Polițiști pregătiți de cadrele universitare ale Academiei de Poliție - al cărei cod de etică și deontologie universitară, adoptat în 2017, listează, la art. 32, “plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori” drept “abatere gravă de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară”. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Polițiști pregătiți de cadrele universitare ale Academiei de Poliție - al cărei cod de etică și deontologie universitară, adoptat în 2017, listează, la art. 32, “plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori” drept “abatere gravă de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară”. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
26/12/2019
Cele mai citite articole PressOne din 2019
Am grupat în cinci categorii cele mai citite subiecte din PressOne, în 2019. Vă mulțumim pentru că ne-ați fost alături și în acest an.
Investigație
1. Urgia la Academia de Poliție: 74,3% dintre tezele de doctorat verificate sunt suspecte de plagiat
Raportul Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne – emis după exact două luni de verificări făcute la Academia de Poliție – scoate la iveală informații șocante despre în una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România; una menită să pregătească „oameni ai legii”.
Realitatea, pe scurt: 74,3% dintre tezele susținute în perioada 2011-2016 la Academia de Poliție – și trecute deja printr-o primă verificare cu softul de identificare a similitudinilor – sunt suspecte de plagiat.
2. Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit și pe câți bani
Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, se află în top 5 al entităților care au sponsorizat conținut marcat drept publicitate politică în luna august, pe Facebook-ul românesc.
După tragedia de la Caracal, cele două pagini au sponsorizat cel puțin trei știri false sau cu conținut propagandistic împotriva organelor de anchetă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
3. Steaua lui Codruț Olaru: de la caporal la general-maior în 7 ani și 2 luni
Codruț Olaru este deținătorul unui uluitor record de avansare în ierarhia militară a României.
Promotorul principal al ascensiunii sale a fost Gabriel Oprea, fost vicepremier, plagiator dovedit și coordonator a 12 teze cu verdict oficial de plagiat.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Olaru este în același timp, din 2013, doctor în științe juridice cu o teză suspectă de plagiat – aflată, în prezent, în analiza CNATDCU – care a fost coordonată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.
Portret
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
1. Crina Pintea: ”Încercați să judecați mai puțin. Vă roagă fata aia de la țară”
Crina Pintea și coșmarul ei în handbal: înjurături, amenințări, lovituri, nedreptate. Sportiva a acceptat să ”retrăiască” o parte dintre traumele cauzate de fostul ei antrenor, într-o confesiune făcută cu inima strânsă.
2. Perfectul acrobat. Cercuri de putere cu Rareș Bogdan
Am urmărit parcursul profesional al lui Rareș Bogdan încercând să explicăm cum a intrat în viața publică. Și, mai ales, cum a rămas acolo.
Cine i-au fost mentorii și susținătorii? Care au fost afaceriștii care i-au acordat încrederea lor și care i-au crescut cota, ajutându-l să devină, cel puțin până la criza din 2011, un veritabil broker de putere în Cluj?
Rareș Bogdan - în centrul fotografiei - cu ochelari de soare, la începutul anilor 2000. FOTO: Zoli Cantor
Când l-am întâlnit pe nenea Simion Roba a Petriții din Negrești, satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, județul Cluj, venea cu pas săltat de pe deal, cu o furcă pe umăr și clopul dat pe spate a mirare.
A început atunci o prietenie de o viață, care ține până azi, în momentul vorbirii. Și faptul că moartea și-a făcut loc cu coatele-n această poveste a noastră, chiar nu contează defel. Prietenia adevărată, în caz că nu știați, poate face de râs până și moartea.
Interviu
I-am solicitat lui Dacian Cioloș să clarifice circumstanțele în care a fost înregistrat partidul PLUS.
Asta după ce istoricul Marius Oprea publicase un text în care arăta că cei trei membri fondatori ai PLUS provin dintr-o firmă de avocatură, Iordache & Asociații, înființată în 1992 de un fost torționar al Securității, maiorul Alexandru Iordache.
Istoricii români Mădălin Hodor și Andrei Ursu, împreună cu americanul Roland Thomasson, doctor în științe politice, au dat publicității o cercetare referitoare la rolul Securității în evenimentele din decembrie 1989, care lansează o nouă ipoteză, bazată pe documente, privind victimele Revoluției.
L-am rugat pe Mădălin Hodor să ne prezinte acest studiu.
Andrei Caramitru a apărut ca o supernovă pe cerul opoziției din România, într-o explozie de cuvinte care au generat valuri de ecouri pe rețelele sociale.
Unele dintre propunerile sale − precum cea de a-i duce pe elevi, obligatoriu, la un muzeu al comunismului, două zile pe an − au făcut înconjorul micului internet românesc, încingând spiritele, dar mai ales tastaturile.
