Maria Orban - Oameni mari

Maria Orban - Oameni mari: Trista și absurda existență a oamenilor mari

Divorțul este una dintre cele mai traumatizante experiențe posibile ale vieții de adult. Momentul în care lumile se năruie, pereții se surpă peste tine și te trezești singur supraviețuitor al unei realități goale. Totul este posibil, dar totodată nimic nu pare posibil. Un corp încă viu care adăpostește pe dinăuntru un cadavru, al celui lăsat în urmă. 

O traumă pe cât de profundă, pe atât de discretă, ba uneori chiar invizibilă. Cicatricile ei sunt pe dinăuntru și din exterior nu le vei putea ghici niciodată adâncimea. Uneori nici chiar cel afectat nu le știe adâncimea reală.

Circula pe Facebook la un moment dat o memă cu actori de comedie și alți artiști care s-au sinucis, în ipostaze în care râd și par extraordinar de fericiți, titrând „depresia arată și așa”. M-am gândit automat la asta citind cartea Mariei Orban.

Oamenii ei mari sunt niște oameni triști, alienați, în care fricile și anxietățile s-au infiltrat ca apa în ziduri și tot ca ele se descompun și dărâmă, dar din afară totul pare normal.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Cum definim normalitatea? Normalitate există și în război și ororile din cadrul lui pot trece drept normalitate în context. Aici avem o problemă și problema aceasta este centrală în cartea Mariei Orban, încercarea de găsire a normalității, căci echilibru e mult spus.

Rucsandra, personajul principal din Oameni mari este o femeie de 30 și un pic, profesoară de literatură, care, după o căsnicie de șase ani și o viață pe care o credea așezată, află că Seba, soțul ei, este îndrăgostit de altcineva și vrea un divorț.

Pe fondul altor traume, din copilărie, produse de conviețuirea cu tatăl alcoolic și potențată de relația dezastruoasă pe care o are cu mama sa, universul Rucsandrei intră într-un vârtej de atacuri de panică, confuzie și decizii pripite care o conduc înspre ceva nou, necunoscut și cu atât mai înspăimântător.

Remarcabilă senzația de naturalețe a stilului și a poveștii Mariei Orban. Totul curge, uneori cinematic, alteori pur și simplu ca o discuție pe care o surprinzi între niște cunoștințe și totul este recognoscibil. De la atitudinile personajelor la acțiunile lor, la context și decor, totul este familiar, senzația este una de intimitate împărtășită, cititorul devenind pe parcurs prietenul și confidentul Rucsandrei, pentru că este aproape imposibil să  nu empatizezi cu ea.

Și cu toată duritatea temei, povestea este una caldă, este despre normalitate, cum ziceam, dar nu normalitatea aceea în care totul este bine și frumos, ci aceea adevărată, în care oamenii plâng, sunt descumpăniți, nu știu ce să facă, se simt fără viitor și speranță și apoi, brusc, totul capătă o curgere și un sens și tot răul și toată apăsarea din interior se transformă într-un soi de muzică ce îți ia corpul și-l mișcă într-un ritm al supraviețuirii.

*Maria Orban, Oameni mari, Nemira, 2020

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...