Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
30 de ani, fără experiență și calificări. Cât de repede și în ce condiții mă pot angaja? Experiment incognito PressOne (1)
PressOne a luat la mână mai multe anunțuri de angajare găsite pe Internet și stâlpii Capitalei și a încercat să vadă ce are de oferit cu adevărat piața de muncii în prag de iarnă, pentru cei apăsați de povara scumpirilor și a facturilor uriașe la energie. Ce șanse are un tânăr de 30 de ani cu o experiență de muncă limitată, nicio calificare și care își dorește să-și găsească un loc de muncă rapid, așa cum îi promit mai toate anunțurile cu „angajare imediată”? Acesta este rolul pe care l-a jucat, la interviuri, reporterul PressOne.
Corespondență din Ungaria. Cum manipulează regimul Orban opinia publică prin “consultări naționale” de fațadă
Ungaria se află zilele astea în mijlocul unei „consultări naționale” privind sancțiunile anti-Rusia impuse de Uniunea Europeană.
Hungary: How the Orban regime is manipulating public opinion through feigned ”national consultations”
Hungary is in the middle of a "national consultation" regarding the anti-Russia sanctions imposed by the European Union. Although it looks like an interesting exercise of direct democracy, through which the government asks and the people answer, these consultations have no legal value.
„Va fi ca pe vremea lui Ceaușescu” și alte trei narațiuni alarmiste despre criza energetică. Și de ce ele sunt false
„Vom muri de frig. Va fi ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne vom distruge economia. Suntem pe cont propriu” - acestea sunt doar câteva narațiuni alarmiste despre criza energetică.
De ce unele companii aeriene nu-și compensează pasagerii păgubiți, deși legea e clară în acest sens
Colapsul companiei românești Blue Air a adus la suprafață o problemă mai veche a industriei: disfuncționalitatea sistemului de flight claim.
A fost mereu la fel de cald pe timpul verii? Ce spune o expertă
Pentru a afla cât de mult se aseamănă verile ultimilor ani cu cele de odinioară și cât de îngrijorați ar trebui să fim în privința viitorului, PressOne a stat de vorbă cu dr. Viorica Nagavciuc, cercetătoare în domeniul paleoclimatologiei în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Institutului Alfred Wegener din Germania.
Păzea, ne obligă UE să mâncăm gândaci! Originile unei narațiuni false
De câțiva ani, în România a prins cheag o nouă narațiune falsă: că UE, ONU și alte entități „globaliste” ne vor impune să mâncăm insecte pentru a salva planeta. PressOne a vrut să vadă ce este și ce nu este adevărat în discursul anti-insecte popularizat de Daea, Simion și alții.
Ce omit să spună liderii politici și religioși români când vorbesc despre avort
Anularea deciziei Roe vs. Wade în Statele Unite a generat reacții puternice și în spațiul public românesc. Mai mulți lideri politici au dat asigurări că dreptul româncelor de avorta nu este pus în pericol. Ministrul Familiei a vorbit atât despre dreptul femeii de a alege, cât și despre consilierea duhovnicească. Biserica Ortodoxă s-a declarat pro-viață, dar împotriva „interzicerii totalitare” a avortului. Realitatea din teren e puțin diferită: e tot mai greu să faci un avort în România
Cum accesează refugiații ucraineni servicii medicale în România. Medic: „Când au nevoie de o rețetă și statul le spune că e gratuit, apare conflictul”
În urmă cu o lună, ministrul Sănătății spunea că inclusiv medicii de familie pot acorda asistență refugiaților ucraineni, iar dacă apar probleme de natură birocratică referitoare la înregistrarea și decontarea serviciilor medicale, „vor fi rezolvate”. În ciuda asigurărilor date de Rafila, diverse voci din domeniul sănătății și din rândul societății civile au atras atenția încă de la începutul conflictului că există probleme în sensul acesta.
Germania, țara în care peste 27 de milioane de oameni fac sport: „Fiecare sătuc, oricât de mic ar fi, are un club sportiv”
Cum reușesc germanii să se mențină activi și să susțină sportul de masă? Am stat de vorbă cu Philipp Hartewig, un tânăr politician german din partea FDP, un fel de USR al Germaniei, despre secretele sportului de masă din această țară.
„12 ore pe zi, șase zile pe săptămână”. De ce nu mai vor tinerii să lucreze în HoReCa
Am efectuat un mic experiment sub acoperire, ca să vedem ce înseamnă să fii tânăr și să-ți cauți un loc de muncă în industria ospitalității.
Șase, vine recenzorul! Cât de legitime sunt fricile privind recensământul?
Care sunt principalele temeri privind recensământul? PressOne a identificat cinci astfel de narațiuni și, pentru a ne da seama ce este dezinformare și ce este îngrijorare legitimă, am stat de vorbă cu mai mulți experți, de la sociologi și reprezentanți INS, până la experți în criptografie și politici publice privind digitalizarea.
Cum îl scoți pe român din mașină?
Cum satisfaci nevoile de mobilitate într-un oraș atât de mare precum Bucureștiul, care se extinde de la an la an în stânga și-n dreapta? În ce investești mai întâi și mai mult? E suficient să arunci cu bani? Și, în final, cum îl convingi pe bucureșteanul obișnuit cu mașina să renunțe la ea? Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, am stat de vorbă cu specialiști și ne-am uitat la ce s-a promis și ce s-a făcut în București în ultimii 10-15 ani.
„Sectorul 3, cei mai buni”. Cât e adevăr și cât e PR și cum se va locui în următorii ani în cel mai populat sector al capitalei
Sectorul 3 pare o zonă foarte verde, cu vegetație generoasă atât în parcuri, cât și între blocuri. Însă de niște ani buni încoace, în sector, fie la marginea lui, fie în interiorul unor cartiere deja consacrate, apar treptat insulițe de ansambluri rezidențiale noi, care contrastează vizibil cu ce s-a construit înainte. PressOne a încercat să afle cum s-a ajuns aici și de ce.