Reportaj
1. Tizic
O veste grea, venită din nordul înzăpezit al țării, a lovit în sufletele noastre: doi bătrâni dintr-o comună botoșăneană au murit de frig în casă, sub plapumă.
Presa a publicat știrea fără alte lămuriri, lăsând pe seama imaginației contextul sinistru.
Și nu puteai să-ți imaginezi decât un sat sărac, dintr-o zonă unde focul încă se face cu tizic – turte de bălegar amestecat cu paie, uscate la soare; și, mai ales, un sat dezbinat, cu legăturile umane rupte până la cea mai subțire fibră, încât niște amărâți pot pieri de frig sub ochii vecinilor.
Și asta într-o țară unde există cât de cât un sistem de ajutor social, niște subvenţii la încălzire, asistenți plătiți de stat.
2. Ultima zi de fericire a fostului viitor președinte
Cum a fost ziua în care Dan Barna a sperat că va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale? O echipă de filmare l-a urmărit pe candidatul USR PLUS pe tot parcursul zilei, încercând să surprindă îndeaproape emoțiile, agitația, speranțele și, în cele din urmă, dezamăgirea unei prime ratări electorale din partea a două partide în care și-au pus speranța mai ales cei tineri.
Un reportaj de Octavian Coman. Imagine și montaj: Andrei Dobrescu și Sergiu Mihăescu
29 octombrie. Viorica Dăncilă ajunge odată cu vortexul polar la Cluj, în turneu electoral. Un autocar plin cu simpatizanți ai PSD parchează în fața cinematografului Florin Piersic. La intrare se formează o buluceală voioasă.
Presa e scoasă din foaierul cinematografului și trimisă la plimbare. „Gataaa, tri’ poze și gataaa! E un eveniment privat, presa afară. Ș-așa ați fost cam bagabonți cu noi”, spune cineva. După evacuarea ziariștilor, sala e închisă cu cheia.
Actualitate
1. Martin, polițistul român din München: ”Am plâns de furie și frustrare”
După alegerile pentru Parlamentul European, ne-a rămas imaginea unui polițist münchenez în lacrimi în fața consulatului român din orașul german.
Făcea parte dintr-o echipă a Forțelor Speciale Bavareze chemată să reinstaleze ordinea în jurul instituției unde câteva mii de compatrioți au încercat să voteze, mulți fără succes. Născut în Brașov, într-o familie de sași, Martin a venit la doi ani în Germania. Familia lui a emigrat după Revoluție, pentru că tatăl și-a dorit „mai multă democrație și mai puțină corupție”.
2. 5 ani cu Viorica. 5 ani cu Klaus
”Cum va arăta România în deceniul următor se va decide în primii ani, care vor fi și mai grei, pentru că urmează o recesiune și o perioadă extrem de tumultuoasă.
Se revoltă țări întregi, se schimbă alianțe, se zguduie blocuri care păreau solide pentru o mie de ani, se transformă profund modul în care ne educăm, lucrăm și ne ducem viețile – toate astea cu o repeziciune amețitoare.
În acest context, e adevărat că niciunul dintre cei doi candidați nu pare pregătit pentru misiunea care-i stă în față. Dar ăsta e materialul clientului, lucrăm cu ce avem. Iar misiunea, ar trebui să înțelegem, nu va mai putea fi doar una de decor” - un editorial de Adrian Mihălțianu înaintea alegerilor din noiembrie.
3. București, ambrozie și spital
Ambrozia e una din buruienile pe care am putea să le ignorăm liniștiți, pentru că se încadrează perfect în peisajul unui București plin de bălării și șantiere de construcții, care se dezvoltă haotic, după cum bate vântul investițiilor în imobiliare.
Asta dacă această plantă nu ar fi, de fapt, atât un pericol pentru sănătatea oamenilor, cât și un factor dăunător mediului înconjurător.
Video
Un material care merge în profunzimea cauzelor înfruntărilor violente dintre români și maghiari la Valea Uzului. Am încercat să vedem cine anume îi învrăjbește pe oamenii locului, și de ce.
Pentru a comemora 30 de ani de la Revoluția Română, am descoperit câteva interviuri inedite luate chiar în mijlocul evenimentelor de către un cineast iugoslav unora dintre cei mai importanți actori ai acelor evenimente.
3. Pădurarul împușcat în 2017: Șefii mi-au spus să închid ochii
Un interviu cutremurător despre felul în care acționează hoții de lemne, cu o mică reconstituire a modului în care a reușit să scape cu viață Sorin Jiva, pădurarul împușcat cu sânge rece acum doi ani.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this