Bătrâni din Sibiu. Foto © Floydsphoto | Dreamstime.com
18/05/2023
Non-știrile săptămânii: „înțeparea” devine obligatorie și statul lasă bătrânii fără case
„Strategia Națională de Sănătate pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie” și „bătrânii vor fi dați afară din propriile case” - două narațiuni false care s-au viralizat pe Facebook în cursul ultimei săptămâni.
PressOne îți oferă un pic de context și-ți arată cum trunchiază adevărul cei care le propagă.
Strategia Națională de Sănătate va instaura „înțeparea” obligatorie
În ultima săptămână, mai mulți influenceri, avocați și activiști au semnalat că Strategia Națională de Sănătate 2023 – 2030 ar pregăti terenul pentru vaccinarea obligatorie. Nemulțumirile lor vizează o hotărâre de guvern ce a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății în aprilie 2023 și care a fost dezbătută în mod public miercuri, pe 17 mai.
„Se pregătesc niște lucruri oribile și mai mult decât atât, pe lângă faptul că se pregătesc lucruri oribile, să știți că sunt și recunoscute, indirect, să spunem așa și o serie de chestiuni legate de înțepare în pandemie”, anunța vloggerița Iosefina Pascal într-un live transmis pe pagina sa de Facebook. De marți încoace, live-ul a fost vizionat de aproape 30 de mii de persoane și a fost distribuit de peste 2000 de ori.
Pe scurt, Pascal și alți activiști din bula ei lasă de înțeles că în pandemie nu s-ar fi suflat o vorbă despre efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID, dar și că strategia dezbătută miercuri urmează să facă vaccinarea (inclusiv pe cea anti-COVID) obligatorie. Ideea că autoritățile nu ar fi comunicat deloc sau că ar fi negat existența unor reacții adverse a fost demontată deja de PressOne, într-un articol publicat la începutul anului.
Vrem să luptăm în continuare împotriva dezinformării și a știrilor false. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Totuși, ce capitol sau paragraf din noua strategie națională de sănătate le-a creat unora impresia că urmează să fie vaccinați cu forța? În documentul strategiei se arată că autoritățile doresc îmbunătățirea programului național de imunizare astfel încât, până în 2030, să se ajungă la o acoperire vaccinală de peste 90% la toate vaccinurile incluse în program și la una de „70% pentru vaccinarea grupelor de risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Atingerea acestor ținte nu este un moft, ci o problemă de sănătate publică, în condițiile în care sistemul a performat la un nivel foarte slab în ultimii ani. Și nu doar în privința COVID:
„Sunt ilustrative valorile înregistrate la vaccinarea cu vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), care sunt departe de nivelul optim de acoperire vaccinală, aceste rezultate fiind corelate cu epidemia de rujeolă din anii 2016 - 2020, când s-au înregistrat peste 20.000 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese”, se arată în Strategia Națională de Sănătate.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă o rată de vaccinare de cel puțin 95% pentru prevenirea epidemiilor de rujeolă, în timp ce România oscilează de șapte ani încoace între 70 și ceva la sută și 80%, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Și atunci, pentru a îmbunătăți programul național de imunizare, planul de acțiune elaborat de minister prevede mai multe tipuri de măsuri: creșterea gradului de informare privind beneficiile vaccinării, procurarea predictibilă și în timp util a vaccinurilor, monitorizarea performanței intervențiilor de vaccinare, întărirea capacității de supraveghere a reacțiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI), dar și adoptarea unei legi a vaccinării.
Adoptarea unei legi a vaccinării pare să-i sperie cel mai tare pe Iosefina Pascal și colegii săi. Realitatea este că prin sertarele Parlamentului există de ani buni un proiect de lege în acest sens, doar că nu a trecut niciodată de Camera Deputaților.
