Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
De ce avem atâtea legi neclare și imprecise?
De ce le este parlamentarilor români atât de greu să formuleze legi capabile să treacă testul contestării la CCR, ținând cont că nu puțini dintre ei sunt licențiați în drept și, dacă nu sunt, au la dispoziție o suită de consilieri de specialitate care i-ar putea sfătui?
Cine sunt influencerii de la care învață generația Z despre politică și războiul din Ucraina
PressOne a stat de vorbă cu influenceri gen Z (sau care se adresează unui public gen Z) și experți pentru a-și face o idee despre cum se vede politica în general și conflictul din Ucraina în mod special prin ochii unei generații care este deseori ignorată când vine vorba despre subiecte grele.
Cum vor resimți românii sancțiunile economice impuse Rusiei
Pentru a înțelege ce consecințe economice concrete îi așteaptă pe români pe termen scurt, mediu și lung, PressOne a stat de vorbă cu Cornel Ban, cercetător, doctor în economie și profesor în cadrul Copenhagen Business School.
Ce viitor are unionismul în contextul războiului din Ucraina
De două săptămâni încoace, odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, bulele naționaliste din România par să fi mirosit o nouă oportunitate: reîntregirea României Dodoloațe.
6 narațiuni ale propagandei putiniste despre războiul din Ucraina
Atât înainte, cât și după invadarea Ucrainei de trupele rusești, în spațiul public românesc și internațional au început să circule mai multe narațiuni care servesc, într-un fel sau altul, intereselor Kremlinului.
Jurnalistă din Kiev: "Credem că țările NATO ar trebui să facă mai mult. Acum ne simțim lăsați de izbeliște"
Ieri seară, pe 24 februarie, PressOne a intervievat o tânără jurnalistă din Kiev pentru a înțelege cum se vede conflictul prin ochii cuiva care face presă în Ucraina. Și pentru că Rusia nu este o țară tocmai prietenoasă cu jurnaliștii critici la adresa Kremlinului, am hotărât să-i protejăm identitatea și să-i folosim doar prenumele.
Chiajna, comuna care crește într-un an cât altele în șapte
Mai mult decât orice, Chiajna este „povestea de succes” a unor dezvoltatori imobiliari care au putut construi oricât, oricum, fără să le sufle nimeni în ceafă.
Cu ce se mai ocupă zilele astea liderii Coaliției pentru Familie
După ce referendumul pentru schimbarea Constituției a eșuat în 2018, numele sonore ale Coaliției pentru Familie par să fi dispărut. Dar, în realitate, mulți dintre ei doar s-au mutat în tabăra antivaccinistă.
HPV în România: povestea unei tragedii evitabile
Mii de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin produs de infecția cu HPV. Din 2008, teoretic, Ministerul Sănătății vaccinează gratuit fetele tinere. Dar campania de vaccinare anti-HVP a fost un eșec constant. Poveștile femeilor care au avut de suferit de pe urma virusului îți arată de ce.
George Simion: "O parte din români sunt pentru Roexit. N-au voie să aibă opinii?" Cine vrea să scoată România din UE și de ce
Euroscepticismul nu este nicidecum un fenomen nou: de la aderare și până acum, spațiul public românesc n-a dus lipsă de voci care să semene neîncredere în proiectul european. Doar că doi ani încoace, toate datele arată că un nou slogan a început să prindă aripi: Roexit. Ieșirea totală a României din Uniune. Un Brexit cu specific românesc.
Blocurile de la Sala Palatului - simbol de tristă amintire sau monument istoric?
Pot fi blocurile construite în comunism clasate drept monumente istorice? O dezbatere în sensul ăsta a fost lansată deja pe Facebook de șeful instituției care se ocupă de consolidarea seismică a clădirilor din București, Edmond Niculușcă.
Chitila, orășelul ilfovean care s-a reinventat cu bani europeni
Despre Chitila, cu bune și cu rele: un orășel campion la atras fondurile europene, cu străzi liniștite și conexiuni bune cu Bucureștiul, dar încă la mijlocul drumului spre o comunitate înfloritoare de secol XXI.
Terenurile abandonate ale Primăriei București
Acele zece terenuri sunt doar parte din ecuație. PressOne a identificat mai multe terenuri care aparțin municipalității, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt administrate de nimeni, multe dintre ele fiind lăsate în paragină, cu bălării crescute pe ele, în timp ce altele sunt folosite sau au fost folosite de entități private în diverse scopuri.
Cum e să fii survivalist în România: „Fiul meu are șase ani și are cuțit de la trei ani”
„Survivalist” e un termen relativ greu de tradus în limba română. Pe românește, acestor oameni le place să fie pregătiți pentru zile negre și pentru evenimente ce riscă să dea o întreagă societate peste cap: cutremure, schimbări climatice, explozii solare, fenomene meteo extreme, pene de curent, pandemii și războaie.
Poveștile bărbaților români care fac psihoterapie: "Vin când le-a ajuns cuțitul la os"
De ce merg bărbații din România la terapie? Găsirea unui bărbat român dispus nu doar să vorbească deschis despre faptul că suferă din cauza depresiei sau anxietății, dar să și caute ajutor în sensul ăsta, poate părea un demers dificil, mai ales când te uiți pe date și vezi cât de puțini sunt românii care merg la psiholog.