Două pagini asimilate unor site-uri cu proprietari ascunși sunt în topul advertiserilor pe teme politice, pe Facebook
Două pagini asimilate unor site-uri cu proprietari ascunși sunt în topul advertiserilor pe teme politice, pe Facebook
29/07/2019
Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit și pe câți bani
Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, se află în top 5 al entităților care au sponsorizat conținut marcat drept publicitate politică în ultimele 30 de zile, pe Facebook-ul românesc.
După tragedia de la Caracal, cele două pagini au sponsorizat cel puțin trei știri false sau cu conținut propagandistic împotriva organelor de anchetă.
PressOne a mai relatat despre aceste pagini în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. La acel moment, adresele furnizate de cele două pagini duceau la o agenție de publicitate, Twenty Media SRL, administrată de Cristian Mihai.
Potrivit G4Media.ro, agenția ar fi primit, în 2017 și 2018, peste 850.000 de lei din subvenția PSD.
Potrivit Facebook, alături de PNL, Mihai Fifor și Viorel Cataramă, cele două pagini sunt în top 5 al sumelor investite în publicitate politică, în ultimele 30 de zile
Litere.net a sponsorizat, întâi, între 26 și 29 iulie, un articol conținând o reacție a premierului Viorica Dăncilă, cu titlul „Dancilă: «O tragedie care ne-a înghețat inimile. Cine a greșit va plăti!»”.
Potrivit datelor publicate de Facebook în librăria de anunțuri sponsorizate a paginii, articolul a fost afișat între 500.000 și 1.000.000 de ori.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Interesante sunt, însă, alte două articole sponsorizate de către litere.net, și care nici măcar nu apar în timeline-ul paginii: ele pot fi văzute doar sub formă de conținut sponsorizat în biblioteca de anunțuri a paginii.
Ambele articole demonizează procurorii și judecătorii, în cazul dispariției urmate de crimă, de la Caracal. Unul din articole are titlul „Adevărații vinovați ai tragediei de la Caracal„. Fără a cita nicio sursă, articolul sponsorizat indică procurorul de caz și judecătorii ca fiind vinovații „adevărați” în acest caz.
„Procurorul de caz nu a considerat urgentă intervenția și practic a oprit intrarea polițiștilor în casă pe diverse motive (toate, neîntemeiate). Unul dintre motivele invocate este lipsa deciziei judecătorului de drepturi și libertăți care, deh… fiind noapte, probabil că avea alte treburi decât salvarea unei fetițe din mâinile unui criminal feroce.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Cu toate că obligația lui era ca și la 1, 2 ori 3 noaptea să fie apt să ia decizii în folosul semenilor lui care și-au pus atâtea speranțe în mințile enstineiniene ale procurorilor și judecătorilor din România„, se arată în textul care se rostogolește și acum pe Facebook, sub formă de conținut plătit.
Ambele afirmații au fost deja demontate de declarații oficiale.
Materialul se termină cu un îndemn către premierul Viorica Dăncilă: „Era vorba doar de o fetiță necunoscută și nu de vreun politician sau om de afaceri celebru care să le aducă faima și respectul comunității de hashtag.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Drept urmare nu s-au grăbit… și-au baut cafelele, au dormit și, după multe ore… i-au lăsat pe bieții polițiști să intervină. Prea târziu. Prea de tot și total ineficient.
Acele reforme date în sprijinul lor au făcut ca ei să fie aproape intangibili și total lipsiți de răspundere. Provocarea lui Dăncilă ar trebui tocmai asta să fie – fără ipocrizie să aibă curajul să identifice vinovații reali și nu pe cei ai presei sau ai găștilor de interese politice”.
Un alt material sponsorizat tot de litere.net – și el circulând în continuare pe Facebook și la această oră – afirmă că procurorul de caz de la Caracal ar fi avut telefonul închis în timpul anchetei.
Iată un fragment din text: „Ulterior, după ce a fost găsit și conectat la evenimentele în desfășurare, același procuror a fost cel care a decis să nu permită polițiștilor accesul în casa suspectului până la ora 6.
În tot acest timp, din interiorul casei se auzeau strigăte„.
Ambele articole citate sunt și acum vizualizate de utilizatorii Facebook sub formă de conținut sponsorizat, deși, între timp, informațiile prezentate au fost dovedite drept false.
Potrivit Facebook, litere.net promovează și acum două materiale care demonizează procurorii, în ciuda faptului că afirmațiile din texte nu sunt atribuite nimănui și s-au dovedit a fi false
Politice.net a sponsorizat, la rândul său, unul din cele mai share-uite articole de pe Facebook din ultimele șapte zile, potrivit rubrika.ro.
„Iohannis, USR și PNL au blocat timp de 7 luni legea care ar fi putut să o salveze pe tânăra din Caracal„, este titlul materialului, care a fost al șaptelea cel mai share-uit în ultimele 7 zile.
În total, materialul are peste 4.800 de shares și peste 37.000 de interacțiuni.
Informația potrivit căreia Klaus Iohannis, USR și PNL sunt vinovați pentru moartea fetei din Caracal a fost văzut de aproape 1 milion de ori în ultimele zile
„Legea e acum, bineînțeles, tot la Curtea Constituțională, pentru că, inspirați de șeful statului, și PNL și USR au atacat-o la CCR.
Practic, timp de 7 luni, Opoziția din România în frunte cu președintele Iohannis au blocat legea care ar fi dat dreptul polițiștilor de a salva vieți. Dacă nu ar fi făcut-o, aceasta era acum în vigoare, iar Alexandra trăia„, se arată în acest text.
Potrivit autorului, președintele și cele două partide de Opoziție ar fi trebuit să permită aprobarea rapidă a legilor care prevăd atribuții sporite pentru polițiști.
Manipulare pe stil nou
Ambele pagini citate mai sus trimit la site-uri ale căror deținători sunt ascunși. Ambele se prezintă drept publicații de presă, dar nu oferă nici măcar o căsuță redacțională, materialele nu sunt semnate de vreun autor și nu există date de contact ale redacțiilor.
Și mai interesant este că ele postează și sponsorizează declarații și informații diverse, mimând neimplicarea politică. Pe timeline-ul litere.net apar și declarații ale liderului PNL, Ludovic Orban, știri despre Banca Națională a Românie sau declarații ale liderului USR, Dan Barna.
Nu apar, în schimb, cele două materiale sponsorizate, care demonizează procurorii și judecătorii, în ciuda faptului că informațiile prezentate sunt false și manipulative.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this