Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
Jurnal de bucureștean privilegiat: am trăit o lună din salariul minim pe economie, să văd dacă am nevoie și de un job part time
Inspirați de povețele Ralucăi Turcan, am căutat să aflăm pe propria piele cum arată traiul cu cu 1400 de lei în România.
Solidarity FabLab: programul care-i integrează pe tineri pe piața muncii fără a-i îngropa în hârtii
De multe ori, tranziția tinerilor către câmpul muncii se lovește de dificultăți. Pentru a combate fenomenul, organizații de tot felul, publice sau private, anunță an de an programe și proiecte de integrare a tinerilor pe piața muncii. Un astfel de program este Solidarity FabLab.
Un an cu Nicușor Dan, primarul care a și făcut, dar mai mult a tăcut
Am încercat să facem un bilanț cât mai cuprinzător al ultimului an cu Nicușor Dan, pentru a vedea ce am câștigat, în mod concret, din faptul că am înlocuit-o pe Gabriela Firea în septembrie 2020.
Jurnal de alergic: am încercat să scap de ambrozia din cartier și am eșuat lamentabil
La doi ani după ce PressOne a scris pentru prima oară despre ambrozie, am vrut să văd ce schimbări au avut loc în București pe tema asta, ținând cont că, între timp, au venit și niște oameni noi la butoane. Am descoperit destul de repede, pe propria piele, că nu s-a schimbat nimic. Așa că am încercat să rezolv problema măcar pentru mine, la nivel local.
Cât de wow o duc românii (II). România, țara care nu face sport
Conform unui sondaj Eurobarometru din 2018, 6 din 10 români nu fac deloc sport. În episodul doi al seriei „Cât de wow o duc românii”, am încercat să aflăm ce îi împiedică.
Cât de wow o duc românii (I). Poveștile românilor care nu pleacă niciodată în concediu
PressOne lansează seria „Cât de wow o duc românii", în care încercăm să vedem ce face și ce-și permite să facă românul de rând cu banii pe care-i câștigă într-o lună sau un an de muncă. În prima parte: doar unul din patru români își permite să meargă într-o vacanță de o săptămână.
De ce vinde România vaccinuri, în timp ce Europa se luptă cu un nou val de infectări
Deși Europa a intrat deja în valul patru de Covid-19, în România Guvernul anunță de câteva luni bune că "am învins pandemia" și donează vaccinuri, în ciuda faptului că mai puțin de un sfert din români sunt imunizați. Cum s-a ajuns aici, deși soluția pentru combaterea pandemiei ne-a fost oferită, practic, pe tavă?
Supernova, un film cald despre o familie gay, într-o lume post-homofobă
Supernova comite păcatul de neiertat de a fi un film despre doi bărbați care formează un cuplu. Adică sunt gay. Dar dacă tradiționaliștii ar trece peste acest prim impuls, de a se ultragia foarte public și foarte violent, și chiar s-ar pune pe scaun să-l vadă cap-coadă, ar descoperi în Supernova un film despre familie.
Presa în pandemie: cu o mână se iau bani de la guvern pentru a informa corect, cu cealaltă se scriu știri alarmiste sau false care alimentează confuzia
În pandemie, publicațiile și televiziunile „quality” aveau datoria de a informa corect și echilibrat dar, de multe ori, n-au făcut decât să pună gaz pe foc, sporind confuzia publicului cu privire la restricții și vaccinare.
„Drumuri bune, colega!” Viața de șoferiță de TIR plecată la muncă-n Europa
Am vorbit cu femei care au devenit șoferițe de TIR și care bat Europa în lung și în lat ca să aflăm cum arată viața lor și de ce s-au apucat de meseria asta.
Vaccinare în Obor: mici, muștar și epidemiologie de pahar
Cum a fost la maratonul de vaccinare de la Obor, unde pentru fiecare înțepătură oamenii au primit gratis trei mici cu muștar și-o apă plată.
5 minute, filmul românesc care-și propune să vorbească despre homofobie fără personaje din comunitate
Pe 1 iunie, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTQIA+. Mai precis, în 2013, niște homofobi ultranaționaliști (printre ei se afla și Iulian Capsali) au întrerupt o proiecție de film organizată de Asociația ACCEPT, iar opt ani de zile statul român s-a prefăcut că nu s-a întâmplat nimic în neregulă acolo. În 2019, Dan Chișu a făcut un film despre asta. Oarecum.
Cum au încercat niște parlamentari români să dea animalele din grădinile zoologice către vânătoare, circ sau sacrificare
La sfârșit de 2020 și început de 2021, mai mulți parlamentari din PNL, PSD, PMP și UDMR au inițiat două proiecte legislative care ar fi permis grădinilor zoologice să dea animalele „în surplus” către circ și vânătoare sau să le vândă pentru sacrificare. Am vrut să aflăm de la ce a pornit totul și dacă problemele semnalate există cu adevărat.
Trista istorie a paturilor de la ATI pe timp de pandemie
În timp ce autoritățile au defilat cu tot felul de numere scoase la înaintare despre paturile ATI, realitatea e una tristă: chiar dacă România a cumpărat aproape 1000 de 700 de paturi și 1000 de ventilatoare, numărul personalului medical ATI a rămas relativ același.
România e mai pregătită ca niciodată pentru parteneriate civile sau căsătorii gay. Clasa politică nu prea
În ultimii ani, gradul de acceptare a persoanelor LGBTIQ a crescut vizibil printre românii de toate vârstele, astfel că 68% dintre participanții la studiu cred că toate familiile ar trebui să beneficieze de protecția legii, inclusiv cele formate din persoane de același sex, iar 71% spun că o eventuală legalizare a căsătoriilor gay nu i-ar afecta cu absolut nimic.