Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
Chitila, orășelul ilfovean care s-a reinventat cu bani europeni
Despre Chitila, cu bune și cu rele: un orășel campion la atras fondurile europene, cu străzi liniștite și conexiuni bune cu Bucureștiul, dar încă la mijlocul drumului spre o comunitate înfloritoare de secol XXI.
Terenurile abandonate ale Primăriei București
Acele zece terenuri sunt doar parte din ecuație. PressOne a identificat mai multe terenuri care aparțin municipalității, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt administrate de nimeni, multe dintre ele fiind lăsate în paragină, cu bălării crescute pe ele, în timp ce altele sunt folosite sau au fost folosite de entități private în diverse scopuri.
Cum e să fii survivalist în România: „Fiul meu are șase ani și are cuțit de la trei ani”
„Survivalist” e un termen relativ greu de tradus în limba română. Pe românește, acestor oameni le place să fie pregătiți pentru zile negre și pentru evenimente ce riscă să dea o întreagă societate peste cap: cutremure, schimbări climatice, explozii solare, fenomene meteo extreme, pene de curent, pandemii și războaie.
Poveștile bărbaților români care fac psihoterapie: "Vin când le-a ajuns cuțitul la os"
De ce merg bărbații din România la terapie? Găsirea unui bărbat român dispus nu doar să vorbească deschis despre faptul că suferă din cauza depresiei sau anxietății, dar să și caute ajutor în sensul ăsta, poate părea un demers dificil, mai ales când te uiți pe date și vezi cât de puțini sunt românii care merg la psiholog.
Jurnal de bucureștean privilegiat: am trăit o lună din salariul minim pe economie, să văd dacă am nevoie și de un job part time
Inspirați de povețele Ralucăi Turcan, am căutat să aflăm pe propria piele cum arată traiul cu cu 1400 de lei în România.
Solidarity FabLab: programul care-i integrează pe tineri pe piața muncii fără a-i îngropa în hârtii
De multe ori, tranziția tinerilor către câmpul muncii se lovește de dificultăți. Pentru a combate fenomenul, organizații de tot felul, publice sau private, anunță an de an programe și proiecte de integrare a tinerilor pe piața muncii. Un astfel de program este Solidarity FabLab.
Un an cu Nicușor Dan, primarul care a și făcut, dar mai mult a tăcut
Am încercat să facem un bilanț cât mai cuprinzător al ultimului an cu Nicușor Dan, pentru a vedea ce am câștigat, în mod concret, din faptul că am înlocuit-o pe Gabriela Firea în septembrie 2020.
Jurnal de alergic: am încercat să scap de ambrozia din cartier și am eșuat lamentabil
La doi ani după ce PressOne a scris pentru prima oară despre ambrozie, am vrut să văd ce schimbări au avut loc în București pe tema asta, ținând cont că, între timp, au venit și niște oameni noi la butoane. Am descoperit destul de repede, pe propria piele, că nu s-a schimbat nimic. Așa că am încercat să rezolv problema măcar pentru mine, la nivel local.
Cât de wow o duc românii (II). România, țara care nu face sport
Conform unui sondaj Eurobarometru din 2018, 6 din 10 români nu fac deloc sport. În episodul doi al seriei „Cât de wow o duc românii”, am încercat să aflăm ce îi împiedică.
Cât de wow o duc românii (I). Poveștile românilor care nu pleacă niciodată în concediu
PressOne lansează seria „Cât de wow o duc românii", în care încercăm să vedem ce face și ce-și permite să facă românul de rând cu banii pe care-i câștigă într-o lună sau un an de muncă. În prima parte: doar unul din patru români își permite să meargă într-o vacanță de o săptămână.
De ce vinde România vaccinuri, în timp ce Europa se luptă cu un nou val de infectări
Deși Europa a intrat deja în valul patru de Covid-19, în România Guvernul anunță de câteva luni bune că "am învins pandemia" și donează vaccinuri, în ciuda faptului că mai puțin de un sfert din români sunt imunizați. Cum s-a ajuns aici, deși soluția pentru combaterea pandemiei ne-a fost oferită, practic, pe tavă?
Supernova, un film cald despre o familie gay, într-o lume post-homofobă
Supernova comite păcatul de neiertat de a fi un film despre doi bărbați care formează un cuplu. Adică sunt gay. Dar dacă tradiționaliștii ar trece peste acest prim impuls, de a se ultragia foarte public și foarte violent, și chiar s-ar pune pe scaun să-l vadă cap-coadă, ar descoperi în Supernova un film despre familie.
Presa în pandemie: cu o mână se iau bani de la guvern pentru a informa corect, cu cealaltă se scriu știri alarmiste sau false care alimentează confuzia
În pandemie, publicațiile și televiziunile „quality” aveau datoria de a informa corect și echilibrat dar, de multe ori, n-au făcut decât să pună gaz pe foc, sporind confuzia publicului cu privire la restricții și vaccinare.
„Drumuri bune, colega!” Viața de șoferiță de TIR plecată la muncă-n Europa
Am vorbit cu femei care au devenit șoferițe de TIR și care bat Europa în lung și în lat ca să aflăm cum arată viața lor și de ce s-au apucat de meseria asta.
Vaccinare în Obor: mici, muștar și epidemiologie de pahar
Cum a fost la maratonul de vaccinare de la Obor, unde pentru fiecare înțepătură oamenii au primit gratis trei mici cu muștar și-o apă plată.