Numit de multe voci „legea vaccinării obligatorii”, forma actuală a proiectului prevede că vaccinarea copiilor se face numai cu acordul părinților, iar părinții care nu vor s-o facă, trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. Dacă refuză consilierea în mod repetat, riscă să fie amendați. Dacă merg la ședințele de consiliere și tot nu vor să-și imunizeze copiii, părinții respectivi vor fi lăsați în pace. Același proiect prevede interzicerea accesului în școli și grădinițe pentru copiii nevaccinați, dar doar în cazul în care există o epidemie în comunitatea respectivă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Bătrânii vor fi luați pe sus și dați afară din case!
O altă narațiune falsă lansată de Iosefina Pascal spune că nu doar copiii României vor fi instituționalizați cu forța de stat (prin deja vestita plx 145), ci și bătrânii patriei. Ea face referire la o altă strategie națională, cea de locuire, care a fost adoptată anul trecut. Vloggerița susține că, în baza acestei strategii, vârstnicii cu probleme financiare sau de sănătate vor fi deposedați de casele în care locuiesc și mutați în niște azile pentru bătrâni.
„Pe scurt, în Strategia Națională de Locuire se spunea că persoanele vârstnice, din cauză că majoritatea au probleme financiare sau boli cronice, nu se mai pot îngriji singure și nu-și mai pot permite să întrețină o casă. Statul le va pune la dispoziție centre unde să fie duși, iar proprietatea va fi preluată și redistribuită altor persoane care au nevoie de locuințe”, se revolta Iosefina într-un live care din 9 mai încoace a fost vizionat de 46 de mii de persoane și a fost distribuit de aproape patru mii de ori.
Adevărul este că strategia - care e publică și poate fi consultată de oricine - nu face referire la măsuri precum cele menționate de vloggeriță. Ce se spune, însă, este că nu este de ajuns ca vârstnicii (sau alte grupuri vulnerabile) să aibă unde locui, ci trebuie ajutați de stat pentru a duce o viață cât mai independentă.
„Vârstnicii (...) au nevoi speciale care nu sunt legate exclusiv de capacitatea lor de a-și permite o casă adecvată. Astfel de grupuri necesită scheme de însoțire a locuințelor, inclusiv asistență medicală, sprijin în diferite treburi gospodărești, asistență psihologică (...). În plus, grupurile cu mobilitate redusă (vârstnici, cu dizabilități) pot necesita caracteristici speciale pentru accesibilitate, rampe pentru scaune cu rotile, praguri de ușă optimizate, precum și alte caracteristici de proiectare incluzivă”, se arată în Strategia Națională a Locuirii.
În același document se arată că persoanele cu venituri mici (pensionarii, de exemplu) trăiesc în condiții precare și își dau o mare parte din bani pe întreținere și utilități. Și atunci, spune Strategia Națională a Locuirii, se recomandă intervenția statului „în vederea facilitării accesului populației la locuințe accesibile din punct de vedere al costurilor”. Nicăieri nu se vorbește despre privarea bătrânilor de casele sau apartamentele în care au locuit o viață întreagă.
Altă „dovadă” invocată de Iosefina Pascal este un anunț recent al ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care la începutul lunii mai a spus că guvernul din care face parte va investi 80 de milioane de euro în „îmbunătățirea condițiilor locative ale bătrânilor vulnerabili”. Cum a interpretat vloggerița anunțul ministrului?
„Ce să vezi, un an mai târziu, domnul Boloș ne anunță că are vreo 100 de milioane de euro din PNRR cu ajutorul cărora va construi centre sociale, pe modelul plx 145, centre sociale pentru bătrâni și centre de zi pentru bătrâni”, a spus Iosefina Pascal în același live, supărată că nu se face și la noi ca în Cehia, unde asistența socială pentru bătrâni s-ar oferi la domiciliu, fără a-i lua omului „casa de sub fund”.
Doar că în anunțul lui Boloș se vorbește fix despre asta.
„Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani”, susținea ministrul la începutul lunii.
Pachetul de măsuri menționează, într-adevăr, și finanțarea unor centre de zi (sau modernizarea celor deja existente), dar nicăieri nu se propune ca bătrânilor fără posibilități să li se ia „casele de sub fund”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this