Granița de 1000 de ani

Pe 6 iunie 2019, în localitatea Valea Uzului, românii și maghiarii din zonă de graniță a județelor Bacău și Harghita au ajuns la violență fizică, după ce au fost ambalați de reprezentanții locali ai partidelor politice, UDMR și ALDE, să participe la două comemorări ale unor soldați, morți în primul război mondial. Valea Uzului este un sat acum părăsit în care mai există numai un cimitir internațional, în care au fost înmormântați eroi de mai multe etnii, din ambele războaie mondiale. Și în 1916 și în 1944 linia frontului dintre Puterile Centrale și Antanta, apoi dintre Axă și Aliații, a trecut pe aici. În plus, locul are o semnificație mitologică pentru locuitorii de etnie maghiară, fiindcă se referă la el sub numele de „graniță milenară”.

PressOne a relatat aici, în profunzime, cum au decurs evenimentele din iunie 2019, cum au fost organizați oamenii din ambele tabere și care au fost consecințele lipsei de responsabilitate a politicienilor. Însă am vrut să înțelegem mai bine de ce scânteia naționalismului se aprinde atât de ușor în Transilvania, după aproape 30 de ani de la încleștările sângeroase din Târgu Mureș 1990, care s-au soldat atunci cu 5 morți – 2 români și 3 maghiari și 278 de răniți.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează