Cosmin Perța
Colaborator
COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literatură la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporană, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.
Marile bucurii și marile tristeți: o explozie de viață așa cum e ea
Încă de când i-am citit Perforatorii și Așa să crească iarba pe noi am avut convingerea că Augustin Cupșa este unul dintre prozatorii din ultimul val care știu foarte bine să creeze atmosferă. Volumul acesta de povestiri nu vine decât să confirme această senzație.
Petrovii în vremea gripei: o carte cum numai rușii știu să scrie
Se simte un pic de Bulgakov, se simte un pic de Pelevin, poate un pic de frații Strugatski, dar cocktailul e devastator. O carte melodioasă, fantastică și profundă. O minunăție.
Cartea cu tați: o pledoarie pentru responsabilitate
Cartea cu tați vine să surprindă o nouă și recentă ipostază a tatălui. Un tip de tată fără certitudini, soluții, rețete și control absolut, un tată care se îndoiește, care își face griji, care se îngrijorează și este nevoit să experimenteze.
Tot înainte: patimile Arseniei Bulța
Arsenia Bulța este o fetiță cu părul blond și sârmos, aproape alb, cu pistrui, care crede că este cea mai urâtă fetiță din lume. Ea nu a avut jucării, numai accidente.
Mediterana din mine: un joc cu sticle colorate
Mediterana din mine, de Paul Gabor: o proză de atmosferă foarte densă și foarte aromată.
Ioana Nicolaie: „E dureros să intru în holul unui liceu de prestigiu și să văd zeci de portrete de bărbați, numai de bărbați”
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat cinci volume de versuri, antologia Lomografii, cinci romane și literatură pentru copii.
Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?
Ce se observă de la început la cartea de povestiri a lui Cosmin Leucuța este naturalețea scriiturii. Ți-l și poți imagina scriind fluierând sau spălând vasele sau hrănind pisica, ca un gest reflex, inconștient, cum e clipitul. Scrie cum respiră, cum se zice, fără nicio ezitare. Și totul sună bine.
Maria Orban - Oameni mari: Trista și absurda existență a oamenilor mari
Divorțul este una dintre cele mai traumatizante experiențe posibile ale vieții de adult. Momentul în care lumile se năruie, pereții se surpă peste tine și te trezești singur supraviețuitor al unei realități goale. Totul este posibil, dar totodată nimic nu pare posibil.
Bogdan Alexandru-Stănescu: "E un decalaj enorm între gustul public și literatura contemporană"
Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor, eseist, traducător și editor. Despre piața de carte din România și despre peisajul literar contemporan, într-un interviu cu un autor tradus în șase limbi.
Ioșca: omul care n-a avut treabă cu lumea
Senzația e că Ioșca s-ar fi descurcat la fel de bine și sub Fidel Castro sau sub Pinochet, cum s-a descurcat sub Dej și Ceaușescu. Asta pentru că are ceva din puterea aceea a personajelor grave central și sud-americane, forțele exterioare, istoria, nu reușesc să îl constrângă, ci doar să îl erodeze, iar capacitatea sa de a își urma propriul fir în cadrul unei narațiuni distopice mai mari este absolut admirabilă.
Dosarele mamei mele: o sfâșiere a vălurilor memoriei
Domnul și doamna Papai, evrei maghiari, cu o istorie fascinantă, el crescut în România, ea crescută în Palestina, fug din fața unor pericole și nedreptăți sociale pe care le considerau toxice. Ei pornesc ca niște indivizi bine intenționați, adepți ai unei cauze comuniste idealiste, și decid să părăsească Israelul, în care se exilaseră în timpul războiului, și cu a cărui politică nu consonau, sfârșind prin a servi unui regim totalitar și ucigaș.
Un animal necunoscut care respiră povești
Cel mai recent volum de proză scurtă a lui Iulian Tănase, "Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri", este o avalanșă de forță imaginativă și de dexteritate narativă. Iulian Tănase scrie cum respiră, absolut natural.
Miruna Vlada: "Partea politică a oricărei arte poate deveni propagandă periculoasă în funcție de scopul celui care o folosește"
Miruna Vlada este pseudonimul literar al Mirunei Butnaru-Troncotă. Este scriitoare și cercetătoare în studii europene și balcanice. A publicat 3 volume de poezii care au luat premii importante. Într-un interviu pentru PressOne, Miruna povestește despre copilărie, noua ei carte, feminism și meritocrație.
Măștile lui Brejnev: o aventură bulgakoviano-caragialescă
Imediat după moartea lui Leonid Ilici Brejnev, secretarul sovietului sătesc din satul Sinihău, Marcu Filipescu, se așteaptă la o iminentă și brutală tentativă de invazie a forțelor imperialiste.
Cântecul păsării de plajă: recviem pentru delincvenții de odinioară
Toți cei care am copilărit în anii '90 ne aducem aminte, involuntar, de câte un gangster local. Personajul principal al cărții "Cântecul păsării de plajă", tătarul Ainur, este prototipul unui astfel de „șmecher” de cartier, sau „tătic”.