Petrovii în vremea gripei: o carte cum numai rușii știu să scrie

Salnikov este unul dintre cei mai în vogă tineri scriitori ruși. Îndrăgostit de literatura rusă contemporană am purces spre lectură cu mult entuziasm, dar și pregătit de o eventuală dezamăgire. Nu a fost cazul, cartea aceasta a lui a intrat automat în topul lecturilor mele din ultima perioadă și autorul ei, alături de Pelevin, Kurkov, Sorokin, Prilepin și frații Presniakov pe lista scurtă a autorilor pe care îi urmăresc.

Petrovii în vremea gripei este un amestec de duritate cu melancolie, de violență cu stări vegetative și de meditație, hazlie și tragică, cu inserții de fantastic brutal într-o realitate postcomunistă ternă și cenușie.

O carte cum numai rușii știu să scrie, doar dacă te uiți la modul absolut fascinant în care personajele reușesc să dezbată teme de o complexitate filosofică covârșitoare în contexte decrepite și degradante și lucrul acesta să pară absolut natural și să nu simți nimic scorțos, nimic rigid, nimic nelalocul lui.

Petrovii sunt o familie cu un tată alcoolic, mecanic auto, o soție bibliotecară, criminal în serie în ascuns și un copil plăpând, timid și neîndemânatic, care cutreieră o Moscovă friguroasă, dar plină de magie. Sunt o  familie dezorganizată, dar se iubesc în felul lor și fiecare încearcă să găsească un sens și să își repare cumva viața.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

E ceva tragic, dar și ceva plin de speranță în povestea lor și la un moment dat lucrurile încep să capete un sens nesperat. Sau poate nu chiar un sens, dar se leagă cumva și îi leagă din nou și pe ei.

Fiecare dintre personaje are ceva foarte atașant, chiar dacă acțiunile lor în mod normal te-ar ține la distanță, dar atmosfera care se creează e una care te atrage ca un vortex și vrei să asiști cât mai de-aproape, vrei să faci un pas înăuntrul acelei lumi, amestec de miraj și tenebre, în care singura regulă stabilă este inexplicabilul, în care nu poate exista nici sens, nici morală, dar zeități și personaje mitologice își pot face oricând apariția transformând lucrurile după bunul lor plac.

Nici chiar Petrovii nu li se pot opune, pot doar să se lase duși de un val a cărui origine și destinație nu contează. Nu atâta vreme cât călătoresc împreună.

Se simte un pic de Bulgakov, se simte un pic de Pelevin,  poate un pic de frații Strugatski, dar cocktailul e devastator. O carte melodioasă, fantastică și profundă. O minunăție.

*Alexei Salnikov, Petrovii în vremea gripei, Editura Paralela 45, 2021

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...