprijin, oricare ar fi acela. Atunci când au o familie, oricât de greu ar fi, fericirea vine de la copii sau de la partener.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fericirea oamenilor fără adăpost vine, de cele mai multe ori, din lucrurile pe care noi, ceilalți, le luăm de-a gata.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Podcast realizat în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Asociația Carusel, în cadrul proiectului „Vocea cetățenilor fără adăpost”.
Disclaimer: Cristina Foarfă colaborează atât cu PressOne, ca jurnalist, cât și cu Asociația Carusel, ca om de comunicare.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this