27/03/2021
Un animal necunoscut care respiră povești
O să o spun din start, cel mai recent volum de proză scurtă a lui Iulian Tănase este o avalanșă de forță imaginativă și de dexteritate narativă. Unele povestiri m-au emoționat până la sânge, altele mi-au stârnit hohote de râs incontrolabile, unele m-au izbit prin candoare, altele m-au intrigat prin soluții neașteptate.
Chiar și cele, puține, la care eu, în locul autorului, poate că aș fi renunțat, nu m-au lăsat indiferent și am realizat la final de ce. Toate sunt interconectate, personajele și detaliile dispar și reapar în alte și alte povești, comunicând printr-o serie de tuneluri narative invizibile și contribuind toate la construcția unui mic univers modular, pe cât de straniu și de irațional, pe atât de credibil.
Capacitatea lui Iulian Tănase de a jongla cu registre și teme diferite, de a trece de la observația profundă și rece asupra caracterelor, a mizelor morale și psihologice ale personajelor la oaze delicioase de absurd sau fantastic este impresionantă.
Am avut senzația unui recital solo al unui virtuoz al unui instrument muzical care emoționează și se joacă simultan, care uimește prin improvizație și tehnică, dar reușește să păstreze o linie melodică limpede și gravă, cu toate floricelele și interludiile de pe parcurs.
Personajele lui Tănase sunt oamenii de lângă noi, invizibilii, cei pe care îi vedem în trecere prin viețile noastre, acasă, la serviciu, în vacanțe, la petreceri și înmormântări. Cei a căror poveste nu o cunoaștem, dar de multe ori ne-o imaginăm, pentru că este evident că ea este acolo și vrând-nevrând povestea lor face parte și din povestea noastră atunci când ne intersectăm, chiar și fulgurant.
Ce îi unește pe toți sunt ițele nevăzute ale destinului și faptul că fiecare are ceva de ascuns sau de comunicat, care reverberează într-o altă poveste.
Pomeneam de complexitatea tehnică, dincolo de savoarea poveștilor, Iulian Tănase pare că a dat în cartea acesta un mic manual de scriere creatoare, aproape îți vine să decupezi și să dai ca exemplu o mulțime de moduri de abordare a prozei scurte.
Flash fiction în 40 de rețete rapide cu ce ai prin viață, ar putea fi un titlu alternativ al acestei cărți. Partea acesta este vizibilă pentru orice cititor experimentat, dar efortul din spatele ei nu se vede, pentru că nimic, oricât de ciudat și imprevizibil, nu este forțat, pentru că nicio frază nu este scremută, pentru că Iulian Tănase scrie cum respiră, absolut natural.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*Iulian Tănase, Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri, Vellant, 2021
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this